Τα πραγματικά επίδικα

0

Απογοητεύθηκαν κάπως εκείνοι που είχαν κρεμάσει τις ελπίδες τους στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Αζαξό της Κορσικής, διότι δεν είδαν να ανακοινώνονται μαχητικά «Ραφάλ» και φρεγάτες «Μπελαρά», ούτε συμφωνία αμυντικής συνδρομής. Τους στεναχώρησε εκείνη η κατακλείδα στην κυβερνητική ανακοίνωση («Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης»), που φαίνεται να παραπέμπει το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.

Ας μην ανησυχούν, όμως. Το παζάρι συνεχίζεται και το πιθανότερον είναι να έχει αίσιο τέλος. Αίσιο για τον γαλλικό ιμπεριαλισμό, φυσικά. Για τον ελληνικό λαό είναι γνωστό το αποτέλεσμα: θα φορτωθεί νέους υπέρογκους εξοπλισμούς, για τους οποίους θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας. Αίσιο τέλος και για τις «αγορές», φυσικά, καθώς σε μια περίοδο ύφεσης, κατά την οποία τα λιμνάζοντα κεφάλαια δεν απορροφούνται εύκολα, το ελληνικό κράτος θα ζητήσει νέα δάνεια για να εξυπηρετήσει ένα χρέος που ποτέ δεν μειώνεται.

Παράλληλα, αχός βαρύς ακούστηκε από την Κουμουνδούρου, τον Περισσό και τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Μητσοτάκης λέει ψέματα ότι είχε ενημερώσει τον Τσίπρα, τον Κουτσούμπα και τη Φώφη για την ελληνοτουρκική συμφωνία που είχε υπογραφεί στο Βερολίνο, με γερμανική μεσολάβηση. «Κάνεις μυστική διπλωματία» είναι η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά του Μητσοτάκη. Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Δηλαδή, ο Τσίπρας, όταν ετοίμαζε τις Πρέσπες, τι έκανε;

Σύμφωνα με την προπαγάνδα του αστικού Τύπου, αυτά είναι τα επίδικα της περιόδου που διανύουμε. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Το θέμα των προσφύγων της Μόριας, για παράδειγμα, σε λίγες μέρες θα έχει «λυθεί». Αφού χύθηκε μπόλικο φασιστικό δηλητήριο, θ’ ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή περίφρακτων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το θέλει και η ΕΕ (η ανθρωπιστική φλυαρία είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση), θα πέσουν και μερικά φράγκα, τέλος… Τα πάντα θα μείνουν ως έχουν.

Το ζήτημα της πανδημίας του κοροναϊού, που τη φούντωσαν με το άνοιγμα του τουρισμού, αντιμετωπίζεται ως ένα απλό διαχειριστικό πρόβλημα, με την ευθύνη να είναι πρωτίστως ατομική. Αν κόψουμε το συγχρωτισμό, το πρόβλημα θα λυθεί. Αυτοί, βέβαια, θέλουν να συνωστίσουν τα παιδιά στα σχολεία και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το συνωστισμό των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Αρκεί να μη συνωστίζονται σε γάμους, βαφτίσια και μπαρ.

Το ζήτημα της καπιταλιστικής ύφεσης αντιμετωπίζεται με τη γνωστή μνημονιακή πολιτική, βελτιωμένη και επαυξημένη: οι καπιταλιστές έχουν όλα τα εργαλεία διαθέσιμα. Μπορούν να χρησιμοποιούν τους εργάτες όσο θέλουν, όποτε θέλουν και να τους πληρώνουν ό,τι θέλουν. Οσοι πετιούνται στην ανεργία θα πρέπει να αρκεστούν στο γνωστό πεντακοσάρικο.

Η πανδημία του κοροναϊού και οι συνέπειες της καπιταλιστικής ύφεσης στην εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα στρώματα είναι τα πραγματικά -και μεγάλα- επίδικα της σημερινής περιόδου. Τα πράγματα από πλευράς «κινήματος» δεν είναι καλά. Ομως, και σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να παλέψουμε για να ταρακουνήσουμε συνειδήσεις, να ενισχύσουμε σπέρματα αντίστασης. Η αδράνεια, με το πρόσχημα της αναμονής «καλύτερων ημερών», δεν πρόκειται να φέρει καλύτερες μέρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: