«Πώς μια τόσο φτωχή χώρα αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει» είναι η «απορία» που εξέφρασε ο εμίρης του Κατάρ σε συνεργάτες του, σύμφωνα με ελληνική φυλλάδα, η οποία ανέλαβε «εργολαβικά» (μαζί με άλλες φυλλάδες) να κοινοποιήσει στην Ελλάδα την οργή του εμίρη, επαναφέροντάς μας με τον πιο άθλιο τρόπο στην εποχή της «ψωροκώσταινας».
Μια εταιρία του εμίρη κάνει μπίζνες στο Ιόνιο (Ζάκυνθο και Κέρκυρα) και έχει εμπλοκή με δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι κάποιος υπάλληλος που θέλει «γρηγορόσημο». Είναι όλες σχεδόν οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες: δασαρχείο, πολεοδομία, εφορία. Κερασάκι στην τούρτα η εισαγγελία, στην οποία η εταιρία του εμίρη… άνοιξε λογαριασμό, αφού κατηγορείται ότι για να αγοράσει μια έκταση χρησιμοποίησε πλαστό έγγραφο. Χώρια τα ζητήματα ιδιοκτησίας που έχουν εγερθεί για την έκταση που αγόρασε ο εμίρης. «Ολος ο κόσμος» στη Ζάκυνθο διεκδικεί τμήματα της έκτασης. Από δεσποτάδες και καλογέρους, μέχρι ιδιώτες και το ελληνικό Δημόσιο (δήμος Ζακύνθου, περιφέρεια Ιόνιων Νησιών). Αλλο κερασάκι στην τούρτα: το υπουργείο Οικονομικών έκανε παρέμβαση κατά των «επενδυτών» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, με πολυσέλιδο νομικό κείμενο, στο οποίο δεν φείδεται… κοσμητικών επιθέτων για τους εμίρηδες, τους οποίους χαρακτηρίζει «αδίστακτους» και «βουλιμικούς»! Οσο για την έκταση που λένε ότι αγόρασαν, την πήραν από κάποιον που -κατά τους νομικούς του ΥΠΟΙΚ- ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της, αφού διαθέτει μόνο… ενετικούς τίτλους. Αν θυμηθήκατε το Βατοπέδι με τα χρυσόβουλα των σουλτάνων, καλά θυμηθήκατε, με τη διαφορά ότι εδώ στη θέση του μοναστηριού έχουμε έναν ιδιώτη και στη θέση του ελληνικού κράτους, που έκανε ανταλλαγές βάσει… οθωμανικών χρυσόβουλων, έχουμε τον εμίρη του Κατάρ.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για σύνθετη υπόθεση, που ακόμα κι αν κάνουμε πως δε μυρίζουμε τη μπόχα, θ' απαιτήσει καιρό για να ξεκαθαριστεί στα δικαστήρια. Ενας επενδυτής θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά. Δε βάζει τα λεφτά του στα κουτουρού, ούτε πέφτει θύμα κάποιου επιτήδειου. Και τα γνώριζε σίγουρα η εταιρία του εμίρη, όταν αγόρασε τη συγκεκριμένη έκταση. Ποντάριζε, όμως, αλλού, όπως φάνηκε από την αντίδραση του εμίρη. Αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος σαν κάποιο χωριό βεδουΐνων στην έρημο, από τους οποίους ζητά να φύγουν για να εγκαταστήσει αυτός την τεράστια σκηνή του (κι αυτοί σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους στρατιώτες του εμίρη και φεύγουν). Εστειλε επιστολή στον Τσίπρα και ζήτησε να μιλήσουν οι άνθρωποί του μ' αυτόν (με τον Τσίπρα) ή με κάποιον εκπρόσωπό του, και να συζητήσουν τα προβλήματα.
Δηλαδή, ο άραβας «πλυντηριάρχης» ζήτησε από τον πρωθυπουργό του ελληνικού κράτους να παρακάμψει όλες τις θεσμοθετημένες δομές αυτού του κράτους και ως φύλαρχος ιθαγενών το 18ο αιώνα, να διατάξει τους υποτακτικούς του να κάνουν ό,τι προστάξει ο αποικιοκράτης που αποβιβάστηκε στην ακτή τους. Η ιταμότητα του Αλ Θάνι ξεπερνούσε ακόμα και τις δυνατότητες μιας μνημονιακής κυβέρνησης που «καίγεται» για επενδύσεις. Οπως γράφουν τα παπαγαλάκια στις ελληνικές φυλλάδες (το «σύστημα» των εν Ελλάδι ανθρώπων του εμίρη πρέπει να «ταΐζει» καλά), ο Τσίπρας δεν απάντησε στις επιστολές του εμίρη, ο οποίος θύμωσε και, αντί να κόψει τ' αχαμνά του, όπως λέει η παροιμία, απειλεί ότι θα πάρει τα κεφάλαιά του και θα πάει αλλού, ενώ θα μπλοκάρει και τις ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν μπίζνες στο Κατάρ!
Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχτεί αυτή η προκλητική από κάθε άποψη υπόθεση.
ΥΓ. Ποιος είναι νομικός παραστάτης της εταιρίας του εμίρη; Ο Σπύρος Σαγιάς! Ο μεγαλοδικηγόρος των ιδιωτικοποιήσεων (και όχι μόνο), που «από το πουθενά» βρέθηκε γενικός γραμματέας της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, το Γενάρη του 2015, για να ξωπεταχτεί απ' αυτό το πόστο μερικούς μήνες αργότερα, χωρίς ποτέ ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί το λόγο.
Π.Γ.