«Από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου επέρχονται οικονομικές μεταβολές στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, των ΔΥΠε, καθώς και του κρατικού προϋπολογισμού. Τα νέα οικονομικά αποτελέσματα επί των ανωτέρω προϋπολογισμών, συνολικά, εντοπίζονται στα εξής:
1. Ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού, από την ένταξη του ιατρικού/οδοντιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ σε θέσεις κλάδου ιατρών/οδοντιάτρων του ΕΣΥ και την καταβολή των αποδοχών που προβλέπονται για τον κλάδο αυτόν. Το ύψος της δαπάνης αυτής εκτιμάται στο ποσό των 63.000.000 ευρώ περίπου, εφόσον στο νέο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς ενταχθεί το σύνολο των ιατρών των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ (5.000 περίπου). Στην περίπτωση, όμως, που ενταχθούν 3.300 ιατροί, το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, αφού οι αυξημένες μηνιαίες αποδοχές αυτών αντιρροπούνται από τη διακοπή της μισθοδοσίας όσων δεν αποδεχθούν τις νέες θέσεις (οι οποίες καταργούνται), ενώ σε περίπτωση ένταξης μικρότερου αριθμού ιατρών θα υπάρξει εξοικονόμηση».
Τα παραπάνω αναφέρονταν στην Ειδική Εκθεση (άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος) που συνόδευε το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΠΕΔΥ και τη δήμευση της περιουσίας του ΕΟΠΥΥ (του ΙΚΑ για την ακρίβεια) με τη μετατροπή του σε ασφαλιστική εταιρία ιδιωτικού τύπου. Δυο βδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου, το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό: μόλις 2.319 γιατροί του ΕΟΠΥΥ (από τους 4.998) έκαναν δήλωση πρόσληψης στο ΠΕΔΥ. Ο αριθμός μπορεί τελικά να είναι ακόμη μικρότερος, γιατί αρκετοί γιατροί (περίπου 200 κατά το υπουργείο Υγείας, περίπου 400 κατά συνδικαλιστές του ΠΙΣ) έχουν ανακαλέσει την αίτησή τους. Οι υπόλοιποι, η μεγάλη πλειοψηφία, προτίμησαν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να εργάζονται πλέον ως ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Επομένως, ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης όχι μόνο δε θα επιβαρυνθεί, αλλά θα έχει μεγάλη μείωση δαπάνης.
Ο πρώτος στόχος, επομένως, επιτεύχθηκε. Ο Γεωργιάδης δήλωσε πρόσφατα στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών ότι το ΠΕΔΥ μπορεί να λειτουργήσει με 3.000 γιατρούς, έναντι των 5.000 που είχε ο ΕΟΠΥΥ! Και να σκεφτούμε ότι υποτίθεται πως προσανατολίζονται σε 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, όπως αναφέρεται και στα ευχολόγια του νέου νόμου! Με τους μισούς γιατρούς όχι 24ωρη λειτουργία δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ούτε λειτουργία σε μία βάρδια.
Αν ανοίξουν τα πολυϊατρεία στις 20 Μάη, όπως προβλέπεται από το νόμο, αυτά θα είναι γυμνά από γιατρούς και η ταλαιπωρία των ασθενών θα είναι αφόρητη, ενώ βασικές ειδικότητες θα λείπουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσλάβει κάποιους επίκουρους (που «κοστίζουν» λιγότερο), αλλά κανένας δεν μπορεί να πει πόσους θα προσλάβουν και πότε θα τους προσλάβουν. Κάθε μέρα γίνεται διαρροή από την Αριστοτέλους ότι η προκήρυξη θέσεων επικουρικών «ίσως γίνει και σήμερα», όμως μέχρι την Πέμπτη που κλείνει η ύλη της «Κ» καμιά προκήρυξη δεν έχει γίνει.
Με τα Κέντρα Υγείας, όποτε κι αν ανοίξουν, απελπιστικά υποστελεχωμένα, οι ασθενείς θα σπρώχνονται προς τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και η σημερινή κατάσταση μπάχαλου και ασφυξίας, που υποτίθεται ότι θα ήταν προσωρινή, μόνο για ένα μήνα, θα συνεχιστεί και θα γίνει μόνιμη.
Θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού δεν πρόκειται να προκηρυχτούν, εκτός ίσως από ελάχιστες. Ο στόχος ήταν εξαρχής η μείωση των γιατρών στο 60% τουλάχιστον όσων υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει ότι οι οργανικές θέσεις των γιατρών που δε θα περάσουν στο ΠΕΔΥ καταργούνται αυτοδικαίως. Μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο Γεωργιάδης γυρνούσε στα αγαπημένα του τηλεπαράθυρα και φλόμωνε τον κόσμο στα ψέματα, λέγοντας πως όποια θέση γιατρού μείνει κενή θα προκηρυχθεί αμέσως! Μόλις το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, γύρισε την πλάκα: «Κρατάμε το δικαίωμα της προκήρυξης για κάθε θέση λιγότερη από τον αρχικό αριθμό», ωστόσο «δεν είναι αναγκαστικό ότι όλες θα χρειαστούν στην Πρωτοβάθμια. Μπορεί να προκηρύξουμε και για τα νοσοκομεία»!
Εκείνο που καίει την κυβέρνηση τώρα είναι ν’ ανοίξει τα πολυϊατρεία, ως Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ, όπως-όπως, γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το μπάχαλο, όμως, θα είναι γενικευμένο και αφόρητο και ο τέως τηλεπλασιέ θα γυρίζει στα κανάλια και με το γνωστό θράσος, τις στρεψοδικίες και τις ψευτιές θα προσπαθεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς, πως υπάρχουν δυσκολίες γιατί είμαστε στην αρχή, αλλά χτίζεται ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλο το λαό, το οποίο θα κοστίζει λιγότερο στα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι να έρθει η ώρα να του δώσουν τα παπούτσια στο χέρι οι πολιτικοί του προϊστάμενοι, φορτώνοντας το μπάχαλο σ’ αυτόν, ενώ αυτός δεν υπήρξε παρά ένας άθλιος διαχειριστής της μνημονιακής πολιτικής στην Υγεία.
Το μπάχαλο θα εξαπλωθεί παντού. Και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Και στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία. Κι αυτό το μπάχαλο δεν μαζεύεται με λόγια, θέλει πρωτίστως γιατρούς. Δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν να αποσπάσουν ακόμα και γιατρούς από τα Νοσοκομεία για να κλείσουν κάποιες τρύπες στα Κέντρα Υγείας, αυτό όμως θα κάνει ακόμα πιο τραγική την κατάσταση στα Νοσοκομεία. Στο τέλος, μπορεί να θυσιαστεί ο Γεωργιάδης, αφού θα έχει κάνει τη βρόμικη δουλειά.
Κομμάτι αυτής της βρόμικης δουλειάς είναι και η καθιέρωση του πεντάευρου για επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας. Το ότι ανεστάλη, αφού το ΠΑΣΟΚ έκανε μια ακόμη ανέξοδη επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Απ’ αυτό το πεντάευρο σκοπεύουν να μαζεύουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μεταφέροντας μια ακόμη δαπάνη του τομέα υγείας στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Για τη συμπεριφορά του Γεωργιάδη δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Τη μια μέρα χαρακτηρίζει το πεντάευρο «ευτελές ποσό» και την άλλη, αφού αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αναστολή μέχρι τα τέλη του χρόνου, δηλώνει πως έγινε πολλή φασαρία για το τίποτα, γιατί και στα νοσοκομεία οι μισοί δεν πληρώνουν το πεντάευρο, δηλώνοντας ότι δεν έχουν να το πληρώσουν. Αυτό, βέβαια, είναι ψέμα. Ο κόσμος που μαζεύεται στα εξωτερικά ιατρεία αναγκάζεται να πληρώσει το πεντάευρο, γιατί αλλιώς οι γιατροί δεν τον δέχονται. Αντε να το αποφύγουν μερικοί, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, όμως αυτοί είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Το πεντάευρο στα Κέντρα Υγείας έρχεται να προστεθεί στο κόστος του τηλεφωνικού ραντεβού (με το οποίο θησαυρίζουν τόσες ιδιωτικές εταιρίες) και στο ένα ευρώ ανά συνταγή. Ο ασφαλισμένος ήξερε πως στο πολυϊατρείο (πρώην του ΙΚΑ, μετά του ΕΟΠΥΥ) μπορούσε να εξεταστεί από γιατρό χωρίς να πληρώσει μία. Αρκούσε η ασφαλιστική του κάλυψη. Πλέον, ενώ πληρώνει τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές για τον Κλάδο Υγείας, θα πρέπει να σκάει και ένα πεντάευρο στο γιατρό του Κέντρου Υγείας, το οποίο έχει χτιστεί με τις ασφαλιστικές εισφορές τις δικές του, των γονιών του και των παππούδων του. Είναι να τρελαίνεσαι, δηλαδή, από τη ληστρική συμπεριφορά του αστικού κράτους. Γιατί να επιμείνει ο ασφαλισμένος να κλείσει ραντεβού στο Κέντρο Υγείας; Για να πληρώσει περίπου όσα θα πληρώσει σ’ έναν ιδιώτη γιατρό; Οποιος έχει το δεκάευρο θα πάει σε ιδιώτη. Οποιος δεν το έχει, θα πάει στα εξωτερικά ιατρεία ενός Νοσοκομείου.
Τι συμβαίνει τα τελευταία δυο χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και έκανε, σκόπιμα, λιγότερες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς; Επηξαν από ασθενείς τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων. Ο τζίρος των ιδιωτών γιατρών δεν ανέβηκε ιδιαίτερα, γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Ο κόσμος στριμώχνεται στα Νοσοκομεία, γιατί δεν έχει να πληρώσει στους ιδιώτες. Ακόμη και 10 ευρώ να ζητά ο ιδιώτης, ο φτωχός προτιμά να δώσει 5 στο Νοσοκομείο. Από εδώ και πέρα –με πεντάευρο ή χωρίς πεντάευρο στα υποστελεχωμένα και μπαχαλοποιημένα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ– ένα μεγάλο μέρος από τις 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών ανά μήνα, που είχαν ως τώρα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα κατευθυνθεί με απόλυτη βεβαιότητα στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους.
Οταν οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι δε θ’ αργήσει ο καιρός που θα θρηνήσουμε θύματα, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, δεν υπερβάλλουν καθόλου. Αυτό, όμως, ποσώς ενδιαφέρει τη συγκυβέρνηση, την τρόικα και την task force. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κόψουν δαπάνες από τη δημόσια Υγεία και να τις φορτώσουν στις πλάτες των ασφαλισμένων.