Επιβεβαίωσε το γεγονός της εξαγωγής και επιστροφής της παρτίδας των 18 τόνων κατεψυγμένης γαρίδας, αλλά υποστήριξε ότι αυτή δεν έχει δοθεί στην κατανάλωση (παραμένει στα ψυγεία της εταιρίας). Πώς το γνωρίζει αυτό, όμως, όταν ο ίδιος δεν τη δέσμευσε, όπως είχε καθήκον; Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική (για να μην πούμε κυνική). Δε δέσμευσε την παρτίδα που επέστρεψε η Τουρκία, γιατί θεωρεί αβάσιμους τους ισχυρισμούς των Τούρκων. Και γιατί τους θεωρεί αβάσιμους; Διότι για να υπάρξει τέτοια συγκέντρωση αρσενικού θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη μόλυνση στα χωράφια της περιοχής, να περάσει το αρσενικό στα υπόγεια ύδατα και από εκεί στη θάλασσα, πράγμα που θεωρεί απίθανο. Για τα βιομηχανικά απόβλητα της περιοχής του είπε κανένας τίποτα;
Ο βελγικός «Γκοτζίλας», για τον οποίο γράφουμε παρακάτω, ήταν ένα άχρηστο προϊόν, αλλά όχι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Το χρυσοπληρώσαμε και το φάγαμε σαν κρεατάκι φρέσκο και θρεπτικό. Τι να πεις, όμως, για τις γαρίδες με αρσενικό, που συνιστούν κίνδυνο για την υγεία; Διαβάστε το ρεπορτάζ που ακολουθεί και θα φρίξετε, όπως φρίξαμε κι εμείς όταν μπήκαμε στην «καρδιά» αυτής της βρόμικης υπόθεσης.
Μεγάλη ιχθυεμπορική εταιρία της Καβάλας (το όνομά της είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας) δοκίμασε να εξάγει στην Τουρκία 18 τόνους κατεψυγμένης γαρίδας ελληνικής παραγωγής. Οι τουρκικές αρχές την επέστρεψαν ως απαράδεκτη. Αμέσως μετά την επιστροφή, η αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νομαρχίας Καβάλας) έπρεπε να δεσμεύσει την παρτίδα, να πάρει δείγματα και να τα στείλει για ανάλυση, για να διαπιστώσει κατά πόσο το προϊόν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Η υπηρεσία όχι μόνο δεν έκανε αυτό που έπρεπε αλλά επέτρεψε στην εταιρία να εξάγει για δεύτερη φορά την παρτίδα στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές τη δέσμευσαν και την κατάσχεσαν, επειδή -όπως είπαν- βρήκαν στον έλεγχο που έκαναν αρσενικό. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, μια παρτίδα που κρίνεται ακατάλληλη ή καταστρέφεται στη χώρα προορισμού με δαπάνες του εξαγωγέα ή επιστρέφει στη χώρα προέλευσης.
Ο έλληνας εξαγωγέας, φυσικά, προτίμησε τη δεύτερη λύση. Η παρτίδα επέστρεψε στην Ελλάδα και οι πληροφορίες (που δε μπορέσαμε να διασταυρώσουμε και να επιβεβαιώσουμε πλήρως) λένε ότι πουλήθηκε και καταναλώθηκε! Ακόμα και αν δεν καταναλώθηκε, όμως, το σκάνδαλο παραμένει. Γιατί; Γιατί και μετά τη δεύτερη επιστροφή και τη σαφή θέση των τουρκικών αρχών ότι βρήκαν αρσενικό, θα έπρεπε να δεσμευτεί όχι μόνο η συγκεκριμένη παρτίδα, αλλά ό,τι υπήρχε στις αποθήκες της εταιρίας, να γίνουν εκτεταμένες δειγματοληψίες και αναλύσεις. Και μόνο αν τα εργαστήρια απαντούσαν αρνητικά θα έπρεπε να επιτραπεί η κατανάλωση των κατεψυγμένων γαρίδων.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Καβάλας είναι μια «αμαρτωλή» υπηρεσία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι έντιμοι κτηνίατροι βρίσκονται υπό διωγμόν γιατί «χαλάνε την πιάτσα». Ο προϊστάμενός της μαζί με τρεις κτηνίατρους είναι ήδη υπόδικοι για το σκάνδαλο της εκτεταμένης ελληνοποίησης εισαγόμενων αμνοεριφίων το Πάσχα του 2004 (η δίκη ήταν να γίνει πριν λίγο καιρό και αναβλήθηκε). Παρά ταύτα, για την πληρότητα του ρεπορτάζ, εμείς επικοινωνήσαμε με τον κ. Κούτλα.
Δε χρειάζεται όμως να κάνουμε υποθέσεις και εικασίες. Οταν έχεις μπροστά σου την παρτίδα, που οι υπηρεσίες μιας τρίτης χώρας έχουν χαρακτηρίσει ως ακατάλληλη και επικίνδυνη για κατανάλωση, υποχρεούσαι να τη δεσμεύσεις, να πάρεις δείγματα και να τα στείλεις για εργαστηριακό έλεγχο. Αυτός είναι ο πιο απλός και ο πιο σίγουρος τρόπος, αν ενδιαφέρεσαι για το συμφέρον του καταναλωτή. Αν ενδιαφέρεσαι για το συμφέρον του εμπόρου, τότε κάνεις υποθέσεις επιστημονικής φαντασίας.
Πώς μια δημόσια υπηρεσία απορρίπτει το πόρισμα της ομολόγου της μιας τρίτης χώρας, με την οποία έχει υποχρέωση να συνεργαστεί, και δέχεται χωρίς εργαστηριακό έλεγχο τους ισχυρισμούς μιας εξαγωγικής εταιρίας;
Ο κ. Κούτλας είχε την απάντηση: Οι Τούρκοι βγάζουν σκάρτη την παρτίδα για να ρίξουν την τιμή! Και γιατί αυτός δεν απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, ώστε αυτή να κινήσει διαδικασία κατά της Τουρκίας στα κοινοτικά όργανα; Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: Δουλειά δική μου είναι αυτό;
Πληροφορίες (διασταυρωμένες) λένε ότι ο ΕΦΕΤ ήταν πλήρως ενήμερος για την υπόθεση. Ο αρμόδιος υπάλληλος μας απάντησε ότι δε γνωρίζει τίποτα και ό,τι θέλουμε να μας απαντήσει γραπτά! Ενήμερο, πλέον, είναι και το Γραφείο Ελέγχου Τροφίμων, που υπάγεται απευθείας στον υφυπουργό Α. Κοντό. Περιμένουμε να δούμε τις ενέργειές τους.
Και κάτι τελευταίο. Αληθεύει ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας συνέστησε τηλεφωνικά στον κ. Κούτλα να καταστραφεί η παρτίδα στην Τουρκία και ότι αυτός δεν άκουσε τη συμβουλή; Αν αληθεύει, τι έκανε στη συνέχεια το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου; Πώς προστάτευσε τη δημόσια υγεία;