Πριν τρία-τριάμισι χρόνια, η ανθρωπότητα στεκόταν σοκαρισμένη μπροστά σε απανωτά κρούσματα του ιού των πτηνών και οι πολιτικές ηγεσίες, ενδιαφερόμενες μόνο για τα κέρδη των πτηνοτρόφων καπιταλιστών, προσπαθούσαν να κατασιγάσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων, που έφταναν στα όρια του πανικού. Τώρα έχουμε τον ιό των χοίρων που προκαλεί νέο σοκ, καθώς έχει ήδη οδηγήσει σε πολλούς θανάτους στο Μεξικό, σε δεκάδες μη θανατηφόρα –μέχρι στιγμής– κρούσματα στις ΗΠΑ, ενώ ένα κρούσμα εντοπίστηκε ήδη και στην Ευρώπη (Ισπανία).
Πρόκειται για τον ίδιο ιό με αυτό των πτηνών, σε μια διαφορετική μετάλλαξή του, όμως. Ο γνωστός ιός Η1Ν1 έχει έρθει σε επαφή και με κάποιος ιούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο και η μετάλλαξή του τον καθιστά άκρως επικίνδυνο. Διότι ενώ ο ιός των πτηνών μεταδιδόταν μόνο από μολυσμένο πτηνό στον άνθρωπο, η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οταν ο ιός περνάει στον άνθρωπο, αδυνατίζει μεν, αλλά κυοφορεί απρόβλεπτες μεταλλάξεις.
Επιστήμονες με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή μας είπαν ότι οι βασικές αιτίες για την ανάπτυξη του ιού στα χοιρινά είναι η λειτουργία μη καθαρών μονάδων, η χρήση μολυσμένων τροφών, συνήθως από απορρίμματα, και η μη έγκαιρη και σωστή αποπαρασίτωση των χοιρινών.
Αυτές οι επιστημονικές επισημάνσεις μας οδηγούν κατευθείαν στον τρόπο παραγωγής. Εχουμε δεκάδες φορές αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο παράγονται οι τροφές στον καπιταλισμό. Στο πλαίσιο αυτής της παραγωγής, η εξασφάλιση τροφών υψηλών στάνταρ υγείας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Οχι μόνο δεν αποτελεί προτεραιότητα αλλά, αντίθετα, όσα απαιτούνται για την εξασφάλιση αυτών των στάνταρ, για την προστασία της δημόσιας υγείας, θεωρούνται αντιπαραγωγική επένδυση. Μπορεί τώρα κάποιοι να βολεύονται με την εξήγηση ότι ο νέος μεταλλαγμένος ιός ξεκίνησε από το καθυστερημένο Μεξικό, με την προφανώς άθλια κτηνοτροφία, πώς θα ξεχάσουμε όμως ότι η αποκληθείσα «νόσος των τρελών αγελάδων» πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτισμένη Βρετανία και μετά στην καρδιά της εξίσου πολιτισμένης ηπειρωτικής Ευρώπης; Πώς θα ξεχάσουμε ότι το μολυσμένο ηλιέλαιο (εξαιτίας της μεταφοράς του με πλοία-βυτία που μετέφεραν και ορυκτέλαια) καταναλώθηκε στην πολιτισμένη Ευρώπη;