Στις 14 Γενάρη, καταγγείλαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν κάνει ουσιαστική γονιδιωματική επιτήρηση, γιατί θα της χαλούσε την προπαγάνδα με την οποία καλύπτει την εγκληματική πολιτική της.
Τρεις μέρες αργότερα, θορυβημένο από τις αποκαλύψεις του ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr, το υπουργείο Υγείας έστειλε -διά του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου- εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο στους διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, με την οποία τους καλεί να διατάξουν τα Νοσοκομεία που εποπτεύουν να στέλνουν στα ειδικά εργαστήρια τραχειοβρογχικά δείγματα όλων των νέων διασωληνώσεων, εντός 24 ωρών από τη διασωλήνωση ή από την εισαγωγή ήδη διασωληνωμένων περιστατικών, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πορεία της Ομικρον.
Στο τέλος δημοσιεύουμε το εξαιρετικά επείγον έγγραφο Κωτσιόπουλου, προηγουμένως όμως πρέπει να θυμίσουμε τι είχαμε καταγγείλει στο δημοσίευμά μας στις 14 Γενάρη. Συνοψίζουμε:
- «Πρακτικά δεν έχουμε διασωληνώσεις από τη μετάλλαξη Ομικρον» ισχυρίστηκε ο Μητσοτάκης, στη συνέντευξη-μπούρδα στον Χατζηνικολάου. Πώς το ήξερε; Δεν το ήξερε, αλλά αυτό του είπε να πει η Γκάγκα, η οποία στο σόου της «ενημέρωσης», νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε ισχυριστεί: «Τώρα, μέχρι στιγμής σε Μονάδες είχαμε δυο φορές στελέχη Oμικρον. Η μια ήταν μια τυχαία ανεύρεση Oμικρον γιατί η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Η δεύτερη ήταν μια γυναίκα, υπάρχει λοιπόν ένα δεύτερο περιστατικό Oμικρον. Αυτά είναι τα δύο που ξέρουμε σε όλες τις νοσηλείες στις Μονάδες. Δεν έχουμε ελέγξει όλους τους διασωληνωμένους για στελέχη Δέλτα ή Oμικρον, αλλά τις νοσηλείες που ελέγξαμε στον “Ευαγγελισμό“ και στο “Σωτηρία“, που είναι οι δυο μεγάλες Μονάδες, αυτά ήταν. Ολοι οι άλλοι είναι βασικά “Δέλτα“».
- Στο ίδιο σόου της «ενημέρωσης», η Παπαευαγγέλου ξεπέρασε τη Γκάγκα, δηλώνοντας: «Ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ένας στους δύο ασθενείς που έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Αττική δηλαδή, είχε μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα. Με άλλα λόγια, η μετάλλαξη Δέλτα, που συνδέεται με βαρύτερη νόσο, δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα». Σχολιάζαμε: Πώς ξέρει ο ΕΟΔΥ (τον οποίο επικαλέστηκε η Παπαευαγγέλου), ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι 50% Δέλτα και 50% Ομικρον; Εκαναν γονιδιωματικό έλεγχο στα θετικά δείγματα των ασθενών, ώστε να ξέρουν από ποια παραλλαγή του SARS-CoV-2 έχουν προσβληθεί; Η ίδια η Γκάγκα είπε ότι έλεγξαν μόνο όσους εισήχθησαν στις ΜΕΘ (στις ΜΕΘ, όχι στο νοσοκομείο) και μόνο σε «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό»! Εχουν μπερδευτεί τόσο πολύ με τα ψέματα που εκστομίζουν που δεν ακούνε καν η μία την άλλη, ώστε να μην αλληλοδιαψεύδονται.
- Το δίκτυο εργαστηρίων που κάνει γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων που διαγνώστηκαν θετικά από μοριακό έλεγχο (ανάλυση PCR) είναι πολύ χαμηλής δυναμικότητας. Σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, μόλις που ξεπερνά τις 3.500 αναλύσεις το μήνα, κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, για την περίοδο 15 Νοέμβρη μέχρι 27 Δεκέμβρη ανέλυσαν γονιδιωματικά 1.308 δείγματα και βρήκαν Δέλτα 78% – Ομικρον 22%. Για την περίοδο 1 Δεκέμβρη 2021 μέχρι 3 Γενάρη 2022 ανέλυσαν 1.007 δείγματα και βρήκαν Δέλτα 64% – Ομικρον 36%. Τα ποσοστά αυτά δεν ταίριαζαν με τίποτα με την κυβερνητική προπαγάνδα, που είχε φτάσει να μιλάει για Δέλτα 10% και Ομικρον 90%, προκειμένου να στήσει το σκηνικό της αισιοδοξίας, ότι τελειώνουμε με τον κοροναϊό, ότι πρόκειται για μια «γριπούλα», η οποία θα έρθει και θα φύγει «σαν καλοκαιρινό μπουρίνι», όπως έλεγε ο Μητσοτάκης.
- Επαιρναν στοιχεία μόνο από την ανάλυση των λυμάτων, που γίνεται μόνο από τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ και μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το σημαντικότερο είναι πως τα αποτελέσματα της ανάλυσης των λυμάτων που κάνει η ομάδα του ΑΠΘ αποτελούν ενδείξεις τάσεων και όχι απόλυτες μετρήσεις. Τέτοιες απόλυτες μετρήσεις μόνο η γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων ασθενών μπορεί να δώσει. Αλλιώς, θα αναλύονταν μόνο τα λύματα και δε θα χρειαζόταν γονιδιωματική ανάλυση.
- Γράφαμε, λοιπόν, για την ανάγκη γονιδιωματικής επιτήρησης, καταλήγοντας σε μια απαίτηση-πρόταση στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων:
Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν με το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης που υπάρχει. Ετσι κι αλλιώς αυτό το Δίκτυο δεν μπορεί να κάνει ευρεία γονιδιωματική επιτήρηση και να δώσει εικόνα για τα στελέχη που επικρατούν στη χώρα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι την ώρα που αυτό το Δίκτυο έδινε για το σύνολο της χώρας Δέλτα 64% – Ομικρον 36%, η ομάδα του ΑΠΘ έδινε για τη Θεσσαλονίκη Δέλτα 80% έως 23% – Ομικρον 20% έως 77%. Το απόλυτο μπάχαλο, δηλαδή.
Θα μπορούσαν κάλλιστα να προσανατολίσουν το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης αποκλειστικά στους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία. Ο αριθμός τους είναι μικρός (σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας ή σε σχέση με τα κρούσματα). Κι αν δεν προλαβαίνουν τα εργαστήρια να κάνουν γονιδιωματική ανάλυση για το σύνολο των ασθενών, θα μπορέσουν να κάνουν στοχευμένη επιλογή δείγματος και να κάνουν γονιδιωματική ανάλυση για ένα μεγάλο ποσοστό των εισαγόμενων στα νοσοκομεία. Οταν έχεις, ας πούμε, δυνατότητα 3.500 γονιδιωματικών αναλύσεων το μήνα και έχεις 180.000 κρούσματα, αναλύεις γονιδιωματικά μόλις το 2% των κρουσμάτων. Αν όμως κάνεις γονιδιωματική ανάλυση σε 3.500 από τις 12.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία (σε ένα μήνα), έχεις αναλύσει το 30% των σοβαρότερων κρουσμάτων. Η διαφορά είναι προφανέστατη.
Κάνουμε υπολογισμούς με βάση τη δεδομένη δυναμικότητα των εργαστηρίων του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, που είναι ισχνή. Είναι κι αυτό μια ακόμη αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Αθλιο τέστινγ, άθλια (ανύπαρκτη πλέον) ιχνηλάτηση, άθλια γονιδιωματική επιτήρηση. Θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα εργαστήρια με επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Το μόνο που τους ενδιέφερε, όμως, ήταν να στήσουν ένα κατ’ όνομα δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης (αν βόλεψαν και κάποιους δεν το γνωρίζουμε).
Αν η γονιδιωματική επιτήρηση προσανατολιζόταν στους εισαγόμενους στα νοσοκομεία, θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τη νοσηρότητα για κάθε στέλεχος του ιού. Θα ξέραμε, για παράδειγμα, πάρα πολλά για τη νοσηρότητα του Ομικρον, καθώς θα βλέπαμε την πορεία κάθε ασθενούς που εισήχθη σε νοσοκομείο. Επίσης, παρακολουθώντας για ένα διάστημα τις εισαγωγές, θα βλέπαμε τη σχέση ανάμεσα στους εισαγόμενους με Δέλτα και τους εισαγόμενους με Ομικρον, όπως και την εξέλιξη των ασθενών που προσβλήθηκαν από το ένα και από το άλλο στέλεχος. Θα γινόταν μια γιγα-μελέτη με αδιάσειστα συμπεράσματα.
Δεν είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, είναι ότι δεν θέλουν. Γιατί από μια τέτοια γονιδιωματική επιτήρηση θα φαινόταν η αλήθεια και δε θα μπορούσαν να αναπτύσσουν τη βρόμικη προπαγάνδα με την οποία καλύπτουν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.
Eρχεται, λοιπόν, τώρα ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας να κάνει αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και καιρό. Τουλάχιστον από τότε που άρχισε η συζήτηση περί του στελέχους Ομικρον με τη μεγάλη μεταδοτικότητα και την ακόμη άγνωστη σε όλες τις πλευρές της νοσηρότητα (αλλά σίγουρα όχι «γριπούλα» ή «ήπια νόσο»). Επρεπε να φάνε το «κράξιμο» για να κάνουν το στοιχειώδες, το αυτονόητο.
Και πάλι, όμως, μέγιστο μέλημά τους είναι να κρατήσουν τα στοιχεία επτασφράγιστο μυστικό. Να τα έχει μόνο ο ΕΟΔΥ, αυτό το χαλκείο της κυβερνητικής προπαγάνδας, για να μπορεί να τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, ανάλογα με το τι συμφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό πως τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης που θα κάνουν τα εργαστήρια δεν θα κοινοποιούνται στα νοσοκομεία αλλά μόνο στον ΕΟΔΥ! Ανατριχιάζεις όταν το διαβάζεις. Οι θεράποντες γιατροί δε θα γνωρίζουν από ποιο στέλεχος του SARS-CoV-2 έχει προσβληθεί ο ασθενής τους! Αυτό θα το γνωρίζει μόνον ο ΕΟΔΥ, που δεν έχει καμιά επαφή με τους ασθενείς!
Δεν τους έπιασε ο πόνος για τα προσωπικά δεδομένα και ζητούν κρυπτογράφηση και αποστολή του κωδικού σε ξεχωριστό μήνυμα. Θέλουν να μη διαρρεύσει τίποτα, να έχουν ασφυκτικό έλεγχο. Κι αυτός εξασφαλίζεται μόνο από το κυβερνητικό «μαγαζί» του ΕΟΔΥ, όχι από τις ιατρικές ομάδες των νοσοκομείων.
Τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία. Ενδιαφέρουν, βέβαια, τους γιατρούς των κλινικών covid και των ΜΕΘ covid, τις ιατρικές ομάδες της πρώτης γραμμής, που χρειάζονται όλα τα δεδομένα, για να βελτιώνουν την επιστημονική τους γνώση και τις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζουν. Πρέπει να γνωρίζουν όλα τα ιατρικά δεδομένα για κάθε ασθενή τους. Αυτό δε χρειάζεται εξήγηση, δε χρειάζεται να είσαι γιατρός για να το καταλάβεις. Είναι δυνατόν, οι γιατροί μιας ΜΕΘ covid να έχουν πάρει τραχειοβρογχικά δείγματα από διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύουν, να τα έχουν στείλει στο εργαστήριο και να μη μάθουν από ποιο στέλεχος του ιού έχει προσβληθεί ο κάθε ασθενής τους;
Από την άλλη, τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη γονιδιωματική επιτήρηση αφορούν την κοινωνία. Γι’ αυτό και τα στοιχεία της γονιδιωματικής ανάλυσης που θα γίνει (σε όποιο βαθμό γίνει), απολύτως ανωνυμοποιημένα, φυσικά, θα πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμα από την επιστημονική κοινότητα και τον Τύπο. Οπως υποχρεώθηκαν, μετά από το δικό μας «κράξιμο», να αρχίσουν γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων στα νοσοκομεία και όσων διασωληνώνονται, έτσι πρέπει να υποχρεωθούν να καταστήσουν ελεύθερα προσβάσιμα τα δεδομένα της γονιδιωματικής ανάλυσης (επαναλαμβάνουμε: απολύτως ανωνυμοποιημένα), ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για την πραγματική εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας. Να μην έχει το μονοπώλιο της γνώσης ο «αμαρτωλός» ΕΟΔΥ, για να συντηρεί το μονοπώλια της κυβερνητικής προπαγάνδας.