Πρώτα βγήκε η υφυπουργός Υγείας Ράπτη στο πρωινάδικο του ΣΚΑΙ και είπε τα εξής εκπληκτικά: «Σήμερα δεν μένει κανείς εκτός ΜΕΘ κι αυτό γίνεται με τη συμβουλή των ειδικών γιατρών, οι οποίοι είναι ειδικοί σύμβουλοι των ΜΕΘ. Προφανώς υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Αυτό το έχουμε πει με όλους τους τόνους. Αυτή η πίεση συμβαίνει επειδή υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη αύξηση, που δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή 33 χώρες βρίσκονται στο κόκκινο, έχουνε ξεπεράσει τα ποσοστά του 30% αύξηση των μολύνσεων, άρα λοιπόν και στη χώρα μας υπάρχει αυτό και στη ΜΕΘ μεταφέρονται οι ασθενείς οι οποίοι κρίνονται ότι πρέπει να μεταφερθούν. Από κει και πέρα, αν χρειαστεί να γίνει μία διασωλήνωση εκτός, αμέσως μεταφέρονται στη ΜΕΘ και φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης στις ΜΕΘ οι οποίες είναι κενές»!
Αφήνοντας κατά μέρος τα… περίεργα ελληνικά της (είναι και δικηγόρος, τρομάρα της), μένουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η κυρία δεν έχει ιδέα ούτε τι σημαίνει ΜΕΘ ούτε τι σημαίνει διασωλήνωση ασθενούς. Κάποιους ρώτησε, κάτι της είπαν, τα μισοκατάλαβε, έφτιαξε μια σαλάτα μέσα στο μυαλό της και τη σέρβιρε με ύφος που δε σήκωνε αντίρρηση. Ακου γιατροί «ειδικοί σύμβουλοι των ΜΕΘ»! Ακου «αν χρειαστεί να γίνει μια διασωλήνωση εκτός»! Ας της πει κάποιος πως η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ. Μόλις ο γιατρός της κλινικής κρίνει ότι ο ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει μόνος του ή με τη βοήθεια μη μηχανικού αερισμού, αποφασίζει ότι ο ασθενής πρέπει να διασωληνωθεί, για να υποστηριχτεί με μηχανικό αερισμό, φωνάζει αναισθησιολόγο συνάδελφό του, τον διασωληνώνουν με φορητό αναπνευστήρα και αμέσως βγάζουν εντολή διακομιδής του σε ΜΕΘ.
Κι εμείς δεν είμαστε γιατροί, αλλά φροντίσαμε να μιλήσουμε με γιατρούς (από τότε που μπήκαν στη ζωή μας αυτές οι έννοιες), να ενημερωθούμε, για να ξέρουμε τι γράφουμε. Εμείς σεβόμαστε τους αναγνώστες μας, ενώ η εν λόγω κυρία, παρότι υφυπουργός Υγείας, δε σέβεται τον ελληνικό λαό, αυτή είναι μια ακόμη διαφορά μας. Παρά τη μπουρδολογία, όμως, η Ράπτη ήταν κατηγορηματική: όλοι οι ασθενείς που διασωληνώνονται «αμέσως μεταφέρονται στη ΜΕΘ». Επομένως, όλοι εκείνοι οι γιατροί που δηλώνουν δημόσια ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και μάλιστα πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, λένε ψέματα! Αυτό ήταν το συμπέρασμα απ’ όσα είπε η Ράπτη (που είχε ως συνομιλητή τον Τζανακόπουλο, επίσης άσχετο και ανενημέρωτο, γι’ αυτό ανίκανο να την «ξετινάξει»).
Στο Μαξίμου κατάλαβαν τη χοντράδα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου πήρε εντολή να καταθέσει βελτιωμένη βερσιόν. Είπε αυτός στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών:
«Από εκεί και ύστερα, υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης του ΕΣΥ. Αυτή η πίεση αντανακλά παντού. Η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν. Οταν κάποιος διασωληνώνεται γίνεται αμέσως προσπάθεια εύρεσης ΜΕΘ είτε στο νοσοκομείο που πηγαίνει είτε σε άλλο διαθέσιμο. Για να μεταφερθεί θα πρέπει, επίσης, να είναι εφικτή και ασφαλής η δυνατότητα της μεταφοράς του κι αυτό αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες. Είναι πραγματικότητα ότι πολλές φορές και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες υπήρχαν αναμονές σε ΜΕΘ. Υπάρχουν στοιχεία για 30, 70 και 80 αναμονές ανά ημέρα κατά τους αντίστοιχους χειμωνιάτικους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν είχαμε πανδημία. Είμαστε σε ένα καθεστώς πίεσης. Κάθε διαθέσιμη ΜΕΘ δίνεται σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Οσο κάποιος συμπολίτης μας είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ φροντίζουμε έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι αυτές που πρέπει, αυτές που χρειάζεται, για να λειτουργεί η διασωλήνωση με τρόπο αποτελεσματικό και προστατευτικό της υγείας και της ζωής του».
Αλήθειες και ψέματα χαρμάνι, για να βγει λάδι η κυβερνητική πολιτική. Πιο εκλεπτυσμένα από την αλητεία Κοντοζαμάνη πριν από δέκα μήνες, όμως με την ίδια ουσία: να μεταφερθεί η ευθύνη στους γιατρούς και όχι στην αθλιότητα του ΕΣΥ, για την οποία δεν έχουν καμιά ευθύνη γιατροί, αλλά αποκλειστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τι είπε ο Οικονόμου; Οτι η διακομιδή ή μη ενός διασωληνωμένου ασθενούς αποφασίζεται από τους γιατρούς. Αυτό είναι ψέμα. Ο θεράπων γιατρός, αμέσως μόλις διασωληνώσει ασθενή, βγάζει εντολή μεταφοράς του σε ΜΕΘ, την οποία πρέπει να υλοποιήσει το ΕΚΑΒ. Αν δεν υπάρχει κρεβάτι, η διακομιδή δε γίνεται και ο ασθενής παραμένει διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο. Αυτό δεν είναι επιλογή του θεράποντα γιατρού (είναι ψέμα τα περί αδυναμίας μεταφοράς, που τάχα διαπιστώνουν οι θεράποντες γιατροί), είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Με θράσος χιλίων χιμπατζήδων ο Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι και σε απλό θάλαμο εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της διασωλήνωσης! Τότε τι τις χρειαζόμαστε τις ΜΕΘ (καλά είπε ο Σκέρτσος ότι πρόκειται για «πολυτέλεια»); Πρόκειται για τερατώδες ψέμα. Ποια είναι η αλήθεια το γράψαμε αναλυτικά προχθές σε εκτενή ανάλυση με τίτλο: Εγκλημα διαρκείας η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ. Μεταφέρουμε ένα απόσπασμα:
Αξίζει να θυμίσουμε, περιληπτικά, τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν τις ΜΕΘ από τις ψευδο-ΜΕΘ:
- Οι αναπνευστήρες στις ΜΕΘ είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών, με μηχανισμό ασφάλειας ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Οι αναπνευστήρες που βάζουν στις ψευδο-ΜΕΘ είναι φορητοί αναπνευστήρες χαμηλών προδιαγραφών, που χρησιμοποιούνται μόνο στις διακομιδές (πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου που συνοδεύει τον διασωληνωμένο ασθενή).
- Στις ΜΕΘ υπάρχει συνεχές monitoring των ζωτικών σημείων του διασωληνωμένου ασθενή και σταθερός έλεγχος από εξειδικευμένο εντατικολόγο, ώστε να παρεμβαίνει αναλόγως, όποτε χρειαστεί. Στις ψευδο-ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε monitoring ούτε εξειδικευμένος γιατρός. Υπάρχει απλά μια χαμηλού επιπέδου μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
- Στις ψευδο-ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε καν το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, καθορισμένο από αυστηρά πρωτόκολλα (ένας νοσηλευτής ανά μερικούς ασθενής). Υπάρχει ένας νοσηλευτής για 20-30 ασθενείς, ο οποίος δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει ούτε αν έπαθε απόφραξη το σωληνάκι, με αποτέλεσμα ασθενείς να μπορούν να χαθούν (και να χάνονται) ακόμα και για τέτοιους λόγους.
Να γιατί οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ψευδο-ΜΕΘ και στους κοινούς θαλάμους με τους φορητούς αναπνευστήρες καταλήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αβοήθητοι επί της ουσίας.
Η τοποθέτηση του Οικονόμου εξόργισε την ΕΙΝΑΠ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, απευθυνόμενη κατευθείαν στον πρωθυπουργό. Την παραθέτουμε:
EINAP_PROS_MHTSOTAKHΗ ΟΕΝΓΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση τρεις μέρες πριν από τις δηλώσεις Οικονόμου, στην οποία περιέγραφε γενικά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Την παραθέτουμε:
OENGE_12-11-21Εδώ και πολύ καιρό έχουμε ψέξει κατ’ επανάληψη τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, διότι δε φρόντισαν να δίνουν σε συνεχή βάση συγκεκριμένα, συστηματοποιημένα στοιχεία για το έγκλημα που διαπράττεται στα νοσοκομεία σε βάρος του ελληνικού λαού (δείτε ενδεικτικά: Θεωρείτε πως κάνατε το καθήκον σας;).
Ζητούσαμε από τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών να συγκεντρώνουν και να δίνουν στη δημοσιότητα συστηματοποιημένα στοιχεία, με επικαιροποίησή τους σε καθημερινή βάση, για κάποιες βασικές θεματικές ενότητες:
- Πόσοι ασθενείς πέθαναν σε κάθε νοσοκομείο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;
- Πόσος είναι ο μέσος χρόνος από τη διασωλήνωση μέχρι το θάνατο εκτός ΜΕΘ και πόσος εντός ΜΕΘ;
- Τι ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκαν και παρέμειναν εκτός ΜΕΘ είχε επιτυχή έκβαση και τι ποσοστό ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ είχε επιτυχή έκβαση;
- Πόσους αναπνευστήρες high flow (υψηλής ροής), που αναστέλλουν τη διασωλήνωση, στάλθηκαν σε κάθε νοσοκομείο από την αρχή του χρόνου;
- Σε πόσα νοσοκομεία αυξήθηκε η παροχή του κεντρικού συστήματος οξυγόνου, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση από αναπνευστήρες high flow;
- Πόσες ψευδο-ΜΕΘ δημιουργήθηκαν σε κάθε νοσοκομείο, ποια είναι η στελέχωσή τους από εντατικολόγους και εξειδικευμένους νοσηλευτές και ποιος ο εξοπλισμός τους που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας ΜΕΘ;
Το ίδιο ζητάμε και τώρα. Δεν αρκούν κάποιες γενικόλογες ανακοινώσεις, οι οποίες συνήθως εκδίδονται όταν η κυβέρνηση τους «πατάει τον κάλο» (όπως έκανε η ΕΙΝΑΠ με την ανακοίνωση που παραθέσαμε παραπάνω). Τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν όλα αυτά τα στοιχεία και να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό. Αν στην αρχή μπορούσαν να επικαλεστούν κάποιες δικαιολογίες, τώρα, είκοσι μήνες από την έναρξη της πανδημίας, δεν έχουν καμιά δικαιολογία. Δεν το κάνουν (ούτε πρόκειται) γιατί δεν θέλουν να το κάνουν.
Ομως, είναι εντελώς άλλης τάξης οι ευθύνες που αποδίδουμε στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, για έλλειμμα αναλυτικής και συστηματικής ενημέρωσης του ελληνικού λαού, και άλλο οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Αυτές οι ευθύνες είναι καθ’ ολοκληρίαν της κυβέρνησης και καθόλου των γιατρών, οι οποίοι παλεύουν σε δυσμενείς συνθήκες να σώσουν ζωές και βυθίζονται στην απελπισία, όχι μόνο από την κούραση αλλά και από την ανημπόρια να προσφέρουν στους ασθενείς τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν, αν είχαν στη διάθεσή τους τα μέσα που διαθέτει η ιατρική επιστήμη.