Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη
  • Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση
  • «Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη
  • Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια
  • «Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»
  • Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Η διανομή σημαντικότερη της αναδιανομής
Zoom

Η διανομή σημαντικότερη της αναδιανομής

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Οκτ 2014, 00:00

Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, όταν ο γράφων, πρωτοετής φοιτητής, βρέθηκε σ’ έναν καινούργιο κόσμο, παρασυρμένος από το ξέφρενο ρεύμα του κοινωνικού ριζοσπαστισμού και της πολιτικοποίησης, το πρώτο πράγμα που του έκανε εντύπωση στο λόγο των ήδη μαρξιστικά κατηρτισμένων ήταν πως η κοινωνία δε χωρίζεται σε πλούσιους και φτωχούς, αλλά σε καπιταλιστές και εργάτες (και ενδιάμεσα τα μικροαστικά στρώματα). Αν και καταγόμενος από εργατική οικογένεια, είχε συνηθίσει στο διαχωρισμό πλούσιοι-φτωχοί, που βρισκόταν καθημερινά στο στόμα του οικογενειακού, συγγενικού και φιλικού περίγυρου, στον οποίο υπήρχαν μόνο φτωχοί μεροκαματιάρηδες (αγρότες και μισοαγρότες-μισοεργάτες).

Αργότερα, εντρυφώντας στο μαρξικό έργο, κατάλαβε πως το ορθό είναι να αναφερόμαστε στον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας. Παρά ταύτα, του πήρε καιρό να καταλάβει πως αυτό πρέπει να γίνεται και στην πολιτική ζύμωση. Οτι δεν πρέπει, δηλαδή, χάριν απλότητας ή λαϊκότητας του πολιτικού λόγου, να γίνεται υποχώρηση από τη σωστή, επιστημονική τοποθέτηση του ζητήματος και να μιλάμε για αντιθέσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Οτι αυτή η επιμονή δεν αποτελεί σχολαστικισμό (ενδεχομένως και σεκταρισμό), αλλά επιβάλλεται, αν θέλουμε να δημιουργούμε ταξικές συνειδήσεις με γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας.

Τα παραπάνω δεν αναφέρονται ως αναπόληση των χρόνων της νεότητας, αλλά ως εισαγωγή σ’ ένα ζήτημα που έχει καταστεί και πάλι επίκαιρο. Το φορολογικό σύστημα αποτελούσε πάντοτε μια σοβαρή παράμετρο της οικονομικής πολιτικής. Στα χρόνια της κρίσης και της σκληρής λιτότητας, όμως, απέκτησε κρίσιμο χαρακτήρα, για δυο λόγους. Πρώτον, επειδή ως αιτία της κρίσης παρουσιάστηκε η δημοσιονομική πολιτική, πυλώνα της οποίας αποτελεί το φορολογικό σύστημα. Δεύτερον, επειδή η σκληρή δημοσιονομική λιτότητα δεν περιέλαβε μόνο το πετσόκομμα των πάσης φύσης κρατικών δαπανών (από τις επιχορηγήσεις κοινωνικών φορέων μέχρι τις δημόσιες επενδύσεις), αλλά έχει ως βασικό πυλώνα της και τη φορολογική πολιτική. Η φορολόγηση, άμεση και έμμεση, ανέβηκε σε ύψη που δεν είχαμε γνωρίσει τα τελευταία σαράντα χρόνια. ΦΠΑ, ειδικοί φόροι, έκτακτα χαράτσια (που γίνονται το ένα μετά το άλλο μόνιμα) και τέλος η φορολογία εισοδήματος απέκτησαν εφιαλτικές διαστάσεις.

Η σύγκρουση των αστικών πολιτικών κομμάτων για το μέλλον που το καθένα απ’ αυτά επαγγέλεται περιορίζεται, επίσης, στη δημοσιονομική πολιτική και εντέλει στη φορολογική. «Πού θα βρείτε τα λεφτά;» είναι το ερώτημα που απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που προχωρά σε κάποιες δημαγωγικού τύπου εξαγγελίες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά «θα φορολογήσουμε τους πλούσιους και θα ανακουφίσουμε τους φτωχούς». Παλαιότερα μιλούσε για «περιουσιολόγιο», τελευταία το έχει ξεχάσει και αυτό και μιλά για τις διάφορες «λίστες» (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κτλ.), μέσω των οποίων θα βρει υποτίθεται τους πλούσιους και θα τους φορολογήσει παραπάνω, για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική και αναπτυξιακή του πολιτική και να ανακουφίσει κάπως τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Νάτος πάλι ο διαχωρισμός ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Δεν πρόκειται για διολίσθηση προς μια απλοποιημένη λαϊκή γλώσσα, χάριν της καλύτερης επικοινωνίας, αλλά για μια σκόπιμη υπερταξική τοποθέτηση του ζητήματος, η οποία εστιάζει στην αναδιανομή και όχι στη διανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου. Ο καπιταλισμός μένει στο απυρόβλητο, το κέρδος ως κοινωνική σχέση που καθορίζει και κινεί τον καπιταλισμό μένει στο απυρόβλητο και η όλη συζήτηση εστιάζεται στη συσσωρευμένη περιουσία και στα δηλωνόμενα (και αδήλωτα εισοδήματα).

Μάλιστα, επειδή το κεφάλαιο έχει αναγορευτεί απ’ όλες τις πλευρές σε ατμομηχανή της ποθούμενης ανάπτυξης, o μεν Σαμαράς όπου σταθεί κι όπου βρεθεί περιγράφει το μεγάλο όραμά του να μειώσει τη φορολογία κερδών στο 15%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ τηρεί αιδήμονα σιγή, χωρίς πάντως ούτε να υπαινίσσεται αύξηση της φορολογίας των κερδών. Ετσι, η διανομή, εκεί που το κεφάλαιο οργιάζει ως κοινωνική σχέση, παραμένει στο απυρόβλητο, άμεσα και έμμεσα.
Αμεσα με τη διατήρηση των εξευτελιστικών μισθών και των μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων και έμμεσα με τη χαμηλή αυτοτελή φορολόγηση των κερδών.

Ολη η προσοχή εστιάζεται στην αναδιανομή, η οποία εξ ορισμού δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εκμετάλλευση, αφού στην αναδιανομή φορολογούνται τα εισοδήματα και το τμήμα που αποσπάται απ’ αυτά μέσω της φορολογίας χρησιμοποιείται από το κράτος για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.  Πρέπει, βέβαια, να επισημανθεί ότι αυτές οι δαπάνες δεν είναι απαλλαγμένες από ταξική φόρτιση. Το κεφάλαιο δεν είναι μόνο φορολογούμενος, είναι και εργολάβος και προμηθευτής του κράτους, επομένως μπορεί πολύ εύκολα να παίρνει πίσω περισσότερα απ’ αυτά που δίνει. Υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο πλέγμα «κινήτρων» μέσω των οποίων διοχετεύεται κρατικό χρήμα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, χάριν της «ανάπτυξης». Ακόμη και η κοινωνική πολιτική ασκείται στο μεγαλύτερο μέρος της μέσω καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποκομίζουν κέρδη απ’ αυτή.

Δύο είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν απ’ αυτή τη σύντομη ανάλυση.

Πρώτο, ότι ακόμη και το πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα δεν αίρει τον άδικο και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, ο οποίος υπάρχει στη διανομή, εκεί που αναπτύσσεται άμεσα η κοινωνική σχέση εργάτη-καπιταλιστή. Γι’ αυτό και το πρωταρχικό για τον εργάτη, όσο είναι αναγκασμένος να μισθώνει την εργατική του δύναμη στο κεφάλαιο, είναι να πετυχαίνει όσο γίνεται ψηλότερο μισθό, ικανοποιητική κοινωνική ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις που θα βάζουν φραγμό στην υπερεκμετάλλευσή του.

Δεύτερο, ότι ο τομέας της αναδιανομής αφορά την εργατική τάξη, η οποία –χωρίς φλυαρίες περί δίκαιου φορολογικού συστήματος– πρέπει να διεκδικεί απόλυτο αφορολόγητο για τα εργατικά εισοδήματα, μείωση των έμμεσων φόρων (κατάργησή τους στα είδη πρώτης ανάγκης) και υψηλή φορολογία κερδών. Να φορολογείται το κέρδος εκεί που παράγεται και όχι να αναζητούνται οι    πλούσιοι για να φορολογηθούν και να εμφανίζονται οι καπιταλιστές… φτωχαδάκια, επειδή με χίλιους δυο τρόπους μπορούν να κρύβουν την προσωπική τους περιουσία και να βγάζουν μεγάλο μέρος των κερδών τους στο εξωτερικό.

Αλλωστε, τι σημαίνει δίκαιο φορολογικό σύστημα; Η έννοια είναι απολύτως σχετική. Σήμερα δε, ακόμη και οι πιο τρανταχτές προεκλογικές υποσχέσεις (αυτές του ΣΥΡΙΖΑ) πόρρω απέχουν από αυτό που παλιότερα θεωρούνταν δίκαιο φορολογικό σύστημα. Η δικαιολογία που ακούγεται είναι πανάρχαια: «πρέπει να παράξουμε πλούτο για να μπορέσουμε να τον φορολογήσουμε». Παλιά έλεγαν «πρώτα πρέπει να παράξουμε, για να δούμε μετά πώς θα μοιράσουμε το προϊόν της παραγωγής». Οταν έρχεται η κουβέντα στη μοιρασιά, οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό βρίσκουν ότι δεν υπάρχει παραγωγικότητα, δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Αν, όμως, φύγουν από τη μέση οι κάτοχοι του κεφαλαίου, αν το προϊόν της παραγωγής ανήκει σ’ αυτούς που το παράγουν, τότε δε θα υπάρχει κανένας προβληματισμός ούτε για τη διανομή ούτε για την αναδιανομή.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΓιατί χαίρεται ο κόσμος;…
Επόμενο άρθρο Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – Πέμπτη 2.10.14

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Υγεία

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

14 Οκτ 2025, 20:43
Διεθνή

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

14 Οκτ 2025, 19:24
Παιδεία

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

14 Οκτ 2025, 18:13
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

14 Οκτ 2025, 17:59
Παιδεία

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

14 Οκτ 2025, 10:56
Πολιτισμός

H απαγγελία ολοκληρώθηκε

14 Οκτ 2025, 10:49
Διεθνή

Γάζα: Οι προδότες ή παραδίνονται ή τσακίζονται

14 Οκτ 2025, 10:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

14 Οκτ 2025, 00:01
Πολιτική

Ξανά κατηγορούμενοι οι Χλύκες (πατέρας και γιος) και ο Καλφούτζος

13 Οκτ 2025, 19:39
Διεθνή

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε»

Υποχρέωσε τον Νετανιάχου να επαναλάβει το ίδιο

13 Οκτ 2025, 13:26
Καταστολή

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

13 Οκτ 2025, 11:53
Διεθνή

Αρχισε η ανταλλαγή κρατούμενων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τους σιωναζιστές

13 Οκτ 2025, 11:37
Διεθνή

Η Αντίσταση ξεπαστρεύει τους δωσίλογους

Γενική αμνηστία σε όσους δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, εφόσον παραδοθούν εντός μιας εβδομάδας

13 Οκτ 2025, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Οκτώβρη

13 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Τα σιωνιστικά μίντια περνάνε πριονοκορδέλα τον Νετανιάχου και θρηνούν για την «επάνοδο της Χαμάς»

12 Οκτ 2025, 22:25
Διεθνή

Δωσίλογοι απήγαγαν και δολοφόνησαν παλαιστίνιο δημοσιογράφο στην Πόλη της Γάζας

12 Οκτ 2025, 21:03
Αθλητισμός

Ούτε στη Νορβηγία ούτε πουθενά…

12 Οκτ 2025, 20:40
Διεθνή

Πιο γρήγοροι από τους Κινέζους…

12 Οκτ 2025, 19:48
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

Ημέρα αγρότισσας.

Ημέρα πλυσίματος χεριών.

Ημέρα τυφλών.

1907: Η Εβστιλία Ρογκοζινίκοβα εκτελεί τον διευθυντή των φυλακών της Πετρούπολης, Μαξιμόφσκι.

1920: Φασίστες πυρπολούν τα γραφεία σοσιαλιστικής εφημερίδας στην Τεργέστη (Ιταλία).

1945: Εκτελείται για προδοσία ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιερ Λαβάλ.

1951: Δολοφονείται ο πακιστανός πρωθυπουργός Λιακουάτ Αλή Χαν.

1973: Σε έφοδο τανκς κατά φοιτητών διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη σκοτώνονται πάνω από τριακόσια άτομα.

1979: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον στην πρώτη παρέλαση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo