«Κατηγορώ την εκάστοτε κυβέρνηση του εκάστοτε κράτους για το γεγονός ότι εδώ και 7 μήνες, ενώ ήξεραν ότι έρχεται 2ο σαρωτικό κύμα κορωνοϊού, προτιμούν να χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ για τη διαφήμιση και προώθηση της καμπάνιας εναντίον του covid, αντί να φτιάξουν μονάδες ΜΕΘ για να μπορούν να περιθάλψουν κόσμο…».
Αυτά έγραψε, μεταξύ άλλων, σε εκτενή ανάρτησή του στο facebook στις 17 Νοέμβρη, ο Κώστας Οικονομίδης, που έχασε τον 73χρονο πατέρα του μέσα σε πέντε μέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκε θετικός. Πέθανε σ’ ένα απλό κρεβάτι στο νοσοκομείο της Φλώρινας. Οι γιατροί του είπαν ότι δεν υπάρχει κρεβάτι σε ΜΕΘ και πως τα πράγματα στις ΜΕΘ όλης της χώρας είναι τραγικά, γι’ αυτό, ακόμα και αν βρεθεί κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ, δε θα προτιμήσουν τον πατέρα του γιατί είναι 73 χρόνων. Ο άνθρωπος πέθανε σ’ έναν απλό θάλαμο covid, με τους γιατρούς να του χορηγούν οξυγόνο και απλά να περιμένουν το θάνατό του.
Tα ίδια επανέλαβε ο Κώστας Οικονομίδης και σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο κυπριακό κανάλι Sigma:
Το πρωί της περασμένης Πέμπτης πέθανε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ο 75χρονος εκδότης Τάσος Κυριακίδης, ο οποίος είχε εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο πριν από δυο μέρες και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες νοσηλεύθηκε σε μονάδα εκτός ΜΕΘ, όπου του χορηγήθηκε οξυγόνο για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες 11 διευθυντές κλινικών του «Παπανικολάου» είχαν συνυπογράψει καταγγελία για την κατάσταση στο νοσοκομείο, στην οποία έγραφαν μεταξύ των άλλων: «ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID. (…) ΜΗΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ».
Οταν δε βρίσκεται κρεβάτι ΜΕΘ για τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τους «ανώνυμους».
Τα δύο αυτά περιστατικά έτυχε να πέσουν στη δική μας αντίληψη. Ενδεχομένως να έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλα και σίγουρα υπάρχουν πολλά που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού χάριν των κερδών του τουριστικού και μεταφορικού κεφαλαίου έκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και προκάλεσε μέσα στο κατακαλόκαιρο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ούτε αποφασιστικά μέτρα περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού πήρε (το «μισο»-lockdown αποφασίστηκε με εγκληματική καθυστέρηση), ούτε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες. Ετσι, άνθρωποι πεθαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, με χορήγηση οξυγόνου σ’ ένα απλό κρεβάτι.