«Αφού δεν έχουμε 2.000 νεκρούς όπως η Πορτογαλία ή 10.000 όπως το Βέλγιο, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι». Αυτό ήταν, σε απλά ελληνικά, το μήνυμα με το οποίο ο Μητσοτάκης προσπάθησε να βγάλει και πάλι λάδι την κυβέρνησή του για τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού SARS-COV-2.
Ο Πέτσας, που προηγήθηκε κατά μερικές ώρες, είπε ως προπομπός στο press room: «Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί από όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Αναλογικά, δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της, η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως. Ομως, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως».
Προσέξτε τη στρεψοδικία. Αντί να τραβάμε τα μαλλιά μας που έχουμε σταθερά πάνω από 300 κρούσματα την ημέρα (χώρια η αύξηση των νεκρών και η αύξηση των διασωληνώσεων, που προαναγγέλλει νέους νεκρούς), θα πρέπει αυτό να το θεωρήσουμε ως κατόρθωμα, διότι αν ακολουθούσαμε τη Γαλλία, θα είχαμε 1.600 κρούσματα! Γι’ αυτό, να δοξάζετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη…
Συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια, συγκρίνουν χώρες που μπήκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπό διαφορετικούς όρους (κυρίως με τεράστιες διαφορές στην αρχική διασπορά του ιού). Και δε συγκρίνουν, όπως θα έπρεπε, το πού βρισκόταν η χώρα μας στο κλείσιμο του πρώτου κύκλου και πού βρίσκεται τώρα, τέσσερις μήνες μετά.
Στο τέλος του πρώτου κύκλου, η παραβίαση όλων των ατομικών μέτρων προστασίας (με κυβερνητική επίνευση, διότι επείγονταν για την «επιστροφή στην κανονικότητα» και το άνοιγμα του τουρισμού), εκείνο το απότομο «ξεμπούκωμα», ιδίως της νεολαίας, δεν προκάλεσε καμιά αναζωπύρωση της πανδημίας. Σήμερα, δεν υπάρχει δείκτης που να μην είναι χειρότερος από την κορύφωση της πρώτης φάσης: αλματώδης αύξηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, αύξηση των ασθενών που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ, αύξηση των θανάτων. Και κυρίως, εκρηκτική αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων, δηλαδή αυτών που δεν μπορούν να συσχετιστούν με άλλο κρούσμα ή με ταξίδι στο εξωτερικό.
Αυτά τα «ορφανά» κρούσματα είναι τα μισά από το σύνολο των διαγνωσμένων κρουσμάτων! Πράγμα που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Οτι δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτή η ψευτο-ιχνηλάτηση την οποία λένε ότι κάνουν.
Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος στον εξωτερικό τουρισμό. Για μια χούφτα τουρίστες, για μια χούφτα κέρδη, διέλυσαν την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Ο εξωτερικός τουρισμός είναι το μόνο καινούργιο στοιχείο μετά την άρση του lockdown. Οσες αλχημίες και να κάνουν οι Χαρδαλιάδες και οι Μαγιορκίνηδες, αυτήν την αλήθεια δεν μπορούν να την κρύψουν.
Ελεγε ο Χαρδαλιάς στις 25 Αυγούστου: «Επίσης γίνεται συζήτηση για το αν η έξαρση της νόσου οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. Τα στοιχεία, θα επαναλάβω, δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Το άνοιγμα έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορά μας στον βορρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων στην χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από την 1η Ιουλίου επαναλαμβάνω, είναι 723».
Τα στοιχεία είναι μαϊμουδισμένα. Από την Κομισιόν είχαν υποχρέωση να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους έως 5% των εισερχόμενων. Αλλά κι αληθινά να πάρουμε τα στοιχεία του Χαρδαλιά (που ισχυρίζεται ότι έγινε έλεγχος στο 12% των εισερχόμενων στη χώρα), πόσοι από το υπόλοιπο 88% ήταν ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί και διέδιδαν ακούσια τον ιό; Από κάποια στιγμή, οι ίδιοι άρχισαν να μιλούν για τουρίστες που «προσήλθαν αυτοβούλως» και διαγνώστηκαν θετικοί. Δεν τους πιστεύουμε ούτε σ’ αυτό, αλλά ρωτάμε: πόσοι άλλοι δεν «προσήλθαν αυτοβούλως», διότι ήταν ασυμπτωματικοί ή είχαν ελαφρά συμπτώματα και δεν ήθελαν να βάλουν σε κίνδυνο τις διακοπές τους, για τις οποίες είχαν πληρώσει;
Ο Μητσοτάκης δεν είπε λέξη γι’ αυτό το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας. Εβαλε τον Πέτσα να τα πει, λίγες ώρες νωρίτερα. Διαβάστε και φρίξτε: «Αφού αντιμετωπίσαμε, με τρόπο που αποτέλεσε πρότυπο, την πρώτη φάση της πανδημίας, ανοίξαμε τις πύλες της χώρας, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων, των εργαζόμενων και των επισκεπτών μας. Και αυτό, όχι μόνο εκτιμήθηκε από την τουριστική αγορά, αλλά καταγράφηκε και ως ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για το 2021. Εμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και του πλεονεκτήματος που αποκτήσαμε συνιστά η υλοποίηση της δέσμευσης της TUI να προτάξει στους τουριστικούς προορισμούς τη χώρα μας. Από το σύνολο των τουριστών που διακίνησε φέτος, το μεγαλύτερο μερίδιο το απέσπασε για πρώτη φορά, η χώρα μας. Μέσω της TUI υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες, θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε δέσμευση για περαιτέρω επέκταση της περιόδου, έως το τέλος Νοεμβρίου. Και αυτό το στοιχείο είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από ένα από τους μεγαλύτερους tour operators στον κόσμο»!
Οχι μόνο καμαρώνουν για το έγκλημα, αλλά προαναγγέλλουν ότι θα το συνεχίσουν. Σε μια εποχή που έχουμε νέα εκρηκτική διασπορά του ιού σε όλη την Ευρώπη και που η χώρα μας αντιμετωπίζει τις δραματικές συνέπειες από το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό, αυτοί καμαρώνουν επειδή πήραν εύσημα από τους μεγαλοκαπιταλιστές της TUI (που κοιτάζουν μόνο τα κέρδη τους και τίποτ’ άλλο – αρκεί να θυμίσουμε ότι μαζί με τις αεροπορικές εταιρίες επέβαλαν την πληρότητα 100% στα αεροπλάνα) και μας λένε ότι θα επεκτείνουν την τουριστική περίοδο μέχρι τον Νοέμβρη. Είναι σίγουρο ότι θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα έρθουν (πέρα από τη γενική έκρηξη της πανδημίας στην Ευρώπη, υπάρχουν ήδη ταξιδιωτικές οδηγίες από κυβερνήσεις όπως η βρετανική και η ολλανδική, που υποδεικνύουν την Ελλάδα ως χώρα covid dangerous), σημασία έχει η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πίσω από την οποία κρύβεται και η προσπάθεια να αποσείσει τις αποκλειστικά δικές της ευθύνες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, λόγω του ανοίγματος στον εξωτερικό τουρισμό.
Αφού «παραμέρισε» το βασικό λόγο για το ξαναφούντωμα της πανδημίας (και μάλιστα με χειρότερους όρους, ανεξέλεγκτα), ο Μητσοτάκης «παραμέρισε» και μια άλλη πηγή διασποράς του ιού, λέγοντας: «Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα». Αρα, καλώς άνοιξαν τα σχολεία, με τμήματα των 25-28 παιδιών (και όχι το πολύ των 15 παιδιών, όπως λένε οι εισηγήσεις των ειδικών διεθνώς).
Θέλετε άλλο παράδειγμα; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία δεν τηρείται κανένας κανόνας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο. Το μεσημέρι ο Πέτσας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι υπάρχει… μεγαλοποίηση του προβλήματος, διότι «ειδικά για τα λεωφορεία, από τα στοιχεία, του ΟΑΣΑ, γίνεται σαφές ότι η πληρότητα άνω του 65% των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5%». Η κυβέρνηση το έχει καταφέρει και αυτό, καθώς «από τα 850 οχήματα που παραλάβαμε, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων» και επειδή «τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής», ενώ «στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε την πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Το απόγευμα, ο Μητσοτάκης, αφού αναγνώρισε ότι μολονότι αύξησαν κατά 250 τα λεωφορεία στην Αττική, «αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού», εξήγγειλε ότι «από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου».
Πρόκειται για τις γνωστές ΣΔΙΤ με τα ΚΤΕΛ, που τις είχαν προγραμματίσει προτού ξεσπάσει η πανδημία. Το να επιτάξουν άμεσα λεωφορεία (από ΚΤΕΛ και τουριστικά πρακτορεία) και να βάλουν δεύτερο εργαζόμενο σε κάθε λεωφορείο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει η απαιτούμενη αραίωση των επιβατών (το λεωφορείο να κλείνει τις πόρτες και να μην σταματά στις επόμενες στάσεις, αρκεί βέβαια να ακολουθεί άλλο), ούτε που το εξετάζουν. Οχι επειδή είναι ανίκανοι, αλλά επειδή αυτό θα απαιτούσε επιχορήγηση των συγκοινωνιακών φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμφιβάλλει κανείς ότι και με τα 100 λεωφορεία από τη μεθεπόμενη βδομάδα (όταν η πανδημία θα έχει φουντώσει κι άλλο), ο κόσμος θα «παστώνεται» στις ώρες αιχμής, χωρίς οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων να μπορούν να κάνουν τίποτα;
Ενώ είναι εδώ και καιρό προφανές ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αυτοί περιορίζονταν σε ημίμετρα, τα οποία έχουν αποδειχτεί πλήρως αναποτελεσματικά. Πέρασε ένας μήνας με τέτοια ημίμετρα και το αποτέλεσμα είναι χειρότερο σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Οπως συνέβη και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τον ιό. Ολο αυτό μοιάζει με μια μάχη οπισθοφυλακών, που έχει σίγουρη την ήττα αλλά προσπαθεί να καθυστερήσει τον εχθρό.
Οποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει το διάγγελμα του Μητσοτάκη την Πέμπτη θα διαπιστώσει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής (ούτε καν υποκριτικής), αλλά πως ολόκληρο ήταν δομημένο σε μια λογική: «Εμείς, με τις συμβουλές των ειδικών, έχουμε κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο. Για ό,τι έχει συμβεί και για ό,τι πρόκειται να συμβεί θα φέρετε την ευθύνη εσείς που δεν τηρείτε τα μέτρα». Ολα αυτά συμπυκνώθηκαν στο γκεμπελίστικης έμπνευσης δίλημμα «Αυτοπροστασία ή καραντίνα».
Το lockdown, στo οποία θ’ αναγκαστούν να πάνε, αφού προηγουμένως θα έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά στον ελληνικό λαό, προσπαθούν από τώρα να το φορτώσουν στον ίδιο το λαό, αποσείοντας τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν αποκλειστικά αυτοί.
ΥΓ. Δεν αναφερθήκαμε καθόλου στα ζητήματα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα οποία έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία και τα οποία προσεγγίζονται σε άλλα άρθρα της εφημερίδας μας. Εδώ μείναμε στα της διαχείρισης της πανδημίας με στόχο να ελαχιστοποιηθεί (μέχρι να μηδενιστεί) ο αριθμός αυτών που θα χρειαστεί να φτάσουν στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού.
Πέτρος Γιώτης