Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 6 Μάρτη
  • Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος
  • Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας
  • Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής
  • Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!
  • Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ρήξη με τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό
Zoom

Ρήξη με τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Ιούλ 2007, 00:00
Κοινοβουλευτικές εκλογές και πάλι. Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν – λόγω της πάλης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη νομή της εξουσίας, λόγω της προπαγάνδας των ΜΜΕ, λόγο της ανυπαρξίας διεκδικητικού κινήματος – είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξετάσουμε τη συγκυρία, να καθορίσουμε το πλαίσιο και τις μορφές της δράσης μας. Πάντα με ένα και μοναδικό στόχο. Τη σύγκρουση με την αστική πολιτική, τη σύγκρουση με τις μικροαστικές αυταπάτες, την ανάδειξη στην εργαζόμενη κοινωνία και τη νεολαία της, των δικών της ιδανικών, των δικών της συμφερόντων, των δικών της στόχων. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την απελευθέρωση της εργασίας.
 
♦ Τη δύσκολη στιγμή της ταξικής πάλης που περνάμε όλοι τη γνωρίζουμε. Ο γνωστός «καναπές» είναι ένας πολύ επιτυχημένος συμβολισμός της δύσκολης κατάστασης. Από τη μια απεικονίζει την ατομικότητα, την ανυπαρξία διάθεσης για συλλογική δράση, για διεκδίκηση, για αγώνα. Απεικονίζει τον ωχαδελφισμό, απεικονίζει το φόβο από τις «επιπτώσεις» που μπορεί να έχει η σύγκρουση με τον οποιοδήποτε θεσμό, με την οποιαδήποτε εξουσία. Απεικονίζει τη μοναξιά, τον άνθρωπο που έχει χάσει το κύριο χαρακτηριστικό που τον κάνει άνθρωπο: το ότι είναι κοινωνικό ον. Από την άλλη, συγκαλύπτει το ότι αυτός…ο «καναπές», με όλα τα χαρακτηριστικά του, είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για όλες τις ανατροπές που έγιναν σε βάρος της εργασίας και υπέρ του κεφάλαιου τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική, πιο αποκαλυπτική, πιο σκληρή, πιο στενάχωρη απόδειξη, από τη στάση της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου της εργασίας απέναντι στο σκληρό αγώνα που έδωσαν τους προηγούμενους μήνες οι φοιτητές.
 
♦ Τίποτα δεν είναι πιο αυτονόητο από το ότι, όταν συμμετέχουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις διαδικασίες ή στην αντιπαράθεση με αφορμή ένα θεσμό, πρέπει αφετηριακά να διατυπώνουμε τη θέση μας για τον ίδιο το θεσμό. Να προσδιορίζουμε το ρόλο του στην ταξική πάλη, να αναλύουμε την θέση μας γι’ αυτόν. Ειδικά το αστικό κοινοβούλιο έχει ένα τεράστιο πολιτικό και ιδεολογικό βάρος. Στο πολιτικό επίπεδο καθορίζει τον τρόπο που λειτουργεί το αστικό καθεστώς. Καθορίζει τη νόθα, την κάλπικη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η ουσία της είναι γνωστή. Μια φορά κάθε τέσσερα περίπου χρόνια – ανάλογα με τους αστικούς συσχετισμούς – οι εργαζόμενες μάζες αποφασίζουν ποιος θα τσαλαπατά τα δικαιώματά τους, ποιος θα τις κοροϊδεύει, ποιος θα αποφασίζει γι’ αυτές. Αυτό λέγεται δημοκρατική εκπροσώπηση.
 
Η ιδεολογική υπόσταση του κοινοβουλευτισμού, της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, είναι εξ ίσου αντιδραστικότατη. Η τυπική ισότητα όλων στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι καλλιεργεί την απάτη της ισότητας στις ευκαιρίες, στις δυνατότητες, στα μέσα, του εκμεταλλευόμενου με τον εκμεταλλευτή «του», του εργάτη με τον καπιταλιστή, του φτωχού με τον πλούσιο, του νηστικού με τον χορτάτο. Η ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια για το ποιος θα σε εκπροσωπεί δεν είναι παρά η πεμπτουσία της «ανάθεσης». Της «ανάθεσης», της ατομικότητας, του μικρότερου κακού, που κατατρώει την ψυχή και το σώμα της εργαζόμενης κοινωνίας.
 
Αν υπάρχει ένα αξίωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτό είναι πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ψηφοφορίες. Λύνονται με διεκδικήσεις, λύνονται με αγώνα, λύνονται με συλλογική πάλη, με συλλογική δράση. Αυτό το αξίωμα αντιμάχεται η αστική αντιπροσωπευτικότητα, αντιμάχεται ο κοινοβουλευτισμός. Η αντιδραστική ιδεολογία της αστικής τάξης δεν είναι άλλη από την «ανάθεση», από την ατομικότητα, από τον «καναπέ». Το περιβόητο αστικό κοινοβούλιο, δεν είναι παρά ο κολοφώνας της κάλπικης αστικής δημοκρατίας, δεν είναι παρά ένας αστικός αντιδραστικός θεσμός που λειτουργεί με βάση την «ανάθεση». Γι’ αυτό δεν έχει καμιά θέση στην προλεταριακή δημοκρατία. Γι’ αυτό θα καταργηθεί.
 
♦ Προεκλογικά, τα κόμματα του δικομματισμού μοιράζουν ψίχουλα και οι υπόλοιποι μεγάλα λόγια. Αμέσως μετά τις εκλογές, μόλις σβήσουν τα φώτα των διαφημιστικών εταιριών, τα χαμόγελα, οι υποσχέσεις για τα ψίχουλα δίνουν τη θέση τους στο σκεπτικισμό για την κατάσταση της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι ξανακαλούνται να σφίξουν το ζωνάρι. Σε τούτη την κατάσταση, σε τούτη την κοινωνική άπνοια, ο δρόμος είναι χαραγμένος. Ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, νέο πετσόκομμα των στοιχειωδών δαπανών για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, νέες παροχές στο κεφάλαιο, νέοι δρόμοι πλουτισμού για τους θεράποντες και τα λαμόγια της εξουσίας.
 
Αυτός ο δρόμος, όμως, έχει και ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι η νέα εξοντωτική αντιασφαλιστική επίθεση. Τι σημαίνει αντιασφαλιστική επίθεση επίσης είναι γνωστό. Αύξηση των ορίων ηλικίας, πετσόκομμα των συντάξεων (και όχι μόνο). Οι μηχανισμοί είναι στημένοι και προετοιμασμένοι. Από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ μέχρι τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, την ΟΚΕ, τα ΜΜΕ. Το ζητούμενο πλέον προβάλλει ως το μόνο ρεαλιστικό. Το χτύπημα του «καναπέ» και η ανάγκη της συλλογικής πάλης είναι η μόνη λύση. Ενας επιπλέον λόγος, λοιπόν, για το χτύπημα των εκλογικών αυταπατών. Ενας επιπλέον λόγος – σοβαρότατος λόγος - ενάντια στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό. 
 
♦ Τι βγαίνει απ’ όλα αυτά; Οτι ο κοινοβουλευτισμός είναι απαράδεκτο να αποτελεί όρο για συσπείρωση όσων αντιμάχονται το σύστημα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Γιατί ο κοινοβουλευτισμός είναι οικοδόμημα αυτού του συστήματος. Σαρξ εκ τη σαρκός του. Γι’ αυτό πρεσβεύει την τυπική ισότητα, την ατομικότητα, τον «καναπέ». Ο αντικοινοβουλευτισμός είναι όρος για τη συσπείρωση όσων αντιμάχονται το σύστημα. Είναι όρος για επαναστατική ζύμωση με αφορμή τις αστικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Μια ζύμωση που θα καλεί σε σύγκρουση με το καρναβάλι της αστικής απάτης, με κάλεσμα σε αποχή, σε σύγκρουση με την εμποροπανήγυρη.
 
Μια ζύμωση που θα στοχεύει απευθείας τον «καναπέ». Αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια νέα συλλογικότητα, μια νέα συλλογική δράση και αλληλεγγύη, που θα είναι εχθρική σε οποιουδήποτε είδους «ανάθεση». Είτε αστική, είτε κοινοβουλευτική, είτε αριστερή, είτε ριζοσπαστική. Αναδεικνύοντας την ουσία της προλεταριακής δημοκρατίας: την ανακλητότητα όλων των δημόσιων λειτουργών, οποιαδήποτε ώρα, ημέρα και στιγμή έρθουν σε αντίθεση με αυτά που τους έχουν εξουσιοδοτήσει οι μάζες μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Αναδεικνύοντας τους βασικούς στόχους του εργατικού κινήματος στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής αστικής δικτατορίας. Αναδεικνύοντας την ανάγκη, με βάση όλη την πείρα του κινήματος, την πείρα από την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, την πείρα από τους τρομονόμους, την πείρα από τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, τη μάχη ενάντια στα εργατικά ατυχήματα, την παρέμβαση του κράτους στον συνδικαλισμό, αναδεικνύοντας την ανάγκη – ξανατονίζουμε –να σταματήσει πια η αστική νομιμότητα να αποτελεί ένα τεράστιο φετίχ για το κίνημα. Τεράστιο και εφάμιλλο του κοινοβουλευτισμού. Αναδεικνύοντας το στόχο, τον αναγκαίο στόχο, τον πιο αναγκαίο από ποτέ στόχο: την ανατροπή του καπιταλισμού, την κοινωνία της ισότητας, το βασίλειο της ελευθερίας. Στην υπόθεση αυτή θέλουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.   
                                                     
Παντελής Νικολαΐδης
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΣΥΜΗ-ΩΣΕΙΣ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
Εργατικά

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

3 Μαρ 2026, 21:07
Διεθνή

Το Ιράν αποκρούει αποτελεσματικά τους αμερικανο-σιωνιστές επιθετιστές

3 Μαρ 2026, 20:43
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα λογοθεραπείας.
Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των δικαίων.
Γκάνα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1957).
Γκουάμ: Ημέρα ανακάλυψης (1521).
1906: Η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1910: Εξέγερση αγροτών στο Κιλελέρ. Με προτροπή μεγαλοτσιφλικάδων ο στρατός σκοτώνει δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Αλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα. Από τη βίαιη επέμβαση του στρατού υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.
1910: Η γερμανική αστυνομία δολοφονεί επιτόπου σοσιαλιστές που πήραν μέρος σε διαδήλωση υποστήριξης του δικαιώματος των γυναικών για ψήφο.
1964: Πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος.
1976: Βόμβες σε έξι λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ στο Μπραχάμι (ΕΛΑ).
1994: Πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo