Αν κρίνουμε από την παράλειψη διάψευσης, ο Τσιόδρας δε διαφωνεί με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του πολιτικού και οικονομικού ρεπορτάζ του καναλιού, ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος» έκανε μια guest εμφάνιση την 1η του Σεπτέμβρη σε ενημέρωση «και έκτοτε δεν τον ξαναείδαμε». Οπως ειπώθηκε, η επίσημη εξήγηση από την κυβέρνηση είναι ότι ο Σ. Τσιόδρας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ότι το πρωί ήταν στο υπουργείο Υγείας με τον Κικίλια και μετά πήγε στο Αγιο Ορος, αποδεικνύοντας ότι είναι ενεργός.
«Αλήθεια είναι αυτά αλλά όχι όλη η αλήθεια», σχολίασε η δημοσιογράφος. Και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα ο κ. Τσιόδρας έχει διαφωνήσει δυο φορές με κυβερνητικές αποφάσεις και όλοι οι επιδημιολόγοι ήταν μαζί του. Η πρώτη ήταν για τα σχολεία και τα τμήματα των 25 παιδιών, για τα οποία επέμενε να είναι στους 15 μαθητές το όριο. Και η δεύτερη φορά για την πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς επέμενε να είναι στο 50%. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε για λόγους οικονομικούς. Κι επειδή δε θέλει να γίνει πολιτικός, πήγε στα μετόπισθεν της μάχης».
Ακολούθησε ο ύμνος: «Είναι εμφανές όμως ότι λείπει. Είναι ο άνθρωπος που μας οδήγησε στο ξέφωτο τον Μάρτιο, που τον εμπιστευτήκαμε και μας έπεισε. Αν δε βγει και τώρα μπροστά, ίσως αργότερα να είναι πολύ αργά».
Ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του δεν είναι βλάκες. Διαπίστωσαν ότι ο Τσιόδρας αποτραβήχτηκε, αφήνοντας τον Μαγιορκίνη «να φάει τη λέζα», και αποφάσισαν να τον εκθέσουν. Ετσι, την περασμένη βδομάδα (18 Σεπτέμβρη), σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου κλήθηκαν και οι κάμερες. Ο Μητσοτάκης κάθησε δίπλα του τον Τσιόδρα, του απηύθυνε το λόγο κι αυτός είπε μερικές κοινοτοπίες για την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής. Ισα-ίσα για να σταλεί το μήνυμα ότι οι δυο τους εξακολουθούν να είναι ενωμένοι «εις σάρκα μίαν».
Ο Τσιόδρας προσπαθεί να παίξει το δικό του παιχνίδι. Από τη μια δε διαψεύδει αυτά που μεταδίδουν τα αστικά ΜΜΕ περί διαφωνιών του με κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης και από την άλλη αφήνει ανοιχτό το δρόμο μιας διάψευσης, αν το απαιτήσει η κυβέρνηση. Ξέρουμε και τι θα πει: «Εγώ είμαι επιστήμονας και κάνω τη δουλειά μου, δεν μπορώ να ασχολούμαι με ό,τι λένε και γράφουν καθημερινά τα ΜΜΕ». Το προσωπικό παιχνίδι έχει τα όριά του κι αυτό το ξέρει καλά, όπως το ξέρει όποιος συμμετέχει -από όποιο πόστο- στη διαχείριση της εξουσίας.
Ας παίξουν ό,τι παιχνίδι θέλουν, στην προσπάθειά τους να διασωθούν ή να ξεπλυθούν. Εμείς, επειδή δεν είμαστε Λωτοφάγοι, θυμόμαστε πολύ καλά ότι ο Τσιόδρας, κόντρα σε όλες τις διεθνείς επιστημονικές μελέτες, έλεγε ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Πώς ξαφνικά μας προέκυψε υπέρμαχος της μείωσης του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα; Προφανώς, είδε τα ζόρια και κρατάει τις αποστάσεις του, χωρίς όμως να έχει το θάρρος να βγει και να συγκρουστεί με την απόφαση της κυβέρνησης (αν όντως διαφωνεί).
Θυμόμαστε, επίσης, πολύ καλά ότι ο Τσιόδρας στήριξε -με το κύρος που είχε αποκτήσει- το άνοιγμα των συνόρων της χώρας στον τουρισμό, που είναι η αποκλειστική αιτία για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Και για να τελειώνουμε: Το ερώτημα που τίθεται μπροστά σε κάθε επιστήμονα παραμένει διαχρονικά το ίδιο: Κοινωνική ευθύνη ή κυβερνητική ευθύνη; Ο Τσιόδρας (και όχι μόνον αυτός) έχει επιλέξει το δεύτερο. Κι επειδή στην κοινωνική ζωή δεν υπάρχουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ, δεν ξεπλένεται με τίποτα.