Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη
  • Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει
  • Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»
  • Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες
  • Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!
  • Εκλογική στρατηγική fabriqué en France
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Διαχείριση μπορεί να γίνει μόνο με το Μνημόνιο
Zoom

Διαχείριση μπορεί να γίνει μόνο με το Μνημόνιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Μαρ 2013, 00:00

Θα το πούμε ευθύς εξαρχής. Αυτά που είπε ο Δραγασάκης στη ΝΕΤ κι αυτά που είπε ο Σταθάκης στο «Βήμα της Κυριακής» δεν είναι καινούργια. Είναι απόψεις που και άλλες φορές έχουν εκφράσει τα εν λόγω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπεύθυνα για τη χάραξη της οικονομικής του πολιτικής. Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν καλά ότι παρόμοιες θέσεις έχουν εκφραστεί από τους Δραγασάκη και Σταθάκη και προεκλογικά και έχουν σχολιαστεί αναλυτικά από την εφημερίδα μας. Αν υπάρχει ένα ερώτημα είναι τούτο: Γιατί επέλεξε αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει την προπαγάνδα του στις καθαρά «μνημονιακές» θέσεις; Και γιατί η ΝΔ επέλεξε να κάνει πολεμική τώρα, ενώ δεν έκανε στο παρελθόν, όταν εκφράζονταν παρόμοιες απόψεις;

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι πως απευθύνθηκε στους «νοικοκυραίους», οι οποίοι αποτελούν το target group, για να μιλήσουμε με όρους «επικοινωνίας» (αστικής προπαγάνδας, δηλαδή). Και η ΝΔ πέρασε στην επίθεση, όχι μόνο για να καταδείξει την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί θέλει να τρομάξει τους «νοικοκυραίους», οι οποίοι αποτελούν τη δική της εκλογική πελατεία. Από την άλλη, καταδεικνύοντας τις «ρεαλιστικές προσαρμογές» στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει την πολιτική της συγκυβέρνησης ως τη μόνη ρεαλιστική πολιτική που υπάρχει, ως ένα μονόδρομο που υποχρεωτικά πρέπει ν’ αποδεχτεί ο λαός.

Ο καυγάς που ξέσπασε έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δικομματικής κοκορομαχίας. Δεν στερείται, όμως, και ουσίας. Απ’ όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται καθαρά τα αδιέξοδα κάθε διαχειριστικής πολιτικής. ‘Η διαχειρίζεσαι τον ελληνικό καπιταλισμό, οπότε προσαρμόζεσαι στη «μνημονιακή» πολιτική, ή έχεις γραμμή επαναστατικής ανατροπής. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρά γκεμπελίστικο τρόπο, περιόρισε την αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ στα όσα είπε ή δεν είπε ο Δραγασάκης για τον κατώτερο μισθό. Ομως, ο Δραγασάκης παραδειγματικά μόνο αναφέρθηκε στον κατώτερο μισθό. Με όσα είπε στη ΝΕΤ παρουσίασε τη γενικότερη διαχειριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θεωρία των «ισοδύναμων μέτρων», που κάποτε «έκοβε εισιτήρια» στο στόμα του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Κουβέλη, αλλά μετά τις εκλογές ξεχάστηκε (για ευνόητους λόγους). Οπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο χαράτσι, «αν δεν βρούμε το λογαριασμό τι θα κάνουμε;». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «τo χαράτσι και η εισφορά αλληλεγγύης είναι υπό αίρεση. Υπό κατάργηση είναι το χαράτσι μόνο για κάποιες κατηγορίες όπως οι άνεργοι». Δεν χρειάζεται να πούμε, βέβαια, ότι και τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα να ρωτήσεις, θα σου πουν ότι όλα τα επαχθή φορολογικά μέτρα είναι «υπό αίρεση» και θα καταργηθούν όταν ορθοποδήσει η οικονομία και αρχίσουν να παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα. Για την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης ο Δραγασάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ο,τι αφορά δημοσιονομικό μέγεθος, θα ήταν ανεύθυνο να πω “καταργούμε αυτό”, χωρίς να πω τι θα βάλουμε στη θέση του».

Με την ίδια λογική μίλησε ο Δραγασάκης και για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της συριζικής προπαγάνδας. Είπε: «Θα σας πω ένα δεύτερο παράδειγμα. Στο εκλογικό μας πρόγραμμα απ’ ό,τι θυμάστε έχουμε την θέση, ότι αν έχουμε αύριο μια κυβέρνηση, όχι του ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, να είμαστε πάντως- να επηρεάζουμε τα πράγματα, εμείς δεσμευόμαστε να ανεβάσουμε τον κατώτατο μισθό- τον ελάχιστο μισθό, εκεί που ήταν πριν τον μειώσουν. Αυτό και σήμερα μας δεσμεύει. Οσο όμως θα παρατείνεται αυτή η κρίση, όσο η οικονομία θα συρρικνώνεται, τόσο ακόμα και αυτός ο στόχος θα γίνεται δύσκολο να υλοποιηθεί. Και ελπίζω να μην παρεξηγηθεί – μιλάω με κάθε ειλικρίνεια. Δηλαδή όσο θα πέφτει η οικονομία χαμηλά, τόσο θα δυσκολεύεται μετά η ανόρθωση της, ή εν πάση περιπτώσει θα απαιτεί περισσότερο χρόνο».

Εμείς δεν τον παρεξηγούμε καθόλου. Τον ευχαριστούμε, μάλιστα για την ειλικρίνεια (ή τον κυνισμό) του. Τι μας είπε; Οτι ακόμα και ο κατώτερος μισθός εξαρτάται από το βάθος της κρίσης. Δηλαδή, συνδέει ευθέως τους μισθούς με τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα, δηλαδή με τη δυνατότητα του κεφάλαιου ν’ αποκομίζει το μέγιστο κέρδος. Τι σχέση έχουν οι μισθοί (όχι μόνο ο κατώτερος) στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα με τη δημοσιονομική ισορροπία; Μπορεί να έχει σπουδάσει στο LSE, αλλά κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας τις έχει ο Δραγασάκης (εν αντιθέσει με τον Τσίπρα). Δεν μπορεί, λοιπόν, να μη γνωρίζει πως το ύψος των μισθών καθορίζει μόνο το βαθμό εκμετάλλευσης ή, αλλιώς, καθορίζει τι ποσοστό από τις αξίες που παράγονται παίρνουν οι εργάτες και τι ποσοστό παίρνουν οι καπιταλιστές. Επειδή αυτά τα γνωρίζει, μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι εμφανίζεται ως ένας οικονομολόγος στην υπηρεσία του κεφάλαιου. Αν βαθύνει η κρίση, λέει, οι μισθοί πρέπει να συνεχίσουν να «κινεζοποιούνται», διότι διαφορετικά δε θα έχουμε επενδύσεις, διότι δε θα υπάρχει δέλεαρ μέγιστης κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Από τη σκοπιά του καπιταλισμού αυτό είναι σωστό. Εκείνο που λέει ο οικονομικός ιθύνων νους του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα υπερασπιστούν με όλα τα μέσα τον ελληνικό καπιταλισμό. Η διαχειριστική λογική τους οδηγεί στον «μνημονιακό» μονόδρομο.

Ο Σταθάκης στο «Βήμα», όταν ρωτήθηκε για την «αποκατάσταση συντάξεων στα προμνημονιακά επίπεδα», υπήρξε εξίσου σαφής: «Χωρίς τη λέξη “σταδιακά” δεν έχει νόημα η φράση αυτή. Το “σταδιακά” έχει σημασία. Η επιστροφή μισθών και συντάξεων σε επίπεδα συμβατά με εκείνα προ του 2009 μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία ανακάμπτει και βρίσκεται στα επίπεδα του 2009. Αυτό είναι μια σταδιακή διαδικασία».

Εκείνο που δεν προσέχτηκε σ’ αυτή τη συνέντευξη είναι η αποδοχή του μνημόνιου με την πρώτη κιόλας φράση του συνεντευξιαζόμενου: «Ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο δεν έχει μέλλον, δεν είναι βιώσιμο, χωρίς μία ή περισσότερες αναδιαρθρώσεις του δημόσιου χρέους». Αρα, με ένα καινούργιο «κούρεμα» το μνημόνιο θα καταστεί βιώσιμο και άρα αποδεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ! Γι’ αυτό ο Τσίπρας στη Real News απέφυγε να δεσμευτεί για κατάργηση του μνημόνιου και μίλησε για «συζήτηση με τους δανειστές», ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση της 20ής Φλεβάρη ζήτησε απλά «το λάθος να διορθωθεί τώρα, όχι μετά τις γερμανικές εκλογές όπως βολεύει την κα Μέρκελ»!

ΥΓ: Απορούμε γιατί η ΝΔ έκανε πολιτική σπέκουλα μόνο με τον Δραγασάκη και τα «μνημονιακά» ΜΜΕ και με τον Σταθάκη. Τη συνέντευξη Τσίπρα στη Real News δεν την πρόσεξαν; Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα ζητήματα υπήρξε αρκούντως γενικόλογος και… αφαιρετικός: «Το άμεσο θα είναι η κατάργηση των νόμων που διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις και κάνουν εύκολες τις απολύσεις. Αυτό θα είναι μια στήριξη στους μισθούς, που τώρα πέφτουν κατακόρυφα. Επίσης άμεση θα είναι η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, των άνεργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, όπως επίσης και των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να ξαναλειτουργήσει η πραγματική οικονομία». Λέτε να τον ξέχασε τον κατώτερο μισθό;

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

16 Φεβ 2026, 19:35
Εργατικά

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 13:46
Κόντρες

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

16 Φεβ 2026, 13:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

Αιθιοπία: Ημέρα μαρτύρων (1930).

1937: Ομάδα αιθιόπων ανταρτών αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό αντιβασιλέα της χώρας, 2.000 συλλήψεις.

1947: Ανακοινώνεται η ίδρυση στρατοπέδου εθνικού φρονηματισμού στη Μακρόνησο.

1977: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία της Πολιτιστικής Λέσχης Παγκρατίου.

1978: Προσπάθεια αιγυπτίων κομάντο –χωρίς να έχουν άδεια της κυπριακής κυβέρνησης– να απελευθερώσουν τους επιβάτες αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που κρατούν ομήρους αεροπειρατές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καταλήγει σε σύγκρουση με τις κυπριακές αρχές ασφαλείας, δεκαεπτά νεκροί.

1986: Βόμβες (ΕΛΑ) στο ΥΠεΧωΔΕ και σε παράρτημά του (η μία δεν εξερράγη).

1990: Εκτελείται ο ψυχίατρος Μάριος Μαράτος (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1998: Βόμβα στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας «General Motors» (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo