Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο
  • Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ
  • Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών
  • Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;
  • Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;
  • Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Νίκας τοις ευσεβέσι…
Κόντρες

Νίκας τοις ευσεβέσι…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Σεπ 2014, 00:00

♦ Νίκας τοις ευσεβέσι…

Σιγά που θ’ άφηνε ο Σαμαράς τον Τσίπρα να του κλέψει τη θεία χάρη, την οποία έχουν αποκλειστικότητα να απονέμουν οι καλόγεροι του Αγίου Ορους (έχουν συμβόλαιο με το Θεό, επικυρωμένο με χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων, με φιρμάνια οθωμανών σουλτάνων, ακόμη και με διαταγές των ναζιστικών αρχών κατοχής). Βλέποντας ότι ο Τσίπρας θα παίξει μέχρι αηδίας το χαρτί της ευσέβειας (ακόμη και την παλιά θέση για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος πέταξε στα σκουπίδια, μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ), έβαλε μπροστά τα μεγάλα μέσα. Φόρεσε λευκά γάντια και στήθηκε μπροστά στο φακό για να παραλάβει με ευλάβεια χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα, που επαναπατρίστηκε από το Μουσείο Γκετί και θα επιστραφεί στη Μονή Διονύσου του Ορους, αφού πρώτα εκτεθεί στο Χριστιανικό Μουσείο. Ο ηγούμενος, πιστός στη χιλιόχρονη παράδοση-συμβόλαιο με το Θεό (που περνάει από το γλείψιμο της εκάστοτε εξουσίας), ζήτησε από τον Σαμαρά να μεταφέρει ο ίδιος το χειρόγραφο στο μοναστήρι το Νοέμβρη. Οπότε προβλέπεται λαμπρή τελετή, σε απευθείας μετάδοση από τα κανάλια. Πού να φτουρήσει τώρα ο Τσίπρας… Αλλωστε, το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» αποτελεί προνόμιο της Δεξιάς από καταβολής νεοελληνικού κράτους. Μόνο που εκλογικά θαύματα δε γίνονται. Κι όταν δακρύζει καμιά εικόνα, το παγκάρι του παπαδαριού γεμίζει, όχι οι κάλπες πολιτικών που καταρρέουν.

♦ Εγιναν ρόμπες

Οταν η συγκυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, χρησιμοποίησε σαν προπαγανδιστικό όπλο της το νόμο για τη δημιουργία νέας κρατικής τηλεόρασης, ο οποίος προέβλεπε ανεξαρτησία από την κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι κατοχυρωνόταν μέσω του τρόπου εκλογής του Εποπτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου (μέσω διαγωνισμού με τη συμμετοχή ιδιωτικής εταιρίας συμβούλων και ΑΕΙ). Κάποιοι μπορεί να έχαψαν αυτό το παραμύθι, όμως μια ματιά στα δελτία ειδήσεων μπορούσε να πείσει τον καθένα ότι η ΔΤ και στη συνέχεια η ΝΕΡΙΤ ήταν κυβερνητική ντουντούκα. Με απροκάλυπτο τρόπο, ιδιαίτερα μετά την αποπομπή του Προκοπάκη και την τοποθέτηση ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Μακρυδημήτρη, που ήταν επιλογή του Μαξίμου.

Μετά ήρθε η νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατάργησε το φερετζέ της ανεξαρτησίας, μεταφέροντας την ευθύνη για το διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Αυτό εξόργισε ακόμη και την EBU, η οποία είχε συμβιβαστεί με τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ και είχε εγκαταλείψει τους απολυμένους της ΕΡΤ.

Και φτάσαμε στα της Θεσσαλονίκης. Η Βούλτεψη (τέρας οξύνοιας!) διέταξε να μην μεταδοθούν ομιλία και συνέντευξη του Τσίπρα, για να μην βρίσκεται στην επικαιρότητα δυο μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθούν ο (δεξιός) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής του Μορώνης, καταγγέλλοντας off the record παρέμβαση στο έργο τους. Το χειρότερο ήταν πως χάρη στις… ταρζανιές της Βούλτεψη έγινε τόσος ντόρος που όλα τα ιδιωτικά κανάλια μετέδωσαν απευθείας και τις δυο εμφανίσεις του Τσίπρα, ο οποίος εξασφάλισε τζάμπα διαφήμιση από την ίδια την κυβέρνηση!

Το Σαββατοκύριακο η συγκυβέρνηση έγινε ρόμπα και τη Δευτέρα το πρωί η Βούλτεψη πήρε σβάρνα τα ερτζιανά για να «εξηγήσει» ότι… δεν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση, αλλά απόφαση της ΝΕΡΙΤ, με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών της! Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε να την… επιβεβαιώσει ο Χωμενίδης, διορισμένος ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, που με επιστολή του προς τον πρόεδρό του παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας «ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητά του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας –και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα– Ραδιοτηλεόρασης»!

Ποιος είναι ο πρόεδρος στον οποίο έστειλε την επιστολή παραίτησης ο Χωμενίδης; Ο περιβόητος Φορτσάκης, νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο οποίος φυσικά δεν παραιτήθηκε. Αλίμονο…

♦ Εχει αξία το τίποτα;

Προκειμένου να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμάχους στην πορεία διεκδίκησης της εξουσίας, δίνουν αξία ακόμη και στο τίποτα. Ολόκληρη συνέντευξη του Βουδούρη οργανώθηκε στην ΕφΣυν, για να φανεί ότι είναι… αρχηγός κόμματος. Ποιου κόμματος; Της «Κοινωνίας Πρώτα», η οποία βρίσκεται «σε φάση οργανωτικής ανάπτυξης», όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου (λέμε τώρα) που καλύπτει το ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα). Ο Βουδούρης μοστράρεται ως εκείνος που θα πάρει τους… κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι δε θέλουν να έχουν καμιά σχέση με τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο, και θα τους οδηγήσει σε «συμμαχία με την Αριστερά». Ποιος; Ο άνθρωπος που τον έκανε μια χαψιά ο Τατούλης. Είπαμε, όμως, όταν δεν υπάρχουν πραγματικοί υποψήφιοι σύμμαχοι, δίνεται αξία στο τίποτα.

♦ Γελοίος

Ο τάφος της Αμφίπολης έχει γίνει φετίχ για τον Σαμαρά, που δεν μπορεί καν να αυτοπροστατευθεί από τη γελοιότητα. Και καλά οι εθνικιστικές κορόνες, η τοποθέτηση της Παναγιωταρέα σε θέση… εκπροσώπου Τύπου της ανασκαφής που εκδίδει καθημερινά δελτία Τύπου (άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία!), τα περί… οιωνού που προδικάζει έξοδο από την κρίση και οι ανάλογες καθημερινές φαιδρότητες. Ομως να σηκώνεται κοτζάμ πρωθυπουργός, να πηγαίνει σε εκδήλωση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και να δηλώνει ότι η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη θα βοηθήσει στην «επιστημονική στοιχειοθέτηση των απαιτήσεων της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πολιτιστικών της θησαυρών, οι οποίοι έχουν εξαχθεί παράνομα», προσθέτοντας ότι «κορύφωση της προσπάθειας αυτής είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, μια μόνιμη και απαρέγκλιτη απαίτησή μας», ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας και αποκαλύπτει πανικό και προσπάθεια του Σαμαρά «να βρει θέμα» μπας και ξεφύγει από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα είναι γεμάτη από αρχαία μνημεία. Κνωσσός, Μυκήνες, Ακρόπολη, Βεργίνα και δεκάδες άλλα μνημεία πολλών αιώνων του αρχαίου κόσμου έχουν αποκαλυφθεί και έχουν τεκμηριωθεί (με μεγαλύτερη ή μικρότερη επάρκεια). Οταν όλ’ αυτά, όταν η ίδια η λεηλατημένη Ακρόπολη δεν στάθηκαν ικανά να φέρουν πίσω τα αρπαγμένα ευρήματα, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει την κατάσταση ο τάφος της Αμφίπολης;

Ετσι και αποδειχτεί, μάλιστα, όπως βάσιμα υποστηρίζεται από αρχαιολόγους, ότι το μνημείο είναι των ρωμαϊκών και όχι των μακεδονικών ή των ελληνιστικών χρόνων, ο Σαμαράς θα ψάχνει τρύπα να κρυφτεί. Αρχαιολογικά, βέβαια, θα έχει την ίδια σημασία, όμως ο εθνικιστικός παροξυσμός θα έχει υποστεί βαρύ πλήγμα. Πού να τα σκεφτεί, όμως, αυτά ο Σαμαράς, καθώς καθοδηγείται από τον εθνικιστικό του οίστρο και από την αγωνία για την τύχη της κυβέρνησής του;

♦ Προπαγάνδα και τζόγος

Το δίδυμο της συγκυβέρνησης παίζει με την προεδρική εκλογή, ρίχνει ονόματα στην εκδοτική πιάτσα (άλλα για να τα κάψει και άλλα για να ψαρέψει αντιδράσεις) και γενικώς προκαλεί μια κινητικότητα. Ε, να μείνει έξω από το χορό το Ποτάμι δε θα ταίριαζε. Κάτι έπρεπε να πει ο Θεοδωράκης για να βγει στον αφρό της δημοσιότητας, μιας και ούτε η καλοκαιρινή εξόρμηση με βερμούδα και σαγιονάρα στις παραλίες απέδωσε, ούτε οι επισκέψεις σε υπουργούς. Γενικά έχει πέσει δημοσκοπικός περονόσπορος και το κόμμα του «νέου», που δε θέλει ούτε καλημέρα με το «παλιό» (στην ευρωβουλή, πάντως, εντάχθηκε στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα), έπρεπε να κάνει κάποια εντυπωσιακή κίνηση. Βγήκε, λοιπόν, ο Θεοδωράκης και πρότεινε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. Για να εισπράξει μετά από λίγες μέρες μια απάντηση, στην οποία ο Αλιβιζάτος τον κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, για αγένεια και πολιτική τσογλανιά, αφού δεν τον ρώτησε πριν πετάξει στην πιάτσα τ' όνομά του. Η δήλωση Αλιβιζάτου: «Θέλω να διευκρινίσω ότι, από την πλευρά του κ. Θεοδωράκη, δεν είχα γνώση της πολύ τιμητικής πρότασής του. Από την άλλη, δεν επιθυμώ να αναμειχθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, το όνομά μου στη διεξαγόμενη συζήτηση για την προσεχή προεδρική εκλογή. Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να μου δίνει μεγάλες ικανοποιήσεις».

Τι έμεινε απ' αυτή την ιστορία, πέρα από τον περιορισμένο ντόρο μερικών ημερών; Η κατηγορηματική δήλωση Θεοδωράκη, ότι «πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από αυτή τη Βουλή». Ο,τι υποστηρίζουν και τ' αφεντικά του, οι μεγαλοεκδότες, δηλαδή.

♦ Ω, τι χαρά!

Ποιος ενθουσιάστηκε περισσότερο και από τους συριζαίους για όσα είπε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη; Διαβάστε πρώτα τον έντυπο ενθουσιασμό και στο τέλος θα σας πούμε το όνομα:

«Απολύτως συγκεκριμένες και πλήρως ελέγξιμες ανά πάσα στιγμή είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Ακούγοντας τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλάβαμε καλύτερα, γιατί η κυβέρνηση απαγόρευσε στο θλιβερό όργανο προπαγάνδας της, την κρατική τηλεόραση, να μεταδώσει την ομιλία Τσίπρα με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση των δεσμευτικών εξαγγελιών Τσίπρα με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου λειτουργεί καταλυτικά εις βάρος των ηγετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι δεσμεύσεις αν υλοποιηθούν θα σηματοδοτήσουν μια τεράστια οικονομική ανακούφιση του λαού μας. Αρκούν οι αυτοβούλως αναληφθείσες εκ μέρους του δεσμεύσεις, για να διαμορφώσουμε σοβαρή άποψη για την ειλικρίνεια των προθέσεών του».

Ο γεμάτος χαρά αρθρογράφος, ο οποίος έχει πειστεί πλήρως από τις… δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Τσίπρας, είναι ο κ. Γιώργος Δελαστίκ («Εθνος», 15.9.2014). Διευθυντής του «Πριν», ηγετικό στέλεχος του ΝΑΡ, υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τι πρέπει να υποθέσουμε για τις επόμενες εκλογές;

♦ Ο άντρας ο πολλά βαρύς

Α, η καλή κουβέντα να λέγεται. Μπορεί ο τέως ποδοσφαιριστής, τέως ποδοσφαιροπαράγοντας και νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Ζαγοράκης να μην μπορεί στον προφορικό λόγο να σταυρώσει περισσότερες από πέντε λέξεις, όμως λαμβάνουμε κάτι άψογα δελτία Τύπου με τις ερωτήσεις που υποβάλλει. Να, την περασμένη Τρίτη ενημερωθήκαμε ότι «ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης ζητά με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση λήψη δράσεων για την επιμόρφωση των ανήλικων αθλητών και των οικογενειών τους, για τις επιπτώσεις των αναβολικών στην σωματική και ψυχική τους υγεία». Κάποιοι κακεντρεχείς θυμήθηκαν εκείνη την παλιά υπόθεση ντόπινγκ στην οποία βρέθηκε κατηγορούμενος, αλλά θα έπρεπε να θυμηθούν πως ο –Θοδωρής τότε– Ζαγοράκης αθωώθηκε, διότι την παραπάνω τεστοστερόνη την παρήγαγε ο οργανισμός του. Ηταν υπόθεση… αντρίλας και όχι ντόπινγκ. Κάποια στιγμή πρέπει να εμπιστευόμαστε την ελληνική αθλητική Δικαιοσύνη…

♦ Πολιτική παρακμή

Μετά το «χιλιόχρονον Ορος», ο Τσίπρας μετέβη και στην «αιώνια πόλη», όπου διάβηκε τις πύλες του Βατικανού για να συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο! Τι νόημα είχε αυτή η συνάντηση; Δεν φανταζόμαστε ότι αποσκοπούσε σε ψηφοθηρία μεταξύ των ελλήνων καθολικών, οι οποίοι είναι πολύ μικρή μειοψηφία. Στην επιχείρηση «φιλοτεχνούμε το προφίλ του ηγέτη διεθνούς εμβέλειας» εντάσσεται μάλλον η επίσκεψη. Αφού δεν είναι διαθέσιμο κάποιο τρανταχτό όνομα της ευρωζώνης και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, καλός είναι και ο πάπας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣυνέπεια της ήττας
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

Κόντρες 20 Φεβ 2026, 10:51

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

Κόντρες 16 Φεβ 2026, 13:39

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

Κόντρες 13 Φεβ 2026, 20:58

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

Κόντρες 11 Φεβ 2026, 14:41

Τελειωμένη περίπτωση

Κόντρες 9 Φεβ 2026, 10:53

Οσο ανεβαίνει η μαϊμού τόσο φαίνεται ο κώλος της

Κόντρες 5 Φεβ 2026, 22:11
Ροή Ειδήσεων
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

Ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

1902: Πεντακόσιοι νεκροί στη Βαρκελώνη σε συγκρούσεις απεργών-αστυνομίας.

1931: 61 νεκροί στο Καλάο (Περού) σε συμπλοκές στρατού-ανταρτών.

1932: Η Σοβιετική Ένωση αφαιρεί τη ρωσική υπηκοότητα από τον Λέοντα Τρότσκι.

1954: Επιστροφή 1.148 ελλήνων πολιτικών προσφύγων από την Ουγγαρία.

1972: Καταδίκη πέντε μελών του ΠΑΜ.

1973: Βόμβες της ΕΑΝ σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών στο Παλαιό Φάληρο.

1973: Δύο καταδίκες μελών της ΑΑΑ.

1974: Συλλαμβάνονται 35 ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.

1977: Βόμβα στην αποθήκη προϊόντων του Στασινόπουλου (ΕΛΑ).

1996: Η Τώνια Αντωνίου (ΠαΣοΚ) γίνεται η πρώτη γυναίκα που ψηφίζεται να ηγηθεί σε πολιτική νεολαία.

2000: Ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο και αφήνει παράλυτο τον 18χρονο μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη (Λούτσα).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo