Την περασμένη Δευτέρα, συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου προς τους υπουργούς Γεωργίας και Ναυτιλίας, «σχετικά με τη λήψη μέτρων για τις ασφαλείς μεταφορές προϊόντων διατροφής». Η βουλευτίνα αναφερόταν στο θέμα των κοινοτικών οδηγιών, που επιτρέπουν σε τάνκερ που μεταφέρουν ορυκτέλαια και άλλα τοξικά υγρά να μεταφέρουν και λάδια που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Η ερώτηση που διατύπωσε προς τους υπουργούς ήταν «αν σκοπεύουν να σταματήσουν την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών που αποδεδειγμένα βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» και «ποια άλλα μέτρα θα πάρουν προκειμένου να εξασφαλιστούν εγγυημένες και ασφαλείς μεταφορές για τα προϊόντα διατροφής».
Ο υπουργός Γεωργίας Α. Κοντός, επέλεξε να πάει στη Βουλή και να απαντήσει. Σκόπιμα το έκανε, υπολογίζοντας πως αν δεν πήγαινε θα προκαλούσε μεγαλύτερο θόρυβο, ενώ μια τυπική κοινοβουλευτική συζήτηση δεν θα απασχολούσε τη δημοσιότητα και έτσι θα εξακολουθήσει να κρύβεται, όπως κάνει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η διατροφική κρίση, ενώ είναι ο κατ’ εξοχήν πολιτικά υπεύθυνος για τον έλεγχο των εισαγόμενων τροφίμων (η αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ είναι μόνο για την εσωτερική αγορά και όχι για τις εισαγωγές).
Τι απάντησε ο Κοντός; Καταρχάς, ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να σταματήσουμε την εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών»! Στη συνέχεια, προσπάθησε να ωραιοποιήσει τις κοινοτικές οδηγίες για τη μεταφορά υγρών τροφίμων, λέγοντας ότι η μεταφορά από τάνκερ που μεταφέρουν και άλλα υλικά επιτρέπεται «κάτω από ξεκάθαρους όρους». Ξεπερνώντας κάθε όριο ευρωδουλείας, υποστήριξε ότι «οι προϋποθέσεις αυτές είναι αρκετά αυστηρές με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν ότι δεν θίγεται ο βαθμός προστασίας της δημόσιας υγείας»! Και ξεπερνώντας κάθε όριο δουλικότητας προς το κεφάλαιο, δεν δίστασε να επαναλάβει το σκεπτικό της κοινοτικής οδηγίας: «Είναι γεγονός ότι τα εμπορικά σκάφη για τη μεταφορά δεν επαρκούν και το κόστος μεταφοράς των υγρών ελαίων και λοιπών σε σκάφη που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τρόφιμα θα ήταν δυσβάσταχτο». Φυσικά, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην αρχική οδηγία που πρόβλεπε τάνκερ αυστηρά «μόνον για τρόφιμα», ούτε εξήγησε τι μεσολάβησε και άλλαξε αυτό. Λέτε όταν έφτιαχναν την αρχική οδηγία, ύστερα από τόσα χρόνια εμπορίου και τόσα χρόνια ζωής της ΕΟΚ, να μην ήξεραν τι κόστος συνεπαγόταν το «μόνον για τρόφιμα»;
Επειδή κατάλαβε ότι με όσα έλεγε θα προκαλούσε το σχόλιο, ότι αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία και ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη των επιχειρήσεων, ο Α. Κοντός δε δίστασε να προχωρήσει σε μια προκλητική λαθροχειρία, προκειμένου να βγάλει λάδι το σύστημα μεταφοράς με τα τάνκερ. Να βγάλει λάδι τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους παραγωγής λαδιών και λιπών και την ΕΕ που τους έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα. Ιδού τα χοντροκομμένα ψεύδη του: «Για την περίπτωση του ηλιελαίου που επιμολύνθηκε με ορυκτέλαιο δεν έχει εξαχθεί ακόμη πόρισμα από τις ουκρανικές αρχές σχετικά με την πηγή της επιμόλυνσης. Πάντως, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέσω των μηνυμάτων alert, δεν πρόκειται για περίπτωση επιμόλυνσης κατά τη μεταφορά, αλλά για νοθεία, καθώς στην παρτίδα των 16.000 τόνων που αρχικά ελέγχθηκε από γαλλική εταιρεία, βρέθηκαν περίπου 5.600 τόνοι ορυκτέλαιο, αριθμός που ισοδυναμεί με 92 τόνους ορυκτέλαιο, ποσότητα πολύ μεγάλη, για να θεωρηθεί επιμόλυνση».
Ο Α. Κοντός, που κρυβόταν όσο καιρό το σκάνδαλο βρισκόταν στην επικαιρότητα και δεν έκανε καμιά δήλωση, αφήνοντας το Φώλια με το Βλάχο να σηκώνουν όλο το βάρος, ξαφνικά βγαίνει και υποστηρίζει, επικαλούμενος μάλιστα τα alert, ότι δεν υπάρχει μόλυνση αλλά νοθεία. Το alert που εκδόθηκε στις 23.4.08 από τις γαλλικές αρχές δεν αναφέρει ποσότητα ηλιέλαιου που εισήχθηκε στη Γαλλία (δε θα μπορούσε, άλλωστε), αλλά ότι βρέθηκε ηλιέλαιο ουκρανικής προέλευσης που περιείχε ορυκτέλαιο σε ποσότητα 5790 mg/kg. Δηλαδή, περίπου 5,8 γραμμάρια ανά κιλό ή 5,8 κιλά τον τόνο. Δεν ξέρουμε που βρήκε ο Κοντός τους 16.000 τόνους, πάντως αν το νούμερο είναι ακριβές, η πρόσμιξη θα ήταν 92,64 τόνοι ορυκτέλαιου. Με εκείνο το «5.600 τόνοι ορυκτέλαιο, αριθμός που ισοδυναμεί με 92 τόνους ορυκτέλαιο» δεν ξέρουμε τι ήθελε να πει ο ποιητής. Μάλλον μπερδεύτηκε με τα χαρτιά που του ετοίμασαν οι σύμβουλοί του και δεν ήξερε τι έλεγε. Εκανε κάποιες αριθμητικές αλχημείες, για να βγάλει αθώα τη διαδικασία της μεταφοράς με τάνκερ και να μιλήσει για νοθεία, μόνος σε ολόκληρη την ΕΕ.
Γιατί, όμως, ο Α. Κοντός πήγε στο πρώτο γαλλικό alert και δεν χρησιμοποίησε τα στοιχεία από τους ελέγχους που ήδη έχουν γίνει στο επιμολυσμένο ηλιέλαιο που εισήχθη; Γιατί απλούστατα, δε μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για νοθεία. Ας σημειωθεί, ότι το ορυκτέλαιο είναι ακριβότερο από το ηλιέλαιο, γι’ αυτό και κανέναν καπιταλιστή δε θα τον συνέφερε να κάνει τέτοια νοθεία. Ομως, οι βουλευτές είναι πανάσχετοι, γι’ αυτό και κατάπιαν αμάσητο το παραμύθι που τους σέρβιρε ο Κοντός.
Η Δ. Μανωλάκου, υπενθύμισε στον Κοντό ότι με βάση το άρθρο 4 της οδηγίας μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει τροποποιήσεις, ειδικά μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν. Σημείωσε, επίσης, ότι στις 4 Ιούνη, στην ενημέρωση που έκαναν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι Φώλιας και Βλάχος, τόνισαν ότι δεν υπήρξε νοθεία.
Απτόητος ο Α. Κοντός απάντησε θρασύτατα με ένα ακόμη ψέμα: «Εγώ διάβασα τις δηλώσεις που έκαναν ο κ. Φώλιας και ο κ. Βλάχος. Δεν υπάρχει πουθενά στις δηλώσεις καμία αναφορά στο γεγονός ότι η επιμόλυνση πραγματοποιήθηκε κατά τη μεταφορά και καμία απόδειξη δεν υπάρχει γι’ αυτό». Στη συνέχεια, υποστήριξε και πάλι χωρίς ντροπή τα συμφέροντα του κεφάλαιου, δηλώνοντας ότι «αν απαγορεύσουμε μεταφορές, θα έχουμε υψηλό κόστος μεταφοράς με αποτέλεσμα να μετακυλύεται το κόστος αυτό στον καταναλωτή». Τέλος, πέταξε άλλη μια ξεδιάντροπη κορόνα: «Θέλω ακόμη να σας πω ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια -και φάνηκε από το ηλιέλαιο, άσχετα αν είχαμε αυτόν τον επικοινωνιακό ορυμαγδό- να γίνονται συνεχείς έλεγχοι, να παίρνουμε μέτρα, έτσι ώστε να προστατεύεται με τον καλύτερο τρόπο η δημόσια υγεία». Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας όχι μόνο δεν κάνουν τον παραμικρό έλεγχο, αλλά αδιαφόρησαν προκλητικά στα αιτήματα της αρμόδιας Διεύθυνσης των Τελωνείων που ζητούσε οδηγίες για τους ελέγχους σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Για μια ακόμη φορά, αναφέρθηκε θρασύτατα σε «επικοινωνιακό ορυμαγδό», λες και δεν έτρεξε τίποτα, αλλά όλα τα δημιούργησαν τα ΜΜΕ.
Τι είπε, όμως, ο Χρ. Φώλιας στις 4 Ιούνη, ενημερώνοντας τη Βουλή; Καταρχάς, έκανε γαργάρα το ερώτημα που του έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης σχετικά με τις κοινοτικές οδηγίες με τις μεταφορές τροφίμων με τάνκερ. Εκανε πως δεν το άκουσε. Προτίμησε να απαντήσει στα «λάιτ» και με διάθεση συναίνεσης ερωτήματα που του έθεσε ο Μ. Παπαγιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παπαγιαννάκης ζήτησε «μια πειστική αφήγηση του μηχανισμού με τον οποίο έγινε αυτό» (η επιμόλυνση. Είπε χαρακτηριστικά: «Από την κυβερνητική αφήγηση δεν προέκυψε τι ακριβώς συνέβη (άπλυτα αμπάρια, τυχαίο λάθος, όλα μαζί, με ποιο τρόπο, πού;). Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα, στο οποίο θα ήθελα απάντηση, γιατί μόνο από αυτό μπορούν να υπάρξουν μέτρα πολιτικής». Δηλαδή, δεν κατήγγειλε τις οδηγίες, δε ζήτησε επιστροφή σε μέσα μεταφοράς «μόνο για τρόφιμα».
Ο Χ. Φώλιας απάντησε με τρόπο που διαψεύδει κατηγορηματικά τον συνάδελφό του Α. Κοντό:
«Θα απαντήσω στον κ. Παπαγιαννάκη στο σαφές ερώτημα που έθεσε και συγκεκριμένα εάν πρόκειται για κερδοσκοπία ή κάτι άλλο. Αναφέρθηκε προηγουμένως, ότι τα δείγματα που μετρήθηκαν είχαν τα περισσότερα βαθμό επιμόλυνσης μηδέν και κάποια δείγματα είχαν βαθμό επιμόλυνσης 120 ppm. Αυτό σημαίνει 1,2 γραμμάρια στα 10 λίτρα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να μιλάμε για νοθεία με στόχο το κέρδος και αυτό είναι ξεκάθαρο. Αρα, υπάρχει αμέλεια και λάθος».
Οι βουλευτές δεν επανήλθαν στο ζήτημα των τάνκερ και της εγκληματικής κοινοτικής οδηγίας, για να του πουν ότι είναι πρόκληση να μιλά για «αμέλεια και λάθος», όταν στη μέση υπάρχει το κέρδος (από το μη καθαρισμό των τάνκερ και την επιτάχυνση της μεταφοράς – ειδικά στις θαλάσσιες μεταφορές ο χρόνος είναι χρήμα), αλλά ο Χ. Φώλιας υπήρξε σαφής (και τα στοιχεία τον δικαιώνουν ως προς αυτό) πως δεν υπήρξε νοθεία. Αρα, ο Α. Κοντός έλεγε εν γνώσει του ψέματα, για να βγάλει καθαρή την κοινοτική οδηγία. Θα μπορούσαν βέβαια να του πουν πως ανεξάρτητα από την αιτία της επιμόλυνσης, σημασία έχει πως η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα έλεγχο και κινήθηκε μόνο εκ των υστέρων. Ομως, εκείνο που εμείς θέλουμε να σημειώσουμε –και γι’ αυτό αφιερώσαμε τόσο χώρο σ’ αυτό το θέμα– είναι ότι οι υπουργοί δε διστάζουν να εκστομίσουν τα πιο χοντρά ψέματα, προκειμένου να υπερασπιστούν το καπιταλιστικό έγκλημα. Μπορούμε να δώσουμε έστω και ελάχιστη πίστη σ’ αυτά που κατά καιρούς λένε και στις διαβεβαιώσεις που δίνουν;