Σταχυολογούμε από το τελευταίο σόου «ενημέρωσης» του υπουργείου Υγείας (3 Φλεβάρη), με πρωταγωνιστές την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα και τους κυβερνητικούς επιστήμονες Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.
«Η πανδημία ακόμη δεν είναι ελεγχόμενη, οι δείκτες να είναι ψηλά» (Γκάγκα).
«Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μία σταθεροποίηση με καθημερινά μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά της λοίμωξης σε όλη την επικράτεια» (Παπαευαγγέλου). Αλλά και: «Την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 10%» (Μαγιορκίνης).
Τελικά τι έχουμε, ανεξέλεγκτη πανδημία ή πανδημία με σταθεροποίηση κρουσμάτων, τα οποία όμως έχουν αυξηθεί κατά 10%; Διαλέγετε και παίρνετε.
Πάμε παρακάτω: «Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί κυρίως λόγω υψηλής κάλυψης των κλινών Covid σε απλές κλίνες και ιδιαίτερα στη ΜΕΘ» (Παπαευαγγέλου). Αλλά και: «Στα νοσοκομεία μας καθώς τα περιστατικά με νόσο από μετάλλαξη Δέλτα σταδιακά αντικαθίστανται από ασθενείς με παραλλαγή Ομικρον, παρατηρούμε μια ήπια αποκλιμάκωση» (η ίδια). Κι αντίθετα: «Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή» (Μαγιορκίνης). Τελικά τι έχουμε, διατήρηση της υψηλής πίεσης του ΕΣΥ ή αποκλιμάκωση; Κι αφού με αποκλιμάκωση (ήπια έστω) έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στις ΜΕΘ, πριν από την υποτιθέμενη αποκλιμάκωση τι είχαμε, κατάρρευση του ΕΣΥ;
Δεν πρέπει όμως να ανησυχούμε ιδιαίτερα, διότι «διαφαίνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποσυμφορηθεί και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα βελτιωθούν». Τι ακριβώς διαφαίνεται; «Σε αυτή τη φάση, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα όσον αφορά τη διάρκεια του πλατό στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως πότε θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού σε παγκόσμια κλίμακα. Το πιο πιθανό σενάριο δείχνει, ωστόσο, ότι θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας εντός των επόμενων εβδομάδων» (Μαγιορκίνης). Διαφαίνεται αποσυμφόρηση, αλλά είναι αρκετά αβέβαιο αν θα υπάρξει αποσυμφόρηση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση! Εδώ δε σηκώνει ψηλά τα χέρια η επιστήμη, αλλά και η κοινή λογική.
Πάμε παρακάτω. «Είπατε για τα παιδιά, αν μας προβληματίζει. Δεν είχαμε κάποια άλλη προσδοκία. Ξέραμε ότι θα υπάρξει διασπορά στα παιδιά. Η Ομικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε ένα σύστημα με το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφύγει η διάγνωση σε παιδί με τόσα τεστ που γίνονται οπότε είναι κάτι αναμενόμενο» (Μαγιορκίνης). Ας μη συζητήσουμε για το τι γίνεται με τα περιβόητα σελφ-τεστ και πώς δηλώνονται στην πλατφόρμα, αλλά να μείνουμε στο απλό: Μέχρι να διαγνωστεί θετικό ένα παιδί, διασπείρει ή όχι στο οικογενειακό του περιβάλλον; Διασπείρει φυσικά. Τότε πώς πρέπει να ονομαστούν αυτοί που δηλώνουν με θράσος ότι ήξεραν πως θα υπάρξει διασπορά στα παιδιά, αλλά άνοιξαν τα σχολεία με τα ίδια πρωτόκολλα του αίσχους;
Πάμε παρακάτω. «Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με σχετική σταθεροποίηση στις εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες» (Μαγιορκίνης). «Επίσης, ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 10%» (ο ίδιος). Οι θάνατοι αυξάνονται, αλλά ο Μαγιορκίνης βλέπει… σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες!
Παρακάτω. «Η συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που εισάγονται στη ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους λόγω του κοροναϊού είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι». «Δεν μπορούμε να έχουμε τον ίδιο βαθμό αισιοδοξίας που βλέπουμε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε άλλες χώρες, που ήδη επέλεξαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, έχοντας θωρακίσει τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με ψηλή εμβολιαστική κάλυψη» (Παπαευαγγέλου). Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες; Λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που οδήγησε και τον εμβολιασμό σε ναυάγιο. Ποιος όμως θα το παραδεχτεί αυτό; Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του ή οι επιστήμονες-θεραπαινίδες της κυβέρνησης;
Αφού, λοιπόν, φορτώσουν το ναυάγιο του εμβολιασμού στις «ατομικές συμπεριφορές», δεν τους είναι καθόλου δύσκολο να γίνουν απόλυτα κυνικοί: «Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η πανδημία έχει περάσει από το να κοιτάμε τόσο πολύ τη διασπορά στο να κοιτάμε περισσότερο τους θανάτους. (…) Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που θα κόψει αυτούς τους σκληρούς δείκτες, άλλο από τον εμβολιασμό αυτών των ατόμων» (Μαγιορκίνης). Ναι, αλλά σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, ένα 22% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτοί τι φταίνε; Η λογική του Μαγιορκίνη τους θεωρεί απλά… παράπλευρες απώλειες. Το λέει ευθέως, ότι δεν τους ενδιαφέρει η διασπορά αλλά οι θάνατοι. Ναι, αλλά οι θάνατοι έρχονται με τη μεγάλη διασπορά.
Ο Μαγιορκίνης έχει και σ’ αυτό εξίσου κυνική απάντηση: «Θα δούμε μείωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες, το λογικό είναι αυτό, αλλά όπως είπαμε η διασπορά πλέον είναι τόσο μεγάλη και είναι δύσκολο να μαζευτεί. Οι δείκτες θνητότητας σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ θα αργήσουν να πέσουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε, λοιπόν, πρόβλεψη για το πότε θα πέσουν και αυτοί οι δείκτες. Γιατί μιλάμε, εξακολουθούμε να μιλάμε και πάντα μιλάμε για άτομα που είναι υπερήλικες οι οποίοι μένουν ανεμβολίαστοι. Αν δεν εμβολιαστούν πώς θα σταματήσει;».
Επαναλαμβάνουμε: κι αυτοί που εμβολιάστηκαν και νοσούν και πεθαίνουν; Και οι ανεμβολίαστοι; Κακό του κεφαλιού τους που νοσούν και πεθαίνουν; Από την άλλη, πόσο απατεώνας είναι κάποιος που ισχυρίζεται ότι η διασπορά μαζεύεται μόνο με τον εμβολιασμό; Σε συνθήκες πολύ υψηλής και ανεξέλεγκτης διασποράς μόνο ένα καθολικό λοκντάουν μπορεί να μαζέψει τα πράγματα. Να ρίξει χαμηλά τη διασπορά, ώστε να μην κινδυνεύουν ούτε οι εμβολιασμένοι ούτε οι ανεμβολίαστοι. Και να μπορέσει να γίνει πλήρης αναδιοργάνωση του αποτυχημένου εμβολιαστικού προγράμματος. Στις σημερινές συνθήκες της χώρας μας, καθολικό λοκντάουν για να μαζευτεί η διασπορά και καθολικός εμβολιασμός, ιδιαίτερα των μεγάλων ηλικιών, είναι δίδυμο αξεχώριστο.
Πάμε παρακάτω. «Σήμερα το 88% των νέων εισαγωγών, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, αφορά σε ασθενείς που νοσούν με την παραλλαγή Ομικρον. (…) Συνολικά, σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά την εμφάνιση και τελικά την επικράτηση της Ομικρον, βλέπουμε μια σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα με μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια» (Παπαευαγγέλου). Πώς το γνωρίζετε, μαντάμ; Εγιναν γονιδιωματικές αναλύσεις σε όλους τους εισαχθέντες στα νοσοκομεία; Εγιναν μόνο σε δείγμα; Τι μεγέθους είναι αυτό το δείγμα και τι μαθηματικό μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για την αναγωγή στο σύνολο; Γιατί ο ΕΟΔΥ δεν ανοίγει τα δεδομένα (ανωνυμοποιημένα φυσικά) στην επιστημονική κοινότητα, στον Τύπο, στους πολίτες, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τους ισχυρισμούς σας; Τι είστε, ανώτατο ιερατείο παγανιστικής θρησκείας, που ο λόγος του δεν πρέπει να αμφισβητείται;
Και το τελευταίο. «Ο καθηγητής (Hanage από τη Βοστώνη) αναφέρει ότι είναι πιθανόν εσφαλμένο να πιστεύουμε ότι η λοίμωξη Ομικρον προκαλεί ήπια νόσο και ότι αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί βλέπουμε να νοσούν πολλοί με προηγούμενη ανοσία. (…) Χαρακτηριστικά λέει: “οι ιοί μεταλλάσσονται κυρίως με στόχο να γίνουν πιο μεταδοτικοί και λιγότερο για να γίνουν λιγότερο παθογόνοι”».
Ποιοι μιλούσαν για «ήπια νόσο»; Αυτοί που σήμερα μας μιλούν για τον καθηγητή από τη Βοστώνη. Πώς μεταφράστηκαν από την κυβερνητική προπαγάνδα τα περί «ήπιας νόσου»; Βάζοντας τα παπαγαλάκια να σπέρνουν ύπουλα τη γραμμή «να κολλήσουμε όλοι, να τελειώνουμε». Διακηρύσσοντας διά στόματος ακροδεξιού τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανού-υπουργού ότι σε ένα-ενάμιση μήνα θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία και διά στόματος Μητσοτάκη ότι η παραλλαγή Ομικρον είναι σαν καλοκαιρινό μπουρίνι, ξαφνικά ήρθε και σύντομα θα φύγει.
H προπαγάνδα (γιατί περί προπαγάνδας πρόκειται) των ενσωματωμένων στην κυβερνητική πολιτική επιστημόνων έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά πλήρους εξαχρείωσης. Χτυπούν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, έχοντας τη βεβαιότητα ότι απευθύνονται σε Χαχόλους (γνωρίζουν κιόλας ότι από τους συντάκτες δε θα έχουν δύσκολες ερωτήσεις). Ακολουθούν την πλήρη αποθράσυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Θα εξακολουθήσουμε να παρατηρούμε με θλίψη την κατάσταση και να προσπαθούμε όσο γίνεται να προστατευτούμε (λες και έπιασε μπόρα και δεν έχουμε ομπρέλα) ή θα αποφασίσουμε ότι δεν πάει άλλο και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;