Tα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο μέτωπο ΗΠΑ-Ιράν ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι το Ιράν έχει τη δύναμη να επιβάλει την εφαρμογή του Μνημόνιου Κατανόησης, παρά τη «διαφορετική ανάγνωση» που κάνουν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές.
Επίκεντρο της έντασης, που έχει φτάσει στην ανταλλαγή πυρών από τα δύο μέρη, είναι το Στενό του Ορμούζ. Το Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ προβλέπει:
5 — Με την υπογραφή του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα προβεί, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, στις αναγκαίες διευθετήσεις για την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων χωρίς καμία χρέωση, μόνο για περίοδο 60 ημερών, από τον Περσικό Κόλπο προς τη Θάλασσα του Ομάν και αντιστρόφως. Η κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων θα αρχίσει αμέσως και, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης άρσης των τεχνικών και στρατιωτικών εμποδίων και της εκκαθάρισης ναρκών από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, θα αποκατασταθεί εντός 30 ημερών. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα διεξαγάγει διάλογο με το Σουλτανάτο του Ομάν για τον καθορισμό της μελλοντικής διοίκησης και των ναυτιλιακών υπηρεσιών στο Στενό του Ορμούζ, σε συζήτηση με τα άλλα παράκτια κράτη του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των παράκτιων κρατών του Στενού του Ορμούζ.
Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές ισχυρίζονται ότι οι «αναγκαίες διευθετήσεις» δεν σημαίνουν και έλεγχο του Ιράν επί της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ. Ενώ το Ιράν έχει χαράξει μια συγκεκριμένη διαδρομή για το πέρασμα των πλοίων από το Στενό, οι Αμερικάνοι χάραξαν μια άλλη, μέσα στα χωρικά ύδατα του Ομάν. Οι Ιρανοί προειδοποίησαν τα πλοία ότι ισχύει μόνο η διαδρομή που έχουν υποδείξει οι ιρανικές στρατιωτικές αρχές. Οταν ένα πλοίο εμπορευματοκιβωτίων δοκίμασε να περάσει από τη διαδρομή που υπέδειξαν οι Αμερικάνοι, δέχτηκε ένα… πυραυλάκι για να καταλάβουν οι διαχειριστές του ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή.
Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές αποφάσισαν να τραβήξουν το σκοινί για να δοκιμάσουν τις αντοχές και την ετοιμότητα του Ιράν. Βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν (στα νότια κυρίως). Τα αντανακλαστικά του Ιράν υπήρξαν εξαιρετικά οξυμμένα. Απάντησε βομβαρδίζοντας αμερικάνικους στόχους στην περιοχή, ενώ το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσε:
Μετά την παραβίαση της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο από το σιωνιστικό καθεστώς, πριν από λίγες ώρες και το αμερικανικό καθεστώς, το οποίο αθετεί συστηματικά τις συμφωνίες του, παραβίασε επίσης τις δεσμεύσεις του. Επικαλούμενο διάφορα προσχήματα σχετικά με τη διέλευση ενός πλοίου που παραβίασε τους κανονισμούς ακολουθώντας μη εγκεκριμένη διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ, εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση κατά των ακτών του Ιράν. Σε απάντηση αυτής της επίθεσης, το Ναυτικό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC Navy) έπληξε θέσεις του αμερικανικού στρατού στην περιοχή.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Μνημονίου Συνεννόησης του Ισλαμαμπάντ, οι ρυθμίσεις για τον έλεγχο της διέλευσης και της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ υπάγονται στην αρμοδιότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποκινώντας διάφορες πλευρές, επιδίωξαν να παραβιάσουν αυτή τη δέσμευση και έλαβαν την αναγκαία απάντηση. Από εδώ και στο εξής θα συμβαίνει το ίδιο. Αν η επίθεση επαναληφθεί, η απάντησή μας θα είναι ευρύτερη από αυτήν.
Το Μπαχρέιν επιβεβαίωσε ότι αμερικάνικη βάση στο έδαφός του δέχτηκε απίθεση από το Ιράν. Χτυπήθηκε, επίσης η αμερικάνικη αεροπορική βάση Αλί Αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ. Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές προχώρησαν σε νέα πλήγματα στο νότιο Ιράν και το Ιράν απάντησε αμέσως με νέα πλήγματα σε αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο, χρησιμοποιώντας drones και πυραύλους. Το Ιράν χτύπησε ένα ακόμα πλοίο που παράκουσε τις οδηγίες για τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει και οι Φρουροί προειδοποίησαν πως τα υπόλοιπα πλοία που θα τολμήσουν να παρακούσουν τις οδηγίες για τη διέλευσή τους από το Ορμούζ θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα.
Για να κοπεί η μπουρδολογία περί «δύο γραμμών» στην ιρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε παρέμβασης στην επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για τον τερματισμό των επιθέσεων στον Λίβανο.







