Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό παζάρι για την ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία
  • Η αφόρητη βαρεμάρα του εξουσιαστικού λόγου
  • Σαν σήμερα 4 Δεκέμβρη
  • Ξεσηκώθηκαν και οι λαϊκατζήδες
  • Τσιάρας-Κέλλας κατασκεύασαν ψεύτικη αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
  • Αθήνα-Ουάσιγκτον όπως Κολιάτσου-Παγκράτι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Και πάλι διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο
Zoom

Και πάλι διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Νοέ 2013, 00:00

Δεν είπε τίποτα καινούργιο ο Τσίπρας, μιλώντας σε συνέδριο στο Οστιν του Τέξας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, όμως, σημασία δεν έχει μόνο το τι λες, αλλά και πώς το λες. Πού ρίχνεις το βάρος, ποια σημεία τονίζεις και ποια αφήνεις να περάσουν φευγαλέα (ή και τα παραλείπεις). Για παράδειγμα, ο Τσίπρας αναφέρθηκε γενικά και επί τροχάδην στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, χωρίς ν' αναφερθεί σε κάποια δέσμη μέτρων, όπως αυτά που διαλαλεί με μπαλκονάτο τρόπο κάθε φορά που βρίσκεται ενώπιον λαϊκού ακροατήριου στην Ελλάδα.

Δεν είπε τίποτα για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες. Μόνο για τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού δικτύου μίλησε, προσδιορίζοντας μάλιστα και το κόστος λειτουργίας του: «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ από το αποτυχημένο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (περίπου 14 δισ. ευρώ), καθώς και από το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας (ELA) της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, για την ίδρυση ενός Ταμείου Αλληλεγγύης που θα παρέχει επισιτιστική βοήθεια και κάλυψη βασικών ενεργειακών αναγκών (διασφάλιση της ηλεκτροδότησης);». Συσσίτια για τους πεινασμένους και ρεύμα για τους απολύτως εξαθλιωμένους είναι το «κοινωνικό συμβόλαιο» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντας κάποιες από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τις πιο ακραίες, και όχι τα γενεσιουργά αίτιά της.

Την ίδια μέρα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης έλεγε τα ίδια πράγματα, με πιο παραστατικό τρόπο, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον 9,84. Κατά τον Γ. Δραγασάκη, «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι "μικρό καλάθι"». Κι αν κάποιος κατάλαβε το αντίθετο απ' όσα λέγονται από τα μπαλκόνια, πρόκειται «απλά για εντύπωση»! Οταν σχηματίζεις κυβέρνηση, «θα πας με τα λεφτά που έχεις, που θα βρεις, ό,τι υπάρχει», δήλωσε αφοπλιστικά ο Δραγασάκης. Και ποια κοινωνική πολιτική θα εφαρμόσει με… ό,τι υπάρχει; Απλά πράγματα: «ένα πρόγραμμα για τους άστεγους», ένα πρόγραμμα «για την αντιμετώπιση της πείνας», φιλανθρωπία δηλαδή, σαν κι αυτή που κάνουν οι δήμοι, η Εκκλησία και διάφορες ΜΚΟ. Το ερώτημα να απαλλοτριωθεί «ό,τι υπάρχει» στα «σεντούκια» των καπιταλιστών δεν… παίζει ούτε κατά διάνοια. Αυτά είναι… παλαιοκομμουνιστικά πράγματα. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα χρησιμοποιήσει «ό,τι υπάρχει», αναφέρεται μόνο στο χρεοκοπημένο κρατικό ταμείο και σε τυχόν ευρωπαϊκά κονδύλια, αν καταφέρει να πείσει τους «εταίρους», όπως περιέγραψε την προοπτική ο Τσίπρας.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εν αντιθέσει με τη συνοπτικότητά του όταν αναφερόταν στο κοινωνικό πρόγραμμα, υπήρξε αναλυτικός στην παρουσίαση της διαχειριστικής πρότασης του κόμματός του, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Κι αυτοί που παρακολουθούσαν την ομιλία του κατάλαβαν, γιατί ούτε άσχετοι είναι ούτε πρωτάρηδες. Κι είχαν έναν παραπάνω λόγο να αισθανθούν ικανοποίηση, καθώς ο Τσίπρας δεν παρέλειψε να γλείψει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, παρουσιάζοντάς τον ως να έχει μια προοδευτική πρόταση για τη διαχείριση της κρίσης, σε αντίθεση με τους «μερκελιστές» (sic!) της Ευρωζώνης: «Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξήγησε στο Κογκρέσο με ποιο τρόπο οι πολιτικές που η Γερμανία εφαρμόζει στην Ευρωζώνη εξάγουν την ύφεση στην υπόλοιπη Ευρώπη και επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Εμείς οι χώρες της Περιφερειακής Ευρώπης γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ακριβώς σωστό. Εχω την αίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ουάσιγκτον επάνω στο θέμα της κρίσης της Ευρωζώνης. Είναι ένας λόγος για τον οποίο αισθάνομαι χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ»!

Το γλείψιμο, όμως, είχε και συνέχεια, αποκαλυπτική για τις μελλοντικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Το εμπόριο είναι κάτι πολύ καλό, όχι όμως η εμπορική ανισορροπία ειδικά σε μια νομισματική ένωση. Τουλάχιστον αυτό είναι καλά εμπεδωμένο εδώ στην Αμερική. Ελπίζω ότι μόλις έρθει ο καιρός, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να βασιστεί στο ότι η Αμερική θα διατηρήσει μια σαφή προοπτική σε αυτά τα θέματα. Επομένως, υπάρχουν μαθήματα που εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντλήσουμε από την Αμερική. Σήμερα βρίσκομαι στο LBJ School of Public Affairs και ξαναθυμάμαι πως η "Μεγάλη Κοινωνία" άλλαξε την Αμερική. Βλέπω ακόμα ότι παρά τις δυσκολίες, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προχωρούν προς αυτό το μεγάλο σχέδιο. Πόσο καλό θα ήταν να είχαμε το ίδιο πνεύμα και πρόγραμμα για την Ευρωζώνη»!

Αφήνοντας αυτά τα εμετικά, ας δούμε και τις προοπτικές της «σκληρής διαπραγμάτευσης», μέσω της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θα επιβληθεί επί των «μερκελιστών». Οπως εξήγησε ο Τσίπρας στο αμερικάνικο ακροατήριό του, η ΕΟΚ και η μετεξέλιξή της, η ΕΕ, ιδρύθηκαν από ανθρώπους με αρχές… σοσιαλιστικές: «Οχι άλλοι ευρωπαϊκοί πόλεμοι. Καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ενα κοινωνικό συμβόλαιο, που σημαίνει ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής ένταξης, κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιας εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας και σταδιακή σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου των φτωχότερων περιφερειών προς τα πρότυπα των πιο εύρωστων χωρών»! Ομως, αυτή «η παλιά ευρωπαϊκή ιδέα παραγκωνίστηκε, πριν από χρόνια, από μια ιδεολογία των αγορών, του ανταγωνισμού, και του “στο διάολο να πάνε” όσοι μένουν πίσω».

Εκπληκτική ανάλυση. Ούτε Πασόκος του Σημίτη δε θα τολμούσε να πει τέτοιες ευρωλάγνες χοντράδες. Τι θα γίνει, όμως, με τη «νέα ευρωπαϊκή ιδέα», που κυριαρχεί τώρα; Καταρχάς, «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα θα είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας που θα αλλάξει τα πράγματα προς όφελος των δυνάμεων της δημοκρατίας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Θα είναι μια βαθιά ανάσα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Από αυτήν την άποψη είμαστε πλέον σίγουροι ότι δεν είμαστε μόνοι πια»! Αρα, τα πράγματα θα γίνουν από μόνα τους εύκολα. Με κάποιο μαγικό τρόπο θ’ αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και οι φορείς του μονοπωλιακού κεφαλαίου θα υποταγούν στον… αριστερό σχεδιασμό του Τσίπρα και των συμμάχων του! Διότι, όπως λέει ο πρόεδρος, «το ευρωπαϊκό μας συμφέρον έγκειται στο να  αλλάξουμε την ευρωζώνη». Το ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, αλλά υπάρχουν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των εργατών, από τη μια, και των καπιταλιστών, από την άλλη, ανήκει επίσης στη σφαίρα των… παλαιοκομμουνιστικών δογμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών αγροτών, των εργαζόμενων μικροαστών, αλλά «για τις παραδοσιακές αξίες των ιδρυτών της Ευρώπης. Αυτό που επιδιώκουμε  είναι η σημερινή Ευρώπη να επιστρέψει στις πρακτικές και τις επιδιώξεις αυτών των παλαιών αξιών»!

Και τι θα γίνει αν οι… «μερκελιστές» παραμείνουν πολιτικά κυρίαρχοι και δε γουστάρουν να γυρίσουν στις «παραδοσιακές αξίες των ιδρυτών της Ευρώπης»; Ο Τσίπρας το ξεκαθαρίζει: «Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα – διαχείρισης ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη». Κι αν οι… «μερκελιστές» δεν ενδώσουν; Αυτό το ερώτημα δεν το έθεσε ούτε ως υπόθεση εργασίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπαινίχτηκε, όμως,ότι κατά κάποιο τρόπο θα τους εκβιάσει, διότι ξέρει ότι ξέρουν, πως «μία  έξοδος της  Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε  κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη».

Η παλιά «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι «δεν φεύγουμε από την Ευρωζώνη, εκτός αν μας αναγκάσουν» και συμπληρωνόταν με διάφορα περί «στάσης πληρωμών τοκοχρεολυσίων» κτλ. τώρα έχει αλλάξει. Στη μεν ομιλία Τσίπρα στο Οστιν δεν ειπώθηκε κάτι με σαφήνεια (αφέθηκε απλά ένα νεφέλωμα), όμως ο Δραγασάκης, στη δική του ραδιοφωνική συνέντευξη, την ίδια μέρα, υπήρξε παραπάνω από σαφής: «Διαπραγμάτευση με συναίνεση. Αυτό που κάνουν ως τώρα οι κυβερνήσεις. Επειδή υπάρχει τέτοια ασυμμετρία δύναμης, αυτό καταλήγει σε υποταγή. Το δεύτερο είναι ή όλα ή τίποτα. Πάμε σε ρήξη (…) Αυτό το απορρίψαμε. Πάμε, λοιπόν, σε μια διαπραγματευτική λογική, διεκδικητική θα έλεγα, που λέει ότι εμείς λέμε ότι “με αυτή την πολιτική οδηγούμαστε σε καταστροφή, ενώ με μια άλλη πολιτική μπορούμε να διασώσουμε ό,τι μπορούμε και να χαράξουμε μια διαφορετική πορεία”. Διεκδικούμε καταρχάς να γίνει δεκτή αυτή η θέση. Εφόσον δεν γίνει δεκτή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ρήξη, αλλά εντός της Ευρωζώνης πάντα».

Τι ακριβώς σημαίνει «ρήξη εντός της Ευρωζώνης» δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε ιδιαίτερα, γιατί θεωρούμε ότι απευθυνόμαστε σε νοήμονες αναγνώστες. Τέτοιου είδους ρήξη δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλωστε, και οι ΣΥΡΙΖΑίοι, που χρησιμοποιούν τον όρο «ρήξη», ουδέποτε περιέγραψαν το περιεχόμενό του, σε αδρές έστω γραμμές. Τι θα κάνουν, δηλαδή, θα αρνηθούν να πληρώσουν δόσεις δανείων; Θα αρνηθούν τους όρους της επιτήρησης, που είναι σφραγισμένοι όχι από τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια, αλλά από αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ; Σε μια τέτοια (υποθετική) περίπτωση, το Κοινοτικό Δίκαιο προβλέπει κυρώσεις, οι οποίες μπορούν να επιβληθούν σε μια «απείθαρχη» χώρα. Παραμυθάκια λένε, λοιπόν, παίζοντας με τον πόνο του ελληνικού λαού, ο οποίος μπαϊλντισμένος, απογοητευμένος, με το σύνδρομο της ήττας να έχει σμπαραλιάσει τις συνειδήσεις και να παραλύει το νευρικό σύστημα, είναι έτοιμος να γαντζωθεί από νέους επίδοξους σωτήρες, σαν τον καρκινοπαθή που γυρίζει από εκκλησιά σε εκκλησιά και κάνει τάματα μπας και τον σώσουν οι άγιοι.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενθαρυμμένος και από την υποχώρηση των αγωνιστικών σκιρτημάτων του Σεπτέμβρη, έχει επιλέξει σ’ αυτή τη φάση (το έχει κάνει και σε άλλες φάσεις) την επίδοση διαπιστευτηρίων στην αστική τάξη, προσδοκώντας σε στήριξη από κάποιους μηχανισμούς της, που θα τον επιλέξουν έστω και ως λύση ανάγκης εάν συμβεί κάποιο «ατύχημα» στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Γι’ αυτό και οι κωλοτούμπες γίνονται με τόσο θεαματικό τρόπο και συντονισμένα από Τσίπρα και Δραγασάκη. Αν υπάρξει γκρίνια εσωκομματική, θα γίνουν κάποιες εξισορροπητικές δηλώσεις και θα «στανιάρουν» οι Λαφαζάνηδες. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.

ΥΓ: Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε ασχολίαστο ένα μεγάλο «άνοιγμα» προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που έκανε ο Τσίπρας ενώπιον του αμερικανικού ακροατήριου, θέλοντας προφανώς να διαλύσει κάθε νεφέλωμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι διαφορετικό από μια πολιτική δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας. Είπε: «η μελλοντική κυβέρνησή μας δεν θα είναι μόνη. Δεν θα πρόκειται για μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία . Πρόκειται να είναι μια σύγκρουση των δυνάμεων της ανάπτυξης και της απασχόλησης και των δυνάμεων της λιτότητας και του μερκελισμού. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πρέπει να αποφασίσουν αν ο μέχρι τώρα χειρισμός της κρίσης στην Ευρώπη ήταν μια επιτυχία ή όχι. Και αν το μέλλον τους θα είναι παρόμοιο με εκείνο του ελληνικού ΠΑΣΟΚ που είναι γύρω ή κάτω από 5 % στις δημοσκοπήσεις, ενώ συμμετέχει στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά». Στις δυο ηγέτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είτε κυβερνούν και παίρνουν από κοινού με τους «μερκελιστές» τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Γαλλία) είτε ετοιμάζονται να συγκυβερνήσουν με τους «μερκελιστές» (Γερμανία). Πόσο θράσος πρέπει να έχει κάποιος για να θέτει τέτοια ψευτοδιλήμματα σε ένα από τα πιο αντιδραστικά ρεύματα της ευρωπαϊκής πολιτικής, που έχει  κάνει τις επιλογές του πριν από έναν αιώνα, προδίδοντας τα συμφέροντα της εργατικής τάξης; Αμα είναι ίδιος μ’ αυτό…

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό παζάρι για την ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία

4 Δεκ 2025, 12:37
Κόντρες

Η αφόρητη βαρεμάρα του εξουσιαστικού λόγου

4 Δεκ 2025, 10:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Δεκέμβρη

4 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Ξεσηκώθηκαν και οι λαϊκατζήδες

3 Δεκ 2025, 21:08
Αγροτικά

Τσιάρας-Κέλλας κατασκεύασαν ψεύτικη αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

3 Δεκ 2025, 15:17
Κόντρες

Αθήνα-Ουάσιγκτον όπως Κολιάτσου-Παγκράτι

3 Δεκ 2025, 14:33
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης δρομολογεί την ολοκληρωτική υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στην αγορά

3 Δεκ 2025, 10:10
Ιστορία

Ο Κόκκινος Δεκέμβρης του ’44 φάρος στο δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση

3 Δεκ 2025, 08:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη

3 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…

2 Δεκ 2025, 22:49
Η παπάρα

Ο Κυρανάκης στην πρωτοπορία του γκεμπελισμού

2 Δεκ 2025, 19:40
Διεθνή

H θέληση για αντίσταση παράγει (και) ιατρικά θαύματα

2 Δεκ 2025, 18:21
Κόντρες

H ώρα του Φραπέ

2 Δεκ 2025, 15:25
Εργατικά

Η κυβέρνηση πάει στα δικαστήρια την Απεργία-Αποχή των Διοικητικών ενάντια στις διαγραφές φοιτητών

2 Δεκ 2025, 14:11
Διεθνή

Σιωναζιστές έποικοι σάπισαν στο ξύλο και λήστεψαν ξένους αλληλέγγυους

Σε χωριό της Δυτικής Οχθης

2 Δεκ 2025, 10:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Δεκέμβρη

2 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Tα πολεμικά μονοπώλια και το ανώτατο κέρδος

1 Δεκ 2025, 19:21
Αγροτικά

Στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς – Παλλαϊκό μέτωπο στήριξης των αγωνιζόμενων αγροτών

1 Δεκ 2025, 14:26
Διεθνή

Η απώλεια της στρατηγικής ισορροπίας του Ισραήλ

Πολιτική Ανάλυση

1 Δεκ 2025, 13:35
Κόντρες

Ξεφτίλα είναι η ίδια η Εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

1 Δεκ 2025, 11:37
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Δεκέμβρη

Ημέρα κατά των ναρκωτικών.

1920: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου στο Μιλάνο.

1929: Εκτεταμένες συγκρούσεις απεργών των τραμ με απεργοσπάστες και χωροφυλακή (Αθήνα).

1929: Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη χορήγηση 13ου μισθού (Χριστουγέννων) στους εργάτες.

1931: Πολλοί τραυματίες σε συγκρούσεις αρτεργατών – αστυνομίας, όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να μπουν στα γραφεία της ομοσπονδίας αρτεργατών (Αθήνα).

1936: Είσοδος της CNT στην ισπανική κυβέρνηση (υπουργεία Δικαιοσύνης, Εμπορίου, Υγείας και Βιομηχανίας).

1944: Ο «Δεκέμβρης» γενικεύεται με χιλιάδες θύματα, ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο.

1949: Απολύονται από τη Μακρόνησο 1.590 «ανανήψαντες».

1992: Τραυματισμός στο πόδι του βουλευτή της ΝΔ Ελευθέριου Παπαδημητρίου (17Ν).

1992: Βόμβα στη ΔΟΥ Αμαρουσίου (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τόσα χρόνια είχαμε μάθει όταν κάνουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, όταν μπλοκάρουν την εθνική οδό, όταν υπάρχει εν πάση περιπτώσει μία απεργία, να εκβιάζεται το πολιτικό σύστημα και να υπαναχωρεί και να δίνει, να δίνει, να δίνει. Ακριτα. Είδαμε που καταλήξαμε. Καταλήξαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Καταλήξαμε στο να έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο έδινε επιδοτήσεις σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

(Ο Τσιάρας με τον Χατζηδάκη πρέπει να έμειναν «παγωτά». Αυτοί προσπαθούν να καλοπιάσουν τους αγρότες, τους καλούν στα γραφεία τους τονίζοντας ότι είναι πάντα ανοιχτά γι’ αυτούς, και έρχεται ένας συνάδελφός τους, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και χαρακτηρίζει τους αγρότες εκβιαστές και λαμόγια. Η θεωρία του εκβιασμού δεν είναι καινούργια. Κάθε φορά που υπάρχει ένας διεκδικητικός αγώνας που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, οι αγωνιζόμενοι χαρακτηρίζονται εκβιαστές. Οι ΔΕΗτζήδες επειδή «κατεβάζουν τους διακόπτες», οι εργάτες καθαριότητας επειδή δημιουργούν «κίνδυνο διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», οι υγειονομικοί επειδή «απειλούν τις ζωές των ασθενών», οι εκπαιδευτικοί επειδή «παίζουν με τη μόρφωση των παιδιών μας», οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές επειδή «ταλαιπωρούν τον απλό κόσμο». Για τους αγρότες υπάρχει από παλιά ένα ποτ πουρί γκεμπελίστικων κατηγοριών, που ξεκινούν από το «προσεχώς Βουλγάρες» και καταλήγουν στα «σκυλάδικα» και στα «πολυτελή τζιπ». Ο Κυρανάκης, ως εκπρόσωπος της… μοντέρνας ακροδεξιάς, παιδί της γαλάζιας γενιάς του «party μωρή άρρωστη», κάνει ένα βήμα παραπέρα. Εντελώς αστοιχείωτος, όπως όλοι οι ακροδεξιοί γκεμπελίσκοι, δεν ξέρει καν τι είναι το ΟΣΔΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι δεν είναι αποτέλεσμα των αγώνων των αγροτών -των εκβιασμών, όπως τους χαρακτηρίζει, αλλά αποτέλεσμα της ήττας αυτών των αγώνων και της κυριαρχίας των καταστροφικών για τη φτωχή αγροτιά πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – ΚΑΠ. Είναι της μόδας όμως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και τι κάνει ο Κυρανάκης; Αδίστακτα και ανερυθρίαστα βαφτίζει τους αγρότες των μπλόκων λαμόγια, με τη λογική «πες, πες, κάτι θα μείνει». Ενώ έχει στηθεί μια εγκληματική οργάνωση, με αρχηγείο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με επιτελάρχες υπουργούς, αξιωματικούς γενικούς γραμματείς και προέδρους και αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπαξιωματικούς διάφορους Φραπέδες, Χασάπηδες, Καλφούτζους, Χλύκες κ.ά., που από τη μια αρπάζει τεράστια ποσά επιδοτήσεων με παράνομο τρόπο, μοιράζοντάς τες ιεραρχικά, και από την άλλη επικεντρώνεται στην αντι-δεξιά Κρήτη με στόχο να τη βάψει «μπλε» στις εκλογές του 2023, για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία της ΝΔ στη Βουλή, ο Κυρανάκης αντιστρέφει την πραγματικότητα, εξαφανίζει την εγκληματική οργάνωση και βάζει στη θέση της τους αγωνιζόμενους αγρότες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ο Κυρανάκης να φαίνεται εκτός γραμμής, όσο όμως οι αγρότες θα στέκονται στα μπλόκα, σε μπλόκα μαχητικής διεκδίκησης πάνω στις εθνικές οδούς και όχι απλής διαμαρτυρίας στους παράδρομους, η άποψη Κυρανάκη, θα γίνεται κυρίαρχη στον κυβερνητικό λόγο και ακόμα περισσότερο στο λόγο των -αλητών, ρουφιάνων- δημοσιογράφων που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo