Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση
  • Ετούτ’ η μάντρ’ αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου. / Σ’ αφτήν απάνου βρόντηξεν ο Διγενής το Χάρο.
  • Oι Παλαιστίνιοι τσάκισαν το «No Politica» στη Μπερλινάλε
  • Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη
  • «Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας
  • Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Στο Ψαχνό»Ας ξεσηκωθούμε
Στο Ψαχνό

Ας ξεσηκωθούμε

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Σεπ 2008, 00:00

Τώρα πια, όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για κρίση, αφήνοντας στην άκρη τον politically correct όρο «ύφεση». Παραδέχονται ότι η κρίση δεν είναι μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και στην «πραγματική οικονομία».

Τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη αφήνουν στην άκρη τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα και προχωρούν σε κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις. Η αμερικάνικη κυβέρνηση κρατικοποίησε δυο μεγάλες τράπεζες και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στηρίζει με ρευστό άλλες, για να μη καταρρεύσουν και οδηγήσουν σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Ακόμα και η άτεγκτη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε τα ταμεία της και έριξε χρήμα για να στηρίξει τις εμπορικές τράπεζες. 200 δισ. δολάρια έριξαν τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς χρηματαγορές οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ήδη πρόγραμμα στήριξης της βιομηχανίας με 30 δισ. ευρώ από το 2009 μέχρι το 2011. Το Ecofin κατέληξε σε χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική επιχειρηματικότητα.

Οι κυβερνήσεις κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Αδειάζουν τα κρατικά ταμεία, για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. «Δημιουργούν ένα περιβάλλον, όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και τα προβλήματα δημόσια. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός της Wall Street και των πλουσίων», σχολίασε καυστικά ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νούριελ Ρουμπίνι.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όμως, δεν παρέλειψαν να διακηρύξουν την εμμονή τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας (δημοσιονομικά ελλείμματα έως 3% του ΑΕΠ, που σημαίνει πιο άγρια φορομπηχτική πολιτική και παραπέρα πετσόκομμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα).

Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός ευρωτραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Τρισέ ρίχνει το σύνθημα: «Το να πάμε σε αυξήσεις μισθών υπ’ αυτές τις συνθήκες θα είναι καταστροφή»! Πάντως, οι αποζημιώσεις που έλαβαν οι διοικητές των δυο κρατικοποιηθέντων αμερικανικών κολοσσών, Fannie Mae και Freddie Mac, 19 και 12 εκατ. δολάρια έκαστος, αντίστοιχα, δε θεωρήθηκαν καταστροφή, αλλά επιχειρηματικό fairplay: το αμερικάνικο δημόσιο σεβάστηκε τα συμβόλαια των δύο μεγαλογιάπηδων.
Oι κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις έχουν δυο πλευρές: ενίσχυση των καπιταλιστών, καθήλωση των εργατικών μισθών. Και όχι μόνο καθήλωση των μισθών, αλλά και νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων.

Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που η παραγωγή πέφτει κατακόρυφα και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, η ανεργία αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για τους εργαζόμενους. Οι στρατιές των ανέργων πυκνώνουν και λόγω της πτώσης της παραγωγής και λόγω των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και της εντατικοποίησης της εργασίας. Η εργατική οικογένεια καλείται, σε συνθήκες σκληρής λιτότητας, να συντηρήσει και τα άνεργα μέλη της.

Την ώρα που τα αστικά κράτη προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση με μέτρα υπέρ του κεφάλαιου, ο στρατός των ιδεολόγων και των προπαγανδιστών του συστήματος έχει πιάσει δουλειά, προσπαθώντας από τη μια να κρύψει τις αιτίες της κρίσης και από την άλλη να πείσει τους εργαζόμενους πως «πρέπει όλοι να δουλέψουμε πιο πολύ για ν’ αποφύγουμε τα χειρότερα». Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους, ότι η σημερινή κρίση οφείλεται στην απληστία μιας χούφτας χρηματιστών που παραβίασαν τους νόμους του καπιταλισμού. Πως διέξοδος υπάρχει στην αποκατάσταση του «υγιούς ανταγωνισμού» και της «επιχειρηματικής ηθικής».

Αν ήταν έτσι, όμως, η κρίση θα περιοριζόταν στη χρηματοπιστωτική σφαίρα. Δε θα επεκτεινόταν στην υλική παραγωγή. Κι ύστερα, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε κρίση, ούτε η πρώτη φορά που επιστρατεύονται αυτά τα κάλπικα ιδεολογήματα για να κρύψουν το ιστορικά επιβεβαιωμένο γεγονός, ότι οι κρίσεις είναι αναπόφευκτες στον καπιταλισμό, ότι τα γενεσιουργά τους αίτια βρίσκονται στην ίδια τη μήτρα του συστήματος. Ολοι οι επαγγελματίες προπαγανδιστές «ξεχνούν» το γεγονός ότι η παρούσα κρίση ξεκίνησε από τη σφαίρα των επισφαλών ενυπόθηκων δανείων. Οτι δηλαδή τροφοδοτήθηκε από την αδυναμία 350.000 αμερικάνικων νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα δάνεια για σπίτια που απέκτησαν. Ενας σοβαρός οικονομολόγος θα έλεγε ότι αυτό είναι δείγμα του στενέματος της καταναλωτικής ικανότητας των εργαζόμενων, που ξεπηδά από τη θεμελιώδη αντίθεση του καπιταλισμού, την αντίθεση ανάμεσα στην κοινωνικοποίηση της παραγωγής, από τη μια, και την ατομική ιδιοποίηση του προϊόντος της, από την άλλη.

Είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής που προκαλούν αναρχία στην παραγωγή (και γενικότερα σε όλη την οικονομική σφαίρα) και τις περιοδικές κρίσεις, ανεξάρτητα από τη σφοδρότητα και την καταστροφικότητα του κάθε ξεχωριστού κρισιακού κύκλου.

Γι’ αυτό και δεν υπάρχει γιατριά. Αυτό το σύστημα δε μπορεί να απαλλαγεί από τις κρίσεις του. Μόνο η εξαφάνιση του καπιταλισμού και η οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με μια οικονομία σχεδιομετρικά κατευθυνόμενη, ώστε να εξασφαλίζει την ισόμετρη και αναλογική ανάπτυξη όλων των κλάδων της και να λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση στο μέγιστο βαθμό των διαρκώς αυξανόμενων υλικών και πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας, μπορεί να εξαφανίσει τις κρίσεις και τις υλικές και κοινωνικές καταστροφές που αυτές επιφέρουν.
Το παγκόσμιο προλεταριάτο χάνει μια ακόμη ιστορική ευκαιρία. Μπροστά σε μια ακόμα κρίση, από τις βαθύτερες που έχει γνωρίσει ο καπιταλισμός, εμφανίζεται ιδεολογικά αφοπλισμένο, πολιτικά άφωνο, επαναστατικά ευνουχισμένο. Το πρόταγμα της ανατροπής του καπιταλισμού, που θα ‘πρεπε να ξεσηκώνει τα πλήθη σε όλη την υφήλιο, δεν ακούγεται.

Ας μη χάσει, όμως, το προλεταριάτο και τη δυνατότητα να αμυνθεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στις συνθήκες της κρίσης, προστατεύοντας το βιοτικό και πολιτιστικό του επίπεδο, εμποδίζοντας τις δυνάμεις του κεφάλαιου και τις κυβερνήσεις-διαχειριστές των συμφερόντων του από το να του φορτώσουν τα βάρη της κρίσης.

Κέρδη και μισθοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οταν λέμε κέρδη, δεν εννοούμε μόνο αυτά που δηλώνουν επίσημα οι επιχειρήσεις, αλλά κι αυτά που παίρνουν με πλάγιους τρόπους οι καπιταλιστές και το κομμάτι των κρατικών δαπανών που διοχετεύεται στις επιχειρήσεις με τα κάθε είδους «κίνητρα». Κι όταν λέμε μισθούς, δεν εννοούμε μόνο τους ονομαστικούς μισθούς, αλλά και τον έμμεσο μισθό (ασφάλιση, κοινωνικές δαπάνες).

Στις συνθήκες της κρίσης, που κεφάλαια υπαξιώνονται και υλικές αξίες καταστρέφονται, δεν οξύνεται μόνο ο άγριος ανταγωνισμός ανάμεσα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που η μια προσπαθεί να «ρουφήξει» την άλλη. Οξύνεται και η επίθεση της αστικής τάξης ως συνόλου ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα στρώματα. Μπορεί  επιχειρήσεις να χρεοκοπούν και άλλες να εξαγοράζονται, όμως οι ιδιοκτήτες τους ευημερούν. Και όλοι μαζί προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων, με όργανό τους τις κυβερνήσεις και τα διάφορα διακρατικά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ κ.λπ.). Την ίδια ώρα, οι ιδεολόγοι τους προετοιμάζουν το έδαφος, ανεμίζοντας τις καλοσιδερωμένες σημαίες των «εθνικών κινδύνων» και του «κοινού μας σκάφους».

Σ’ αυτές τις συνθήκες η μόνη τακτική που μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά από την πλευρά των εργαζόμενων είναι η όξυνση της ταξικής πάλης.

♦ Για τη διατήρηση και τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης του μεροκάματου (της πραγματικής αγοραστικής δύναμης, που περιλαμβάνει και τη συντήρηση των ανέργων).

♦ Για τη μείωση της φορολογίας και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

♦ Για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

♦ Για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, με την απαγόρευση όλων των μεσαιωνικών μορφών εργασίας, που καλύπτονται κάτω από την ταμπέλα της «ευελιξίας».

♦ Για την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Τα ερωτήματα στα οποία κάθε εργάτης, κάθε εργαζόμενος πρέπει να δώσει απάντηση είναι γνωστά:

– Μπορεί να περιμένει τίποτα από τις εναλλαγές των κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία, όταν το παρελθόν δείχνει πως και στην κρίση και στην αναζωογόνηση αυτός καλείται να πληρώσει το μάρμαρο;

– Μπορεί να περιμένει τίποτα από τη θεσμική συνδικαλιστική γραφειοκρατία, όταν αυτή ορκίζεται στο όνομα του «κοινωνικού εταιρισμού» και προτάσσει το «συμφέρον της εθνικής οικονομίας», σβήνοντας από το χάρτη την ταξική διαφορά και την εκμετάλλευση;

Επειδή η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι «όχι», ουδείς δικαιούται να παρακολουθεί τις εξελίξεις καθηλωμένος στον καναπέ του. Ας ξεσηκωθούμε, ας βγούμε στους δρόμους, ας αρχίσουμε να οργανωνόμαστε και να αγωνιζόμαστε με ταξική ανεξαρτησία. Αν δεν το κάνουμε, κανέναν άλλο δε θα μπορούμε να κατηγορήσουμε, εκτός από τους εαυτούς μας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕίπαν… Εγραψαν… Είπαν…
Επόμενο άρθρο Κόντρες

Σχετικά Αρθρα

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

Στο Ψαχνό 13 Ιαν 2026, 19:32

Κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας και κρατικής καταστολής

Στο Ψαχνό 7 Ιαν 2026, 22:29

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τουμπάρει τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις

Προσπάθεια να οργανωθεί «κοινωνικός αυτοματισμός» με γκεμπελίστικα non paper

Στο Ψαχνό 20 Δεκ 2025, 08:25

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Υπάρχει διπλό σκάνδαλο βοσκοτόπων, που ξεκίνησε επί Τσίπρα και κορυφώθηκε επί Μητσοτάκη

Στο Ψαχνό 2 Ιούν 2025, 19:37

Ο Μητσοτάκης στη θέση του «ψεύτη βοσκού»

Στο Ψαχνό 22 Φεβ 2025, 11:42

Εγκλημα στα Τέμπη: Δύο χρόνια αργότερα, ο κόσμος δεν ξέχασε

Στο Ψαχνό 27 Ιαν 2025, 19:04
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση

15 Φεβ 2026, 20:27
Ιστορία

Ετούτ’ η μάντρ’ αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου. / Σ’ αφτήν απάνου βρόντηξεν ο Διγενής το Χάρο.

15 Φεβ 2026, 12:45
Πολιτισμός

Oι Παλαιστίνιοι τσάκισαν το «No Politica» στη Μπερλινάλε

15 Φεβ 2026, 10:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη

15 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

«Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας

14 Φεβ 2026, 20:12
Διεθνή

Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του

14 Φεβ 2026, 09:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

14 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

13 Φεβ 2026, 20:58
Πολιτική

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

13 Φεβ 2026, 19:24
Αγροτικά

Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»

Mε κρατικό χρήμα μπαίνουν στην προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ

13 Φεβ 2026, 18:47
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη

Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Σερβία: Εθνική εορτή.

Καναδάς: Ημέρα σημαίας.

Σιγκαπούρη: Ημέρα ολικής άμυνας.

1923: Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο.

1933: Απόπειρα εκτέλεσης του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ από τον ιταλό αναρχικό Τζιουζέπε Ζαμκάρα.

1951: Δίμηνη φυλάκιση στον πρώην υπουργό Πάνο Χατζηπάνο για σκάνδαλο με καύσιμα.

1993: Βόμβα σε κτίριο ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά με αφορμή δύο πολύνεκρα ναυάγια (ΕΛΑ-1η Μάη).

1996: Ρουκέτα κατά του υπαίθριου γκαράζ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (17Ν).

1999: Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν εκδιώκεται από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, συλλαμβάνεται από Κενυάτες και παραδίδεται στους τούρκους διώκτες του.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo