Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μονόδρομος η καταδίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»
  • Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας
  • ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Εισαγγελία ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του νεοναζιστή Κ. Πλεύρη
  • Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις
  • Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη
  • Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»Στρατιωτικοφασιστικού τύπου απειλή για τους γιατρούς!
Υγεία

Στρατιωτικοφασιστικού τύπου απειλή για τους γιατρούς!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Νοέ 2020, 17:50

Με μια επαίσχυντη εκπρόθεσμη (ν)τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη (μεταξύ αυτών είναι οι Σταϊκούρας και Κικίλιας) επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 12 μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ που θα αρνηθούν να μετακινηθούν για δεύτερη φορά σε νοσοκομεία αναφοράς για covid-19. Ακόμη, αναβάλλονται και πάλι οι προσλήψεις μονίμων γιατρών στο ΕΣΥ και μπαίνει τέλος στους ελέγχους για κοροναϊό με μοριακά τεστ.

OΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν tην επαίσχυντη αυτή τροπολογία, το ΚΚΕ και το μόρφωμα του Βελόπουλου δήλωσαν «παρών» και καταψήφισε μόνο το ΜέΡΑ25 του Μπαρουφάκη. Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την ψηφοφορία της εκπρόθεσμης τροπολογίας με γενικό αριθμό 552 και ειδικό αριθμό 47:

«Υπ. τροπ. 552/47 ως έχει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ν.Δ.: ΝΑΙ

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ

Κίνημα Αλλαγής: ΝΑΙ

Κ.Κ.Ε.: ΠΡΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΠΡΝ

ΜέΡΑ25: OXI»

Πρόστιμα στους γιατρούς του ΕΣΥ

Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 της (ν)τροπολογίας, που αναφέρεται στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους γιατρούς που θα αρνηθούν να μετακινηθούν, προβλέπει:

«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και έως και την 28η.2.2021 σε κάθε υγειονομική περιφέρεια συστήνονται με εντολή του Διοικητή τριμελείς υγειονομικές επιτροπές αποτελούμενες από ιατρούς, με αποκλειστικό έργο την εξέταση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών άρνησης μετακίνησης ή λήψης άδειας για λόγους υγείας του μετακινούμενου προσωπικού της παρ. 1. Απαραίτητος όρος για τη λήψη της άδειας για λόγους υγείας και την αιτιολογημένη άρνηση της μετακίνησης του προσωπικού της παρ. 1 είναι η θετική κρίση της υγειονομικής επιτροπής ως προς τη βασιμότητα των προβαλλόμενων λόγων υγείας. Αρνηση του προσωπικού να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία, παρά την αντίθετη κρίση της υγειονομικής επιτροπής, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει κατ’ ελάχιστον την ποινή της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 109 του ν. 3528/2007 (Α’26)».

Η διάταξη για την ποινή περιλαμβάνεται στον περιβόητο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (ν. 3528/2007) και αφορά την υποχρεωτική εκτέλεση από τους δημόσιους υπάλληλους των εντολών των ανωτέρων, αδιαφορώντας εάν αυτές είναι παράνομες (θυμίζει το στρατιωτικό κανονισμό ΣΚ 20-1):

«Αρθρο 109 – Πειθαρχικές ποινές

1. Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους υπαλλήλους είναι:

α) η έγγραφη επίπληξη,

β) το πρόστιμο έως τις αποδοχές δώδεκα (12) μηνών…».

Είναι φανερό, ότι οι δέκα υπουργοί του Μητσοτάκη έβαλαν αυτή τη στρατιωτικοφασιστικού τύπου διάταξη για να τρομοκρατήσουν τους γιατρούς του ΕΣΥ και να τους αναγκάσουν να μετακινηθούν τουλάχιστον για τρεις μήνες, για δεύτερη φορά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό το κάνουν γιατί είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς που χρειάζεται να έχουν και εξειδίκευση σε ΜΕΘ, προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες νοσηλείας των νοσηλευόμενων με covid-19 (και όχι μόνο), επειδή δε διορίζουν μόνιμους γιατρούς στο ΕΣΥ.

Οπως θα δούμε παρακάτω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε μεν (άρθρο 54 παρ. 1 του νόμου 4690, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 30.5.2020) το διορισμό 500 ειδικευμένων γιατρών για το ΕΣΥ, 300 ειδικευμένων γιατρών ειδικά για τις ΜΕΘ και 1.000 νοσηλευτών, όμως συνεχίζει το χαβά της να θέλει να αντιμετωπίσει την covid-19 με μερικές εκατοντάδες συμβασιούχoυς γιατρούς.

Είναι τόσο ξετσίπωτη η κυβέρνηση, που προσδοκεί να έχει έσοδα από την επιβολή του προστίμου στους γιατρούς και περιχαρής το ανακοινώνει στην Εκθεση του ΓΛΚ (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους): «Ενδεχόμενη αύξηση εσόδων από την επιβολή της οριζόμενης ποινής στο προσωπικό που θα αρνηθεί να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία παρά την αντίθετη κρίση των σχετικών υγειονομικών αρχών»!

Και βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι εξίσου αυστηρή με τους γιατρούς που απασχολούνται στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας. Αυτούς, όχι μόνο δεν τους υποχρεώνει να μετακινηθούν σε νοσοκομεία αναφοράς, απειλώντας τους μάλιστα με πολύ βαριά πρόστιμα, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να μην μετακινηθούν, εάν εκφράσουν την διαφωνία τους. Η ρήτρα αυτή μπαίνει στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 της (ν)τροπολογίας:

«Σε περίπτωση διάθεσης προσωπικού για κάλυψη αναγκών σε χώρο εκτός των χώρων του ιδιώτη παρόχου υπηρεσιών υγείας, και συγκεκριμένα σε χώρους δημόσιων νοσοκομείων και πάσης φύσεως αναγκαστικά διατιθέμενους χώρους για την κάλυψη αναγκών νοσηλείας ασθενών από κορονοϊό, η δήλωση διάθεσης (σ.σ. από τον πάροχο-έμπορο υγείας) πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης των διατιθέμενων εργαζόμενων για την ανωτέρω παρεχόμενη υπηρεσία, εκτός του χώρου εργασίας τους» (η έμφαση δική μας).

Πετσόκοψαν τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον πρώτο γύρο της πανδημίας, δημαγωγεί αισχρά (νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Χαχόλους) ότι θα κάνει προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ, ενώ έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα να δέχεται μόνο αιτήσεις .

Στις 30 Μάη, δημοσιεύτηκε ο νόμος 4690/2020. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 54 προβλέπεται η πρόσληψη μονίμων γιατρών και νοσηλευτών:

«Αρθρο 54 – Σύσταση θέσεων Μ.Ε.Θ.

  1. Συστήνονται στα Νοσοκομεία της χώρας: α) πεντακόσιες (500) οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., β) τριακόσιες (300) θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και γ) χίλιες (1000) οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εκατό (100) οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας. Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των πρόσθετων κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) των νοσοκομείων της χώρας, πέραν των υφισταμένων μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος οργανικών θέσεων σε Μ.Ε.Θ. και δεν συνυπολογίζονται στα ποσοστά του άρθρου 9 του π.δ. 87/1986 (Α’ 32)».

Πέρασαν άπραγοι ο Ιούνης, ο Ιούλης και ο Αύγουστος. Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης «ξέχασε» να κάνει την προκήρυξη για την πρόσληψη 800 ειδικευμένων γιατρών και 1.000 νοσηλευτών. Eτσι, σκέφτηκε ότι πρέπει να βγάλει μια ακόμα υπουργική απόφαση στην οποία θα ανακοινώνει τη πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ, για να κοροϊδέψει το πόπολο. Στις 31 Αυγούστου, λοιπόν, υπέγραψε νέα απόφαση για την πρόσληψη μόνο 186 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για τις ΜΕΘ του ΕΣΥ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3674 Β στις 3 Σεπτέμβρη. Με αυτή την απόφαση, οι 300 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τις ΜΕΘ του ΕΣΥ έγιναν 186.

Η μείωση των θέσεων αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, γιατί προφανώς αποφάσισε να μη στελεχώσει με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όλες τις κλίνες που κατασκευάστηκαν στις νέες ΜΕΘ. Για παράδειγμα, η νέα ΜΕΘ των 50 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο «Σωτηρία» δε στελεχώθηκε με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Θυμίζουμε ότι στελεχώθηκαν και λειτουργούν μόνο 12 κλίνες, με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που στην πλειοψηφία του είναι μη εξειδικευμένο (η εξειδίκευση που παίρνουν οι ειδικευμένοι γιατροί μετά από υπηρεσία σε ΜΕΘ διαρκεί δύο χρόνια)!

Επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις θέσεις των μονίμων γιατρών από 800 σε 400, εισήγαγε τροπολογία στο νόμο 4722 (δημοσιεύτηκε στις 15.9.2020). Ετσι, με το άρθρο 55 αυτού του νόμου τροποποιήθηκε το άρθρο 54 παρ. 1 του νόμου 4690/30-5-2020 και απαλείφτηκε η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι ειδικευμένοι γιατροί θα στελεχώσουν και τις κλίνες των νέων ΜΕΘ.

Στις 21 Σεπτέμβρη, ο Κοντοζαμάνης δημοσίευσε στη Διαύγεια την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις προσλήψεις 400 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, διαγράφοντας τους υπόλοιπους 400 γιατρούς και τους 1.000 νοσηλευτές! Απ’ αυτούς τους 400 γιατρούς οι 201 θα προσληφθούν για τις ΜΕΘ και οι 199 για τις κλινικές όλων των νοσοκομείων και όχι μόνο των νοσοκομείων αναφοράς.

Σύμφωνα μ’ αυτή την προκήρυξη, στις 22 Σεπτέμβρη του 2020, δηλαδή την επομένη της ανάρτησής της, τα νοσοκομεία και οι Δ.Υπε έπρεπε να έχουν αποφασίσει και αναρτήσει στη Διαύγεια τις θέσεις που προκήρυξαν, ενώ οι υποψήφιοι έπρεπε μέχρι τις 7 Οκτώβρη να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μαζί με τα δικαιολογητικά. Στις 7 Οκτώβρη, ο Κοντοζαμάνης, με νέα απόφαση που ανέβηκε στη Διαύγεια, παρέτεινε την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των γιατρών για τις 9 Οκτώβρη.

Διαρκές τρενάρισμα

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, το σύστημα καταρτίζει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων. Στη συνέχεια, έπρεπε να συγκληθεί το Συμβούλιο Κρίσης, μέσα σε 10 μέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή στις 19 Οκτώβρη.

Το Συμβούλιο δεν έχει συγκληθεί μέχρι σήμερα! Οι λόγοι είναι προφανείς. Θέλουν να τρενάρουν τις προσλήψεις μονίμων ειδικευμένων γιατρών και έτσι να βγάλουν τουλάχιστον όλο το δεύτερο κύμα της πανδημίας με προσλήψεις συμβασιούχων. Θεωρητικά, σύμφωνα δηλαδή με το άρθρο 8 του νόμου 4498/2017, το Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο σε διάστημα 15 ημερών να εξετάσει τόσο τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων όσο και τα δικαιολογητικά τους και να διορθώσει τους προσωρινούς πίνακες. Μετά την εξέταση αυτή, οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις, μέσα σε διάστημα 7 ημερών. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο εξετάζει τις ενστάσεις. Δεν ορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο θα εξεταστούν. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων, το τριπλάσιο των υποψηφίων που έχουν κριθεί καταρχάς υποψήφιοι για διορισμό, θα κληθεί μέσα σε διάστηκα 10 ημερών για συνέντευξη στο Συμβούλιο. Τέλος, μετά την οριστική έγκριση των διοριστέων ειδικευμένων γιατρών, αυτοί οφείλουν να παρουσιαστούν μέσα σε διάστημα 5 ημερών.

Αν λειτουργούσαν αυτές οι διαδικασίες, θα απαιτούνταν δύο μήνες περίπου. Σύμφωνα με έμπειρους ειδικευμένους γιατρούς, και όταν ακόμη αρχίζει από το Συμβούλιο η διαδικασία ελέγχου των προσωρινών πινάκων κατάταξης υποψήφιων διορισμού, περνούν τουλάχιστον έξι μήνες. Οπως όμως είδαμε, μέχρι σήμερα δεν έχει καν αρχίσει αυτή η διαδικασία από το Συμβούλιο!

Δεν το λέμε μόνον εμείς. Ομολογείται από τους συντάκτες της επαίσχυντης τροπολογίας των 10 υπουργών (πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8):

«2. Για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, οι επιλαχόντες ιατροί της παρ. 1, καθώς και οι υποψήφιοι της παρ. 1, των οποίων η διαδικασία επιλογής δεν έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος και που δεν κρίθηκαν διοριστέοι, εφόσον δεν διατηρούν ήδη οργανική θέση στο ΕΣΥ, δύνανται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής τους στις οργανικές θέσεις του άρθρου 54 του ν. 4690/2020 να αναλάβουν υπηρεσία προσωρινά, καλύπτοντας τις ανάγκες των οργανικών θέσεων, που έχουν δηλώσει ως πρώτη επιλογή».

Οι συντάκτες της (ν)τροπολογίας, εμμέσως πλην σαφώς, ομολογούν ότι μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και έτσι δεν μπορούν να γίνουν οι προσλήψεις των μονίμων ειδικευμένων γιατρών.

Ακόμη, αποσιωπούν το ότι δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία εξέτασης των προσωρινών πινάκων και έτσι αναγκαστικά, τόσο οι επιλαχόντες γιατροί (δηλαδή οι ειδικευμένοι γιατροί με βάση τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης) όσο και αυτοί που δεν κρίθηκαν οριστικά επιτυχόντες, θα προσληφθούν ως συμβασιούχοι τριών έως έξι μηνών!

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 81 του ψηφισθέντος νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης (δεν δημοσιεύτηκε ακόμη στο ΦΕΚ), με τον οποίο τροποποιείται ο νόμος 3863/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι συντάκτες της (ν)τροπολογίας επαναλαμβάνουν την αρχική διάταξη του νόμου 4690, άρθρο 54 παρ. 1, ότι δήθεν θα διοριστούν 800 γιατροί και 1000 νοσηλευτές. Αυτό είναι φτηνή δημαγωγία, γιατί με την προκήρυξη της 21ης Σεπτέμβρη θα διοριστούν μόνο 400 ειδικευμένοι γιατροί!

Μόνο rapid test πλέον!

Σχετικά με τα τεστ για τον κοροναϊό, με πληθώρα δημοσιευμάτων έχουμε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον πρώτο γύρο της πανδημίας, έκανε περιορισμένα μοριακά τεστ και ότι προσανατολίζεται να κάνει έλεγχο με τα αναξιόπιστα rapid test. Ερχεται τώρα η ίδια η κυβέρνηση και ομολογεί ότι οι έλεγχοι θα γίνονται μόνο με rapid test. Παραθέτουμε την παράγραφο Α7 από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

«Επανακαθορίζεται το είδος ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται εφεξής η διαδικασία ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS–COV-2 (rapidtest) έναντι των μοριακών ελέγχων, που ισχύει σήμερα» (η έμφαση δική μας)!

Εχουμε να κάνουμε με μια αδίστακτη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Η χώρα μας πλήττεται εδώ και καιρό από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να αυξήσει τη δυνατότητα μαζικών μοριακών τεστ και να προσλάβει τους απαραίτητους ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές, παίζει με τη ζωή και την υγεία του λαού μας. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

Εκτύπωση 🖨
covid-19 ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕΘ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚυπριακό: «Ψήνεται» συνομοσπονδία;
Επόμενο άρθρο Ο γκεμπελισμός καλά κρατεί

Σχετικά Αρθρα

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

Υγεία 21 Οκτ 2025, 20:40

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

Υγεία 19 Οκτ 2025, 20:17

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

Υγεία 16 Οκτ 2025, 19:16

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

Υγεία 15 Οκτ 2025, 14:33

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

Υγεία 14 Οκτ 2025, 20:43

152 ασθενείς σε ράντζα στο «Αττικόν» σε μια εφημερία!

Υγεία 30 Σεπ 2025, 11:26
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Μονόδρομος η καταδίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

Αρχισε η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, μετά από εισαγγελική έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση

19 Νοέ 2025, 13:04
Πολιτισμός

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

19 Νοέ 2025, 11:45
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Εισαγγελία ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του νεοναζιστή Κ. Πλεύρη

19 Νοέ 2025, 09:20
Διεθνή

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

19 Νοέ 2025, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

19 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

18 Νοέ 2025, 21:47
Αγροτικά

Πολιτική αλητεία: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σαν «δώρο» στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους, αυτό που η κυβέρνησή του είχε νομική υποχρέωση να κάνει πριν από ενάμιση χρόνο

18 Νοέ 2025, 14:02
Αγροτικά

Εδώ και τώρα να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και το απολεσθέν εισόδημα στους κτηνοτρόφους που θανάτωσαν τα κοπάδια τους

18 Νοέ 2025, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Νοέμβρη

18 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

Αγνωστος Στρατιώτης: Η πρώτη καταδίκη με εφαρμογή του ιδιώνυμου ποινικού τερατουργήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

17 Νοέ 2025, 13:50
Εργατικά

Τα σαπάκια της Hellenic Train και το αποικιοκρατικό πλιάτσικο του μονοπώλιου Ferrovie dello Stato Italiane

24ωρη απεργία αύριο από όλο το προσωπικό της Hellenic Train

17 Νοέ 2025, 12:07
Κόντρες

Ο αυτοκρατορίσκος και οι χαμηλόβαθμοι αυλικοί του

17 Νοέ 2025, 10:35
Ιστορία

52 XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Προσυγκέντρωση: Πλ. Κολοκοτρώνη 3 μμ

17 Νοέ 2025, 06:25
Αγροτικά

Ο Βορίδης διέπραξε ποινικά αδικήματα με δόλο και ο Μητσοτάκης τον καλύπτει, γιατί ο Βορίδης τον «κρατάει»

17 Νοέ 2025, 06:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Νοέμβρη

17 Νοέ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Μεγάλες στιγμές στο Σαν Μαμές

16 Νοέ 2025, 22:34
Διεθνή

Παλαιστινιακές Αντιστασιακές Οργανώσεις: Οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Γάζα απορρίπτεται

16 Νοέ 2025, 21:43
Πολιτική

Προκλητικά επιεικείς οι όροι αποφυλάκισης του νεοναζιστή φιρερίσκου Μιχαλολιάκου – Δεν υπάρχει κατ’ οίκον περιορισμός

Αποκαλύπτουμε το αποφυλακιστήριό του

16 Νοέ 2025, 10:08
Πολιτική

17 Νοέμβρη 2025: Διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Kάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

16 Νοέ 2025, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Νοέμβρη

16 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

Ημέρα δημόσιας τουαλέτας.

Ημέρα του άντρα.

Μάλι: Ημέρα απελευθέρωσης.

Πουέρτο Ρίκο: Ημέρα ανακάλυψης (1493).

Μονακό: Ημέρα Μονεγάσκων.

1936: Σκοτώνεται ο Buenaventura Durruti.

1939: Η Γερμανία επιβάλει δεκάωρη καθημερινή εργασία για να αντισταθμίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

1942: Παραιτείται η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

1967: Ανακαλύπτονται αυτοσχέδιοι μηχανισμοί που δεν είχαν εκραγεί στο Κολωνάκι και στο άγαλμα του Τρούμαν.

1987: Νυχτερινή πορεία της ΕΦΕΕ παραλύει το κέντρο της Αθήνας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo