Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα
  • 168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα
  • Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω
  • Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα
  • Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής
  • Σαν σήμερα 18 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Βαθύ Κόκκινο»Ποιο sofagate; Τις ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες αναζητήστε
Βαθύ Κόκκινο

Ποιο sofagate; Τις ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες αναζητήστε

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Απρ 2021, 00:03

Ακούσατε μήπως την Ανγκελα Μέρκελ να υπερασπίζεται την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία (υποτίθεται ότι) έπεσε θύμα αγένειας και σεξισμού από τον Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν; Πού πήγε ο παραδοσιακός γερμανικός εθνικισμός (για να μη μιλήσουμε για την αλληλεγγύη μεταξύ γυναικών πολιτικών, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο κόμμα και επί σειρά ετών συστεγάζονταν στην ίδια κυβέρνηση);

Ακούσατε παρόμοια αντίδραση από τον εκπρόσωπο της γαλλικής αβρότητας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μάλιστα έχει ανταλλάξει δημόσια χοντρά «μπινελίκια» με τον Ερντογάν και θα είχε κάθε λόγο ν’ αδράξει την ευκαιρία;

Ακούσαμε, βέβαια, τον τραπεζίτη-δοτό πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι να χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «δικτάτορα». Με καθυστέρηση μερικών ημερών, βέβαια, και αφού είχε ολοκληρώσει την εσπευσμένη επίσκεψή του στη Λιβύη, όπου η Τουρκία είναι παρούσα ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Και όπου οι πρώτοι που έφτασαν μετά την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας (όχι όμως και της Ιταλίας).

Λέτε να αιφνιδιάστηκε ο Σαρλ Μισέλ όταν στρογγυλοκάθησε στην καρέκλα δίπλα στον Ερντογάν, αφήνοντας την Ούρσουλα όρθια; Να ήταν κάνας πρωτάρης μπορεί και να αιφνιδιαζόταν, αλλά προτού τοποθετηθεί από τον γαλλογερμανικό άξονα στη θέση του προέδρου της ΕΕ, υπήρξε επί πενταετία πρωθυπουργός του Βελγίου, πρωτύτερα υπουργός (ο νεαρότερος υπουργός στην ιστορία του Βελγίου) και βουλευτής, πρωτύτερα δημοτικός σύμβουλος και δήμαρχος της Βαβρ, ενώ κατάγεται από πολιτική οικογένεια και μπήκε στην πολιτική από 16 ετών. Στα 46 χρόνια του έχει μια μακρά πολιτική εμπειρία, ώστε να μην αιφνιδιάζεται από απρόοπτα εθιμοτυπικού είδους.

Υπήρξε τελικά ανάγωγος και σεξιστής (λόγω ισλαμικής ιδεοληψίας) ο Ερντογάν ή η ανάγωγη ήταν η Φον ντερ Λάιεν;

Το Ισλάμ, ως θρησκεία, δεν έχει διαφορετική άποψη για τη γυναίκα απ’ αυτήν που έχουν οι άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, των οποίων άλλωστε το Ισλάμ αποτελεί μετεξέλιξη («η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» γράφει ο Παύλος στους Εφέσιους, στην επιστολή που διαβάζεται κατά το ορθόδοξο γαμήλιο τελετουργικό). Απλά, στην καπιταλιστική Δύση πολλά έχουν ξεπεραστεί (η ανάπτυξη του καπιταλισμού οδήγησε τη γυναίκα να βγει από το σπίτι και να μπει στη δουλειά, φορτώνοντάς της διπλό ζυγό), ενώ στις καθυστερημένες ισλαμικές κοινωνίες, που η γυναίκα κάθεται στο σπίτι και μεγαλώνει τα (πολλά) παιδιά, επιβιώνει ακόμα η σκοταδιστική θρησκευτική αντίληψη για τη γυναίκα, είτε στην ακραία εκδοχή της, της γυναίκας-δούλας (σε χώρες όπως το Αφγανιστάν ή τη Σαουδική Αραβία, για την οποία όμως δεν μιλούν, διότι είναι στενή σύμμαχος των δυτικών ιμπεριαλιστικών κρατών), είτε σε πιο ήπιες μορφές οι οποίες μάλιστα είναι πιο συνεπείς με την ισλαμική ιδεολογία (γυναίκα υποταγμένη μεν στον άνδρα, που πρέπει όμως να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, εντός των καθορισμένων για τα δύο φύλα ορίων).

Εν πάση περιπτώσει, η Τουρκία (χάρη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Μουσταφά Κεμάλ τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα), δεν είναι ούτε Αφγανιστάν ούτε Σαουδική Αραβία. Και ο Ερντογάν είναι ισλαμιστής για το εκλογικό του ακροατήριο και σύγχρονος τούρκος αστός πολιτικός στις διεθνείς σχέσεις.

Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Το ισλαμικό τυπικό απαγορεύει να αγγίζει ένας άνδρας μια γυναίκα που δεν είναι η μητέρα του, η σύζυγός του ή η κόρη του. Ετσι, όταν πρέπει να χαιρετίσει μια γυναίκα, ακουμπά το δεξί του χέρι στο μέρος της καρδιάς του και κλίνει με σεβασμό το κεφάλι. Αυτό δεν είναι ένδειξη περιφρόνησης προς τη γυναίκα, όπως ισχυρίζονται διάφοροι στη Δύση, αλλά ένδειξη σεβασμού (σύμφωνα με την ισλαμική ιδεολογία, φυσικά). Μπορείς να κρίνεις την ισλαμική ιδεολογία (αλλά να μην ξεχνάς τις εξίσου σκοταδιστικές υπόλοιπες θρησκευτικές ιδεολογίες), όχι όμως να θεωρείς τη συγκεκριμένη χειρονομία ως προσβλητική εκδήλωση, όταν η πρόθεση υποδηλώνει ακριβώς το αντίθετο.

Ο Ερντογάν, όταν συναντιέται με τη Μέρκελ, ξεχνάει το ισλαμικό τυπικό και κάνει κανονική χειραψία.

Αντίθετα, όταν συναντιέται με την Φον ντερ Λάιεν, ακολουθεί το ισλαμικό τυπικό, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες (αριστερά από την τωρινή συνάντηση στην Αγκυρα, δεξιά από παλαιότερη συνάντηση). Και η Ούρσουλα μια χαρά το ξέρει το ισλαμικό τυπικό και ανταποκρίνεται αναλόγως. Αν δούμε το βίντεο της υποδοχής έξω από το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, πρώτα βάζει η Ούρσουλα το χέρι στην καρδιά και μετά ο Ερντογάν.

Για ποιο λόγο κάνει ο Ερντογάν αυτόν το διαχωρισμό; Σίγουρα όχι για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά για λόγους πολιτικής. Με τη Μέρκελ σφίγγει τα χέρια γιατί θέλει να δείξει ισάξιός της, ενώ την Ούρσουλα την αντιμετωπίζει ως απλή υπάλληλο των ιμπεριαλιστών. Η ίδια, άλλωστε, έχει αποδειχτεί σκέτη νούλα στο πόστο της και οι πάντες κάνουν τη σύγκριση με τον Γιούνκερ, ο οποίος -ακόμα και όταν είχε πιει τα «σκονάκια» του και έκανε τα γνωστά καραγκιοζιλίκια του- επεδείκνυε στόφα πολιτικού ηγέτη και όχι ανώτερου υπαλλήλου που απλώς διεκπεραιώνει εντολές άλλων.

Ναι, αλλά ανώτερος υπάλληλος είναι και ο Μισέλ. Γιατί ο Ερντογάν τον έβαλε να καθήσει δίπλα του, αφήνοντας την Ούρσουλα να παριστάνει την έκπληκτη, μέχρι να πάει να «παλουκωθεί» στον καναπέ, απέναντι από τον Τσαβούσογλου; Πρώτο, ο Μισέλ τυπικά είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άρα -κατά το πρωτόκολλο- ομότιμος του Ερντογάν. Δεύτερο (και κυριότερο), γιατί ο Μισέλ εκτελεί πιστά τις εντολές της Μέρκελ. Τρίτο, γιατί η Φον ντερ Λάιεν, στην προσπάθειά της να δείξει ότι διαθέτει πολιτική ηγετικότητα, έχει «βγάλει γλώσσα» για την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα sofa gate. Οπως είπε και ο Τσαβούσογλου, οι ρυθμίσεις έγιναν από τις υπηρεσίες εθιμοτυπίας της τουρκικής και της ευρωπαϊκής προεδρίας, χωρίς συμμετοχή εκπροσώπου εθιμοτυπίας της Κομισιόν. Δεν υποβλήθηκε αίτημα ισότιμης αντιμετώπισης της προέδρου της Κομισιόν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και πρέπει να λέει αλήθεια ο Τσαβούσογλου. Καταρχάς, ο Ερντογάν τους υποδέχτηκε και τους δύο έξω από το ακ-σαράι. Ο Μισέλ δεν περίμενε τη Φον ντερ Λάιεν. Βγήκε από τη λιμουζίνα του και πήγε σχεδόν τρέχοντας να σταθεί δίπλα στον Ερντογάν, χωρίς να περιμένει να βγει η Ούρσουλα από τη δική της λιμουζίνα και να βαδίσουν μαζί στο γαλάζιο χαλί. Οταν έφτασε η Ούρσουλα, ο Ερντογάν τη χαιρέτισε με ισλαμικό σεβασμό, της έδειξε να σταθεί δίπλα του και αφού βγήκαν οι φωτογραφίες, της έδειξε εξίσου ευγενικά να προηγηθεί και αυτός ακολούθησε.

Οταν μπήκαν μέσα, ο Μισέλ έσπευσε να στρογγυλοκαθήσει στην μοναδική πολυθρόνα, όπως του έδειξε ο Ερντογάν που κάθησε μετά απ’ αυτόν, ο Τσαβούσογλου περίμενε να καθήσει στον ένα καναπέ και μόνο η Ούρσουλα έμεινε όρθια σαν να την είχαν βάλει τιμωρία, ενώ ήξερε καλά ότι έπρεπε να καθήσει στον άλλο καναπέ, απέναντι από τον Τσαβούσογλου.

Αν υπάρχει sofagate, αυτό το δημιούργησαν ο Μισέλ και η Φον ντερ Λάιεν με την επιδεικτική έκπληξή της (είναι γνωστό, άλλωστε, ότι Σαρλ και Ούρσουλα ανταλλάσσουν καλημέρα μόνο όταν βρίσκονται μπροστά στις κάμερες, από υποχρέωση, γιατί δε θέλουν να βλέπουν ο ένας την άλλη και η μία τον άλλο ούτε ζωγραφιστό/ή), και όχι ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα δεν πήρε αμέσως χαμπάρι ότι η κυρία ήθελε πολυθρόνα δίπλα του. Και για να τελειώνουμε, δείτε μια φωτογραφία από παλαιότερη συνεργασία του ίδιου κουαρτέτου. Ο Μισέλ κάθεται απέναντι από τον Ερντογάν, ως ομότιμός του, και η Φον Ντερ Λάιεν κάθεται απέναντι από τον Τσαβούσογλου, ως οιονεί ομότιμή του.

Και ο Ντράγκι γιατί έβγαλε ξαφνικά «δοντάκια»; Προφανώς, γιατί πήγε στη Λιβύη και δε βρήκε τίποτα (τα είχαν πάρει όλα οι γαλλο-γερμανοί, έχοντας απευθείας παρασκηνιακές συνομιλίες με την Τουρκία, που έχει στρατιωτική παρουσία στο πλευρό των νικητών αυτής της φάσης του φατριαστικού πολέμου και προφανώς πρέπει ν’ ανταμειφθεί γι’ αυτό). Κατηγορώντας τον Ερντογάν ως δικτάτορα (χαρακτηρισμός εντελώς ασυνήθιστος στα χείλη ευρωπαίου ιμπεριαλιστή πολιτικού), ο Ντράγκι θέλησε να στείλει μήνυμα στους Μέρκελ-Μακρόν. Και χρησιμοποίησε την Φον ντερ Λάιεν ως εργαλείο. Ο πολύπειρος τραπεζίτης δεν νομίζουμε ότι ποντάρει στην ξεδοντιασμένη και παντελώς αναξιόπιστη (ιδιαίτερα μετά το φιάσκο των εμβολίων) πρόεδρο της Κομισιόν.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ερντογάν, που δε βάζει γλώσσα μέσα, μολονότι έκανε δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, δεν είπε τίποτα για τον Ντράγκι. Είχαν προηγηθεί ο Τσαβούσογλου με ένα καυστικότατο tweet («Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη και δημαγωγική ρητορική του διορισμένου ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και τα προσβλητικά και ανεξέλεγκτα σχόλιά του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας») και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ, που θύμισε στον Ντράγκι τον Μουσολίνι, όχι όμως ο Ερντογάν (τουλάχιστον μέχρι στιγμής). Εχει κι αυτό την εξήγησή του. Πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι, καθώς Ιταλία και Τουρκία έχουν μεγάλο όγκο εμπορικών συναλλαγών, τραπεζικών διασυνδέσεων, ενεργειακών συμφωνιών κτλ.

Αντί λοιπόν να βλέπουμε «γαϊδουριά», «ισλαμισμό» και άλλα τέτοια ηθικοπλαστικά, ας συνηθίσουμε να βλέπουμε τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τους συσχετισμούς τους, αναφορικά με μια μη ιμπεριαλιστική αλλά περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία.

Π.Γ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροDixi et salvavi animam meam
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 11 Απρίλη

Σχετικά Αρθρα

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

Βαθύ Κόκκινο 10 Απρ 2026, 13:45

Πρόστυχη εξίσωση ενός καπιταλιστικού εγκλήματος με ένα τροχαίο δυστύχημα

Βαθύ Κόκκινο 28 Ιαν 2026, 13:03

Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

Βαθύ Κόκκινο 26 Ιαν 2026, 10:24

Λέιλα Χάλεντ: «7th of October was a must»

«Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Βαθύ Κόκκινο 2 Φεβ 2025, 11:38

Η εργαλειοποίηση του πιο άθλιου εθνικισμού

Βαθύ Κόκκινο 2 Σεπ 2023, 00:03

Το σύνδρομο της εξουσιολαγνείας

Βαθύ Κόκκινο 27 Μάι 2023, 11:01
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
Πολιτική

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

18 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

16 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
Πολιτική

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

14 Μάι 2026, 21:42
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

Ημέρα ενημέρωσης για το εμβόλιο κατά του AIDS.

Ημέρα μουσείων.

Αϊτή: Ημέρα σημαίας.

1781: Εκτελούνται στην πλατεία του Κούσκο ο Τουπάκ Αμάρου, η Μικαέλα Μπαστίδας και άλλοι ηγέτες της περουβιανής εξέγερσης.

1954: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

1961: Πραξικόπημα από αντικομμουνιστές ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Τσανγκ στη Νότια Κορέα.

1962: Βουλευτές αλληλοβρίζονται και αλληλολακτίζονται στη Βουλή κατά τη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

1969: Βόμβα στο «ΡΧ» της Συγγρού (ΚΕΑ).

1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της IBM στην οδό Φιλελλήνων (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo