Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Ο γκεμπελισμός καλά κρατεί

0

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο μόνιμα διαψευδόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας είπε ότι την Κυριακή το βράδυ, μετά τις 9, στάλθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο SMS για άσκηση!

Kαταρχάς είναι γκεμπελισμός να λες ότι τα μηνύματα ήταν στο σύνολό τους για άσκηση, διότι ο κωδικός 6 δεν αφορά μόνο μετακίνηση για άσκηση, αλλά και μετακίνηση με κατοικίδιο.

Εστω, όμως, ότι δεχόμαστε τον ισχυρισμό Πέτσα για τον αριθμό των μηνυμάτων. Πόσα είναι τα κατοικίδια συντροφιάς και συγκεκριμένα οι σκύλοι στην Ελλάδα; Επίσημα κρατικά στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά σύμφωνα με μια έρευνα που είχε κάνει ο σύνδεσμος της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Ζωοτροφών για κατοικίδια, Fediaf, το 2019 ο αριθμός των κατοικίδιων σκύλων στην Ελλάδα υπολογιζόταν περίπου στους 660.000.

Εύκολα αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου sms για κίνηση με κωδικό 6, που ισχυρίζεται ο Πέτσας, δεν είναι παρά ένα λογικότατο νούμερο που αφορά τόσο ανθρώπους που βγήκαν να περπατήσουν, να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο όσο και ανθρώπους που έβγαλαν βόλτα τα κατοικίδιά τους, τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα βόλτα προς εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Θέλετε να βάλουμε και μερικούς νέους που έδωσαν τηλεφωνικό ραντεβού για μια (αναγκαστικά σύντομη) συνάντηση στην πλατεία ή στο πάρκο; Να τους προσθέσουμε κι αυτούς, όμως σίγουρα αποτέλεσαν ισχνή μειοψηφία. Ολοι μας, άλλωστε, είδαμε τι νέκρα υπήρχε στις γειτονιές μας.

Ο γκεμπελισμός της κυβέρνησης, προκειμένου να συγκαλύψει τις αποκλειστικά δικές της ευθύνες για το δεύτερο καταστροφικό κύμα της πανδημίας στη χώρα, θα επιστρατεύσει πολλά γελοία επιχειρήματα ακόμα. Πετάει ένα εντυπωσιακό νούμερο στον αέρα, υπολογίζοντας ότι κανένας δε θα ψάξει αν είναι λογικό ή όχι, και ταυτόχρονα κάνει και μια αναφορά στο πάρτι των φραγκάτων, με τη συμμετοχή γνωστών ποδοσφαιριστών και μοντέλων σε ξενοδοχείο της Συγγρού, εξισώνοντας τους ανθρώπους που βγήκαν να περπατήσουν ή να βγάλουν μια βόλτα το σκύλο τους, με τα αστόπαιδα που κάνουν και θα εξακολουθήσουν να κάνουν πριβέ πάρτι σε βίλες και ξενοδοχεία.

Θυμόσαστε τον Χρυσοχοΐδη να παίζει κάποιο ρόλο στη διάρκεια του πρώτου lockdown; Δεν τον θυμόσαστε, γιατί του είχαν βγάλει απαγορευτικό. Τότε, ακόμα και ο Χαρδαλιάς έκανε εκκλήσεις στο φιλότιμο για τήρηση των μέτρων της καραντίνας, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να βάλουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε Ελληνα. Το παιχνίδι τότε παιζόταν συναινετικά και όχι με απειλή καταστολής. Ακόμα και μετά την άρση του lockdown, όταν ο Χρυσοχοΐδης ξαμόλησε τα ΜΑΤ για… προπόνηση σε μερικές πλατείες, γρήγορα του είπαν να τα μαζέψει. Και βγήκε ο Τσιόδρας και δήλωσε -με ύφος στοργικού πατέρα και όχι με ύφος χωροφύλακα- ότι υπήρχε ανησυχία για τους συνωστισμούς των νέων στις πλατείες, όμως τελικά αυτό δεν κόστισε, γιατί «το είχαμε ρίξει πολύ χαμηλά» το R0, κάτω από το 0,3. Τότε, προετοίμαζαν το κλίμα για το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό, που προκάλεσε την καταστροφή που βιώνουμε σήμερα.

Τώρα, επειδή θέλουν να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες και να τις φορτώσουν στους «ανεύθυνους» Ελληνες, παίζουν το παιχνίδι της κατασταλτικής απειλής. Από την αρχή κιόλας βγήκε ο Χρυσοχοΐδης και άρχισε τις απειλές, λέγοντάς μας να μην τολμήσουμε να παραβιάσουμε τα μέτρα απαγόρευσης, γιατί σε κάθε γωνία θα καραδοκεί ένας μπάτσος. Ο Χαρδαλιάς ανακοίνωσε διπλασιασμό του προστίμου, προτού ακόμα ξεκινήσει το lockdown.

Προς τι αυτές οι προκαταρκτικές απειλές; Για να περάσουν το μήνυμα ότι «ο Ελληνας θέλει βούρδουλα για να πειθαρχήσει». Οτι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, όχι επειδή η κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα τα σύνορα για να κονομήσουν οι καπιταλιστές του τουρισμού και των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών, αλλά επειδή οι Ελληνες δεν τηρούσαν τα ημίμετρα που από ένα σημείο και μετά αποφάσιζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ημίμετρα έτσι κι αλλιώς καταδικασμένα σε αποτυχία, πρώτον γιατί η διασπορά του ιού ήταν ήδη πλατιά και δεύτερον γιατί υπήρχε συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία κτλ.

Στην ίδια λογική, της προβοκάτσιας, εντάσσεται και η δήλωση Πέτσα για τα χτεσινοβραδινά sms. Να βγάλει τον ελληνικό λαό ανεύθυνο. Οτι καταστρατηγεί τα μέτρα σε μαζική κλίμακα. Αυτή η προβοκατόρικη λογική, πέρα από την αποκρουστικότητά της, αποτελεί πλήγμα στην ίδια την αναγκαία κοινωνική συμμετοχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γιατί αν ο κόσμος θέλει να μαζεύεται κρυφά στα σπίτια, καμιά χωροφυλακίστικη απειλή δε θα τον σταματήσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα στον πανικό της (γιατί είναι πανικόβλητη τώρα), υπονομεύει ακόμα και αυτό το λειψό lockdown που αναγκάστηκε να εφαρμόσει.

Κοινοποίηση: