Πρώτα τίμησαν με την παρουσία τους την κυβερνητική φιέστα στη «Σωτηρία» και μετά θυμήθηκαν να καταγγείλουν τη «φιέστα». Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος, που ξέρει από φιέστες εγκαινίων. Με το χιλιόμετρο εγκαινίαζε ο Τσίπρας την Ιόνια Οδό, για να μην πούμε για τα «εγκαίνια» σταθμού του Μετρό της Θεσσαλονίκης (που θέλει χρόνια για να τελειώσει), όπου τα μηχανήματα που έλειπαν είχαν αντικατασταθεί από ζωγραφισμένους μουσαμάδες, για να «βγαίνουν» τα φωτογραφικά πλάνα.
Η πτέρυγα με τις 50 ΜΕΘ στη «’Σωτηρία» κατασκευάστηκε με «δωρεά» της Βουλής των Ελλήνων, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι αστείο όταν μιλάμε για τον προϋπολογισμό της Βουλής. Και βέβαια, πρόκειται για λεφτά του ελληνικού λαού. Δεν έχει δικά της έσοδα η Βουλή. Από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδοτείται. Γιατί, λοιπόν, μιλούν για δωρεά, λες και πρόκειται για κάποιον ιδιώτη;
Η Βουλή έδωσε τα λεφτά για τη διαμόρφωση του χώρου και την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού. Ομως οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο εξοπλισμός. Είναι πρώτα απ’ όλα εξειδικευμένο προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές. Ενώ, λοιπόν, πέρασαν έξι μήνες από τότε που ανακοινώθηκε η δωρεά της Βουλής, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας γιατρός ή νοσηλευτής. Γι’ αυτό και η πτέρυγα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα τεθούν σε λειτουργία μόνο 12 κλίνες, που θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μεταφερμένο από ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων.
Περιττεύει να πούμε πως υπήρχε όλος ο χρόνος ώστε να προσληφθεί το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, να εξοικειωθεί με τα καθήκοντά του στις υπάρχουσες μονάδες και να αναλάβει καθήκοντα ώστε νε λειτουργήσει πλήρως η πτέρυγα με τις νέες ΜΕΘ.
Γι’ αυτό δεν είπαν κουβέντα ο Μητσοτάκης, ο Τασούλας, ο Κικίλιας, που είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη φιέστα, με γλάστρα τη Φώφη και γλαστράκια τον Βίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), τη Μανωλάκου (Περισσός) και τον Βιλιάρδο (Βελόπουλος). Αντίθετα, ο Τασούλας είχε το θράσος να μιλήσει για… «ένα παράδειγμα διοικητικής αριστείας» και για… «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων», διότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα!
«Το επόμενο βήμα είναι το Υπουργείο Υγείας να στελεχώσει αυτές τις κλίνες με νέο και έμπειρο προσωπικό, και ελπίζω ότι θα το κάνει, ώστε να είναι μια ανακούφιση σε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι θα τύχει, και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε, να προσβληθούν από αυτόν τον ιό», είπε ο Βίτσας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Βουλής. «Οι σημερινές 50 νέες ΜΕΘ -δωρεά της Βουλής- είναι μια μικρή ανάσα, αλλά για να ολοκληρωθεί χρειάζεται άμεσα, τουλάχιστον, 200 νοσηλεύτριες για τους θαλάμους και βεβαίως ιατρικό δυναμικό», είπε η Μανωλάκου.
Ηπιες συναινετικές προτροπές προς την κυβέρνηση, για να μη χαλάσει το διακομματικό κλίμα «εθνικής ενότητας». Ηξεραν πολύ καλά ότι η εκδήλωση θα εξελισσόταν σε κυβερνητική φιέστα. Δεν είχαν κανένα λόγο να συμμετάσχουν, όχι μόνο γιατί εγκαινιάστηκαν ντουβάρια και μηχανήματα, χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία τους, όχι μόνο γιατί μεταφέρθηκαν στη «Σωτηρία» γιατροί από ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν τα κενά που ήδη υπήρχαν, αλλά και γιατί δεν πρέπει να οργανώνονται πολιτικάντικες φιέστες για την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να παρέχει υπηρεσίες Υγείας στους βαριά φορολογούμενους πολίτες του. Ιδιαίτερα όταν τα κενά προσωπικού σ’ αυτές τις υπηρεσίες ήταν ήδη εφιαλτικά και γίνονται πιο εφιαλτικά ενόψει των αναγκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία της Covid-19.
Γιατί συμμετείχαν; Ας το εξηγήσουν οι ίδιοι. Κατά τη γνώμη μας, ως αστικά κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν επιλέξει να ακολουθούν το… εθνικό πρωτόκολλο, ακόμα κι όταν ξέρουν ότι θα το εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά η κυβέρνηση. Είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού και το έχουν αποδεχτεί.
Μετακινήσεις γιατρών
Στις 13 Οκτώβρη, στο γνωστό σόου της «ενημέρωσης» για την πανδημία, ο Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στις υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών έλεγε ότι «μετακινήσεις γίνονται στο σύστημα Υγείας. Δεν είναι η πρώτη φορά» και πως «σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στις οποίες αναφέρονται οι επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία προκειμένου να ανοίξει τις επόμενες ημέρες η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που είναι έτοιμη, η μεγάλη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, επιτρέψτε μου να πω ότι πρόκειται για μια μετακίνηση 16 ατόμων», που «έχουν εμπειρία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και λογικό είναι όταν πας να ανοίξεις μια νέα μονάδα να έχεις κάποιους ανθρώπους που έχουν εμπειρία, οι οποίοι θα υποδεχθούν τους νέους γιατρούς που έρχονται από προσλήψεις για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Για ν’ αποδείξει ότι… δεν τρέχει τίποτα, έδινε και παράδειγμα: «Χαρακτηριστικά θα σας πω, ότι ένας καρδιολόγος ο οποίος έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία έχει προέλθει από Νοσοκομείο το οποίο έχει 76 καρδιολόγους. Αρα, σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσεται η λειτουργία των μονάδων».
Ψέματα από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη.
Καταρχάς, οι γιατροί που επρόκειτο να μετακινηθούν ήταν 25, όπως ανέφερε έγγραφο του γενικού γραμματέα Υγείας Κωτσιόπουλου, με ημερομηνία 1 Οκτώβρη. Πολλοί απ’ αυτούς δεν ήταν εξειδικευμένοι στην εντατικολογία, ούτε καν είχαν εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία. Μετά τις διαμαρτυρίες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, υπήρξε μερική αναδίπλωση και οι 25 μετακινούμενοι γιατροί έγιναν 16.
Στις 14 Οκτώβρη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέδωσε non paper για να πάρουν γραμμή τα παπαγαλάκια, ότι τάχα οι μετακινήσεις γιατρών με εμπειρία στις ΜΕΘ και στις ΜΑΦ από άλλα νοσοκομεία, γίνονται με σκοπό να εκπαιδευτούν οι νέοι γιατροί που θα προσληφθούν για τη στελέχωση των κρεβατιών ΜΕΘ στη «Σωτηρία» και ότι δεν αποδυναμώνονται οι κλινικές στις οποίες υπηρετούν οι γιατροί που μετακινούνται.
Ιδού η αναλυτική και μη επιδεχόμενη διάψευσης απάντηση της ΟΕΝΓΕ στο non paper του υπουργείου Υγείας, την οποία βέβαια έθαψαν τα παπαγαλάκια:
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
- Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο δε, δεν διαρκεί μόνο… 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με “ταχύρρυθμα σεμινάρια” σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ. Οχι μόνο δεν το έκανε, όχι μόνο δεν υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός αλλά σταθερά προσηλωμένη “στη λογική κόστους – οφέλους” υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων, των “μπαλωμάτων” που μισοκλείνουν τρύπες για να ανοίξουν άλλες. Στην έγγραφη εντολή του Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας 1/10 (κοινοποιήθηκε 5/10) περί αναγκαστικής μετακίνησης γιατρών προς ΜΕΘ “Σωτηρία”, περιλαμβάνονταν πολλοί γιατροί χωρίς εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία. Γι’ αυτό άλλωστε με δημόσια ανακοίνωση στις 8/10 ακόμα και η πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ΜΕΘ, η ορισμένη από το ίδιο το υπουργείο, δηλώνει (από κοινού μαζί με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας) πως δεν είχε ανάμειξη ούτε καν ενημέρωση γι’ αυτήν τη μεθόδευση.
- Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να μας πείσει ότι στα νοσοκομεία από τα οποία μετακινούνται οι γιατροί υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών.
Αναφέρει ενδεικτικά ότι στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” από το οποίο μετακινείται (σύμφωνα με το non paper 14/10) ένας παθολόγος (αντί για τους τρεις που αναφέρονταν στην έγγραφη εντολή 1/10) υπηρετούν 49 γιατροί Ειδικής (Εσωτερικής) Παθολογίας. Παραλείπει το υπουργείο να πει ότι από τους 49 γιατρούς μόνο οι 22 είναι ειδικευμένοι και ότι οι υπόλοιποι 27 είναι ειδικευόμενοι. Παραλείπει να αναφέρει ότι από τους 22 ειδικευμένους μόλις 12 (μόνιμοι και επικουρικοί) είναι στις 2 παθολογικές κλινικές, οι οποίες έχουν 12 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 24, δηλ. το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Παραλείπει να αναφέρει ότι οι υπόλοιποι 10 ειδικευμένοι Παθολόγοι υπηρετούν σε άλλα τμήματα (ΤΕΠ, ΜΕΘ κλπ.) και όχι στις 2 Παθολογικές κλινικές. Παραλείπει να αναφέρει πως η εντολή μετακίνησης που δόθηκε πρόσφατα (1/10, κοινοποιήθηκε 5/10) από το υπουργείο αφορούσε 3 από τους 12 συνολικά ειδικευμένους Παθολόγους των 2 παθολογικών κλινικών. Γιατί το υπουργείο δεν αναφέρει πόσες κενές οργανικές θέσεις γιατρών υπάρχουν στις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται γιατροί και πόσες εφημερίες το μήνα κάνουν οι γιατροί στις αντίστοιχες κλινικές;
- Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2020 το Ε.Σ.Υ. θα έχει ενισχυθεί με 1.381 μόνιμους γιατρούς. Ας υποθέσουμε ότι οι κρίσεις για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί θα ολοκληρωθούν μέσα σε 2 μήνες, πράγμα απίθανο, δεδομένου ότι από τις 940 θέσεις που προκηρύχθηκαν τον 2/2020 μόλις οι 500 έχουν ολοκληρωθεί 8 μήνες μετά. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ενισχύεται το σύστημα με 1.381 γιατρούς δεδομένου ότι ένα ποσοστό αναπληρώνει γιατρούς που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης. Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα ανεπαρκέστατα οργανογράμματα (του 2012) είναι πάνω από 6.000.
- Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθυστέρησε απαράδεκτα να προκηρύξει τις θέσεις για μόνιμους γιατρούς ΜΕΘ ώστε να στελεχωθούν οι κλίνες που προσπαθεί τώρα να στελεχώσει με αναγκαστικές μετακινήσεις. Η προκήρυξη έγινε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και με τέτοιο τρόπο (π.χ. αποκλεισμό των Αναισθησιολόγων και Παθολόγων Εντατικολόγων στην 7η ΥΠΕ και αλλού) που πιθανότατα θα μπλοκαριστεί από δικαστικές προσφυγές.
Συμπέρασμα: όταν η πραγματικότητα δε βολεύει την κυβέρνηση τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».