Με μια επαίσχυντη εκπρόθεσμη (ν)τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη (μεταξύ αυτών είναι οι Σταϊκούρας και Κικίλιας) επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 12 μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ που θα αρνηθούν να μετακινηθούν για δεύτερη φορά σε νοσοκομεία αναφοράς για covid-19. Ακόμη, αναβάλλονται και πάλι οι προσλήψεις μονίμων γιατρών στο ΕΣΥ και μπαίνει τέλος στους ελέγχους για κοροναϊό με μοριακά τεστ.
OΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν tην επαίσχυντη αυτή τροπολογία, το ΚΚΕ και το μόρφωμα του Βελόπουλου δήλωσαν «παρών» και καταψήφισε μόνο το ΜέΡΑ25 του Μπαρουφάκη. Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την ψηφοφορία της εκπρόθεσμης τροπολογίας με γενικό αριθμό 552 και ειδικό αριθμό 47:
«Υπ. τροπ. 552/47 ως έχει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ |
Ν.Δ.: ΝΑΙ |
ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ |
Κίνημα Αλλαγής: ΝΑΙ |
Κ.Κ.Ε.: ΠΡΝ |
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΠΡΝ |
ΜέΡΑ25: OXI» |
Πρόστιμα στους γιατρούς του ΕΣΥ
Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 της (ν)τροπολογίας, που αναφέρεται στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους γιατρούς που θα αρνηθούν να μετακινηθούν, προβλέπει:
«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και έως και την 28η.2.2021 σε κάθε υγειονομική περιφέρεια συστήνονται με εντολή του Διοικητή τριμελείς υγειονομικές επιτροπές αποτελούμενες από ιατρούς, με αποκλειστικό έργο την εξέταση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών άρνησης μετακίνησης ή λήψης άδειας για λόγους υγείας του μετακινούμενου προσωπικού της παρ. 1. Απαραίτητος όρος για τη λήψη της άδειας για λόγους υγείας και την αιτιολογημένη άρνηση της μετακίνησης του προσωπικού της παρ. 1 είναι η θετική κρίση της υγειονομικής επιτροπής ως προς τη βασιμότητα των προβαλλόμενων λόγων υγείας. Αρνηση του προσωπικού να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία, παρά την αντίθετη κρίση της υγειονομικής επιτροπής, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει κατ’ ελάχιστον την ποινή της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 109 του ν. 3528/2007 (Α’26)».
Η διάταξη για την ποινή περιλαμβάνεται στον περιβόητο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (ν. 3528/2007) και αφορά την υποχρεωτική εκτέλεση από τους δημόσιους υπάλληλους των εντολών των ανωτέρων, αδιαφορώντας εάν αυτές είναι παράνομες (θυμίζει το στρατιωτικό κανονισμό ΣΚ 20-1):
«Αρθρο 109 – Πειθαρχικές ποινές
1. Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους υπαλλήλους είναι:
α) η έγγραφη επίπληξη,
β) το πρόστιμο έως τις αποδοχές δώδεκα (12) μηνών…».
Είναι φανερό, ότι οι δέκα υπουργοί του Μητσοτάκη έβαλαν αυτή τη στρατιωτικοφασιστικού τύπου διάταξη για να τρομοκρατήσουν τους γιατρούς του ΕΣΥ και να τους αναγκάσουν να μετακινηθούν τουλάχιστον για τρεις μήνες, για δεύτερη φορά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτό το κάνουν γιατί είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς που χρειάζεται να έχουν και εξειδίκευση σε ΜΕΘ, προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες νοσηλείας των νοσηλευόμενων με covid-19 (και όχι μόνο), επειδή δε διορίζουν μόνιμους γιατρούς στο ΕΣΥ.
Οπως θα δούμε παρακάτω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε μεν (άρθρο 54 παρ. 1 του νόμου 4690, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 30.5.2020) το διορισμό 500 ειδικευμένων γιατρών για το ΕΣΥ, 300 ειδικευμένων γιατρών ειδικά για τις ΜΕΘ και 1.000 νοσηλευτών, όμως συνεχίζει το χαβά της να θέλει να αντιμετωπίσει την covid-19 με μερικές εκατοντάδες συμβασιούχoυς γιατρούς.
Είναι τόσο ξετσίπωτη η κυβέρνηση, που προσδοκεί να έχει έσοδα από την επιβολή του προστίμου στους γιατρούς και περιχαρής το ανακοινώνει στην Εκθεση του ΓΛΚ (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους): «Ενδεχόμενη αύξηση εσόδων από την επιβολή της οριζόμενης ποινής στο προσωπικό που θα αρνηθεί να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία παρά την αντίθετη κρίση των σχετικών υγειονομικών αρχών»!
Και βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι εξίσου αυστηρή με τους γιατρούς που απασχολούνται στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας. Αυτούς, όχι μόνο δεν τους υποχρεώνει να μετακινηθούν σε νοσοκομεία αναφοράς, απειλώντας τους μάλιστα με πολύ βαριά πρόστιμα, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να μην μετακινηθούν, εάν εκφράσουν την διαφωνία τους. Η ρήτρα αυτή μπαίνει στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 της (ν)τροπολογίας:
«Σε περίπτωση διάθεσης προσωπικού για κάλυψη αναγκών σε χώρο εκτός των χώρων του ιδιώτη παρόχου υπηρεσιών υγείας, και συγκεκριμένα σε χώρους δημόσιων νοσοκομείων και πάσης φύσεως αναγκαστικά διατιθέμενους χώρους για την κάλυψη αναγκών νοσηλείας ασθενών από κορονοϊό, η δήλωση διάθεσης (σ.σ. από τον πάροχο-έμπορο υγείας) πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης των διατιθέμενων εργαζόμενων για την ανωτέρω παρεχόμενη υπηρεσία, εκτός του χώρου εργασίας τους» (η έμφαση δική μας).
Πετσόκοψαν τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον πρώτο γύρο της πανδημίας, δημαγωγεί αισχρά (νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Χαχόλους) ότι θα κάνει προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ, ενώ έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα να δέχεται μόνο αιτήσεις .
Στις 30 Μάη, δημοσιεύτηκε ο νόμος 4690/2020. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 54 προβλέπεται η πρόσληψη μονίμων γιατρών και νοσηλευτών:
«Αρθρο 54 – Σύσταση θέσεων Μ.Ε.Θ.
- Συστήνονται στα Νοσοκομεία της χώρας: α) πεντακόσιες (500) οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., β) τριακόσιες (300) θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και γ) χίλιες (1000) οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εκατό (100) οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας. Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των πρόσθετων κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) των νοσοκομείων της χώρας, πέραν των υφισταμένων μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος οργανικών θέσεων σε Μ.Ε.Θ. και δεν συνυπολογίζονται στα ποσοστά του άρθρου 9 του π.δ. 87/1986 (Α’ 32)».
Πέρασαν άπραγοι ο Ιούνης, ο Ιούλης και ο Αύγουστος. Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης «ξέχασε» να κάνει την προκήρυξη για την πρόσληψη 800 ειδικευμένων γιατρών και 1.000 νοσηλευτών. Eτσι, σκέφτηκε ότι πρέπει να βγάλει μια ακόμα υπουργική απόφαση στην οποία θα ανακοινώνει τη πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ, για να κοροϊδέψει το πόπολο. Στις 31 Αυγούστου, λοιπόν, υπέγραψε νέα απόφαση για την πρόσληψη μόνο 186 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για τις ΜΕΘ του ΕΣΥ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3674 Β στις 3 Σεπτέμβρη. Με αυτή την απόφαση, οι 300 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τις ΜΕΘ του ΕΣΥ έγιναν 186.
Η μείωση των θέσεων αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, γιατί προφανώς αποφάσισε να μη στελεχώσει με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όλες τις κλίνες που κατασκευάστηκαν στις νέες ΜΕΘ. Για παράδειγμα, η νέα ΜΕΘ των 50 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο «Σωτηρία» δε στελεχώθηκε με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Θυμίζουμε ότι στελεχώθηκαν και λειτουργούν μόνο 12 κλίνες, με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που στην πλειοψηφία του είναι μη εξειδικευμένο (η εξειδίκευση που παίρνουν οι ειδικευμένοι γιατροί μετά από υπηρεσία σε ΜΕΘ διαρκεί δύο χρόνια)!
Επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις θέσεις των μονίμων γιατρών από 800 σε 400, εισήγαγε τροπολογία στο νόμο 4722 (δημοσιεύτηκε στις 15.9.2020). Ετσι, με το άρθρο 55 αυτού του νόμου τροποποιήθηκε το άρθρο 54 παρ. 1 του νόμου 4690/30-5-2020 και απαλείφτηκε η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι ειδικευμένοι γιατροί θα στελεχώσουν και τις κλίνες των νέων ΜΕΘ.
Στις 21 Σεπτέμβρη, ο Κοντοζαμάνης δημοσίευσε στη Διαύγεια την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις προσλήψεις 400 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, διαγράφοντας τους υπόλοιπους 400 γιατρούς και τους 1.000 νοσηλευτές! Απ’ αυτούς τους 400 γιατρούς οι 201 θα προσληφθούν για τις ΜΕΘ και οι 199 για τις κλινικές όλων των νοσοκομείων και όχι μόνο των νοσοκομείων αναφοράς.
Σύμφωνα μ’ αυτή την προκήρυξη, στις 22 Σεπτέμβρη του 2020, δηλαδή την επομένη της ανάρτησής της, τα νοσοκομεία και οι Δ.Υπε έπρεπε να έχουν αποφασίσει και αναρτήσει στη Διαύγεια τις θέσεις που προκήρυξαν, ενώ οι υποψήφιοι έπρεπε μέχρι τις 7 Οκτώβρη να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μαζί με τα δικαιολογητικά. Στις 7 Οκτώβρη, ο Κοντοζαμάνης, με νέα απόφαση που ανέβηκε στη Διαύγεια, παρέτεινε την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των γιατρών για τις 9 Οκτώβρη.
Διαρκές τρενάρισμα
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, το σύστημα καταρτίζει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων. Στη συνέχεια, έπρεπε να συγκληθεί το Συμβούλιο Κρίσης, μέσα σε 10 μέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή στις 19 Οκτώβρη.
Το Συμβούλιο δεν έχει συγκληθεί μέχρι σήμερα! Οι λόγοι είναι προφανείς. Θέλουν να τρενάρουν τις προσλήψεις μονίμων ειδικευμένων γιατρών και έτσι να βγάλουν τουλάχιστον όλο το δεύτερο κύμα της πανδημίας με προσλήψεις συμβασιούχων. Θεωρητικά, σύμφωνα δηλαδή με το άρθρο 8 του νόμου 4498/2017, το Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο σε διάστημα 15 ημερών να εξετάσει τόσο τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων όσο και τα δικαιολογητικά τους και να διορθώσει τους προσωρινούς πίνακες. Μετά την εξέταση αυτή, οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις, μέσα σε διάστημα 7 ημερών. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο εξετάζει τις ενστάσεις. Δεν ορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο θα εξεταστούν. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων, το τριπλάσιο των υποψηφίων που έχουν κριθεί καταρχάς υποψήφιοι για διορισμό, θα κληθεί μέσα σε διάστηκα 10 ημερών για συνέντευξη στο Συμβούλιο. Τέλος, μετά την οριστική έγκριση των διοριστέων ειδικευμένων γιατρών, αυτοί οφείλουν να παρουσιαστούν μέσα σε διάστημα 5 ημερών.
Αν λειτουργούσαν αυτές οι διαδικασίες, θα απαιτούνταν δύο μήνες περίπου. Σύμφωνα με έμπειρους ειδικευμένους γιατρούς, και όταν ακόμη αρχίζει από το Συμβούλιο η διαδικασία ελέγχου των προσωρινών πινάκων κατάταξης υποψήφιων διορισμού, περνούν τουλάχιστον έξι μήνες. Οπως όμως είδαμε, μέχρι σήμερα δεν έχει καν αρχίσει αυτή η διαδικασία από το Συμβούλιο!
Δεν το λέμε μόνον εμείς. Ομολογείται από τους συντάκτες της επαίσχυντης τροπολογίας των 10 υπουργών (πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8):
«2. Για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, οι επιλαχόντες ιατροί της παρ. 1, καθώς και οι υποψήφιοι της παρ. 1, των οποίων η διαδικασία επιλογής δεν έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος και που δεν κρίθηκαν διοριστέοι, εφόσον δεν διατηρούν ήδη οργανική θέση στο ΕΣΥ, δύνανται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής τους στις οργανικές θέσεις του άρθρου 54 του ν. 4690/2020 να αναλάβουν υπηρεσία προσωρινά, καλύπτοντας τις ανάγκες των οργανικών θέσεων, που έχουν δηλώσει ως πρώτη επιλογή».
Οι συντάκτες της (ν)τροπολογίας, εμμέσως πλην σαφώς, ομολογούν ότι μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και έτσι δεν μπορούν να γίνουν οι προσλήψεις των μονίμων ειδικευμένων γιατρών.
Ακόμη, αποσιωπούν το ότι δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία εξέτασης των προσωρινών πινάκων και έτσι αναγκαστικά, τόσο οι επιλαχόντες γιατροί (δηλαδή οι ειδικευμένοι γιατροί με βάση τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης) όσο και αυτοί που δεν κρίθηκαν οριστικά επιτυχόντες, θα προσληφθούν ως συμβασιούχοι τριών έως έξι μηνών!
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 81 του ψηφισθέντος νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης (δεν δημοσιεύτηκε ακόμη στο ΦΕΚ), με τον οποίο τροποποιείται ο νόμος 3863/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι συντάκτες της (ν)τροπολογίας επαναλαμβάνουν την αρχική διάταξη του νόμου 4690, άρθρο 54 παρ. 1, ότι δήθεν θα διοριστούν 800 γιατροί και 1000 νοσηλευτές. Αυτό είναι φτηνή δημαγωγία, γιατί με την προκήρυξη της 21ης Σεπτέμβρη θα διοριστούν μόνο 400 ειδικευμένοι γιατροί!
Μόνο rapid test πλέον!
Σχετικά με τα τεστ για τον κοροναϊό, με πληθώρα δημοσιευμάτων έχουμε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον πρώτο γύρο της πανδημίας, έκανε περιορισμένα μοριακά τεστ και ότι προσανατολίζεται να κάνει έλεγχο με τα αναξιόπιστα rapid test. Ερχεται τώρα η ίδια η κυβέρνηση και ομολογεί ότι οι έλεγχοι θα γίνονται μόνο με rapid test. Παραθέτουμε την παράγραφο Α7 από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:
«Επανακαθορίζεται το είδος ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται εφεξής η διαδικασία ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS–COV-2 (rapidtest) έναντι των μοριακών ελέγχων, που ισχύει σήμερα» (η έμφαση δική μας)!
Εχουμε να κάνουμε με μια αδίστακτη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Η χώρα μας πλήττεται εδώ και καιρό από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να αυξήσει τη δυνατότητα μαζικών μοριακών τεστ και να προσλάβει τους απαραίτητους ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές, παίζει με τη ζωή και την υγεία του λαού μας. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.