Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη
  • Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση
  • «Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη
  • Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια
  • «Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»
  • Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Το τίμημα του καπιταλισμού (όχι του πολιτισμού)
Zoom

Το τίμημα του καπιταλισμού (όχι του πολιτισμού)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Οκτ 2005, 00:00

Το τίμημα του καπιταλισμού (όχι του πολιτισμού)

Πάνω που ησυχάσαμε (;) από τις τρελές αγελάδες και τα διοξινούχα κοτόπουλα, μας έρχεται κατακούτελα η νόσος των πτηνών, για την οποία εδώ και ένα περίπου χρόνο μας καθησύχαζαν ότι δεν κινδυνεύουμε, γιατί δεν μπορεί να πλήξει την πολιτισμένη Ευρώπη, αλλά πλήττει μόνο την καθυστερημένη Ανατολή. Τώρα, μια σειρά επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι βαδίζουμε προς πανδημία και δηλώνουν ότι περιμένουν τη μαζική εκδήλωση της νόσου σε ανθρώπους, για να μπορέσουν να φτιάξουν τα απαραίτητα εμβόλια, εντός εξαμήνου.

Τις λεπτομέρειες και όλα τα στοιχεία που αφορούν το πρόβλημα θα τις βρείτε στο «σαλόνι» αυτού του φύλλου. Εδώ θα προσπαθήσουμε να θέσουμε το ζήτημα στη γενικότερη βάση του, να το δούμε από τη σκοπιά του γενικότερου διατροφικού και οικολογικού προβλήματος, των αιτίων του και των διεξόδων απ’ αυτό το φαύλο κύκλο.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά νύξη για τα αίτια της διάδοσης της νόσου των πτηνών. Η θεωρία της μεταφοράς της από τα αποδημητικά πτηνά μπάζει από παντού. Γιατί τα αποδημητικά πτηνά μπορεί να έρθουν σε επαφή και να μολύνουν τις αλανιάρες γαλοπούλες του αγρότη από τις Οινούσσες, δεν έρχονται όμως σε καμιά επαφή με τα υπερσύγχρονα πτηνοτροφία στην Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου εδώ και πολύ καιρό έχουν παρατηρηθεί κρούσματα της νόσου, για τα οποία δεν έγινε κανένας θόρυβος (για ευνόητους λόγους). Απάντηση, βέβαια, εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε, σημειώνουμε όμως τη σπουδή με την οποία μιλούν για τα αποδημητικά πτηνά, γιατί μας έρχεται στο νου μια άλλη εξίσου σοβαρή πτυχή του διατροφικού σκανδάλου. Οταν το πρώτον εκδηλώθηκε η νόσος Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς σε βοοειδή στη Βρετανία ουδείς μας ενημέρωσε για τα αίτιά της. Οταν η νόσος εκδηλώθηκε και στην ηπειρωτική Ευρώπη και πήρε τη μορφή μάστιγας, κάμποσα χρόνια μετά την αρχική εκδήλωσή της, μάθαμε ότι αιτία ήταν η εκτεταμένη χρήση κρεατάλευρων, που στην ουσία μετέτρεπε τα συμπαθή μηρυκαστικά σε σαρκοφάγα.

Κάποιοι βλέπουν πίσω από τις διάφορες εκφάνσεις του διατροφικού σκανδάλου το τίμημα του πολιτισμού. Κάνουν μια γενική «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση, παραβλέποντας το γεγονός ότι και ο άνθρωπος και ο πολιτισμός που δημιουργεί έχουν ταξικό πρόσημο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι -πώς να το κάνουμε- και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες. Αλλοι παράγουν και κερδίζουν και άλλοι καταναλώνουν και πληρώνουν. Αντί να φλυαρούμε, λοιπόν, για τον πολιτισμό, έτσι γενικά και αόριστα, καλά θα κάνουμε να μπούμε στην ουσία του ζητήματος.

Ο καπιταλισμός παράγει για το κέρδος, δεν παράγει για να ικανοποιήσει ανθρώπινες ανάγκες. Οι ανάγκες για κατανάλωση διάφορων προϊόντων συνιστούν για τον καπιταλισμό μια αγορά και τίποτ’ άλλο. Εφόσον παράγει προϊόντα για να παράξει, πουλώντας τα, κέρδος, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μεγιστοποιήσει το ποσοστό του κέρδους. Αδιαφορώντας για τις όποιες άλλες επιπτώσεις, είτε αυτές αφορούν το περιβάλλον είτε την υγεία των ανθρώπων.

Αυτός είναι ο πυρήνας του διατροφικού σκανδάλου, με όσο πιο λίγα και απλά λόγια γίνεται.

Το να επιδιώκεις την αύξηση της παραγωγής δεν είναι κακό. Αν το απομονώσεις ως φαινόμενο, η αύξηση της παραγωγικότητας της κοινωνικής εργασίας και της παραγωγής συνιστούν πρόοδο. Ομως δεν μπορείς να το απομονώσεις, γιατί στον καπιταλισμό αυτή η αύξηση γίνεται χωρίς κανένα κοινωνικό ή περιβαλλοντικό κριτήριο. Μόνο κριτήριο είναι το κέρδος. Εισάγονται μέθοδοι αύξησης της παραγωγικότητας μόνο και μόνο για την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι του ανταγωνισμού, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμιά μελέτη. Ετσι, ο πλανήτης μετατρέπεται σε ένα απέραντο πειραματικό εργαστήριο και οι κάτοικοί του σε πειραματόζωα. Μόνο όταν οι συνέπειες αυτής της αυθαιρεσίας γίνονται ορατές, παίρνονται κάποια μέτρα περιορισμού τους. Και πάντοτε, ακόμα και για τη λήψη αυτών των μέτρων, ξεσπούν διαμάχες, με στόχο τα μέτρα να θίγουν όσο γίνεται λιγότερο τις υπάρχουσες δομές παραγωγής κέρδους. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στην ΕΕ γίνεται συζήτηση για μια νέα τροποποίηση του κανονισμού του σχετικού με τη χρήση κρεατάλευρων, με κατεύθυνση τη χαλάρωσή του, ενώ ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων έχουν προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, θεωρώντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι υπερβολικά! Την ίδια άποψη έχει και η απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση! Εννοείται πως αν χαλαρώσει αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε νέο φούντωμα της νόσου των τρελών αγελάδων. Αλλά ο καπιταλιστής βοοτρόφος δεν νοιάζεται γι’ αυτό. Νοιάζεται για το κέρδος του που είναι τόσο μεγαλύτερο όσο περισσότερο ταΐζει τα ζώα του με κρεατάλευρα (πετυχαίνει μεγαλύτερη και γρηγορότερη πάχυνση).

Η έκρηξη της χημικής βιομηχανίας μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έβαλε τον παγκόσμιο καπιταλισμό σ’ ένα νέο κύκλο ασυδοσίας. Οι συνέπειες της χρήσης των προϊόντων της χημικής βιομηχανίας σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας (από το χωράφι και το στάβλο μέχρι τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και την οικιακή παρασκευή φαγητού) είναι κυριολεκτικά καταστροφικές. Οι κίνδυνοι δεν είναι καν γνωστοί σε όλο τους το εύρος, γιατί απλούστατα δεν γίνεται έρευνα στην κατεύθυνση της διερεύνησης των πιθανών κινδύνων. Η όποια έρευνα συνήθως ακολουθεί ασθμαίνουσα, όταν πλέον έχουν εμφανιστεί οι βλαβερές συνέπειες. Και επειδή και η έρευνα ελέγχεται απόλυτα από τα καπιταλιστικά μονοπώλια και τα αστικά κράτη, σκοπός της είναι να κουκουλώσει τα πράγματα και να θέσει κάποια όρια, όχι με σκοπό να λύσει το πρόβλημα, αλλά με σκοπό να καθησυχάσει τον κόσμο και να επαναφέρει τους καταναλωτές στην κατανάλωση. Περίπου 1.000 νέες χημικές ουσίες εισάγονται κάθε χρόνο στην παραγωγή (σε όλο το φάσμα, όχι μόνο στα τρόφιμα). Καμία δεν ελέγχεται για την τοξικότητά της ή για τη συνδυαστική δράση της με άλλες ουσίες. Τα όποια αποτελέσματα διαπιστώνονται πάντοτε εκ των υστέρων. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εκατοντάδες παραδείγματα, όμως ο χώρος δεν προσφέρεται. Περιοριζόμαστε μόνο να θυμίσουμε ότι αυτή η ασυδοσία έχει διαπιστωθεί ακόμα και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των φαρμάκων. Θυμίζουμε ακόμα την εξοργιστική περιπέτεια των επιτρεπτών συγκεντρώσεων διάφορων βλαπτικών παραγόντων, ακόμα και στα τρόφιμα. Τα περιβόητα ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) ξεκινούν από ψηλές επιτρεπόμενες τιμές και κατεβαίνουν με τα χίλια ζόρια, κάθε φορά που ξεσπά κάποια κρίση και ασκούνται πιέσεις. Για ποια επιστημοσύνη μπορεί να γίνει λόγος, όταν τα επιτρεπτά όρια βλαπτικών παραγόντων γίνονται αντικείμενο παζαριού ανάμεσα στα κράτη, που έχουν την ευθύνη της προστασίας της δημόσιας υγείας, και τις εταιρίες, που έχουν την ευθύνη της μεγιστοποίησης των κερδών των μετόχων τους; Τέλος, θυμίζουμε την ιστορία με τη χρήση κρεατάλευρων στην κτηνοτροφία, που οι παλιοί αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν πόσο αναλυτικά και αποκαλυπτικά την παρουσιάσαμε. Χρόνια γνωστή η νόσος των τρελών αγελάδων στην Αγγλία και τα κρεατάλευρα χρησιμοποιούνταν κανονικότατα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μόνο όταν η νόσος γνώρισε νέα έκρηξη, πέρασαν σε απαγορεύσεις χρήσης κρεατάλευρων, αφήνοντας και πάλι τεράστια παράθυρα παρεκκλίσεων και έναν ελεγκτικό μηχανισμό σκόπιμα μπαχαλοποιημένο, για να ασυδοτούν πίσω από τις πλάτες του οι καπιταλιστές.

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όσα προεκτέθηκαν; Οτι ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες που υπηρετούν με ζέση τον καπιταλισμό δεν γνωρίζουν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται από τη συνεχή προσπάθειά τους να αυξήσουν την παραγωγικότητα με χημικές και άλλες μεθόδους και να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις για λογαριασμό των οποίων εργάζονται. Ο καπιταλισμός δεν έχει καιρό για τέτοιες ευαισθησίες.

Υπάρχει άραγε διέξοδος απ’ αυτό το φαύλο κύκλο; Η αστική οικολογία προτείνει λύσεις. Δεν είναι τυχαίο που, παρά τις κατά καιρούς συγκρούσεις των φορέων αυτού του ρεύματος με εταιρίες και κυβερνήσεις, γνωρίζει ιδιαίτερη προβολή και τα στελέχη της χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στον αστικό κόσμο. Αυτή η οικολογία είναι πλέον ένας σημαντικός εξισορροπητικός παράγοντας του συστήματος. Γιατί ευαισθητοποιεί ως προς τα αποτελέσματα (συχνά επιλεκτικά μάλιστα) και όχι ως προς τις αιτίες. Γιατί αποκοιμίζει παρά οξύνει τα κοινωνικά ανακλαστικά. Γιατί θεαματοποιεί και δεν κοινωνικοποιεί την οικολογική δράση. Γιατί αφήνει άθιχτες τις βάσεις του καπιταλισμού, απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας κάθε επαναστατικό πρόταγμα. Γι’ αυτό και αυτό το ρεύμα δεν αγκαλιάζεται από πλατιές μάζες, παρά την προβολή που έχει. Ας σημειωθεί, ακόμη, ότι σε ό,τι αφορά το διατροφικό σκάνδαλο οι προβεβλημένες οργανώσεις της αστικής οικολογίας έχουν από μηδενική έως ελάχιστη παρέμβαση κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ξέρουν ότι ειδικά αυτό το θέμα μπορεί να βγάλει κόσμο στους δρόμους, γι’ αυτό και το αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Από την άλλη, έχουμε τον πανικό, τις φοβίες και το «ο σώζων εαυτόν σωθείτω». Το είδαμε καθαρά τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Κόσμος και κοσμάκης έτρεξε στα φαρμακεία να αγοράσει ένα εμβόλιο που δεν του χρειαζόταν. Ενα εμβόλιο που δεν προστατεύει από τη γρίπη των πτηνών. Μόνο και μόνο επειδή η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν αυτόν τον πανικό, για να αβαντάρουν τα μονοπώλια παραγωγής φαρμάκων, όπως κυνικά παραδέχτηκε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ. Αλλοι σπεύδουν να πληρώσουν πανάκριβα προϊόντα με τη σφραγίδα του βιολογικού, γεμίζοντας τα ταμεία κάποιων κερδοσκόπων που έχουν ανακαλύψει τη μηχανή και τη γαζώνουν κανονικότατα. Ολοι αναζητούν το καλό, το υγιεινό, το σίγουρο και στο τέλος ανακαλύπτουν ότι (και πάλι) την πάτησαν. Υποτίθεται πως τρως το καλό τρόφιμο και την ίδια στιγμή αναπνέεις μολυσμένο αέρα, έρχεσαι σε επαφή με καρκινογόνες ουσίες στη δουλειά, αγνοείς μια σειρά βλαπτικούς παράγοντες. Κάποτε έπαψες να τρως βοδινό, επειδή κυκλοφορούσε η Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς και το ‘ριξες στο αρνίσιο, μέχρι που ανακάλυψες τη Σκράπι. Εκοψες και το αρνίσιο και το ‘ριξες στα κοτόπουλα και τις γαλοπούλες και τώρα ανακαλύπτεις πως και από εκεί κινδυνεύεις (ρωτήστε τον αρμόδιο συντάκτη της «Κ» να σας πει τι ποσότητες εμβολιασμένης γαλοπούλας από την Ιταλία έχουμε φάει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας).

Διέξοδος ατομική δεν υπάρχει. Γιατί όλα κινούνται σ’ ένα φαύλο κύκλο. Ξεφεύγεις από το ένα, πέφτεις στο άλλο. Το γράψαμε και παραπάνω: ούτε οι ίδιοι οι καπιαλιστές και οι επιστήμονές τους δεν ξέρουν με ακρίβεια όλη την κατάσταση. Γιατί είναι τόσος ο όγκος των ουσιών με τις οποίες επηρεάζουν την παραγωγή που πλέον τα πράγματα είναι εντελώς ανεξέλεγκτα. Και βέβαια, καμιά ουσιαστική έρευνα δεν γίνεται, παρά μόνο όταν ξεσπούν προβλήματα που δεν μπορούν να τα κουκουλώσουν. Γιατί η έρευνα κοστίζει και από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα ανεπιθύμητα (όχι μπορεί, σίγουρα θα οδηγήσει). Θα πρέπει να καταργηθούν ολόκληρα παραγωγικά μοντέλα, πάνω στα οποία κολοσσοί του βιομηχανικού καπιταλισμού στηρίζουν την κερδοφορία τους. Πριν μερικά χρόνια, οι διευθυντές των μεγαλύτερων ιατρικών επιθεωρήσεων του κόσμου (που κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι… ρέπουν προς τον κομμουνισμό) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο οι φαρμακοβιομηχανίες ελέγχουν την επιστημονική έρευνα, καθορίζοντας την κατεύθυνσή της και τον τρόπο δημοσίευσης των πορισμάτων των ερευνών. Κατήγγειλαν, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, ποδηγετούν την επιστημονική έρευνα και προσπαθούν να την οδηγήσουν «σε κατευθύνσεις που εξυπηρετούν τις τρέχουσες πολιτικές τους». Χρειαζόμαστε μήπως άλλους μάρτυρες για το ότι γιατριά μέσα στον καπιταλισμό δεν υπάρχει; Για το ότι η αναζήτηση της ατομικής λύσης είναι ένα έργο Σισύφειο, αδιέξοδο, αναποτελεσματικό;

Ολα μας οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: ότι η ανθρώπινη κοινωνία, για να προστατευτεί από την καταστροφή, πρέπει να δομηθεί σε άλλη βάση. Μια βάση μη εκμεταλλευτική, μη ανταγωνιστική. Οχι για να λύσει ως διά μαγείας τα προβλήματα, αλλά για να ξεκινήσει έναν σκληρό αγώνα για τη λύση τους. Θα απαιτηθούν τεράστιες προσπάθειες και χρόνος για να γιατρευτούν όλες οι πληγές που έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός, για να μπει μια τάξη στο χάος και στην αναρχία. Γιατί ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο πλέον πάσχει.

Εχουμε γράψει και άλλες φορές ότι δεν μπορεί να νοηθεί οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα, κίνημα για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής, έξω από το ευρύτερο αντικαπιταλιστικό κίνημα. Η νέα διατροφική τραγωδία, που τη βιώνουμε αυτές τις μέρες και μας γεμίζει με άγχος και ανασφάλεια, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση αυτής της αλήθειας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑπατηλές διαβεβαιώσεις για τη Γρίπη των Πτηνών
Επόμενο άρθρο Μιζέριας το ανάγνωσμα

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Υγεία

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

14 Οκτ 2025, 20:43
Διεθνή

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

14 Οκτ 2025, 19:24
Παιδεία

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

14 Οκτ 2025, 18:13
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

14 Οκτ 2025, 17:59
Παιδεία

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

14 Οκτ 2025, 10:56
Πολιτισμός

H απαγγελία ολοκληρώθηκε

14 Οκτ 2025, 10:49
Διεθνή

Γάζα: Οι προδότες ή παραδίνονται ή τσακίζονται

14 Οκτ 2025, 10:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

14 Οκτ 2025, 00:01
Πολιτική

Ξανά κατηγορούμενοι οι Χλύκες (πατέρας και γιος) και ο Καλφούτζος

13 Οκτ 2025, 19:39
Διεθνή

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε»

Υποχρέωσε τον Νετανιάχου να επαναλάβει το ίδιο

13 Οκτ 2025, 13:26
Καταστολή

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

13 Οκτ 2025, 11:53
Διεθνή

Αρχισε η ανταλλαγή κρατούμενων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τους σιωναζιστές

13 Οκτ 2025, 11:37
Διεθνή

Η Αντίσταση ξεπαστρεύει τους δωσίλογους

Γενική αμνηστία σε όσους δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, εφόσον παραδοθούν εντός μιας εβδομάδας

13 Οκτ 2025, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Οκτώβρη

13 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Τα σιωνιστικά μίντια περνάνε πριονοκορδέλα τον Νετανιάχου και θρηνούν για την «επάνοδο της Χαμάς»

12 Οκτ 2025, 22:25
Διεθνή

Δωσίλογοι απήγαγαν και δολοφόνησαν παλαιστίνιο δημοσιογράφο στην Πόλη της Γάζας

12 Οκτ 2025, 21:03
Αθλητισμός

Ούτε στη Νορβηγία ούτε πουθενά…

12 Οκτ 2025, 20:40
Διεθνή

Πιο γρήγοροι από τους Κινέζους…

12 Οκτ 2025, 19:48
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

Ημέρα αγρότισσας.

Ημέρα πλυσίματος χεριών.

Ημέρα τυφλών.

1907: Η Εβστιλία Ρογκοζινίκοβα εκτελεί τον διευθυντή των φυλακών της Πετρούπολης, Μαξιμόφσκι.

1920: Φασίστες πυρπολούν τα γραφεία σοσιαλιστικής εφημερίδας στην Τεργέστη (Ιταλία).

1945: Εκτελείται για προδοσία ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιερ Λαβάλ.

1951: Δολοφονείται ο πακιστανός πρωθυπουργός Λιακουάτ Αλή Χαν.

1973: Σε έφοδο τανκς κατά φοιτητών διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη σκοτώνονται πάνω από τριακόσια άτομα.

1979: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον στην πρώτη παρέλαση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo