Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Τοπικά lockdown με τη λειτουργία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων ανενόχλητη

0

Τα τοπικά lockdown στην ΠΕ Λέσβου (Μυτιλήνη), στο Δήμο Σπάρτης και στην ΠΕ Αργολίδας προκλήθηκαν βασικά από την ανεξέλεγκτη καπιταλιστική δράση στον αγροτικό τομέα, η οποία παρολαυτά αφήνεται στο απυρόβλητο.

Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, με τις εκατόμβες των νεκρών και με την αδυναμία να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, δεν μπορούν να την κρύψουν ο Χαρδαλιάς, οι «ενσωματωμένοι» επιστήμονες και η κουστωδία τους με το «μαϊμούδισμα» των στοιχείων. Δεν μπορούν να κρύψουν ούτε το πολύ σημαντικό γεγονός πως οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν όλη την περίοδο της πανδημίας, είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης του κοροναϊού.

Μιλάμε για καπιταλιστικές επιχειρήσεις του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα (παραγωγή, συλλογή, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), καθώς και για μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Είναι οι εστίες μετάδοσης του κοροναϊού, γιατί λειτουργούν ανεξέλεγκτα και τρομοκρατούν τους εργάτες με απόλυση στην περίπτωση που καταγγείλουν τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους και την υγεία των συγγενών τους.

Γι’ αυτό εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το κυβερνητικό lockdown είναι της πλάκας, μιας και αφήνει στο απυρόβλητο τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ θα έπρεπε να κλείσει όσες δεν παράγουν προϊόντα πρώτης ανάγκης και σε όσες μείνουν ανοιχτές θα έπρεπε να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργατών.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έκανε, ούτε κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο στο γενικό lockdown από τις 7 Νοέμβρη του 2020 όσο και στα τοπικά lockdown που επιβάλει μέσα στο γενικό, όταν διαπιστώνει (από τα εσωτερικά και συνάμα εφτασφράγιστα στοιχεία που διαθέτει) ότι η κατάσταση μέσα στα καπιταλιστικά κάτεργα (βιομηχανικά, εμπορικά και αγροτικά) έχει εκτραχυνθεί και έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στο τοπικό lockdown της Βοιωτίας αναφερθήκαμε σε προηγούμενα δημοσιεύματα, στα οποία αποδείξαμε ότι αυτό προκλήθηκε από την ανεξέλεγκτη δράση του καπιταλιστικού τομέα συνολικά που λειτουργεί σε αυτή τη περιοχή και σε μαζική κλίμακα. Κανένα μέτρο απ’ αυτά που αναφέραμε παραπάνω δεν πάρθηκε και μετά το τοπικό lockdown. Μειώθηκε βασικά ο χρόνος κυκλοφορίας των κατοίκων, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση εστιάζει σαν να είναι η κύρια αιτία της μετάδοσης του κοροναϊού.

Τοπικό lockdown στη Λέσβο

Στις 12 Γενάρη, με εντολή Χαρδαλιά, με τη σύμφωνη γνώμη των «ενσωματωμένων» επιστημόνων και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η επιβολή του τοπικού lockdown στη Λέσβο. Παραθέτουμε ένα μεγάλο απόσπασμα από την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021
Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης, εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Εναντι Κορωνοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζόμενων οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λ.π. (οι εμφάσεις δικές μας).

Καταρχάς, όλες οι απαγορεύσεις που έχουμε υπογραμμίσει, ισχύουν ήδη και με το γενικό lockdown.

Δεύτερο, όσον αφορά την απαγόρευση μετακίνησης, πλην των εργαζόμενων, από τις 18:00 έως τις 05:00, η μόνη διαφορά είναι ότι η απαγόρευση αυξάνεται κατά τρεις ώρες.

Τρίτο, επιτρέπεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων, που στην περίπτωση της Λέσβου είναι του αγροτικού τομέα, καπιταλιστικές και ατομικές επιχειρήσεις αγροτών, που συνήθως χρησιμοποιούν εργάτες από τρίτες χώρες στην παραγωγή και το μάζεμα από το χωράφι των αγροτικών προϊόντων και στη συνέχεια στη διαλογή και συσκευασία στα συσκευαστήρια (χωρίς μεταποίηση) ή στη μεταποίηση.

Οι συνθήκες εργασίας και ζωής είναι συνθήκες κόλασης, όχι μόνο τώρα στην περίοδο της πανδημίας, αλλά μόνιμα. Αυτά που αποκαλύφθηκαν με τους εργάτες στο μάζεμα της φράουλας δεν είναι εξαίρεση αλλά κανόνας. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες εργασίας και ζωής είναι επόμενο να μεταδίδεται ο κοροναϊός. Γι’ αυτές τις συνθήκες, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι «ενσωματωμένοι» επιστήμονες δεν αναφέρουν τίποτα και το κυριότερο δεν παίρνουν κανένα μέτρο.

Και ενώ επικρατούσε και επικρατεί αυτή η κατάσταση και κατά συνέπεια τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται τόσο στους εργάτες όσο και σε αυτούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή, ο ΕΟΔΥ στις Ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης, με κυβερνητική εντολή, δημοσίευε αριθμό κρουσμάτων κυριολεκτικά της πλάκας, κρατώντας τα στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων στα συρτάρια του, ως εφτασφράγιστο μυστικό για το «πόπολο».

Με βάση τα στοιχεία για τα κρούσματα, που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ για το δεκατετραήμερο (14) που προηγήθηκε της κήρυξης τοπικού lockdown, φτιάξαμε τον παρακάτω Πίνακα.

Ο Πίνακας δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι «μαϊμουδισμένα», τόσο στις 14 όσο και στις 7 μέρες από την κήρυξη των τοπικών lockdown. Επειδή όμως η πραγματική κατάσταση στη Λέσβο είναι εντελώς διαφορετική, είναι επικίνδυνη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε να προχωρήσει στην απόφαση για τοπικό lockdown, αφήνοντας παράλληλα τους καπιταλιστές του αγροτικού τομέα και τους πλούσιους αγρότες να συνεχίζουν να βάζουν τους εργάτες γης από τρίτες χώρες να δουλεύουν στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, επί πολλές ώρες, για ένα μεροκάματο της πείνας.

Από τον Πίνακα διαπιστώνουμε ότι η υποεκτίμηση των κρουσμάτων συνεχίζεται και μετά τα τοπικά lockdown, στις 13, 14 και 15 Γενάρη.

Τοπικά Lockdown σε Σπάρτη και Αργολίδα

Στις 13 Γενάρη ανακοινώθηκαν τοπικά lockdown στο δήμο Σπάρτης (υποσύνολο της ΠΕ Λακωνίας) και στην ΠΕ Αργολίδας. Το κείμενο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Λέσβου. Προβάλλονται τα ίδια ψέματα και δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να επαναλάβουμε όσα γράψαμε παραπάνω για το τοπικό lockdown στη Λέσβο.

Οπως συνάγεται από τον Πίνακα, ο ΕΟΔΥ, με άνωθεν εντολή, «μαϊμούδισε» τα στοιχεία για τα κρούσματα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Εμείς θα επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για να πείσουμε την εργαζόμενη και σκληρά εκμεταλλευόμενη ελληνική κοινωνία να παλέψουμε για να αναγκαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πραγματικό lockdown, καταβάλλοντας στην εργατική τάξη και σε όλους τους εργαζόμενους τους πραγματικούς μισθούς που δικαιούνται, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Κοινοποίηση: