►Ο πρωθυπουργός μιλάει με τη βεβαιότητα ότι ο νόμος – πλαίσιο θα ψηφιστεί. Μια βεβαιότητα που πηγάζει από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ομως, οποιοσδήποτε νόμος ψηφίστηκε από τις εκάστοτε πλειοψηφίες και είχε απέναντί του τους ενδιαφερόμενους, απέτυχε στην εφαρμογή του.
Γ. Παντελάκης (Ελευθεροτυπία)
►Σε συνθήκες «εργασιακού Μεσαίωνα» δουλεύουν περίπου 2.000 εργαζόμενοι στα ορυχεία και στις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. «Νοικιάζονται» από εργολάβους στην επιχείρηση με αποδοχές που αντιστοιχούν στο 1/3 των μόνιμων συναδέλφων τους και πολλές φορές δεν τους καταβάλλονται επιδόματα, νυχτερινά και υπερωρίες. Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για «δουλεμπόριο», ενώ καταγγέλλουν ένα καθεστώς παρανομίας που φέρνει αυτή η πρακτική στο Ενεργειακό Κέντρο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, στο όνομα της μείωσης του κόστους: φορτηγά κυκλοφορούν στα ορυχεία χωρίς πινακίδες, με ανεκπαίδευτους οδηγούς και εργάτες, πολλές φορές αλλοδαπούς, που αμείβονται μόλις με 500 ευρώ τον μήνα και παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων.
Εθνος
►Εάν μεταφράζαμε καθημερινά μόνο τα άρθρα και τα σχόλια της εφημερίδας New York Times αυτό που ονομάζουν «αντιαμερικανισμό» θα είχε αγγίξει το 99%.
Μ. Ιγνατίου (Ημερησία)
►Ασχετοι και ανίδεοι αλλά ορεξάτοι αποδεικνύονται οι «κουμπάροι» που διαχειρίζονται τον πακτωλό των ταμείων. Η «Ακρόπολις» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ηδη, υπόγειες διαδρομές αποκαλύπτονται με άλλα τρία ταμεία. Ο Πρινιωτάκης που αποκάλυψε ότι κέρδισε πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μια μέρα, είναι άνθρωπος του Μητσοτάκη. Οι «κουμπάροι» έχουν τον πρώτο λόγο στα περισσότερα από τα 80 ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν στη χώρα μας, καθώς αυτοί επιλέγονται και διορίζονται με αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης. Απόστρατοι, αποτυχόντες βουλευτές, κομματάρχες και κομματικοί παρατρεχάμενοι πιάνουν μια καρέκλα ασφαλιστικού ταμείου και κάθονται πάνω στον «κουμπαρά», που συνολικά διαθέτει 28,9 δισ. ευρώ, όση είναι η κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση – αποτίμηση του Τσιτουρίδη.
Ποντίκι
►Στα 80,23 δισ. ευρώ φθάνουν τα υπόλοιπα του συνόλου των δανείων που έχουν λάβει τα νοικοκυριά από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μέχρι και το τέλος του 2006. Μόνο το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι Ελληνες καταναλωτές δανείστηκαν 2,2 δισ. ευρώ.
Καθημερινή