Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Kehlani: Στο στόχαστρο του σιωναζισμού και των υποστηρικτών του
  • Σαν σήμερα 11 Μάη
  • Πάντα τέτοια: Ακυρώθηκε εκδήλωση της σιωνιστικής πρεσβείας στη Θεσσαλονίκη
  • «Οι Πύλες της Κόλασης», Κύκλος 1, Επεισόδιο 2
  • Το ΡΚΚ παραδίδει τα όπλα και αυτοδιαλύεται
  • Η Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Κρεσέντο τρομοκρατίας και καταστολής
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»To πιστοποιητικό εμβολιασμού και η «ταξική ευγονική»
Zoom

To πιστοποιητικό εμβολιασμού και η «ταξική ευγονική»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιαν 2021, 00:03

«Κοιτάξτε, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι χώρες –ενδεχομένως και επιχειρήσεις– προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες μπορεί να ζητούν κάποια βεβαίωση εμβολιασμού ή έστω βεβαίωση ότι κάποιος δεν ασθενεί εκείνη τη στιγμή».

Η αποστροφή του Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την περασμένη Τρίτη, πέρασε στο ντούκου. Δε θα έπρεπε, όμως.

Από την εφημερίδα μας είχε επισημανθεί ήδη από τις 2 Γενάρη, στο πλαίσιο σχολιασμού του νόμου 4764. Δικαίωμα στους καπιταλιστές να επιλέγουν «ασφαλείς» εργάτες ήταν ο τίτλος του σχετικού κεφαλαίου της ανάλυσης, που αναφερόταν στη δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού, που θα περιέχει «το όνομα, το επώνυμο, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή όπου διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου».

Το κράτος, η κυβέρνηση και οι «ενσωματωμένοι επιστήμονες» θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τόσο τον ακριβή αριθμό των εμβολιασθέντων όσο και αυτών που θα πρέπει να εμβολιαστούν για να μπει φραγμός στη μετάδοση του κοροναϊού, έλεγε το σχόλιο. Επομένως, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έρχεται να εξυπηρετήσει μόνο τους καπιταλιστές, οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους ένα ακόμα εργαλείο εκβιασμού των εργατών.

Δέκα μέρες μετά απ’ αυτό το σχόλιο της εφημερίδας μας, ήρθε ο Μητσοτάκης να το επιβεβαιώσει πλήρως, κάνοντας ευθεία αναφορά στη δυνατότητα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το οποίο μάλιστα ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο, γι’ αυτό και έστειλε σχετική επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο ΕΕ.

«Δεν θα καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύει κάποιος», γράφει στην επιστολή του ο Μητσοτάκης. Τότε τι χρειάζεται; Ως… «θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν»! Μας δουλεύει, προφανώς. Να ‘ταν κάνα παράσημο ή κάνα χρηματικό επίδομα, θα πήγαινε στο διάολο, αλλά ένα άχρηστο χαρτί ως κίνητρο μόνο σε παιδιά του νηπιαγωγείου θα μπορούσε να «λειτουργήσει». Αυτά που δεν έγραψε στην επιστολή προς τη Φον ντερ Λάιεν, τα είπε στον Χατζηνικολάου: θα το ζητούν οι επιχειρήσεις!

Στο φύλλο των «Νέων» στις 13 Γενάρη, ο δικηγόρος Φίλιππος Μίτλεττον, πρώην προϊστάμενος του Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εθνικός εμπειρογνώμονας της Ελλάδας στην ομάδα σύνταξης του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, παρουσίασε μια σειρά ζητήματα που αναφύονται από την τυχόν θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, τονίζοντας την ανάγκη για «ουσιαστική προστασία των ατόμων από θεσμοθετημένες ή μη πρακτικές που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ιδιωτική τους ζωή και την τυχόν διακριτική μεταχείρισή τους στον εργασιακό τους χώρο, στον κοινωνικό τους περίγυρο, στη δυνατότητα μετακίνησής τους ή στην απόλαυση άλλων αγαθών ή υπηρεσιών» (οι εμφάσεις δικές μας).

Ο Μίτλεττον, ως συστημικός ειδικός, εισηγείται «νομική ρύθμιση με συνοχή και σαφήνεια ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας». Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι αυτού του τύπου οι νομικές ρυθμίσεις αποτελούν πάντοτε το φερετζέ πίσω από τον οποίο κρύβεται η αυθαιρεσία των καπιταλιστών και του αστικού κράτους. Από την τοποθέτησή του, λοιπόν, κρατάμε την επισήμανση της δυνατότητας να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού για μη θεσμοθετημένες πρακτικές διακρίσεων στον εργασιακό χώρο (και όχι μόνο).

Η Αννα Μπεντούσι, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Εξετερ, δεν μασάει τα λόγια της δηλώνοντας στο Politico ότι εγείρονται «κρίσιμα ερωτήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Αναφέρεται στη δημιουργία μιας «νέας διάκρισης μεταξύ ατόμων με βάση την κατάσταση της υγείας τους, που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καθοριστεί ο βαθμός των ελευθεριών και των δικαιωμάτων που μπορεί να απολαμβάνουν».

Είναι ξεκάθαρο ότι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του SARS-CoV-2, οι καπιταλιστές αποκτούν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μια «ταξική ευγονική» στις επιχειρήσεις τους. Υπάρχουν άνθρωποι που δε θα εμβολιαστούν, επειδή πάσχουν από κάποιο σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα ή από κάποια σοβαρή αλλεργία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που δε θα διαθέτουν θα αντικατασταθεί από κάποιο πιστοποιητικό απαλλαγής τους. Ακόμα και αν σ’ αυτό δε θα αναγράφεται ο ακριβής λόγος της απαλλαγής τους, θα αναγράφεται σίγουρα ότι απαλλάσσονται για λόγους υγείας (προκειμένου να διακρίνονται από τους αρνητές του εμβολίου). Και μόνη αυτή η απαλλαγή είναι επαρκής για να θεσπιστεί σε βάρος τους ένα καθεστώς διάκρισης.

Γιατί μια καπιταλιστική επιχείρηση να προσλάβει εργαζόμενο/η που πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο ή από σοβαρή αλλεργία, όταν υπάρχουν πολλοί/ές υποψήφιοι/ες για την ίδια θέση και με «καθαρό» πιστοποιητικό εμβολιασμού; Οταν οι γυναίκες βιώνουν διακρίσεις λόγω πιθανής εγκυμοσύνης, αμφιβάλλει κανείς ότι η θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού θα θεμελιώσει μια γενική διάκριση ανάμεσα σε «υγιείς» και «αρρώστους»; Ή ότι θα καταστεί εργαλείο άσκησης κάθε είδους εργασιακών εκβιασμών πάνω σε ήδη εργαζόμενους; Οι καπιταλιστές που στέλνουν τους ρουφιάνους τους μαζί με τους εργάτες στο ΑΤΜ της τράπεζας, για να πάρουν πίσω το δώρο που αναγκαστικά κατέθεσαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό, λέτε να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία του πιστοποιητικού εμβολιασμού;

Η κοινωνία, όπως βλέπουμε γύρω μας, ξεπερνά φοβίες και επιφυλάξεις και αποδέχεται τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Οι «ψεκασμένοι» ήταν τέτοιοι και πρωτύτερα, δεν «ψεκάστηκαν» τώρα. Το πρόβλημα δεν είναι η αντιεμβολιαστική στάση ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας, αλλά η καθυστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό, παρά το αρχικό κλίμα ενθουσιασμού που καλλιέργησαν οι κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία εμβολιάστηκαν σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Ακούσαμε τον πρόεδρο του σωματείου εργαζόμενων στον «Αγιο Σάββα» να δηλώνει ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν σε ποσοστό 99%.

Οι υγειονομικές αρχές θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την πορεία του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και τα κενά που θα υπάρχουν για να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Θεωρητικά, βέβαια, γιατί και σ’ αυτόν τον τομέα θα επικρατήσει το γνωστό μπάχαλο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει καμιά συνεισφορά, θετική ή αρνητική, σ’ αυτήν τη γνώση. Μόνο ως στοιχείο κάθε είδους διακρίσεων και κυρίως ως στοιχείο ταξικών εκβιασμών στα χέρια των καπιταλιστών θα χρησιμεύσει.

Σε τελευταία ανάλυση, αν υπήρχε πρόβλημα άρνησης για εμβολιασμό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για λύσεις. Αυτήν τη στιγμή, όμως, το πρόβλημα που υπάρχει είναι το πρόβλημα έλλειψης εμβολίων και ρυθμού χελώνας στον εμβολιασμό. Αντί, όμως, να συζητήσουν γι’ αυτό, συζητούν για την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Και μόνο η συμπεριφορά των αστικών κυβερνήσεων στη διαχείριση της πανδημίας θα έπρεπε να μας «ψυλλιάσει» για τις πραγματικές προθέσεις τους. Με το που κόπασε λίγο το περσινό πρώτο κύμα της πανδημίας, αντί να φροντίσουν να συμμαζέψουν την κατάσταση σε κάθε χώρα, οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν έκαναν σημαία τους το all together. Για τα κέρδη των τουριστικών πρακτόρων, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιριών και των ξενοδόχων, άνοιξαν διάπλατα τα σύνορα σε όλη την Ευρώπη και άπλωσαν την πανδημία με ομοιόμορφο σχεδόν τρόπο σε όλη την ήπειρο. Τα μάτια των καπιταλιστών γυάλιζαν από τη δίψα για κέρδη και τα μάτια των μελών των κυβερνήσεων έμοιαζαν με τα μάτια των νεκρών, από την αδιαφορία τους για τους κινδύνους από την πρόωρη αναζωπύρωση της πανδημίας. Ξέρουμε πόσο κόστισε ειδικά στη χώρα μας αυτή η εγκληματική δίψα για κέρδος και αυτή η εγκληματική αδιαφορία για τη δημόσια υγεία.

Ξαφνικά, λοιπόν, θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι μοναδικό τους μέλημα είναι το άπλωμα του εμβολιασμού (προτού μάλιστα έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ποσότητα εμβολίων) και από το άγχος τους γι’ αυτό, προτείνουν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού! Θα γινόμασταν πολύ αφελείς αν το πιστεύαμε. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι εργαλείο για την προώθηση της «ταξικής ευγονικής», με το οποίο οι αστικές κυβερνήσεις θέλουν να εφοδιάσουν τους καπιταλιστές. Και γι’ αυτό πρέπει όχι απλώς να το αρνηθούμε, αλλά και να απαιτήσουμε να καταργηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση που έσπευσε να θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΥΓ. Ενα υγειονομικό διαβατήριο θα έλυνε τα χέρια όλων μας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος! Ωστε έτσι. Πέρυσι, χωρίς εμβόλιο και με την πανδημία παρούσα, έκαναν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι (με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα), για μια χούφτα κέρδη. Εκρυβαν τα κρούσματα στα ξενοδοχεία τους (ιδιαίτερα αν αφορούσαν το προσωπικό τους) και απαίτησαν από την κυβέρνηση να μη δίνει γεωγραφικό στίγμα των κρουσμάτων, για να μην «στιγματιστούν» τα μαγαζιά τους (όπως και έγινε). Φέτος, θέλουν υγειονομικό διαβατήριο. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα το εφαρμόσουν πρώτα στο προσωπικό τους, που έτσι κι αλλιώς το έχουν να δουλεύει με το βούρδουλα σε συνθήκες γαλέρας;

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροDixi et salvavi animam meam
Επόμενο άρθρο Οι εγκληματίες με το ακορντεόν

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

Γιατί δεν έχει παρέμβει ο εισαγγελέας;

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Υγεία 16 Απρ 2022, 10:48

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Kehlani: Στο στόχαστρο του σιωναζισμού και των υποστηρικτών του

11 Μάι 2025, 12:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάη

11 Μάι 2025, 00:01
Πολιτισμός

Πάντα τέτοια: Ακυρώθηκε εκδήλωση της σιωνιστικής πρεσβείας στη Θεσσαλονίκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου

10 Μάι 2025, 20:56
Διεθνή

«Οι Πύλες της Κόλασης», Κύκλος 1, Επεισόδιο 2

Al-Qasam Productions

10 Μάι 2025, 11:48
Διεθνή

Το ΡΚΚ παραδίδει τα όπλα και αυτοδιαλύεται

10 Μάι 2025, 09:38
Καταστολή

Η Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Κρεσέντο τρομοκρατίας και καταστολής

10 Μάι 2025, 07:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

10 Μάι 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάη

10 Μάι 2025, 00:01
Διεθνή

Mε τα μαγιό και σαγιονάρες στα καταφύγια οι σιωνιστές

Τους (ξανα)έκοψαν τα ήπατα οι Χούθι

9 Μάι 2025, 21:30
Διεθνή

Οσο και να προσευχηθείτε, η κόλαση για εσάς δεν είναι στον άλλο κόσμο, είναι στη Γάζα

9 Μάι 2025, 18:47
Κόντρες

Δεξιότατος και πονηρότατος

9 Μάι 2025, 14:22
Αγροτικά

«Μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Ελλάδα, λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

9 Μάι 2025, 12:40
Ιστορία

80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σήμερα η καρδιά της ανθρωπότητας χτυπά στην Παλαιστίνη

9 Μάι 2025, 09:43
Εργατικά

Η Χρύσα Χοτζόγλου δεν είναι μόνη

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά σήμερα

9 Μάι 2025, 08:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Μάη

9 Μάι 2025, 00:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ευλογεί το πλιάτσικο και την εγκληματική αδιαφορία της ιταλικής Hellenic Train

8 Μάι 2025, 21:47
Ιστορία

Η ξετσιπωσιά της ευρωκαμαρίλας και η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

8 Μάι 2025, 20:25
Κόντρες

Αυτό το γκάλοπ πώς σας διέφυγε;

8 Μάι 2025, 15:07
Υγεία

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και «Πλεύση Ελευθερίας» στο πλευρό του Αδωνι Γεωργιάδη

Στηρίζουν το κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα»

8 Μάι 2025, 10:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάη

8 Μάι 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάη

Λουξεμβούργο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1867).

1812: Εκτελείται ο βρετανός πρωθυπουργός Σπένσερ Πέρσιβαλ στην είσοδο της Βουλής των Κοινοτήτων.

1891: Απόπειρα εκτέλεσης του νεαρού τσάρου Νικολάου σε επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

1926: Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα (η άκρη τους πρέπει να απέχει τριάντα εκατοστά από το έδαφος).

1934: Αιματηρές συγκρούσεις εργατών – αστυνομίας στην Καλαμάτα, τέσσερις εργάτες νεκροί, πολλοί τραυματίες.

1936: Πολλοί τραυματίες σε άγριες μάχες χωροφυλακής και συμπαραστατών προς τους απεργούς της Θεσσαλονίκης (Κοκκινιά).

1960: Τέσσερις πράκτορες της Μοσάντ συλλαμβάνουν τον φυγά ναζιστή Αντολφ Αιχμαν στο Μπουένος Αϊρες.

1968 : Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη μέλη του ΚΚΕ εσωτερικού.

1970 : Μαζική αποδοκιμασία του Παττακού στο Παναθηναϊκό Στάδιο από μαθητές σε συγκέντρωση για τα τρία χρόνια της χούντας.

1972: Τρεις βόμβες στη λέσχη αξιωματικών των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη), ένας νεκρός και δεκατρείς τραυματίες (RAF).

1973: Συγκέντρωση φοιτητών στη Νομική με αίτημα την απελευθέρωση εξήντα φοιτητών που έχουν συλληφθεί από την ΕΣΑ, αποκλεισμός του κτιρίου από την αστυνομία, μικροσυμπλοκές και συλλήψεις.

1982: Καταργούνται οι επιθεωρητές των σχολείων και διορίζονται μετακλητοί σχολικοί σύμβουλοι.

1997: Βόμβα στο Α’ Λιμενικό Τμήμα στον Πειραιά (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή μετάβαση και το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Σε έναν κόσμο που η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στη εργασία και την παραγωγή ολοένα και αυξάνεται, η επιλογή αυτή σηματοδοτεί τις μεγάλες προκλήσεις και δυνατότητες που αναδύονται για την ενδυνάμωση της υγιούς και ασφαλούς εργασίας στην ψηφιακή εποχή. Καθώς η ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της τηλεργασίας, της αυτοματοποίησης και της αυξανόμενης σημασίας της εργασίας μέσω πλατφορμών, εισάγει νέα μοντέλα απασχόλησης, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, βασισμένη στην ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση ισχυρών νομικών πλαισίων που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με ηθικά πρότυπα και την προστασία προσωπικών δεδομένων, τη συνεχή ενίσχυση των δεξιοτήτων, καθώς και την αντιμετώπιση νέων κινδύνων που συνδέονται με την ψυχική υπερφόρτωση. Διασφαλίζοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις υλοποιούνται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές αξίες. Στη χώρα μας, αξιοποιώντας τα θετικά βήματα που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε ζητήματα προστασίας των εργαζομένων μέσω τηλεργασίας ή ψηφιακών πλατφορμών, καθώς και αντιμετώπισης της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, προχωρούμε στην αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, στο πλαίσιο της τρέχουσας πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) με θέμα την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια στην ψηφιακή εποχή. Υλοποιούμε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στο πλαίσιο του οποίου θα ψηφιοποιηθούν σημαντικές διαδικασίες και θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας και εκπαιδευτικού υλικού για την καλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Υπουργείο Εργασίας, 28.4.2025

(Αν ζητήσεις από την Κεραμέως να επαναλάβει «με δικά της λόγια» αυτή την ανακοίνωση, θα αρχίσει να ρετάρει. Λογικό. Τι να ξέρει από Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας μια νεοφιλελεύθερη μεγαλωμένη στα πούπουλα; Αλλά κι αυτοί που τα έγραψαν ή μάλλον που τα αντέγραψαν από κάποιο ακαδημαϊκό κείμενο ή κείμενο της ευρωενωσίτικης γραφειοκρατίας δεν είναι καλύτεροι. Προκαλούν! 51 θάνατοι στους χώρους εργασίας καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αριθμός ρεκόρ. Χώρια οι τραυματισμοί από εργατικά «ατυχήματα», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν αναφέρεται ή -αν παρεμβληθεί νοσοκομείο και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς- αναφέρονται με διαφορετική αιτιολογία. Γι’ αυτό μιλάμε για πρόκληση. Οσο για τις επαγγελματικές ασθένειες, αυτές απλά… δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό μιλάμε για πρόκληση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo