Στα όσα διαρρέουν (από την κυβέρνηση) για τα θέματα που θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η τρόικα υπάρχει και ένα σημείο που αποκαλύπτει την ουσία των όσων γίνονται τελευταία στην Υγεία, μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας). Η τρόικα φέρεται να ζητά τη θέσπιση ειδικής έκτακτης εισφοράς για τη χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων και η κυβέρνηση φέρεται να ανθίσταται. Είναι, όμως, έτσι;
Την Παρασκευή 7 Μάρτη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο Γεωργιάδης έριξε τις πρώτες βολές: «Το μεγάλο θέμα, που είναι πραγματικά υπαρκτό, είναι αυτό το οποίο εστιάσατε στην κάλυψη των ανασφαλίστων και εδώ υπάρχει μία πολύ μεγάλη πραγματικότητα. Πριν από την κρίση η αναλογία ασφαλισμένων – ανασφαλίστων ήταν πολύ μικρή. Οι περισσότεροι Ελληνες ήταν ασφαλισμένοι, η ανεργία ήταν περίπου στο 8%, το σύστημα μπορούσε με κάποιον τρόπο να τους εντάξει και να τους περιθάλψει, είτε με έμμεσους είτε με άμεσους τρόπους.
Η κρίση, όμως, και η εκτόξευση της ανεργίας στο 27% έχουν οδηγήσει μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από την κατηγορία των ασφαλισμένων στην κατηγορία των ανασφάλιστων. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Το ακριβές νούμερο δεν το ξέρουμε γιατί ακόμα το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει καταλήξει στον ακριβή αριθμό, πάντως οπωσδήποτε είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος που υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια. Είναι κάπου μεταξύ δύο και τριών εκατομμυρίων ο ακριβής αριθμός. Είναι, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Είναι στο επάρατο μνημόνιο, είναι μνημονιακή μας υποχρέωση και η τρόικα μάς ελέγχει για το πώς θα παρέχουμε υπηρεσίες υγείας στους ανασφάλιστους και η task force εργάζεται γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάς ελέγχει γι’ αυτό.
Θέλω να πω ότι είναι κεντρική πολιτική μας γραμμή ούτως ή άλλως και στα πλαίσια και των διεθνών μας υποχρεώσεων και συμφωνιών το να προχωρήσουμε οπωσδήποτε στην κάλυψη υπηρεσιών υγείας αυτών των ανθρώπων. Αλλωστε, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το κράτος έχει ευθύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους και τα περισσότερα απ’ όσα γράφετε στην επίκαιρη ερώτησή σας με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο, γιατί οι περισσότεροι απ’ αυτούς πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για σειρά ετών και έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη κατά το διάστημα της κρίσης και, ενώ πλήρωναν για μια ολόκληρη ζωή, ξαφνικά στερούνται των υπηρεσιών αυτών».
Στη δευτερολογία του έκανε ένα βήμα παραπέρα: «Το 25ευρω, φερ’ ειπείν, ήταν κατεξοχήν μέτρο υπέρ του δημοσίου συστήματος. Προσέξτε, όχι του δημοσίου και δωρεάν. Το μεγαλύτερο σφάλμα που έχει γίνει στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια είναι η ταύτιση δημοσίου και δωρεάν. Αυτό έχει καταστρέψει και το δημόσιο και το δωρεάν. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που θα αναγκαστούμε να κάνουμε στη χώρα είτε εγώ είμαι Υπουργός είτε δεν είμαι. Είναι τελείως δευτερεύουσα η δική μου παρουσία. Οσον αφορά στους ανασφάλιστους πρέπει να σας πω ότι τα κράτη δε γεννούν λεφτά. Ούτε έρχονται από τον ουρανό. Τα λεφτά των κρατών και αυτά που διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις είναι τα λεφτά των πολιτών τα οποία τους τα δίνουν με διάφορους τρόπους: με τους έμμεσους φόρους, με τους άμεσους φόρους, με τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά που έχουν τα ταμεία μας ως αποθεματικά κεφάλαια, γιατί τα έχουν πληρώσει, είναι χρήματα που δεν φτάνουν για να καλύψουν τους ανασφάλιστους. Μακάρι να έφταναν.
Αυτά που έχουν τα ταμεία σας είπα μετά βίας φτάνουν για τους ασφαλισμένους. Και με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αρα, ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στην κάλυψη των ανασφαλίστων είναι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή από τους φόρους μας. Εγώ σας λέω ότι μάχομαι γι’ αυτό, για να δίνει ε-λεύθερη πρόσβαση στους ανασφάλιστους η πρωτοβάθμια μεταρρύθμιση. Είναι κεντρική μας πολιτική να δώσουμε επιτέλους κάλυψη στους ανασφάλιστους. Επομένως, ή από τους φόρους μας θα τα πάρουμε ή από τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν φτάνουν. Αρα, πρέπει να συζητήσουμε τι θα πάρουμε από τους φόρους μας τώρα για να δώσουμε για την κάλυψη υγείας των ανασφάλιστων».
Είναι φανερό ότι ετοιμάζουν κάποιο νέο χαράτσι, για να χρηματοδοτήσουν το ΠΕΔΥ. Το έχουν αποφασίσει, όμως το αφήνουν για μετά τις εκλογές, για ευνόητους λόγους.
Ποιο ΠΕΔΥ θα χρηματοδοτήσουν; Ενα άθλιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με υποδομές αρπαγμένες από τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο πριν καν λειτουργήσει (την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Μάη, υποτίθεται πως πρέπει ν’ ανοίξουν τα «καινούργια» Κέντρα Υγείας) δείχνει την αθλιότητά του.
Περίπου 3.000 γιατροί απ’ αυτούς που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ δεν έκαναν αιτήσεις για να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. Στη θέση τους (λένε ότι) θα προσλάβουν 900 επίκουρους. Πότε θα τους προσλάβουν; Αγνωστο. Κάθε μέρα διαρρέουν ότι αυτό «μπορεί να γίνει ίσως και σήμερα», αλλά ακόμα δεν έχει φανεί φως. Και δεν πρόκειται να φανεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση της τρόικας και να υπάρξει συμφωνία. Και όταν τους προσλάβουν, βέβαια, τα Κέντρα Υγείας θα έχουν το 60% των γιατρών που είχαν ως πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο τους ασφαλισμένους.
Οπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, ο φόρτος θα εξακολουθήσει να μεταφέρεται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπου η αναμονή ξεπερνά πλέον τις 6 ώρες και φτάνει ακόμη και τις 9, με αποτέλεσμα τα ραντεβού να πηγαίνουν μήνες πίσω. Οσοι μπορούν καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όμως η μεγάλη μάζα, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και αναγκαστικά στοιβάζεται στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Γι’ αυτό το τρισάθλιο σύστημα θα επιβάλουν το νέο χαράτσι.