Οπως δήλωσε ο Τσακαλώτος, με τα θαυμάσια ελληνικά του, το Σαββατοκύριακο θα πέσει ξεθέωμα, για να γίνει «η μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης». Οπως διευκρίνισε, θα φτιαχτούν δύο κείμενα: «ένα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς –με τον ESM βασικά- και ένα άλλο κείμενο που είναι μαζί με το ΔΝΤ». Διευκρίνισε, αθώα, ότι «αυτά τα κείμενα μοιάζουν, αλλά δεν είναι και ίδια».
Το καλό το κράτησε για το τέλος: «Δεν φέρνει δόση, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν. Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε. Αρα δεν είναι ότι…». Η φράση του έμεινε ημιτελής για να υπάρχει σασπένς. Μια μέρα μετά, με νέο non paper, πήγε την ολοκλήρωση των δύο κειμένων από την Κυριακή στην Τρίτη, αλλά για δυο μέρες δε θα χαθεί ο κόσμος. Ο στόχος είναι ότι «μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία».
Για να τελειώνουμε με τα παπατζιλίκια, ιδού η διαδικασία: θα φτιάξουν τώρα δυο κείμενα, με το δεύτερο να καταγράφει τις διαφωνίες του ΔΝΤ. «Για να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη», όπως είπε ο Τσακαλώτος. Στο μεταξύ, θα συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και να μπουν οι τελευταίες αντιλαϊκές πινελιές. Και μόλις μπει η μεγάλη βδομάδα, η γνωστή και ως «εβδομάδα των παθών», θα μαζέψουν τον κοινοβουλευτικό λόχο για να ψηφίσει τα νομοθετήματα που έχουν από καιρό στο συρτάρι.
Το εφιαλτικό Ασφαλιστικό (που θα είναι ακόμα πιο εφιαλτικό) και τα νέα δυσβάσταχτα φορολογικά χαράτσια (που θα είναι πιο δυσβάσταχτα, καθώς θα προστεθεί «κάτι ακόμα» στα 3,6 δισ. ευρώ έμμεσων και άμεσων φόρων, που έχουν ήδη προαναγγελθεί, ώστε να επιτευχθεί «συμβιβασμός» με τις θέσεις του ΔΝΤ).
Τι έγινε η αμφισβήτηση του ΔΝΤ από τον ίδιο τον Τσίπρα; Πέρασε κι αυτή στην κατηγορία του «λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα». Αλλωστε, το μήνυμα από το Βερολίνο ήταν σαφές: προχωράμε με το ΔΝΤ και «βρισκόμαστε ακόμα μακρυά από το στόχο». Κι όταν μιλάει το Βερολίνο, οι Τσιπραίοι στέκονται σούζα και καταπίνουν τους λεονταρισμούς τους. Πρώτη φορά είναι;
Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί οι λεονταρισμοί -ανεξάρτητα από την κατάληξή τους σ' ένα προσωπικό φιάσκο του Τσίπρα- έγιναν μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Για να δοθεί στον ελληνικό λαό η εντύπωση μιας ακόμα «σκληρής διαπραγμάτευσης» και για να συσπειρωθεί ο κυβερνητικός λόχος μπροστά στον κίνδυνο ενός «πιστωτικού γεγονότος». Στην πραγματικότητα, για να προσφερθεί στον κυβερνητικό λόχο ένα άλλοθι για να ψηφίσει τα αντιασφαλιστικά και φορομπηχτικά μέτρα. 'Η ψηφίζουμε ή πέφτουμε είναι το μήνυμα που περνάει το Μαξίμου, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος απώλειας της «κουτάλας» είναι αρκετός για να τους συσπειρώσει όλους και να ψηφίσουν «ναι σε όλα».
Ούτε η επιλογή των συγκεκριμένων ημερών είναι καινούργια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκαναν και τότε που ψήφιζαν το Μνημόνιο. Θεωρούν ότι οι αντιδράσεις των εργαζόμενων θα είναι υποτονικές και θα χαθούν μέσα στο κλίμα των ημερών, για να ξεχαστούν μια βδομάδα μετά, αφού μεσολαβήσει και ένα πενθήμερο διακοπών.
Είναι περιττό να πούμε ότι δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Αυτό είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε συνειδητό εργαζόμενο. Ενα κίνημα που δεν είναι σε θέση ν' αντισταθεί σήμερα, πώς ν' αντικρίσει με διαφορετικό μάτι το μέλλον του; Πώς να οραματιστεί την απελευθέρωσή του από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς και από το θανάσιμο εναγκαλισμό της αστικής δημοκρατίας και των κομμάτων της;