Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη
  • Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια
  • «Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»
  • Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!
  • Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»
  • H απαγγελία ολοκληρώθηκε
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ενα μηδενικό στα ύψη
Zoom

Ενα μηδενικό στα ύψη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Δεκ 2015, 00:00

Ο αστικός Τύπος «ανακάλυψε» τις γκάφες του Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική και τις σημειώνει, αν και χωρίς να σηκώνει τους τόνους. Πήγε στην Τουρκία και δεν αντέδρασε όταν άκουσε τον Νταβούτογλου να ζητά το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 της ατζέντας των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα τούρκου δημοσιογράφου (εμφανώς στημένο) εκλήφθηκε από τη Λευκωσία ως συναίνεση στο τουρκικό αίτημα, κινήθηκε το διπλωματικό παρασκήνιο και το Μαξίμου «διόρθωσε» τις δηλώσεις Τσίπρα την επομένη, προσθέτοντας και τη διευκρίνιση ότι δεν εννοούσε ξεμπλοκάρισμα των κεφαλαίων «στο πόδι». Πήγε στο Ισραήλ και έγραψε με το ίδιο του το χέρι στο βιβλίο επισκεπτών του σιωνιστή προέδρου, ότι η Ιερουσαλήμ είναι «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ. Οταν οι συνεργάτες του είδαν τους πανηγυρισμούς του σιωνιστικού Τύπου, κατάλαβαν τι είχε διαπράξει ο πρωθυπουργός τους και αποφάσισαν να το διορθώσουν κι αυτό. Ετσι, όταν επισκέφτηκε τη Ραμάλα, είπε ενώπιον του Αμπάς ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ!

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των γκαφών ήταν το επεισόδιο με τα tweets για τους έλληνες πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, που ξέρουν να συγκρατούν τα… νεύρα τους και να μην γκρεμίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ενα tweet του Νταβούτογλου, που έλεγε ότι «τα σχόλια για τους πιλότους δεν συνάδουν με το κλίμα της ημέρας» και καλούσε τον «Αλέξη» να «επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα» ήταν αρκετό για να κατέβουν όλα τα ειρωνικά σχόλια του Τσίπρα και να αντικατασταθούν με άλλο που έλεγε ότι  με την Τουρκία «είμαστε γείτονες και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια». Ας κρατήσουμε υπό σημείωση το γεγονός ότι τα «τιτιβίσματα» του Τσίπρα κατέβηκαν από το λογαριασμό του στα αγγλικά, παρέμειναν όμως στα ελληνικά.

Αυτά τα διπλωματικά «ολισθήματα» του Τσίπρα, μαζεμένα σε λίγες μέρες, δεν πρέπει να εκπλήσσουν όποιον έχει συνειδητοποιήσει πώς κάνει πολιτική η ομάδα Τσίπρα και ποιο είναι το επίπεδο του ίδιου του Τσίπρα. Πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει εξουσία και ο Τσίπρας πρωθυπουργός, είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να σημειώσουμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο θεωρητικά αστοιχείωτο και πολιτικά πρωτόγονο. Αυτά τα κενά δεν κλείνουν μέσα σε λίγο χρόνο, για ν' απαιτεί κανείς από τον Τσίπρα να γνωρίζει ζητήματα όπως «η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ούτε από τον ΟΗΕ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ». Ετσι, στην προσπάθειά του να φανεί αρεστός στους σιωνιστές και στους αμερικανούς πάτρωνες, έγραψε ό,τι έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του σιωνιστή προέδρου.

Από τότε που ο Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός και σχημάτισε κυβέρνηση, ήμασταν εμείς που καθιερώσαμε τον όρο «παιδική χαρά του Μαξίμου», βλέποντας πώς χειρίζονται διάφορα ζητήματα. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, στην προσπάθειά του ν' ανοίξει ένα δίαυλο με το τουρκικό καθεστώς, ο Τσίπρας να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για το ξεμπλοκάρισμα ακόμα και κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος. Προφανώς, η προετοιμασία του από τους διπλωματικούς του συμβούλους υπήρξε πλημμελής (όφειλαν να ξέρουν ότι θα γίνουν τέτοιες ερωτήσεις και να του υπαγορεύσουν τις απαντήσεις που είναι σύμφωνες με την εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους) και μετά έτρεχαν να τα μαζέψουν. Οσο για τα tweets, η «παιδική χαρά» δεν κατάφερε να διακρίνει ανάμεσα στον πολιτικαντισμό για εσωτερική κατανάλωση και σε ενέργειες που μπορεί να έχουν διπλωματικό αντίκτυπο. Οταν το κατάλαβε, έσβησε μεν τα tweets στα αγγλικά, τα άφησε όμως στα ελληνικά, αποδεικνύοντας ότι στόχος της δεν ήταν  να «κάνει ζημιά» στην Τουρκία, αλλά να «πουλήσει» ο Τσίπρας εθνική μαγκιά στο εσωτερικό. Τα tweets «κατέβηκαν γιατί είχαν εκπληρώσει τον ρόλο τους, ο κόσμος έμαθε τι γίνεται στην Μεσόγειο, που εμείς την θέλουμε μια θάλασσα ειρήνης, και πόση δουλειά απαιτείται γι' αυτό», δήλωσε ατάραχος ο Φλαμπουράρης! Και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ δεν τον ρώτησε «τότε γιατί έμειναν στα ελληνικά;». Οι «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι δεν κάνουν… αγενείς ερωτήσεις.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι οι γκάφες που κάνει η «παιδική χαρά» του Μαξίμου και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να τις μαζέψει. Αυτές, άλλωστε δεν αφορούν την ουσία αλλά το φαίνεσθαι. Και ο αστικός Τύπος θυμήθηκε να σχολιάσει τις γκάφες του Τσίπρα τώρα, που αρχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα και αρχίζουν να «παίζουν» σενάρια για «οικουμενική». Το ζήτημα είναι πώς άτομα σαν τον Τσίπρα αναδεικνύονται σε ηγέτες. Αν ψάξει κανείς τις προσωπικές ιδιότητες πολλών αστών πολιτικών που για κάποια περίοδο προβλήθηκαν ως «καταλληλότεροι» ή «αναντικατάστατοι», θα διαπιστώσει ότι ο Τσίπρας δεν είναι η μοναδική περίπτωση αστοιχείωτου. Εχουν προηγηθεί άλλοι.  Εξίσου καλά, όμως, μπορούν να αποδώσουν στο τιμόνι της αστικής πολιτικής και οι μορφωμένοι και έμπειροι και οι αστοιχείωτοι και άπειροι. Η απόδοσή τους εξαρτάται περισσότερο από τη συγκυρία και λιγότερο από τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά. Ο μακροβιότερος πολιτικός της μεταπολίτευσης υπήρξε ο Α. Παπανδρέου. Τι τύχη θα είχε στις συνθήκες της κρίσης και των Μνημονίων; Την ίδια μ' αυτή του γιου του. Η δημαγωγία του μπαλκονιού αποδίδει όταν έχεις κάποια ψίχουλα έστω για να μοιράσεις στο εξαντλημένο πόπολο. Αν δεν υπάρχουν ούτε αυτά, τότε γίνεσαι… Τσίπρας: μεσσίας όσο είσαι στην αντιπολίτευση, απόβλητος μόλις κυβερνήσεις.

Παρά ταύτα, η αστική πολιτική έχει την ικανότητα να παράγει μεσσίες. Οι διαδικασίες αυτής της παραγωγής είναι σύνθετες, καθώς υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες. Μόλις όμως εμφανιστεί κάποιος που ασκεί γοητεία στα πλήθη (γοητεία αντίστοιχη μ' αυτή που ασκούν οι διάφοροι «σταρ» της «σόου μπιζ»), τότε ολόκληρο το μιντιακό σύστημα αναλαμβάνει να τον στηρίξει, επενδύοντας πάνω του. Οι εμφανείς αδυναμίες του κρύβονται κάτω από το χαλί, οι γκάφες του περνούν στο ντούκου, τον εμφανίζουν σαν μεγάλο τακτικιστή και «παίκτη», που παίζει χωρίς αντίπαλο. Το πόσο ψεύτικο είναι αυτό το πολιτικό «ίματζ μέικινγκ» φαίνεται στη φάση της πτώσης του συγκεκριμένου πολιτικού. Ο κόπος που καταβάλλουν για να τον ξεφορτωθούν είναι πολύ-πολύ λιγότερος από τον κόπο που κατέβαλαν για να τον «φτιάξουν».

Ετσι θα γίνει και με τον Τσίπρα κάποια στιγμή (που δε θ' αργήσει), όμως το ερώτημα παραμένει: πώς διάφορα μηδενικά φτάνουν στα ύψη, μετατρεπόμενα σε λαϊκά ινδάλματα; Αν θέλουμε να φτάσουμε στον πυρήνα του ζητήματος, θα πρέπει να πάμε στη σχέση πομπού-δέκτη που δημιουργεί η αστική πολιτική. Οταν αυτή η σχέση δεν «σπάει» από κάθε είδους μαζικές διαδικασίες (έστω κι αν αυτές είναι διαδικασίες μέσα στα ίδια τα αστικά κόμματα), τότε διαμεσολαβείται αποκλειστικά από τους μηχανισμούς προπαγάνδας και τα αστικά ΜΜΕ. Υπ' αυτούς τους όρους, το βασικό προσόν που πρέπει να έχει ο προοριζόμενος για ηγέτης είναι η προσωπική γοητεία. Αναρριχάται χάρη σ' αυτό το προσόν και στη διαδικασία της αναρρίχησης μαθαίνει τα υπόλοιπα (ίντριγκες, δημιουργία προσωπικού μηχανισμού κτλ.).

Πώς μπορεί να σπάσει αυτή η σχέση πομπού-δέκτη; Ακόμη κι αν υποθέταμε ότι τα αστικά κόμματα αποκτούσαν και πάλι μαζικές διαδικασίες, το αποτέλεσμα δε θα ήταν διαφορετικό επί της ουσίας. Μπορεί να μην εκλέγονταν στην ηγεσία τους γοητευτικοί φελλοί, θα εκλέγονταν όμως κωλοπετσωμένοι πολιτικοί που θα μπορούσαν να επιφέρουν ίδια ή και μεγαλύτερη ζημιά στην εργαζόμενη κοινωνία. Αρα, το ζήτημα δεν είναι να σπάσει απλώς η σχέση πομπού-δέκτη, αλλά να υπάρξει σχίσμα ανάμεσα στην αστική και την προλεταριακή πολιτική.

Μιλάμε, δηλαδή, για πλήρη αντιστροφή του πολιτικού παιχνιδιού, έτσι που να μην υπάρχει αναζήτηση «καταλληλότερων», αλλά να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα: από τη μια το αστικό στρατόπεδο, με την πολυχρωμία του, με τους «καταλληλότερους» και τους μεσσίες του, και από την άλλη το λαϊκό στρατόπεδο, με τη συγκροτημένη εργατική πολιτική στο κέντρο του.

Οποτε στην Ιστορία υπήρξε τέτοιος διαχωρισμός, οι εργατικές και εργαζόμενες μάζες βοηθήθηκαν να διακρίνουν ανάμεσα στις δυο προτάσεις. Η ταξική πάλη δε φενακίστηκε. Οι πραγματικοί λαϊκοί ηγέτες αναδείχτηκαν μέσα από τη φωτιά της ταξικής πάλης και όχι μέσα από τα εργαστήρια των «ίματζ μέικερ» και τους παραμορφωτικούς φακούς των ΜΜΕ. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα τέτοιων ηγετών, έχουν μείνει στην Ιστορία και είναι γνωστά σε όλους (έστω και μόνο ως ονόματα).

Φυσικά, η συγκρότηση ενός εργατικού πολιτικού πόλου δε σημαίνει αυτόματα και συσπείρωση των εργαζόμενων μαζών γύρω του. Αποτελεί, όμως, όρο εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει να υπάρξει η συσπείρωση του εργατικού και λαϊκού στρατόπεδου. Ποιος θα διεξάγει τον ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα; Ποιος θα δώσει τις απαντήσεις στον ορυμαγδό του ψεύδους και της παραπληροφόρησης από την αστική πολιτική και τους μηχανισμούς προπαγάνδας που διαθέτει; Ποιος θα γκρεμίσει τα είδωλα (στην άνοδό τους και όχι στην πτώση τους); Ποιος θα λειτουργήσει ως οργανωτής του ταξικού στρατόπεδου; Μόνο ένα επαναστατικό εργατικό κόμμα μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤσιράκια
Επόμενο άρθρο Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα – 8.12.15

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Υγεία

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

14 Οκτ 2025, 20:43
Διεθνή

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

14 Οκτ 2025, 19:24
Παιδεία

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

14 Οκτ 2025, 18:13
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

14 Οκτ 2025, 17:59
Παιδεία

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

14 Οκτ 2025, 10:56
Πολιτισμός

H απαγγελία ολοκληρώθηκε

14 Οκτ 2025, 10:49
Διεθνή

Γάζα: Οι προδότες ή παραδίνονται ή τσακίζονται

14 Οκτ 2025, 10:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

14 Οκτ 2025, 00:01
Πολιτική

Ξανά κατηγορούμενοι οι Χλύκες (πατέρας και γιος) και ο Καλφούτζος

13 Οκτ 2025, 19:39
Διεθνή

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε»

Υποχρέωσε τον Νετανιάχου να επαναλάβει το ίδιο

13 Οκτ 2025, 13:26
Καταστολή

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

13 Οκτ 2025, 11:53
Διεθνή

Αρχισε η ανταλλαγή κρατούμενων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και τους σιωναζιστές

13 Οκτ 2025, 11:37
Διεθνή

Η Αντίσταση ξεπαστρεύει τους δωσίλογους

Γενική αμνηστία σε όσους δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, εφόσον παραδοθούν εντός μιας εβδομάδας

13 Οκτ 2025, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Οκτώβρη

13 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Τα σιωνιστικά μίντια περνάνε πριονοκορδέλα τον Νετανιάχου και θρηνούν για την «επάνοδο της Χαμάς»

12 Οκτ 2025, 22:25
Διεθνή

Δωσίλογοι απήγαγαν και δολοφόνησαν παλαιστίνιο δημοσιογράφο στην Πόλη της Γάζας

12 Οκτ 2025, 21:03
Αθλητισμός

Ούτε στη Νορβηγία ούτε πουθενά…

12 Οκτ 2025, 20:40
Διεθνή

Πιο γρήγοροι από τους Κινέζους…

12 Οκτ 2025, 19:48
Διεθνή

Βασανίζουν τους παλαιστίνιους κρατούμενους οι σιωναζιστές

Και έφοδοι σε σπίτια κρατούμενων που θα απελευθερωθούν

12 Οκτ 2025, 13:06
Διεθνή

Mήνυμα από τη Τζαμπάλια: Ιδού το μεγαλείο της Γάζας!

12 Οκτ 2025, 12:32
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

Ημέρα δωρεάς οργάνων σώματος και μεταμοσχεύσεων.

Ημέρα προτύπων (τυποποίησης).

1906: Επαναστάτες ληστεύουν 600.000 ρούβλια από υπερφρουρούμενη χρηματαποστολή στο κέντρο της Πετρούπολης.

1939: Το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι οι μαθητές θα χαιρετούν με τον ίδιο τρόπο που χαιρετούν οι φαλαγγίτες της ΕΟΝ.

1973: Συλλαλητήριο 12.000 κατοίκων των Μεγάρων κατά των σχεδίων για εγκατάσταση εργοστασίου αλουμίνας και διυλιστηρίου στην πόλη.

1976: Βόμβες σε καταστήματα και σε αποθήκη της «Siemens».

2000: Βόμβα που δεν εξερράγη στο γραφείο του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκη στον Πειραιά (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo