Χολωμένος από τον εν ψυχρώ παραγκωνισμό του από το «σύστημα Μητσοτάκη», από τον αποκλεισμό του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα και από τις συνεχείς λοιδορίες του από επώνυμες γραφίδες που υπηρετούν τον Μητσοτάκη, ο άλλοτε «μετριοπαθής Καραμανλικός» Προκόπης Παυλόπουλος κατέφυγε στον «Φιλελεύθερο» της Λευκωσίας για να δώσει μακροσκελή συνέντευξη, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις του για τα «εθνικά ζητήματα».
Μην βρίσκοντας ελεύθερο πολιτικό χώρο, ο Πάκης αποφάσισε να μετατραπεί σε νομικό σύμβουλο των Ελληναράδων. Προσφέρει νομικά επιχειρήματα της συμφοράς στους «υπερπατριώτες» που θέλουν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη». Μόνο που αυτά τα επιχειρήματα είναι της συμφοράς. Εχουν ειπωθεί πολλές φορές προτού τα κάνει δικά του ο Πάκης, ο οποίος δεν καταφέρνει να εισφέρει τίποτα το πρωτότυπο. Γι’ αυτό ακόμα και οι Ελληναράδες τον έχουν στο φτύσιμο.
«Το λεγόμενο “casus belli” της Τουρκίας είναι παράνομο και καταχρηστικό και ουδόλως δεσμεύει την Ελλάδα», πετάει την πρώτη μεγάλη μπαρούφα ο Πάκης. Ακόμα και ο αδαής στα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου γνωρίζει ότι κανένα «casus belli» δεν δεσμεύει τη χώρα ή τις χώρες προς τις οποίες απευθύνεται ως προειδοποίηση. Το «casus belli» δεσμεύει μόνο τη χώρα που το διατυπώνει ως προειδοποίηση. Μπροστά σε ένα «casus belli» η χώρα αποδέκτης(εν προκλειμένω η Ελλάδα) έχει δυο επιλογές: ή υποτάσσεται σ’ αυτό ή το αγνοεί και προχωρά, απαντώντας στη χώρα πομπό (την Τουρκία εν προκειμένω): «άμα έχεις τα κότσια, κάνε πόλεμο».
«Η Ελλάδα λοιπόν έχει, πάντοτε κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει, όπου τούτο δεν έχει ήδη συντελεσθεί, στα 12 ν.μ. την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της όποτε το κρίνει σκόπιμο», συνεχίζει ο Πάκης έμπλεος εθνικού τσαμπουκά. Το ερώτημα, Πάκη μας, είναι γιατί η Ελλάδα δεν έχει κρίνει σκόπιμο να προχωρήσει σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, μολονότι έχουν περάσει 26,5 χρόνια από τις 8 Ιούνη του 1995 που η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε το «casus belli»; Μ’ αυτή την τοποθέτηση ο Πάκης θυμίζει τον Χατζηχρήστο-Ζήκο στη σκηνή που τσαμπουκαλεύεται τάχα και ορμάει να δείρει τον Ρίζο-Κιτσάρα και την ίδια στιγμή λέει «κράτα με συ, κυρά μου, κράτα με».
«Μια τέτοια επέκταση μπορεί και πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα όπου τούτο ακυρώνει στην πράξη το ούτως ή άλλως νομικώς ανυπόστατο “τουρκολιβυκό μνημόνιο”», είναι η δεύτερη μπαρούφα του Πάκη. Δεν του διαφεύγει, ασφαλώς, ότι η Ελλάδα υπέγραψε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η οριοθέτηση αυτή απέφυγε οτιδήποτε θα μπορούσε να θίξει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Γι’ αυτό και ήταν μερική οριοθέτηση. Προφανώς, η χούντα του Σίσι, αν και δεν είχε τότε καθόλου καλές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν (λόγω της υποστήριξης του τελευταίου προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα), έβαλε ως όρο να μην περιλαμβάνει η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας οτιδήποτε θα μπορούσε να αμφισβητήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μάλλον ο… υπερδικαστής Πάκης είναι ο μόνος που θεωρεί ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεν έχουμε δει κανένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο να το κρίνει παράνομο de jure, ενώ το έχουμε δει να γίνεται σεβαστό de facto ακόμα και από την Ελλάδα (στην περίπτωση της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο).
Τρίτη μπαρούφα Πάκη: «Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει, όταν το κρίνει σκόπιμο, και την συνδρομή της ΕΕ για την αμυντική θωράκιση και υπεράσπιση των Νησιών της, των οποίων το έδαφος και τα σύνορα είναι, κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και έδαφος και σύνορα της ΕΕ». Εδώ δε χρειάζεται σχόλιο. Ο Πάκης ειδικεύεται στην καταγραφή δικαιωμάτων τα οποία… δεν ασκούνται, γιατί δεν υπάρχει η πραγματική (και όχι η νομική) δυνατότητα να ασκηθούν. Μόνο στο μυαλό του Πάκη μπορεί να σταθεί μια πραγματικότητα με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία να εξοπλίζουν τα ελληνικά νησιά ως… ευρωπαϊκό έδαφος!
Μετά έχουμε την κουτοπονηριά. Ο Πάκης επικαλείται «απόφαση της 12.7.2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου “Φιλιππίνες κατά Κίνας”», που «έχει εξαιρετικά ευνοϊκή σημασία για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την “επήρεια” των Νησιών μας», διότι «συνοπτικώς διευκρινίζεται ότι κατά την απόφαση αυτή Αιγιαλίτιδα Ζώνη έχουν όλα, ανεξαιρέτως, τα Νησιά μας, ενώ Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ έχουν επίσης όλα, ανεξαιρέτως, τα Νησιά μας, υπό τον όρο ότι μπορούν να συντηρήσουν αυτοδυνάμως είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα. Επομένως, το Καστελόριζο π.χ. εκτός από Αιγιαλίτιδα Ζώνη σαφώς έχει και την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που του αναλογούν κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αρα, η ως άνω απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου δίνει αποστομωτική απάντηση στις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο σημείο αυτό».
Επομένως «τους κλείσαμε τους Τουρκαλάδες στα παράλιά τους» και κάναμε το Αιγαίο «ελληνική λίμνη»!
Δεν μας λες, Πάκη μας, αφού είναι όπως τα λες, γιατί στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ιταλία η Ελλάδα δέχτηκε περιορισμένη επήρεια ορισμένων νησιών, γεγονός που δεν είχε αφήσει ασχολίαστο ο Τσαβούσογλου; Γιατί στον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου στη Μάγχη υπήρξαν νησιά στα οποία αναγνωρίστηκε μηδενική επήρεια σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ; Για να μην αναφέρουμε πλείστα άλλα παραδείγματα.
Ο Πάκης δεν είναι ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο (όπως είναι ο Ροζάκης για παράδειγμα), αλλά τα στοιχειώδη τα ξέρει, όπως τα ξέρουμε κι εμείς (που δεν είμαστε καν νομικοί). Απλά εμφανίζεται ως απατεωνίσκος, μπας και γίνει ίνδαλμα των Ελληναράδων. Για να καθοριστούν όχι μόνο η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, αλλά ακόμα και η αιγιαλίτιδα ζώνη, στις συνθήκες του Αιγαίου, δεν αρκεί το τυπικό δικαίωμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Πρέπει η άσκηση αυτού του δικαιώματος να μην παραβιάζει αντίστοιχα δικαιώματα όμορων χωρών. Γι’ αυτό εκτοξεύτηκε από το 1995 το «casus belli» από την Τουρκία, το οποίο έχει πάρει σοβαρά υπόψη της η ελληνική πλευρά. Γι’ αυτό γίνονται τα παζάρια στις λεγόμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, που όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Ροζάκης, κάποια στιγμή έφτασαν στο σημείο συζήτησης επί κλιμακωτής αιγιαλίτιδας ζώνης (άλλη για το ηπειρωτικό τμήμα της Ελλάδας και άλλη για τα νησιά).
«Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορούμε να πάμε για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς που υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Της οριοθέτησης της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», πετάει την τελευταία μπαρούφα ο Πάκης. Μπορεί να οριστεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ χωρίς προηγουμένως να έχει οριστεί αιγιαλίτιδα ζώνη; Για να το πούμε απλά, η υφαλοκρηπίδα είναι το τμήμα του βυθού πέρα από το όριο της αιγιαλίτιδας ζώνης και η ΑΟΖ είναι το τμήμα της θάλασσας επίσης πέρα από το όριο της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Σήμερα η Ελλάδα έχει αιγιαλίτιδα ζώνη στο Αιγαίο 6 ναυτικά μίλια. Τι προτείνει ο Πάκης, προσφυγή στη Χάγη για την πέραν των 6 ν.μ. υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ; Σίγουρα όχι. Αν πρότεινε κάτι τέτοιο, θα έστηναν πανηγύρι ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου και ο Ακάρ, ενώ οι Ελληναράδες θα τον κάρφωναν στον πάσαλο της ατίμωσης σαν εθνοπροδότη.
Μήπως προτείνει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ., σε ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά, και μετά προσφυγή στη Χάγη; Σε μια τέτοια περίπτωση η απόφαση θα ήταν μονομερής και φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη, αφού το άλλο μέρος δε θα συμφωνούσε (η προσφυγή απαιτεί συνυποσχετικό των δύο μερών). Αλλωστε, τι προσφυγή θα μπορούσε να γίνει, όταν η Τουρκία θα έκανε πράξη το «casus belli»; Αυτό θέλει ο Πάκης; Πόλεμο; Να βγει να το πει. Αλλιώς… Ζήκος.
Π.Γ.