To «παραμάγαζο» στο νοσοκομείο Παίδων του ΕΣΥ «Π. & Α. Κυριακού» ακόμα δεν έχει κλείσει, παρά τη βαριά και ατιμωτική τιμωρία της επιστημονικά υπεύθυνης, αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η οποία προσπαθεί με νομικίστικα κόλπα και με τις πλάτες του πανεπιστημιακού κατεστημένου να σώσει την παρτίδα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά, καθώς μέσα στο καλοκαίρι είχαμε σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες ακόμα τρέχουν.
Οπως γράψαμε στις 12 Ιούλη, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο (KΠΣ) Ιατρών ΕΣΥ έριξε την πρώτη «καμπάνα» στην επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ (Μονάδα Εφηβικής Υγείας) που λειτουργεί στο «Π. & Α. Κυριακού», ως μονάδα της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, αποφασίζοντας:
- Την επιβολή της ποινής της εξάμηνης δυνητικής αργίας στην επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ.
- Την αποστολή φακέλου με όλα τα στοιχεία στην Εισαγγελία, για τη διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί.
- Τη συνέχιση της πειθαρχικής διαδικασίας, η οποία φυσικά θα είναι σε δυσμενέστερη κατεύθυνση για την επιστημονικά υπεύθυνη.
Οι συνεδριάσεις του ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ έγιναν στις 24 Ιούνη και στις 8 Ιούλη, με τη συμμετοχή της πειθαρχικά ελεγχόμενης και του δικηγόρου της. Η εισήγηση ήταν καταπέλτης, καθώς περιέλαβε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μετά από την έρευνα που έκανε αρχικά η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και εν συνεχεία από την ΕΔΕ που διεξήγαγε το νοσοκομείο και από την ανεξάρτητη έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (πρώην ΣΕΥΥΠ).
Επειδή η πειθαρχικά ελεγχόμενη προσπάθησε να συκοφαντήσει τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π. & Α. Κυριακού», ότι δήθεν ενήργησε λόγω αντιπαλότητας (για ποιο λόγο άραγε; Από… ζήλεια;) και έχοντας με τις πλάτες μελών της διοίκησης του νοσοκομείου, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΠΣ σημειώνει πως οι ενέργειες της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας ήταν σύμφωνες με τα καθήκοντά της και είχαν πάντοτε την έγκριση της διοίκησης του νοσοκομείου, ενώ από τη μεριά της δεν έγινε παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων ασθενών, ούτε κάποια παράτυπη διακοπή θεραπευτικής συνεδρίας. Αυτές οι επισημάνσεις αποτελούν δικαίωση για τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π. & Α. Κυριακού», η οποία εδώ και δυόμισι χρόνια αγωνίζεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εξάλειψη ενός καρκινώματος από το σώμα του νοσοκομείου.
Η απόφαση του ΠΣΚ Ιατρών ΕΣΥ ήταν ομόφωνη. Εθεσε την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ σε εξάμηνη δυνητική αργία, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Για να μην μπλέκουμε με νομικές αναλύσεις, εξηγούμε ότι αυτό προβλέπεται για υπάλληλους που ελέγχονται πειθαρχικά, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που επισύρουν μέχρι και ποινή οριστικής απόλυσης. Εν προκειμένω, η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ δεν ελέγχεται μόνο πειθαρχικά για βαρύτατα αδικήματα που επισύρουν ακόμη και την ποινή της απόλυσης, αλλά ελέγχεται και ποινικά, για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.
Σημειώνουμε, γιατί έχει τη σημασία του, ότι στη λήψη της ομόφωνης απόφασης του ΚΠΣ συμμετείχαν η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα (ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ), ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Επομένως, και η μετά τον ανασχηματισμό πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει πλήρη γνώση της υπόθεσης και δεν μπορεί να επικαλεστεί ανάγκες ενημέρωσης. Η κα Γκάγκα ξέρει πολύ καλά τι συνέβαινε επί χρόνια στη ΜΕΥ στο «Π. & Α. Κυριακού» και αυτό το λέμε «μετά λόγου γνώσεως».
Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας (και να ασκηθεί δημοσιογραφική πίεση από εμάς) για να καθαρογραφούν τα πρακτικά και να αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας. Στις 3 Αυγούστου, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας έκανε δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΠΣ και με απόφασή της έθεσε σε εξάμηνη δυνητική αργία την επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ. Η δυνητική αργία αφορά το κλινικό έργο (έρευνα κτλ. είναι αρμοδιότητας του ΕΚΠΑ, στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω).
Δικαστική προσφυγή
Στις 9 Αυγούστου, η τεθείσα σε εξάμηνη δυνητική αργία επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ προσέφυγε στην Επιτροπή Αναστολών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά του υπουργού Υγείας (ατομικά και ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου), της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας και της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της πειθαρχικής ποινής που της επιβλήθηκε. Ταυτόχρονα ζήτησε προσωρινή διαταγή και λήψη ασφαλιστικών μέτρων.
Ο βασικός λόγος ακύρωσης που προβάλλει είναι πως οι πανεπιστημιακοί υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς από τους γιατρούς του ΕΣΥ και γι’ αυτό η απόφαση του ΚΠΣ να τη θέσει σε εξάμηνη δυνητική αργία είναι άκυρη. Αυτό, όμως, έχει ήδη συζητηθεί και έχει κριθεί ομόφωνα σε όλα τα προηγούμενα στάδια αυτής της δυσώδους υπόθεσης, από όλα τα όργανα που ενεπλάκησαν: από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, από το ΔΣ του Νοσοκομείου, από την 1η ΥΠΕ, από το ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ, από την αρμόδια γενική διεύθυνση του υπουργείου Υγείας. Και βέβαια, υπάρχει πλούσια νομολογία που έχει λύσει αυτό το ζήτημα: τα πανεπιστήμια απολαμβάνουν την αυτονομία που τους παρέχει το Σύνταγμα, όμως τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ, υπάγονται στο ίδιοι διοικητικό καθεστώς που υπάγονται και οι γιατροί του ΕΣΥ.
Για να μιλήσουμε επί της ουσίας, όλα αυτά τα όργανα και όλοι οι παράγοντες, πολιτικοί και υπηρεσιακοί, που ομόφωνα διαπίστωσαν την παράνομη λειτουργία της ΜΕΥ, δεν συνασπίστηκαν γύρω από μια… παράνομη διοικητική διαδικασία προκειμένου να πλήξουν μια… επιστημονική μεγαλοφυΐα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλα τα όργανα κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα: η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, ο διευθυντής γιατρός που διεξήγαγε την ΕΔΕ, η Ανεξάρτηση Αρχή Διαφάνειας, το ΔΣ του νοσοκομείου και τώρα το ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ που εισηγήθηκε την επιβολή της ποινής (με θετική ψήφο της νυν αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ας. Γκάγκα, του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και της προέδρου του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών), η γενική διευθύντρια του υπουργείου που έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του ΚΠΣ και επέβαλε την ποινή και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης
Ο (πρώην πλέον) αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, με έγγραφό του (προφανώς το συνέταξαν οι υπηρεσίες) προς το Διοικητικό Εφετείο, αναφέρεται στο ιστορικό της σκανδαλώδους υπόθεσης και στις νομικές πλευρές του και ζητά την απόρριψη της προσφυγής της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ. Ο Κοντοζαμάνης ζήτησε από τη διοίκηση του «Π. & Α. Κυριακού» και από το ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ να στείλουν απευθείας στο Διοικητικό Εφετείο τις απόψεις τους, αν το κρίνουν σκόπιμο.
Εμείς θα θέλαμε να θυμίσουμε μερικά πράγματα, για να μην… κοροϊδευόμαστε.
- Η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ συνέχισε να λειτουργεί το περιβόητο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο (αυτό που εξέδιδε αβέρτα-κουβέρτα πιστοποιητικά απαλλαγής εφήβων από τις γραπτές εξετάσεις, υπογεγραμμένα από ιδιώτες «συνεργάτες» της ΜΕΥ), μολονότι η διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής (η προϊσταμένη της δηλαδή) της είχε στείλει τον περασμένο Ιούνη δύο έγγραφες εντολές να σταματήσει αμέσως τη λειτουργία του.
- Το ΔΣ του «Π. & Α. Κυριακού», την ίδια περίοδο (τέλη Ιούνη), αποφάσισε τη συνολική αναστολή της λειτουργίας της ΜΕΥ και απέστειλε αίτημα στη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ (με κοινοποίηση στο υπουργείο Υγείας), δηλώνοντας ότι τα περιστατικά που παρακολουθεί η ΜΕΥ θα παρακολουθούνται από το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα και το ΚΟ.ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε. του νοσοκομείου.
- Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ ζήτησε από το υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα μετεγκατάστασης της ΜΕΥ εκτός του νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού».
Οταν, λοιπόν, η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ γράφει στα παλιά της τα παπούτσια, όχι μόνο το ΔΣ του νοσοκομείου αλλά ακόμη και την προϊσταμένη της καθηγήτρια-διευθύντρια, όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας της έχει καταλογίσει «σημεία και τέρατα», όταν το ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ την έθεσε ομόφωνα σε εξάμηνη δυνητική αργία, όταν ελέγχεται και ποινικά από τις εισαγγελικές αρχές, όταν ο πρώην και η νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας (Κοντοζαμάνης και Γκάγκα) έχουν συμφωνήσει πλήρως με την απόφαση για εξάμηνη δυνητική αργία, είναι δυνατόν να ανατραπεί αυτή η απόφαση με νομικίστικα τερτίπια;
Είναι κέντρα ασυδοσίας τα Πανεπιστήμια;
Θα μπορούσε να μας πει κάποιος ότι το ερώτημα του τίτλου μόνο ρητορική σημασία έχει, γιατί είναι γνωστό τι γίνεται με τον περιβόητο ΕΛΚΕ και τις μπίζνες των πανεπιστημιακών με κάθε είδους εταιρίες του ιδιωτικού καπιταλιστικού τομέα. Εδώ, όμως, έχουμε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, ένα πακέτο παρανομιών, και θα περίμενε κανείς από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα (Ιατρική Σχολή και Πρυτανεία ΕΚΠΑ) να τηρήσουν κάποια προσχήματα νομιμότητας. Γιατί αυτονομία των πανεπιστημίων δε σημαίνει… αυτονομία στα σκάνδαλα και στην παρανομία.
Εχουμε αποκαλύψει πως και η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής και ο πρύτανης Δημόπουλος (που προέρχεται από την Ιατρική Σχολή) είναι πλήρως ενήμεροι. Γράφαμε στο σχετικό δημοσίευμα (7.7.2021): «Αυτά (σ.σ. η ενημέρωση των πανεπιστημιακών αρχών) έγιναν τον Φλεβάρη του 2020. Ενάμιση χρόνο από τότε δεν έγινε τίποτα! Ο πρύτανης Κ. Δημόπουλος (της Ιατρικής Σχολής κι αυτός) και ο πρόεδρος της Ιατρικής Π. Σφηκάκης απαξίωσαν να απαντήσουν σε μια τόσο σοβαρή καταγγελία, που δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο, αλλά αφορά ευρύτερα τον τρόπο με τον οποίο κινείται το σύστημά τους και μοιράζει αξιώματα. Τα συμπεράσματα δικά σας».
Και σαν να μην έφτανε η ένοχη σιωπή των πανεπιστημιακών οργάνων, στις 20 του περασμένου Ιούλη (δηλαδή, ενώ ήταν γνωστή η απόφαση του ΚΠΣ Ιατρών ΕΣΥ για την εξάμηνη δυνητική αργία της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ), το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έστειλε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» έγγραφο απίθανης ιταμότητας, με θέμα: «Καταγγελίες για σοβαρά εμπόδια και προβλήματα στη Λειτουργία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β’ ΠΠΚ και του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΕΚΠΑ»!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι καθηγητές Ευσταθόπουλος (πρόεδρος) και Μαστοράκος (γραμματέας), που υπογράφουν το έγγραφο εκ μέρους του ΔΣ, υιοθετούν τις απόψεις της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ και υποστηρίζουν ότι οι πανεπιστημιακές μονάδες μπορούν να λειτουργούν ασύδοτα και να μη δίνουν λογαριασμό στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στα πειθαρχικά όργανα!
Επειδή πρόκειται πραγματικά για μνημείο ιταμότητας, θα δημοσιεύσουμε στο τέλος ολόκληρο αυτό το έγγραφο που εκθέτει ανεπανόρθωτα τους συγγραφείς του, τους οποίους θέλουμε να ρωτήσουμε τους κυρίους καθηγητάδες:
- Ξέρουν τι έχει συμβεί στη ΜΕΥ; Αν δεν ξέρουν, πώς παίρνουν θέση; Αν ξέρουν, τότε καθίστανται συνυπεύθυνοι, καθώς προσπαθούν να καλύψουν σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων και παραβάσεων του ποινικού δικαίου.
- Εχουν την άποψη ότι οι πανεπιστημιακές μονάδες είναι υπεράνω του νόμου; Αν ναι, τότε ομνύουν σε ένα είδος… μασωνίας, στο πλαίσιο της οποίας ο ένας καλύπτει τον άλλο, επειδή όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
- Εχουν υπόψη τους την ΕΔΕ που διενήργησε το νοσοκομείο και την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που διαπίστωσε σωρεία παρανομιών από τη συνάδελφό τους; Αν όχι, τότε από πού αντλούν το θράσος να εγκαλούν το ΔΣ του νοσοκομείου; Αν ναι, γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να αναιρέσουν ένα προς ένα τα όσα διαπίστωσαν και η ΕΔΕ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας;
- Ξέρουν ότι η συνάδελφός τους κατέθεσε ψευδές πιστοποιητικό διετούς εκπαίδευσης στην Αναπτυξιολογία, το οποίο στη συνέχεια αναιρέθηκε; Τι έχουν να πουν επ’ αυτού;
ΥΓ. Υπάρχει και το επίσης σημαντικό ζήτημα της αναστολής της λειτουργίας της ΜΕΥ, για το οποίο έχουμε ένα πινγκ-πονγκ ανταλλαγής εγγράφων ανάμεσα στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας. Επ’ αυτού θα επανέλθουμε σύντομα με χωριστό δημοσίευμα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ΜΕΥ δεν έχει κλείσει και η επιστημονικά υπεύθυνη βρίσκεται εκεί, διότι έχει τεθεί σε αργία μόνο κατά το κλινικό έργο (που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας) και όχι σε σχέση με τα πανεπιστημιακά της καθήκοντα.
Οπως αντιλαμβάνεστε, στο όνομα της πανεπιστημιακής έρευνας μπορούν να δικαιολογηθούν τα πάντα. Τα όργανα διοίκησης της Ιατρικής Σχολής, όμως, όπως και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Δημόπουλος συμπεριφέρεται σαν να μην τρέχει τίποτα, επιδεικνύοντας ένας… αξιοθαύμαστο παχυδερμισμό! Τυχαία;