♦ Eκδήλωση/Συζήτηση – Οι κολεκτίβες στην Παρισινή Κομμούνα – Τετάρτη 25 Μαρτίου 20:00 – Γ. Βώκος καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ – Κοινωνικός χώρος για την ελευθερία Μικρόπολις – Βενιζέλου με Βασ. Ηρακλείου 18 – Αντιεξουσιαστική Κίνηση (αφίσα)
Και λέγαμε: κάτι μας θυμίζει το όνομα του ομιλητή στην εκδήλωση της ΑΚ, κάτι μας θυμίζει. Και θυμηθήκαμε. Ο Γεράσιμος Βώκος, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ (πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών τότε), είναι ένας από τους 44 πανεπιστημιακούς που στις 23 Νοέμβρη του 2012 υπέγραψαν αναφορά προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την οποία του ζητούσαν «επειδή τελούνται αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως», να προχωρήσει «στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να απελευθερωθεί το κτήριο Διοίκησης» του ΑΠΘ. Αυτή η κατάπτυστη επιστολή κατέληγε ως εξής: «Είναι αυτονόητη η ευχή όλων, οι ενέργειες να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή στοργή για τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας». Μια βδομάδα μετά, τα ξημερώματα της 30ής Νοέμβρη, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ΑΠΘ και έσπασαν την κατάληψη, προβαίνοντας σε 11 συλλήψεις. Για ποιο λόγο γινόταν η κατάληψη; Για να λυθεί το πρόβλημα των εργολαβικών υπαλλήλων καθαριότητας. Οπότε ο κ. Βώκος είναι ο… καταλληλότερος για να μιλήσει για την Παρισινή Κομμούνα στην εκδήλωση της ΑΚ. Αλλωστε, τα ΜΑΤ που ο κ. Βώκος κάλεσε να μπουκάρουν στο ΑΠΘ δεν φέρθηκαν σαν τους βερσαλλιέρους του Θιέρσου που τουφέκιζαν εν ψυχρώ τους κομμουνάρους, αφού πρώτα τους λιάνιζαν με τις ξιφολόγχες. Τα ΜΑΤ απλώς έριξαν λίγο ξύλο και έκαναν κάποιες συλλήψεις.
♦ Στην Αθήνα έστειλαν τα ΜΑΤ να χτυπήσουν την περιφρούρηση των απεργών βιβλιοϋπάλληλων, όταν το μαγαζί άνοιξε Κυριακή. Και στη Θεσσαλονίκη έστειλαν έγγραφο για ν’ απαντήσουν σε συνέντευξη του εκεί σωματείου βιβλιοϋπαλλήλων, κατηγορώντας ότι το σωματείο μπερδεύει «τις λήξεις συμβάσεων με τις απολύσεις»! Αυτό, βέβαια, είναι τίτλος τιμής για ένα σωματείο, γιατί ο άνεργος εξακολουθεί να είναι άνεργος, είτε απολύθηκε είτε «έληξε η σύμβασή του». Λέει και άλλα ψέματα η διοίκηση του Ιανού, στα οποία απάντησε αναλυτικά με ανακοίνωσή του το σωματείο. Εμείς άλλο θέλουμε να τονίσουμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να ενεργοποιηθεί και η κοινωνική παρέμβαση. Μπορούν οι πελάτες να υψώσουν φωνή ενάντια στις αντεργατικές ενέργειες των αφεντικών (δεν είναι και τόσα πολλά τα βιβλιοπωλεία). Μπορούμε όλοι να απαιτήσουμε από συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενους να πάψουν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στους χώρους αυτού του μαγαζιού.
♦ Λευτεριά στον αγωνιστή Ισμαήλ Ζατ – Λευτεριά στο συλληφθέντα από το γερμανικό ιμπεριαλισμό Ισμαήλ Ζατ – Κάλεσμα Συγκέντρωση διαμαρτυρίας – Δευτέρα 23 Μαρτίου 11πμ – Εξω από τη γερμανική πρεσβεία (Καραολή και Δημητρίου 3 Κολωνάκι) – Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν (αφίσα)
Η ίδια ιστορία. Ενας αγωνιστής που ζει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, η οποία του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, ταξιδεύει με νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα στη Γερμανία και εκεί συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Ο λόγος; Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του. Αυτό συνέβη και με τον 63χρονο Ισμαήλ Ζατ, που ζει στην Ελλάδα από το 1988. Και βέβαια διωκόταν στην Τουρκία για την πολιτική του δράση. Τα ελληνικά δικαστήρια, όμως, απέρριψαν το αίτημα έκδοσης που υπέβαλε η Τουρκία. Αλλωστε, η χορήγηση πολιτικού ασύλου έχει το νόημα της προστασίας κάποιου που διώκεται για τη δράση του από ένα ανελεύθερο καθεστώς. Το γερμανικό καθεστώς, όμως, έχει διαφορετική γνώμη και ετοιμάζεται να απελάσει έναν αγωνιστή που έχει πολιτικό άσυλο σε χώρα-μέλος της ΕΕ στην Τουρκία, αρκούμενο σ’ ένα απλό αίτημα έκδοσής του.