Δεν έχει την καλύτερη εικόνα για τους γιατρούς ο κόσμος. Οχι άδικα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμπεριφέρονται ως έμποροι της υγείας. Ειδικά εκείνοι που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία και που τσεπώνουν τα φακελάκια, πλουτίζοντας με την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων του λαού. Γι’ αυτό και οι φωτεινές εξαιρέσεις μέσα στο ιατρικό σώμα λάμπουν πιο πολύ. Ειδικά όταν δεν περιορίζονται σε μια προσωπικά αξιοπρεπή στάση (σημαντική κι αυτή μέσα στη διαφθορά που βασιλεύει), αλλά εμφανίζονται συλλογικά και ανοίγουν μέτωπα.
Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση η στήλη παραχωρεί το «βήμα» στη «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Κίνηση Γιατρών» των Χανίων, αντιγράφοντας από το φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν για τις εκλογές που έγιναν πρόσφατα στον Ιατρικό Σύλλογο του νομού:
«Η ιατρική εμπνέεται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης που προάγει την υγεία για όλους και προπάντων γι’ αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη (φτωχούς-άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, άστεγους, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, άτομα εξαρτημένα από ουσίες). Η ανισότητα στην υγεία και την περίθαλψη έχει τις ρίζες της στις κοινωνικές ανισότητες, την ΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ…
Ξεχνούν εσκεμμένα οι εγκέφαλοι του κράτους του κεφαλαίου ότι η υγεία δεν είναι ανταλλάξιμο προϊόν που παράγει υπεραξία, αλλά είναι προϊόν αξίας χρήσης που είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας.
Οι έννοιες της καθολικότητας και της αλλληλεγγύης πάνε περίπατο. Μπαίνουμε στην εποχή της προσφοράς και της ζήτησης, της πληρωμής με το κομμάτι. Γυρίζουμε στην εποχή του Μεσαίωνα, του ατομικισμού και της λογικής του κοινωνικού Δαρβινισμού, και ο σώζων εαυτόν σωθήτω…
Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναπτύσσεται η ρατσιστική αντίληψη ότι η υγεία είναι εμπόδιο για τις δημόσιες δαπάνες και την ανάπτυξη του κεφαλαίου (εννοούν βεβαια για Ολυμπιακούς Αγώνες και υποχρεώσεις για στρατιωτικές δαπάνες στην υπηρεσία αφανισμού χωρών του πλανήτη όπως Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία κλπ). Την οικονομία στην υγεία τη βαφτίζουν νοικοκύρεμα, αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό. Μέσα σ’ αυτή τη λογική είναι και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, που έχουν αναλάβει εργολαβικά και με βάρδιες να εφαρμόσουν στις πλάτες του λαού οι διάφορες κυβερνήσεις…
Οι εμπορευματικές σχέσεις δεν έχουν καμία σχέση με μας. Δεν διαπλεκόμαστε δήθεν «ιατρικά» με μονοπώλια της υγείας, ιατρικά κέντρα και φαρμακευτικές εταιρείες. Δεν έχουμε κανένα σπόνσορα εκτός την αγάπη μας για τον άρρωστο. Δεν καταναλώνουμε την καθημερινότητά μας με επιστημονικοφανείς συμπεριφορές υπερκατανάλωσης ιατρικών πράξεων. Δεν συμφωνούμε ότι οι άσπρες ποδιές είναι όλες το ίδιο ούτε ότι το άσπρο καλύπτει τα άλλα χρώματα. Δεν θεωρούμε ότι το πτυχίο της ιατρικής επιτρέπει παράνομο, νομότυπο ή νομιμοφανή πλουτισμό.
Θέλουμε ένα Σύλλογο που θα είναι κοντά στα υπαρκτά προβλήματα των Γιατρών και της Κοινωνίας. Ξέρουμε φυσικά ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στις αποδοχές, ούτε στη δεοντολογία, ούτε στον τρόπο που εκλαμβάνουμε την επιστήμη, ούτε στη σχέση μας με τον πάσχοντα, ούτε στη σχέση μας με την κοινωνία. Διαφέρουμε στα οράματα και στο μέλλον που επιζητούμε.
Η ρήξη με τους εμπόρους της υγείας είναι βιοηθική».
Π.Γ.