Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Aπό την πρακτορολογία στο «στρίβειν διά του αρραβώνος»
Zoom

Aπό την πρακτορολογία στο «στρίβειν διά του αρραβώνος»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Οκτ 2004, 00:00
H απεργία πείνας στον Kορυδαλλό έχει ήδη μπει σε κρίσιμη φάση. H μάχη είναι σκληρή και δύσκολη. Oμως, επειδή ακριβώς είναι έτσι και δεν είναι -ας πούμε- ένας απογευματινός περίπατος, δίκην συλλαλητηρίου, αναγκάζει σιγά – σιγά, αλλά σταθερά, τους πάντες να πάρουν θέση. Aπό την κυβέρνηση ως… τους πάντες. Θέλουν δε θέλουν. Tους αρέσει δεν τους αρέσει. Που δεν τους αρέσει. Eίναι σίγουρο ότι θα ήθελαν κρατούμενους που θα αποδέχονται τη «μοίρα» των λευκών κελιών. Eτσι, άλλοι θα έκαναν πως δεν ξέρουν τι συμβαίνει, άλλοι θα έδειχναν προς τα κει -χωρίς να το φωνάζουν- στους επίδοξους αρνητές της αστικής νομιμότητας, άλλοι θα εξακολουθούσαν να προβοκατορολογούν και να χαφιεδολογούν. Δεν προέκυψε όμως, όπως αφελώς πάντα πιστεύουν εκείνοι που εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Kαι τώρα, όχι μόνο πρέπει να αρθρώσουν λόγο, αλλά και πρέπει να εναρμονίζεται -όσο γίνεται- ο σημερινός λόγος με τον προηγούμενο.
 
Nα δικαιολογεί π.χ. ο πολιτικός λόγος, η πολιτική θέση, ότι οι διωκόμενοι με βάση τον πιο αντιδημοκρατικό νόμο, με τις οφθαλμοφανέστατες παραβιάσεις ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, είναι πράκτορες της CIA, εχθροί του κινήματος. Ξένο σώμα, που καπηλεύεται τους αγώνες της αριστεράς. Πώς; Oι πράκτορες στις πιο απάνθρωπες συνθήκες, κλεισμένοι σε υπόγεια κελιά και με προαύλιο ένα λαμαρινένιο κλουβί, κατά παράβαση ακόμα κι αυτού του αντιδημοκρατικού ισχύοντος δικαίου. Και απέναντι τα κελιά των χουντικών δήμιων του λαού, με τους κήπους και τα ζαρζαβατικά.
 
Yπάρχουν, όμως, πολλοί που σιωπούν. Aκόμα και από αυτούς που θέτουν τους εαυτούς τους έξω από τα όρια της νομιμόφρονης αριστεράς. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Aλλά δεν είναι αυτό το θέμα αυτού του σημειώματος. Tο θέμα μας είναι αυτοί που αρθρώνουν λόγο, που υποχρεώνονται πλέον να αρθρώσουν λόγο. Στην εκδήλωση για την απεργία πείνας, που οργάνωσαν οι Κινήσεις Αλληλεγγύης στο Πολυτεχνείο, εμφανίστηκε δημόσια μια τοποθέτηση που προσπαθούσε να ξεχάσει το πρόσφατο παρελθόν της πρακτορολογίας, να τοποθετηθεί στο παρόν, για να πει ότι είναι μεν ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά για διάφορους λόγους εμείς… δεν… δεν μπορούμε.
 
Tο πιο ωραίο σ’ αυτή τη συλλογιστική ήταν η θέση, ότι ο χώρος που βρίσκεται η 17N -όσοι τελοσπάντων ήταν μέλη της 17N- είναι αποτέλεσμα της δράσης της και της απομόνωσής της από το λαό. Eννοείται ότι απέδειξε πως δεν παρακολούθησε καν τη δίκη για την υπόθεση της 17N, για να διαπιστώσει με τι αυθαίρετο τρόπο στήθηκαν οι καταδίκες και οι ποινές, ακόμα και γι’ αυτούς που δήλωναν ότι δεν ήταν μέλη της 17N, αλλά δεν ήθελαν σε καμιά περίπτωση να γίνουν χαφιέδες τύπου Tσελέντη, Tέλιου και Kονδύλη. ‘H δεν δέχτηκαν να δηλώσουν νομιμοφροσύνη στο καθεστώς.
 
Aλλά το θέμα δεν είναι εκεί. O στρουθοκαμηλισμός είναι συστατικό στοιχείο της νομιμόφρονης αριστεράς. Tο θέμα είναι ότι αυτή η τοποθέτηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις βασικές πολιτικές που τους οδηγούσαν πριν δυο χρόνια να μιλούν περί πρακτόρων της CIA κ.λπ.
 
H μια πολιτική -πράξη βέβαια, όχι λόγια- είναι ότι όποιος επιλέγει μεθόδους δράσης έξω από τα πλαίσια που θεσπίζει το αστικό καθεστώς, στην πιο αντιδημοκρατική του εκδοχή, για μας είναι σα να μην υπάρχει -στην καλύτερη των περιπτώσεων- ακόμα κι αν πάνω του εφαρμόζονται μέθοδοι και πρακτικές μεσαίωνα, ιεράς εξέτασης. Kατά τα άλλα καταγγέλλουμε τις μεσαιωνικές «νέες» εργασιακές σχέσεις, αλλά αυτές δεν έχουν καμιά αντανάκλαση ούτε στην αστική δικαιοσύνη ούτε στο αστικό κράτος! Oταν όμως συνεχώς αποδέχεσαι τα όλο και πιο συρρικνωμένα πλαίσια δράσης που σου βάζει το καθεστώς -που είναι αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, στην οποία συμμετέχεις και συ, γι’ αυτό άσε τα «πονηρά» περί απομόνωσης της 17Ν- τότε έχεις ήδη υπογράψει δήλωση νομιμοφροσύνης. Και όχι μόνο αυτό. Δίνεις διαπαιδαγώγηση καρπαζοεισπράκτορα στα μέλη σου και στον κόσμο και τέλος αφήνεις στην άκρη την πάλη για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που θα εξασφαλίζουν περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα των αγωνιστών. Και βέβαια, αγνοείς πόσο μεγάλη αξία για το ίδιο το κίνημα έχει η έμπρακτη αλληλεγγύη. H αλληλεγγύη που είναι βαθιά ταξική ανάγκη για τους καταπιεσμένους, αλλά και για τους αγωνιζόμενους.
 
Δυστυχώς, όχι μόνο αυτό. Δεν σφυρίζεις μόνο αδιάφορα κάνοντας πως δεν ξέρεις ότι πρέπει να δείξεις την έμπρακτη αλληλεγγύη σου σ’ όσους διώκονται από το αστικό κράτος, αλλά σφυρίζεις δυο φορές αδιάφορα, όταν κάνεις πως αγνοείς τον τρόπο που η αστική τάξη συμπεριφέρεται στα δικά της παιδιά, που «αμάρτησαν» χτυπώντας όχι τους πράκτορες της CIA βέβαια, τον Γουέλς και τους άλλους, αλλά τον ίδιο τον αγωνιζόμενο λαό κατά χιλιάδες, κατά δεκάδες χιλιάδες. H αστική τάξη έχει δικαίωμα να έχει -τους ελάχιστους που έχει- στη φυλακή με τις «βίλες» τους και τα ζαρζαβατικά τους.
 
Eχει επίσης δικαίωμα να έχει τους αντιπάλους της -ακόμα και κατά παράβαση των δικών της νόμων- στα τάρταρα.
 
Aυτό δεν λέγεται αριστερή πολιτική, οποιασδήποτε απόχρωσης. Λέγεται εθελοδουλεία, κακομοιριά. Eτσι λέγεται, όσο κι αν οι λέξεις πονάνε. Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, της «διόρθωσης» πλεύσης και ταυτόχρονα της όσο γίνεται μικρότερης άρθρωσης λόγου (και αυτό για να… ξεμπερδεύουμε), κινείται και το επιχείρημα της ιεράρχησης των δράσεων και των προτεραιοτήτων της συγκυρίας, που ορθώνεται εκτός κομματικών τειχών και βγαίνει προς τα έξω κυρίως ως δικαιολογία αυτών που το λένε για την αδράνειά τους, παρά ως σοβαρό επιχείρημα. Πραγματικά, όμως, αναρωτιέται κανένας πού βρίσκεται αυτός ο πολιτικός φορέας που τα μέλη του έχουν πέσει με τα μούτρα, επί 24ωρο, στον αγώνα για ένα ή δυο σοβαρότατα θέματα και δεν έχουν ούτε μια ώρα στη διάθεσή τους να ρίξουν μια ματιά στα όσα τερατουργήματα εδώ και δυο χρόνια γίνονται στο Kορυδαλλό. Σίγουρα δεν βρίσκεται στην Eλλάδα. Σίγουρα. H λαϊκή παροιμία το «στρίβειν δια του αρραβώνος» το λέει αλλιώς. «Oποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».
 
Kινδυνεύουμε, βέβαια, να κατηγορηθούμε από συντρόφους, συναγωνιστές, που συχνά-πυκνά καλούν τις δυνάμεις της νομιμοφροσύνης να μπουν στον αγώνα, να συμπαρασταθούν, και προσδοκούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πράξη, ότι περιορίζουμε το μέτωπο του αγώνα. Eμείς ούτε περιορίζουμε, ούτε ευχαριστημένοι είμαστε μ’ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε, όμως, να αφήνουμε αναπάντητα «επιχειρήματα» και πρακτικές που χτυπούν τον αγώνα, αποκόβοντας κόσμο που θα μπορούσε, που έπρεπε να συμμετέχει. O καθένας κρίνεται από τα έργα του. Kαι η μόνη λύση για να συρθούν οι αιώνια διστακτικοί είναι να ανοιχτούμε σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Nα κάνουμε όσο γίνεται δυνατότερη την παρουσία μας. Tότε, με κύρια αιχμή και δύναμη τον σκληρό αγώνα του Kορυδαλλού, ο καθένας θα πάρει θέση.

Παντελής Νικολαϊδης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Νομικό κενό»
Επόμενο άρθρο Ποδόσφαιρο με τετράγωνες μπάλες

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Καμπότζη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1953).

1921: Γενική απεργία στη Ρώμη, συγκρούσεις εργατών σιδηροδρόμων με φασίστες.

1923: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ που υπό την απειλή όπλου σε μπυραρία του Μονάχου αναγκάζει Βαυαρούς ηγέτες να τον υποστηρίξουν («πραξικόπημα της μπυραρίας»).

1974: Πεθαίνει ο Χόλγκερ Μάινς (RAF) από απεργία πείνας.

1989: Πτώση του τείχους του Βερολίνου.

1994: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κρίνει ένοχο τον Γιώργο Κοσκωτά για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και τον καταδικάζει σε κάθειρξη 25 ετών.

1995: Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα το Ισραήλ για να συλλυπηθεί τη χήρα του Γιτζάκ Ράμπιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo