«Απ’ την κα Κατσέλη περιμένουμε τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Εμείς έχουμε ξεκινήσει την υποτιμολόγηση όλων αυτών των ιατρικών υπηρεσιών», δήλωνε την περασμένη Τρίτη, σε μια από τις καθημερινές ραδιοτηλεοπτικές του εμφανίσεις ο Α. Λοβέρδος. Λίγη ώρα αργότερα, η Λ. Κατσέλη ανακοίνωνε τη «νέα πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων», σημειώνοντας με έμφαση πως αυτή προέκυψε ύστερα από «συνεχείς επαφές και συναντήσεις με το σύνολο των φορέων του κλάδου φαρμάκων, όπως οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων», που «ολοκληρώθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα». Μάλιστα, η διαβούλευση κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού –όπως είπε η υπουργός– το πρωί της ίδιας μέρας είχε «διαδοχικές συναντήσεις με τους σημαντικότερους θεσμικούς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας».
Δεν υπήρξε καθόλου υπερβολική η υπουργός στα όσα είπε για τη διαβούλευση. Την επιβεβαίωσαν φαρμακοβιομήχανοι και εισαγωγείς. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) ανακοίνωσε ότι «στηρίζει με θέρμη τη λήψη μέτρων για την περιστολή της σπατάλης στις δαπάνες υγείας» και σημείωσε ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο σύστημα τιμολόγησης, που προέκυψαν μετά από πολύμηνη διαβούλευση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση παρ΄ όλο που οι τιμές των φαρμάκων συμπιέζονται σε οριακά επίπεδα».
Πώς γίνεται, όμως, να τους ρίχνει τις τιμές, να τους κόβει τα κέρδη κι αυτοί να συμφωνούν; Απλούστατα, δεν ανησυχούν καθόλου. Οπως δεν ανησύχησαν και στο παρελθόν, όταν έγινε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι τιμές στα φάρμακα θα προσδιορίζονταν με το μέσο όρο των τριών φτηνότερων χωρών της ΕΕ. Οπως ομολόγησε η Κατσέλη, η συγκεκριμένη ρύθμιση ουδέποτε λειτούργησε! Κι εκεί που θα περίμενε κανείς να πει ότι από εδώ και πέρα θα εφαρμοστεί αυστηρά, την ακούσαμε να λέει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το νόμο, αλλά να τον αλλάξει. Γιατί αν τον εφάρμοζε, θα οδηγούσε «σε δραστική περικοπή των τιμών, που δεν θα ήταν άμεσα εφαρμόσιμο»! Θα έπρεπε να πέσουν οι τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων κατά 32% και των αντιγράφων κατά 55%! Και τι θα βάλει η κυβέρνηση στη θέση της παλιάς ρύθμισης; Μια νέα, σύμφωνα με την οποία η τιμή ενός φαρμάκου θα καθορίζεται με βάση το μέσο όρο στις 17 χώρες της ευρωζώνης! Κατά την υπουργό, αυτό ισοδυναμεί με μεσοσταθμική μείωση των τιμών κατά 20%, όμως το γεγονός ότι η ρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη φαρμακοβιομήχανων και εισαγωγέων μας πείθει ότι θα έχουμε μια από τα ίδια.
Και τι θα γίνει, που το υπουργείο Εργασίας πρέπει να ρίξει τη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης; Θα φορτώσει μεγάλο μέρος της στους ασφαλισμένους. Η «κάρτα περίθαλψης» είναι όχι απλά μια παλιά ιδέα, αλλά μια ιδέα που έχει προχωρήσει και μπορεί να υλοποιηθεί. Ενα σαφές δείγμα γραφής έδωσε ο Α. Λοβέρδος με τις δυο αποφάσεις που υπαγόρευσε στο ΙΚΑ, ορίζοντας ανώτατη τιμή για τις επεμβάσεις καταρράκτη και τα στεντ-μπαλονάκια. Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες μας, οι τιμές που καθόρισε το ΙΚΑ είναι χαμηλότερες όχι μόνο απ’ αυτές που καθορίζουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και από το κοστολόγιο των δημόσιων νοσοκομείων. Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά; Ο ασφαλισμένος, φυσικά. Ελεύθερη αγορά έχουμε, το νοσοκομείο μπορεί να κάνει τις χρεώσεις του, το ΙΚΑ θα δίνει τα ποσά που αποφάσισε και ο ασθενής δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.