Δεν προσέθεσαν τίποτα καινούργιο το έκτο (αν τα μετρήσαμε σωστά) διάγγελμα του Μητσοτάκη και οι ανακοινώσεις των υπουργών του για τη διαδικασία εξόδου από το lockdown. «Τα πάντα όλα» τα είχαν πει με διαρροές ή με δηλώσεις του Πέτσα και του Γεραπετρίτη τις προηγούμενες μέρες. Ο δε Τσιόδρας είχε αναλάβει –όπως πάντα- την «επιστημονική» αιτιολόγησή τους. Μοναδικό τους μέλημα είναι η «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας. Η τελευταία είναι απλώς το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα.
Ομως, ακόμα και στο αυτοκρατορικού ύφους διάγγελμα του Μητσοτάκη (κορυφαία αηδιαστική ατάκα το «σας εμπιστεύτηκα» και δεύτερη στη σειρά το «σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο» – ο ηγεμόνας έκανε τη χάρη στους υπηκόους να τους… εμπιστευτεί, αυτοί τον… δικαίωσαν και τους… ευχαριστεί γι’ αυτό), ακόμα και σ’ αυτό το διάγγελμα βλέπει κανείς καθαρά το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» ως γέφυρα που μεταβιβάζει την ευθύνη από το οργανωμένο κράτος στον κάθε πολίτη του. Το κράτος (υποτίθεται ότι) έχει κάνει στο ακέραιο το καθήκον του κι αν κάτι πάει στραβά, θα φταίνε οι… ανεύθυνοι πολίτες.
Αρκεί, όμως, να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα πιθανής επιδημικής αλυσίδας για να καταλάβουμε τι πραγματικά ισχύει: το παιδί μολύνεται στο σχολείο και είναι ασυμπτωματικό, μεταφέρει τον ιό στους γονείς στο σπίτι (με τους οποίους συμβιούσε και στην περίοδο της καραντίνας), οι γονείς (ασυμπτωματικοί επίσης) μεταφέρουν τον ιό στους χώρους εργασίας τους, όπου συνωστίζονται με άλλους συναδέλφους τους. Ολα τα ατομικά μέτρα προστασίας να τηρηθούν σχολαστικά από τους ανθρώπους, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την ανάπτυξη μιας «αόρατης» εστίας μετάδοσης κατά τη φάση επώασης του ιού. Οταν θα υπάρξουν συμπτώματα νόσησης σε κάποιο σημείο αυτής της αλυσίδας μετάδοσης, θα τρέχουν πάλι «πίσω από τον ιό». Κι αν αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης είναι πολλές (μπορεί να έχουν πολλές αφετηρίες, όχι μόνο το σχολείο), τότε θα σταματήσουν και τη λεγόμενη επιθετική ιχνηλάτηση, όπως έκαναν στις αρχές του Μάρτη, μετά την ανακάλυψη 11 «ορφανών» κρουσμάτων.
Η μόνη λύση για κατά το δυνατόν έγκαιρη υγειονομική παρέμβαση, ώστε να σπάνε στην αρχή τους αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού και αναζωπύρωσης της επιδημικής εξάπλωσής του στη χώρα, είναι τα μαζικά μοριακά τεστ, όχι μόνο σε τμήματα του πληθυσμού που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, αλλά και σε τυχαία δείγματα. Μόνο έτσι μπορείς να έχεις μια όσο γίνεται καλύτερη εικόνα για την πορεία διάδοσης του ιού και να μπορείς να παρεμβαίνεις κυρίως προληπτικά και όχι κατασταλτικά. Γιατί η κατασταλτική παρέμβαση έρχεται πάντοτε εκ των υστέρων και -με δεδομένη την ταχύτητα μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού- η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα το ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι, όπου διέμεναν πρόσφυγες, και η ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, που μετατράπηκαν σε εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού. Και στις δυο αυτές εστίες η παρέμβαση έγινε εκ των υστέρων. Στο μεν ξενοδοχείο με τους πρόσφυγες δεν είχαμε νεκρούς, επειδή οι άνθρωποι ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι και γενικά χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στην κλινική όμως θρηνούμε ήδη πέντε νεκρούς. Ανθρώπους που έδιναν καθημερινό αγώνα για τη ζωή τους, κάνοντας αιμοκάθαρση, και πέθαναν βίαια και άδικα από CoviD-19, επειδή δεν υπήρξε συστηματική προληπτική παρέμβαση.
Αν κάνουμε μια ανασκόπηση της κρατικής παρέμβασης, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, θα διαπιστώσουμε ότι μόνο ως εγκληματική αμέλεια μπορεί να χαρακτηριστεί. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το σχετικά χαμηλό αριθμό των νεκρών (ο οποίος είναι χαμηλός σε σχέση με Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, αλλά υψηλός σε σχέση με Βουλγαρία και Αλβανία). Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος!
Θυμηθείτε τις πρώτες καθησυχαστικές δηλώσεις του αρχιμάνατζερ του ΕΟΔΥ Αρκουμανέα, ότι δεν τρέχει τίποτα γιατί είναι ένας ιός… ελάχιστης μεταδοτικότητας! Θυμηθείτε τα πρώτα μέτρα: απαγόρευση στα καρναβάλια, όμως ανοιχτά γήπεδα, θέατρα, σινεμά, κλαμπ, συναυλιάδικα κτλ. Και τον έλεγχο ταξιδιωτών μόνο με απλή θερμομέτρηση! Και χωρίς υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Η Ιταλία είχε χίλιους νεκρούς τη μέρα κι αυτοί όχι μόνο δε σταμάτησαν τις πτήσεις και τη θαλάσσια συγκοινωνία, αλλά ειδικά στα λιμάνια δεν έκαναν κανέναν έλεγχο!
Κάπως έτσι «σαρώθηκε» από τον ιό η περιοχή της Καστοριάς (όπου επέστρεψαν γουναράδες που είχαν πάει στην έκθεση γούνας στο Μιλάνο) κι ένα τμήμα του νομού Ξάνθης (όπου επέστρεψαν μετανάστες).
Οταν συνειδητοποίησαν με τρόμο ότι η κατάσταση ξεφεύγει, επέβαλαν βαθμιαίο lockdown σε όλη τη χώρα, αφήνοντας όμως σε λειτουργία όλες τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι έδιναν καθημερινό αγώνα για να τηρούνται κάποια μέτρα προστασίας. Αυτή η μερική καραντίνα, την οποία κατά βάση τήρησε ο ελληνικός λαός, λειτούργησε ανασταλτικά στη διάδοση του ιού. Ομως και πάλι δεν έκαναν τίποτα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μόνιμου (ή έστω έκτακτου) μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης, στηριγμένου στο μαζικό τέστινγκ.
Ηταν τέτοια η διαφορία τους και η τάση «οικονομίας» στα κρατικά κονδύλια, που δεν έκαναν τεστ ούτε εκεί που υπάρχουν συγκεντρωμένες ευάλωτες ομάδες (νοσοκομεία και κλινικές, γηροκομεία, στρατόπεδα προσφύγων, καταυλισμοί Ρομά). Ακόμα και τώρα, εισάγονται ασθενείς στα νοσοκομεία χωρίς να τους γίνεται τεστ. Εισάγονται έγκυοι γυναίκες στα μαιευτήρια, χωρίς να τους γίνεται τεστ. Γιατροί και νοσηλευτές δεν ελέγχονται συνεχώς, όπως θα έπρεπε!
Για να μην πλήξουν την «καλή φήμη» των εμπόρων της υγείας, δεν προχώρησαν στο σφράγισμα ούτε καν της κλινικής στο Περιστέρι! Επρεπε να υπάρξει αυτό το τραγικό γεγονός, με τους πέντε μέχρι στιγμής νεκρούς, για να ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς ότι θα γίνουν «οριζόντιοι έλεγχοι σε ιδιωτικές μονάδες υγείας». Δεν ξέρουμε αν έκαναν τέτοιους ελέγχους και τι είδους ελέγχους έκαναν. Ομως, το γεγονός ότι ανακοίνωσαν πως θα κάνουν ελέγχους λίγες μέρες προτού αρχίσουν την άρση του lockdown, δηλαδή στο τέλος της καραντίνας, δείχνει το απόλυτο επιδημιολογικό μπάχαλο (σε συνδυασμό, βέβαια, με τη θέλησή τους να προστατεύσουν τους καπιταλιστές της υγείας).
Τα ίδια στην προσφυγική δομή της Ερμιονίδας. Από τη Μεγάλη Πέμπτη είχε τεθεί η δομή σε καραντίνα, χωρίς να γίνει απολύτως κανένας έλεγχος στους κατοίκους και στους εργαζόμενους εκεί. Οταν βρέθηκε θετική μια προσφυγοπούλα, που πήγε στο νοσοκομείο του Ναυπλίου για λόγους που είχαν σχέση με την εγκυμοσύνη της, τότε άρχισαν να τρέχουν για να κάνουν τεστ. Αν αυτή η νέα γυναίκα δεν είχε πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο, ποιος ξέρει τι θα είχε γίνει.
Το γράψαμε και στο δεύτερο σημείωμα αυτής της σειράς, φέρνοντας στοιχεία από τη γερμανική εμπειρία: τα μαθηματικά μοντέλα του Τσιόδρα και της παρέας του είναι της πλάκας, διότι δε στηρίζονται σε ευρέα δείγματα, γεωγραφικά κατανεμημένα στο σύνολο του πληθυσμού.
Επειδή άρχισε να γίνεται κάποια συζήτηση (σήμερα το πρωί, ακόμα και ο φουλ δεξιός Χατζηνικολάου έλεγε ότι δεν άκουσε τίποτα για τεστ), ήταν αναγκασμένοι να ψελλίσουν και καμιά κουβεντούλα περί περισσότερων τεστ και ιχνηλατήσεων, χωρίς όμως να δίνουν το παραμικρό αξιόπιστο στοιχείο. Το διαφημιστικό φυλλάδιο της κυβέρνησης κάνει λόγο για περίπου 5.500 μοριακά τεστ ημερησίως! Είναι ένας αριθμός που για πρώτη φορά τον ρίχνουν στην πιάτσα και δεν υποστηρίζεται από κανένα δεδομένο. Θυμίζουμε το σόου με τις περιβόητες ΚΟΜΥ και το γεγονός ότι δεν έχουν παραγγείλει τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Σ’ αυτά, όμως, θα επανέλθουμε μόλις ολοκληρώσουμε ρεπορτάζ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θα εξακολουθήσουν, λοιπόν, και πάλι να τρέχουν πίσω από τον ιό, όπως έκαναν και μέχρι τώρα. Αν όμως μέχρι τώρα λειτουργούσε η ασπίδα της καραντίνας, την οποία υπομονετικά αποδέχτηκε ο ελληνικός λαός, τώρα που αυτή η ασπίδα φεύγει, έστω και σταδιακά, χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα από πλευράς της αναγκαίας υγειονομικής-επιδημιολογικής θωράκισης, όλα αφήνονται στην τύχη. Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι οι θάνατοι στην Ελλάδα παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο, επειδή υπήρχε «σχέδιο». Τα μέτρα καραντίνας πάρθηκαν σε χρόνο που ο ιός δεν είχε διασπαρεί πλατιά στη χώρα μας και λειτούργησαν πράγματι ως ασπίδα. Στη φάση της εξόδου από την καραντίνα, όμως, μόνο ένας μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησηςμπορεί να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας. Αυτός ο μηχανισμός απαιτεί μαζικά μοριακά τεστ, ώστε οι αναγκαίες παρεμβάσεις να γίνονται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι θα εξακολουθήσουν να τρέχουν πίσω από τον ιό, πράγμα που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Δε δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός επιθετικού φραγμού στην αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας, που θα μπορούσε να γίνει μόνο με μέτρα πρόληψης, στα οποία κεντρική θέση κατέχει ο μαζικός έλεγχος με μοριακά τεστ (χώρια η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με δημιουργία των απαραίτητων κλινών ΜΕΘ -3.500 συνολικά- και την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όχι μόνο για τις ΜΕΘ, αλλά για να μπορέσουν να δουλέψουν πλήρως τα νοσοκομεία και να δημιουργηθεί –επιτέλους- δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
Τι μας λένε, όμως; Οτι το κύριο ζήτημα είναι το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (που η τιμή της έχει δεκαπλασιαστεί!) και η τήρηση των αποστάσεων. Αν υπάρξει αναζωπύρωση της διάδοσης του κοροναϊού, θα μας πουν ότι φταίνε οι πολίτες που δεν τήρησαν τις οδηγίες.
Κι όμως, πριν από μερικές μέρες ο Τσιόδρας έλεγε ότι πρέπει να προσανατολιστούμε στη σταδιακή ανάπτυξη ανοσίας αγέλης, χρησιμοποιώντας ως πρώτους φορείς τα παιδιά! Οταν του επισημάνθηκε, από συνάδελφό του πανεπιστημιακό και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ότι αυτό θα σήμαινε χιλιάδες θανάτους, μαζεύτηκε και άρχισε να αναμασά άλλες θεωρίες (ότι τα παιδιά δε διαδίδουν). Επικαλείται διάφορες μελέτες από το εξωτερικό ανάλογα με το τι τον βολεύει, ανάλογα με το τι βολεύει την κυβερνητική πολιτική της «επανεκκίνησης της οικονομίας». Κι όμως, ειδικοί με πολύ περισσότερες περγαμηνές από τον Τσιόδρα και με μεγάλη εξειδίκευση στους κοροναϊούς, όπως ο Γερμανός Κρίστιαν Ντόρστεν, υποστηρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τρεχουσών επιστημονικών δημοσιεύσεων είναι άχρηστες («τώρα πρέπει να διαβάσεις περίπου 50 προτού βρεις κάτι πραγματικά στέρεο και ενδιαφέρον. Ενα σωρό επιστημονικοί πόροι σπαταλώνται»).
Αρκούν αυτά τα συνεχή «ήξεις αφήξεις», οι ανακολουθίες, η διάχυτη κουτοπονηριά, η επίκληση μελετών ανάλογα με το αν βολεύουν ή όχι τις κυβερνητικές αποφάσεις, η μακρά σύνδεση του Τσιόδρα και άλλων με το σύστημα της κυβερνώσας Δεξιάς και η απόλυτη αδιαφάνεια έναντι ακόμα και της επιστημονικής κοινότητας (λες και πρόκειται για «ελέω Θεού» επιστήμονες, που ουδείς δικαιούται να ελέγξει), για να δηλώσουμε για μια ακόμα φορά: δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους «ενσωματωμένους» στην κυβερνητική πολιτική επιστήμονες.
Από το ξεκίνημα της πανδημίας, εμείς εστιάσαμε την παρέμβασή μας σε τρεις άξονες:
♦ Μέτρα αποτροπής της διάδοσης της νόσου.
♦ Μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
♦ Να μη φορτωθούν στην εργατική τάξη τα βάρη της κρίσης.
Σ’ αυτούς τους άξονες θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και στη φάση της άρσης του lockdown.
ΥΓ. Μόλις ακούσαμε τον Κοντοζαμάνη να λέει ότι μέχρι τώρα έγιναν όσα τεστ έπρεπε να γίνουν κι ότι το ίδιο θα συνεχιστεί. Θα γίνουν όσα τεστ «πρέπει να γίνουν»! Μ’ άλλα λόγια, αυτά που γράφει το προπαγανδιστικό φυλάδιο της κυβέρνησης (5.500 μοριακά τεστ την ημέρα το Μάη – σε άλλο σημείο: 38,5 χιλιάδες μοριακοί έλεγχοι τη βδομάδα, 110 χιλιάδες τεστ αντισωμάτων το μήνα για τους επαγγελματίες υγείας, συν 15 χιλιάδες το μήνα σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, συν 15 χιλιάδες το μήνα με στοχευμένες παρεμβάσεις σε εστίες υπερμετάδοσης) είναι αριθμοί που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αλλά γράφτηκαν αποκλειστικά για λόγους προπαγάνδας.