Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)
  • Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς
  • Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες
  • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων
  • Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη
  • Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Μπορεί ν’ αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία;
Zoom

Μπορεί ν’ αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Νοέ 2014, 00:00
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας κλείνει το μάτι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Δεν ξεχνάμε τους πανηγυρισμούς που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία («νέος άνεμος» κτλ.), για να καταλήξει αργότερα στο «Ολαντρέου», το οποίο στη συνέχεια έκανε γαργάρα, μέχρι να το ξαναθυμηθεί πρόσφατα. Ούτε τις πολύ πιο πρόσφατες αναφορές στις πολιτικές Ρέντσι και Ολάντ, οι οποίες υποτίθεται ότι έρχονται σε σύγκρουση με το «μερκελισμό» και ανοίγουν ένα δρόμο τον οποίο θα βαδίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ενός φαντασιακού «μετώπου του Νότου» (στο οποίο μάλιστα συμπεριελήφθη και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι). Οι παλινωδίες και οι συνεχείς κωλοτούμπες, ο χυδαίος πραγματισμός και η «προπαγάνδα της στιγμής» αποτελούν εγγενή στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που τον προσδιορίζουν ως αστικό κόμμα του πολιτικού σαλταδορισμού. Αν ασχολούμαστε με την πρόσφατη αναφορά του Τσίπρα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι γιατί αυτή έγινε σε ένα συνέδριο στην Ιταλία που είχε ως θέμα «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Ηταν, δηλαδή, μια ομιλία που είχε κατά κάποιο τρόπο προγραμματικό χαρακτήρα.
 
Η πρώτη θέση που παρουσίασε ο Τσίπρας είναι η γνωστή «θεωρία της Κίρκης». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει σαν το μαγικό ραβδάκι της μυθικής μάγισσας, μεταμορφώνοντας (και) τη σοσιαλδημοκρατία: «Η επικείμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για το συνολικό, πολιτικό αναπροσανατολισμό των προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό Νότο.  Η  ακίνητη Ευρώπη της τρόικας και των Μνημονίων σύντομα θα μετακινηθεί σε πιο προοδευτική κατεύθυνση».
 
Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η σοσιαλδημοκρατία να έχει στο πολιτικό της DNA την ανάλογη ποιότητα. Δεν μπορεί ένα γατάκι να μετατραπεί σε τίγρη. Μπορεί, όμως, μια εξημερωμένη τίγρης του τσίρκου να εξεγερθεί και να καταπιεί τον εκπαιδευτή της. Ο Τσίπρας, μολονότι δεν εμφανίστηκε βέβαιος ότι η σοσιαλδημοκρατία θα αλλάξει, εντούτοις ήταν κατηγορηματικός ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάξει: «Επιθυμούμε τη ριζοσπαστική προσαρμογή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης.  Ανακτώντας τα πιο προοδευτικά και ριζοσπαστικά στοιχεία από το μεταπολεμικό της παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, αν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να αλλάξει, εγκαταλείποντας το νεοφιλελευθερισμό.  Εμείς, αν και δεν ανήκουμε σ’ αυτήν την παράδοση, το ευχόμαστε.  Γιατί η αλλαγή στην Ευρώπη χρειάζεται ευρύτατες συμμαχίες».
 
Τι είναι, όμως, η σοσιαλδημοκρατία; Ποια η ιστορική της διαδρομή; Ποια είναι τα «προοδευτικά και ριζοσπαστικά στοιχεία από το μεταπολεμικό της παρελθόν», στα οποία αναφέρθηκε ο Τσίπρας και τα οποία δημιουργούν την ελπίδα (αν όχι τη βεβαιότητα), ότι η σοσιαλδημοκρατία μπορεί ν’ αλλάξει στρατόπεδο;
 
Ηδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, στο πλαίσιο της Β’ Διεθνούς, η σοσιαλδημοκρατία ήταν εσωτερικά διασπασμένη σε τρία ρεύματα: δεξιό-οπορτουνιστικό, αριστερό-επαναστατικό και κεντριστικό. Η έκρηξη του πρώτου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου σήμανε το οριστικό σάπισμα της σοσιαλδημοκρατίας ως πολιτικού ρεύματος, το οριστικό πέρασμά της στο αστικό στρατόπεδο. Στο όνομα της υπεράσπισης της πατρίδας έσυρε τους εργάτες στο σφαγείο των ιμπεριαλιστών. Οργανικά είχαν διαχωριστεί από τη σοσιαλδημοκρατία μόνο οι Μπολσεβίκοι στη Ρωσία, ενώ οι άλλες επαναστατικές μειοψηφίες παρέμειναν στα ενιαία σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Η νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία επιτάχυνε τις εξελίξεις της διάσπασης. Το επαναστατικό ρεύμα που αναπτύχθηκε σε όλη σχεδόν την καθημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη οδήγησε στη δημιουργία των νεαρών Κομμουνιστικών Κομμάτων, τα οποία στη συνέχεια συγκρότησαν την Τρίτη, την Κομμουνιστική Διεθνή.
 
Την ίδια περίοδο, η σοσιαλδημοκρατία όχι μόνο στρατεύτηκε ενεργότερα στο αστικό στρατόπεδο, αλλά εμφανίστηκε ως βασική αντεπαναστατική δύναμη, μη διστάζοντας να βάψει τα χέρια της με εργατικό αίμα. Η αντεπαναστατική καταστολή της εργατικής επανάστασης στη Γερμανία, στη διάρκεια της οποίας εξοντώθηκαν με βασανιστικό θάνατο δύο από τις πιο εξέχουσες μορφές της διεθνούς επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας, η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της περιόδου.
 
Η σοσιαλδημοκρατία ευθύνεται επίσης για την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία, όπου υπήρχε το ισχυρότερο από τα κόμματά της. Είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, από μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν προ καιρού στην «Κ» και τα οποία σύντομα θα εκδοθούν σε μπροσούρα.
 
Στις συνθήκες του Β’ παγκόσμιου πολέμου το κομμουνιστικό στρατόπεδο ενισχύθηκε, καθώς τα Κομμουνιστικά Κόμματα ήταν εκείνα που σήκωσαν το βάρος της αντίστασης στις κατεχόμενες από το ναζιφασιστικό άξονα χώρες, ενώ η ΕΣΣΔ ήταν η συνεπής αντιφασιστική δύναμη που με τις θυσίες και τον ηρωισμό του λαού και του Κόκκινου Στρατού της κατάφερε να αλλάξει τη ροή του πολέμου και να μπει νικήτρια στο Βερολίνο. Δημιουργήθηκε πλέον ένα ισχυρό «κόκκινο» στρατόπεδο, το οποίο περιλάμβανε την ΕΣΣΔ, τις νεοσύστατες Λαϊκές Δημοκρατίες και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Η νίκη της Κινέζικης Επανάστασης, τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, άλλαξε ακόμη περισσότερο τους διεθνείς συσχετισμούς.
 
Σ’ αυτές τις συνθήκες, η σοσιαλδημοκρατία, ώριμο αστικό ρεύμα πλέον, κλήθηκε να διαδραματίσει ρόλο αποφασιστικότερο απ’ αυτόν που διαδραμάτισε μετά το τέλος του Α’ παγκόσμιου πολέμου. Ηταν αυτή που κλήθηκε να εγκλωβίσει ιδεολογικά και πολιτικά τις εργαζόμενες μάζες, ιδιαίτερα στην ανεπτυγμένη Ευρώπη. Να αποσοβήσει την άνοδο του επαναστατικού κομμουνιστικού ρεύματος, εναλλασσόμενη στην εξουσία με τις συντηρητικές αστικές πολιτικές δυνάμεις ή και συγκυβερνώντας μαζί τους, όποτε αυτό απαιτήθηκε. Η αντεπαναστατική ανατροπή στην ΕΣΣΔ και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στα μέσα της δεκαετίας του ‘50, έκανε τα πράγματα πιο εύκολα για τη σοσιαλδημοκρατία, καθώς τα αναθεωρητικά (πρώην κομμουνιστικά) κόμματα ακολούθησαν πολιτική ουράς και μετατράπηκαν σε «αριστερή αντιπολίτευση» της σοσιαλδημοκρατίας, όχι από τη σκοπιά της συγκέντρωσης των δυνάμεων της επαναστατικής ανατροπής, αλλά από τη σκοπιά της διεκδίκησης κάποιων ρεφορμιστικών μέτρων, με πλήρη αποδοχή του καπιταλισμού ως οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου και της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ως πολιτικού πλαισίου.
 
Οι δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 ήταν οι δεκαετίες της πολιτικής ακμής της σοσιαλδημοκρατίας. Τη δεκαετία του ‘80 φάνηκε το «λαχάνιασμά» της, μαζί με το «λαχάνιασμα» του παγκόσμιου καπιταλισμού. Τη δεκαετία του ‘90, με την κατάρρευση του στρατόπεδου του παλινορθωμένου καπιταλισμού, που βιώθηκε ως κατάρρευση του σοσιαλισμού από ευρείες εργαζόμενες μάζες, η σοσιαλδημοκρατία αφήνιασε. Η τακτική της δεν είναι πλέον τακτική ρεφορμιστικής διαχείρισης των εργαζόμενων μαζών, αλλά τακτική διαχείρισης της συντηρητικής ανασυγκρότησης του καπιταλισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για μια ακόμη φορά η σοσιαλδημοκρατία δείχνει τη συνέπειά της έναντι του καπιταλιστικού συστήματος. Αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος που αναγκαστικά πληρώνει και υπηρετεί με αφοσίωση πιστού μαντρόσκυλου τις πολιτικές που έχει ανάγκη το σύστημα για να διαχειριστεί την κρίση που προκαλεί η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, δηλαδή η έκρηξη της διεθνοποίησης του κεφαλαίου.
 
Οι περίοδοι παραπάνω περιγράφηκαν, βέβαια, συνοπτικά. Ομως, και μέσα απ’ αυτή τη συνοπτική (σε τίτλους θα λέγαμε) παρουσίαση φαίνεται καθαρά πως εδώ και έναν αιώνα η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί μια συνεπέστατη αστική πολιτική δύναμη, η οποία κινείται πάντοτε με γνώμονα όχι μόνο τα μακροπρόθεσμα αλλά και τα άμεσα συμφέροντα του καπιταλισμού. Ιδιαίτερα όταν έχει κυβερνητικές ευθύνες.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σοσιαλδημοκρατική δύναμη από προγραμματική και ιδεολογική άποψη, αλλά με ιστορικές καταβολές από το χώρο του αναθεωρητισμού, προσπαθεί να μας φορέσει παραμορφωτικά γυαλιά στο διάβασμα της Ιστορίας, έτσι που να δημιουργήσει ένα προγραμματικό νεφέλωμα με αναφορά αποκλειστικά στην περίοδο των αστικών-ρεφορμιστικών μέτρων που προώθησε η σοσιαλδημοκρατία πριν από μερικές δεκαετίες. Δεν είναι μόνο που αυτή η περίοδος της σοσιαλδημοκρατίας ήταν εξίσου αστική-αντεπαναστατική με όλες τις άλλες, είναι και που δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής σ’ αυτή την περίοδο, διότι δεν το επιτρέπουν οι ανάγκες του καπιταλισμού.  Η σοσιαλδημοκρατία δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, διότι δεν μπορεί ν’ αλλάξει ο καπιταλισμός. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κυβερνήσει, θα κυβερνήσει όπως η σοσιαλδημοκρατία, διότι αυτό απαιτεί το σύστημα.
 
Πέτρος Γιώτης
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
Εργατικά

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

11 Φεβ 2026, 11:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

11 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

10 Φεβ 2026, 23:00
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

10 Φεβ 2026, 20:50
Καταστολή

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

10 Φεβ 2026, 18:31
Αγροτικά

Ο ορμπανιστής επίτροπος Βάρχεϊ υποχρέωσε τον Τσιάρα να παραδεχτεί ότι είναι παραμύθια τα περί αποκλιμάκωσης της ευλογιάς

Εκθεση-κόλαφος της EFSA - Ειλημμένη απόφαση ο καταστροφικός εμβολιασμός

10 Φεβ 2026, 13:05
Καταστολή

Kαταδίκασαν αγωνιστή από την Τουρκία αφαιρώντας του το δικαίωμα σε δικηγόρο – Να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του μέχρι το Εφετείο

10 Φεβ 2026, 10:44
Καταστολή

ΑΠΘ: Κρεσέντο επιβολής του «νόμου και τάξης» από κυβέρνηση και μπάτσους

Και μια προκλητική ανακοίνωση της Πρυτανείας

10 Φεβ 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη

10 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

H σιωναζιστική κυβέρνηση αποφάσισε την εμβάθυνση της de facto προσάρτησης και την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη

9 Φεβ 2026, 19:42
Παιδεία

Κυβέρνηση και ΣτΕ μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» (πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων)

9 Φεβ 2026, 18:12
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

Ημέρα κόκκινου χεριού (για παιδιά που στρατεύονται σε πολέμους).
ΗΠΑ: Ημέρα Λίνκολν.
Μιανμάρ: Ημέρα ένωσης.
1945: Υπογράφεται η συμφωνία της Βάρκιζας.
1946: Απολογισμός ενός έτους από τη συμφωνία της Βάρκιζας: 1.192 νεκροί, 6.413 τραυματίες, 70.000 συλλήψεις, 165 βιασμοί γυναικών, 6.567 ληστείες, 572 επιδρομές σε τυπογραφεία, 100.000 καταδιωκόμενοι και 166 ομάδες ακροδεξιών οπλοφόρων δρουν στη χώρα.
1980: Βόμβα στη βιοτεχνία «Πέρλα» (ΕΛΑ).
1981: Βόμβες στα γραφείο της ΒΕΟ, της ΔΕΗ και σε λεωφορείο της σχολικής επιχείρησης “Βυζάντιο” (ΕΛΑ).
1981: Καταστρέφεται από βόμβα το αυτοκίνητο του πρώην αξιωματικού της χωροφυλακής και προσωπάρχη της «Balkan Export» Καραυγουστή.
1992: Βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του νυχτερινού κέντρου «Καν Καν» βρέθηκε και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo