Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία
  • Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας
  • Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι
  • Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο
  • Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες
  • «Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιούν 2018, 00:00

Βούδας

Ο Βούδας της Ραφήνας μίλησε. Και τι είπε; Συμφωνώ με την προλαλήσασα Ντόρα! Επί δυο μέρες τα «παπαγαλάκια» της ΝΔ τροφοδοτούσαν την επικαιρότητα με τόνους πολιτικού σασπένς: «επίκειται βαρυσήμαντη παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό – Θα μιλήσει στη Βουλή – Μπορεί να απευθύνει διάγγελμα» κτλ. κτλ. Για να εισπράξουν μια δήλωση 39 λέξεων. Την εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Ούτε «προδοσίες», ούτε «μειοδοσίες», ούτε «εθνικοί συναγερμοί», αλλά «ουσιώδεις διαφορές από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης». Οσο για την αναφορά στην ομιλία της Ντόρας, μιλάμε για «κάρφαρο» στον Κούλη (που την έβγαλε από τομεάρχη Εξωτερικών και ανακοίνωσε από τώρα ότι δε θα της δώσει υπουργείο), αλλά και για «κάρφαρο» στον Σαμαρά, τον οποίο η Ντόρα «ζωγράφισε» στην ομιλία της με τα εξής λόγια: «Ολοι όσοι προσεγγίζουμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, συμφωνούμε ότι όχι μόνο μπορούσαμε, αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να είχαμε βρει λύση. Ομως, τότε, δυστυχώς, μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Κέρδισε ο τυχοδιωκτισμός. Κέρδισε ο καιροσκοπισμός». Τα «σκάγια» παίρνουν, βέβαια, και τον Κούλη που έχει «περί πολλού» τον Σαμαρά.

Ισως η λακωνική ήπια παρέμβαση του Βούδα της Ραφήνας να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ότι ο Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή πολύ πιο «μαζεμένος» σε σχέση με τη δήλωση που είχε κάνει μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Συνάντηση… πνευμάτων

«Εγώ τότε διαχειρίστηκα την εθνική γραμμή, η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 12 Απριλίου 1992 και μάλιστα ομόφωνα, με μια αποχή και μάλιστα με εμένα να μην είμαι παρών στην τελική απόφαση. Η απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα “Μακεδονία“, σύνθετα ή παράγωγα», είπε ο Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή. Ποιος άλλος έχει ακριβώς την ίδια θέση; Ο συγκυβερνών εταίρος και υπουργός Καμμένος. Το λέει και το ξαναλέει.

Ο Καμμένος τότε ήταν ακροδεξιός νεοσσός στην αστική πολιτική. Δεν πήγε με τον Σαμαρά, αλλά με τον Μητσοτάκη, που τον βοήθησε να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής (το 1993). Ο δε Σαμαράς, με κομμένα τα φτερά μετά το ναυάγιο του σκάφους ΠΟΛΑ, προσκύνησε τον Καραμανλή ο οποίος τον επανέφερε στη ΝΔ, πρώτα ως ευρωβουλευτή και μετά ως βουλευτή και υπουργό. Και βέβαια, έκανε «γαργάρα» τη νέα… εθνική γραμμή, που από «καμιά αναγνώριση κράτους με το όνομα “Μακεδονία“, σύνθετα ή παράγωγα», είχε γίνει «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων». Εννοείται πως και ο Καμμένος είχε αποδεχτεί αυτή τη γραμμή, που παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή και υποστηρίχτηκε σε επίπεδο πρακτικής πολιτικής το 2008.

Για τους εθνικιστές δεν υπάρχουν αρχές. Υπάρχει μόνο η πολιτική σκοπιμότητα της κάθε συγκυρίας. Γι' αυτό και σήμερα, μολονότι υποστηρίζουν την ίδια θέση, Σαμαράς και Καμμένος στέκονται σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.

Ψεματάρες

Σαμαράς και Βενιζέλος υποτίθεται ότι έχουν αναπτύξει «καλή χημεία» από την εποχή που συγκυβερνούσαν. Στη συζήτηση για το «Μακεδονικό», όμως, δεν απέφυγαν το αλληλομαχαίρωμα. Με στιλ, βέβαια, για να μη χαλάσουν την «καλή χημεία».

«Και όσον αφορά τα περί δηλώσεων Βενιζέλου στα Ηνωμένα Εθνη τον Σεπτέμβρη 2014, απάντησε χθες καθαρά ο ίδιος: Ηταν δική του άποψη, όχι δική μου», είπε ο Σαμαράς. Τι είχε πει ο Βενιζέλος; «Εχω μία σταθερή θέση την οποία έχω κατ’ επανάληψη διατυπώσει. Είναι η ενιαία εθνική θέση από τον Απρίλιο του 1993. Ναι, χρειάζεται συμβιβαστική λύση με τη γειτονική χώρα, ναι, η λύση είναι ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, ναι, πρέπει το όνομα αυτό να χρησιμοποιείται erga omnes και εσωτερικά και διεθνώς […] Αυτά τα έχω πει, άλλωστε, δύο φορές ως υπουργός Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά δεν ήμουν –λέω παρεμπιπτόντως– απλώς υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ήμουν και κυβερνητικός εταίρος. Ηξερα πάρα πολύ καλά ποια είναι η ενιαία και διαχρονική θέση της χώρας και δεν χρειαζόμουν έγκριση του κ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού, προκειμένου να διατυπώσω τη δική μου θέση ως κυβερνητικού εταίρου, υπουργού Εξωτερικών και εκπροσώπου της χώρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Ως εκπρόσωπος της χώρας λέει ότι μίλησε ο Βενιζέλος και όχι εκφράζοντας την προσωπική του θέση, όπως λέει ο Σαμαράς.

Οταν δε, λίγες ώρες μετά την ομιλία Σαμαρά, ο Τσίπρας αναφέρθηκε στην ομιλία Βενιζέλου στον ΟΗΕ το 2014, ο Βενιζέλος τον διέκοψε για να τον διορθώσει, λέγοντας ότι αυτό που παρουσίασε στον ΟΗΕ δεν ήταν η προσωπική του θέση, αλλά «θέση της χώρας». Και το επανέλαβε: «Διατύπωσα την πάγια θέση της χώρας από το 1993». Συμπέρασμα: ή ο Βενιζέλος λέει ψέματα ή ο Σαμαράς λέει ψέματα, ότι τάχα ο Βενιζέλος παρουσίασε την προσωπική του θέση. Λαμβάνοντας υπόψη τη σιωπή Σαμαρά ως υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή (όταν το ζήτημα χειριζόταν η Μπακογιάννη), είμαστε σίγουροι ότι ψέματα λέει ο Σαμαράς και όχι ο Βενιζέλος. Απλά, ο Σαμαράς τότε ήθελε να επανακάμψει στην αστική πολιτική σκηνή και έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο, κατά το κοινώς λεγόμενο. Και μετά, όταν έγινε πρωθυπουργός, ξαναέκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο, γιατί χωρίς τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνησή του θα έπεφτε.

Ασε μας, κυρά μου…

Επειδή «πιστολιάζεις» καλά τους στόχους στη σκοποβολή δε γίνεσαι και πολιτικός παράγοντας. Η αθλήτρια Κορακάκη, γνωστή για τον εθνικιστικό-ακροδεξιό λόγο της, εκτός των άλλων, μας είπε: «Εκπροσωπώ τα ελληνικά χρώματα και οι επιτυχίες ανήκουν σε όσους αγαπούν την πατρίδα έμπρακτα». Ασε μας, κυρά μου, που θα μας το παίξεις και πατριωτικό κόσκινο. Εν αντιθέσει με σένα, εμείς ξέρουμε την ιστορία αυτού του τόπου…

Απελπισία

Την ώρα που ο δυτικός ιμπεριαλισμός αποθεώνει τον Τσίπρα για τη συμφωνία με τον Ζάεφ (με ανακοινώσεις κυβερνήσεων και δηλώσεις ηγετών, όπως η Μέρκελ, και κορυφαίων παραγόντων, ο Μητσοτάκης ψάχνει απελπισμένος στηρίγματα. Κατάφερε να βρει μόνο τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον γνωστό ακροδεξιό (προέρχεται από το CSU, το κόμμα του φασίστα Στράους) πρόεδρο της ευρωβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ. Δύο σελίδες συνέντευξη του Βέμπερ στα «Νέα» της περασμένης Δευτέρας, ούτε μια λέξη για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Ούτε ερώτηση από τον ανταποκριτή της φυλλάδας στο Βερολίνο. Αυτά τα πράγματα συμφωνούνται εκ των προτέρων. Ο Βέμπερ θέλει να στηρίξει τον Μητσοτάκη, ο Βέμπερ μισεί τον Τσίπρα, όμως το «Μακεδονικό» είναι άλλη ιστορία. Σ' αυτή την υπόθεση ο Βέμπερ είναι με τη Γερμανία, δηλαδή υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.

Κατά τα άλλα, ο Βέμπερ δεν έχει αντίρρηση να σύρει στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του τα εξ αμάξης: «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κόστισε πολύ ακριβά στους Ελληνες – Οι διεθνείς επενδυτές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να γίνουν πραγματικά επενδύσεις – Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία της χώρας – Εμείς συνδέουμε με τον Μητσοτάκη την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα κάνει τη χώρα ελκυστική για τους επενδυτές – Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει στεγνώσει, δεν έχει ψυχή, δεν δίνει ελπίδα για το μέλλον – Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι διαθέτει ισχυρή βούληση και εντολή» κτλ.

Μόνο που και σ' αυτό το ζήτημα ο Κούλης ψωνίζει από το κάτω ράφι. Αρκεί να θυμηθούμε τι λένε αυτές τις μέρες στελέχη όπως ο Γιούνκερ, ο Ρέγκλινγκ, ο Ντομπρόβσκις, ο Μοσκοβισί, αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος υπέρ του «πραγματιστή» Τσίπρα και της «ισχυρής δέσμευσής του στη μεταρρυθμιστική ατζέντα» για να καταλάβουμε την απελπισία του Κούλη. Μέχρι τώρα, το success story ως όρος είχε ακουστεί μόνο από το στόμα του Σαμαρά. Ποτέ από το στόμα ιμπεριαλιστή παράγοντα. Τώρα, επί Τσίπρα, ακούστηκε από το στόμα του Ρέγκλινγκ. Και ο Ρέγκλινγκ, σε αντίθεση με τον Βέμπερ, είναι από το πάνω ράφι της ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

«Παλτό»;

Οι φωτορεπόρτερ είχαν ειδοποιηθεί και οι κάμερες ήταν στημένες για να απαθανατίσουν την ιστορική στιγμή. Μόλις ακούστηκε το όνομα «Δημήτρης Καμμένος», ο βουλευτής σηκώθηκε, έκανε το σταυρό του, έβαλε το δεξί χέρι στην καρδιά, σήκωσε το αριστερό και είπε «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Βούτση, ανα κοινώνοντας τη διαγραφή του βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και -βεβαίως- τουϊτάρισε με το δικό του απαράμιλλο ύφος: «Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή. Κουτσός ο παίχτης». Με διαμορφωμένο το ποδοσφαιρικό κλίμα, αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για τον… Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο της πολιτικής. Ο παίχτης όδευσε από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό συνοδευόμενος από το γνωστό στους ποδοσφαιρόφιλους θόρυβο. Από τη ΝΔ, όμως, διαμηνύουν ότι δε σχεδιάζουν να πάρουν τον βουλευτή Καμμένο, γιατί το ακροδεξιό προφίλ του θα διώξει κεντρώους ψηφοφόρους. Ανοησίες. Εμείς πιστεύουμε ότι το «ντιλ» έχει κλείσει. Απλά θα ανακοινωθεί αργότερα. Κρατάμε, βέβαια, μια επιφύλαξη γιατί στην αστική πολιτική οι προφορικές-παρασκηνιακές συμφωνίες δεν τηρούνται πάντοτε. Σε μια τέτοια εξέλιξη, μια πολιτική καριέρα θα καταστραφεί πρόωρα και θα δικαιωθεί ο πρόεδρος Καμμένος.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠροπαγάνδα
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Κά(ρ)για Κάλλας

Κόντρες 10 Μαρ 2026, 19:19

Πύραυλος με υπογραφή

Κόντρες 9 Μαρ 2026, 10:35

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

Κόντρες 5 Μαρ 2026, 19:22

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

Κόντρες 4 Μαρ 2026, 21:52

Sumud

Κόντρες 27 Φεβ 2026, 14:48

Παπασταύρεια κουτοπονηριά

Κόντρες 26 Φεβ 2026, 20:44
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 20:03
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

9 Μαρ 2026, 19:45
Καταστολή

Σύνορα, θάνατοι και απελάσεις: Η Κρήτη και η νέα γεωγραφία της αποτροπής στη Μεσόγειο

9 Μαρ 2026, 13:26
Διεθνή

Κοιλάδα Μπεκάα: δύο σιωναζιστές νεκροί και κατάρριψη ενός ελικοπτέρου από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

9 Μαρ 2026, 12:27
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης θυμάτων τρομοκρατίας.

1971: Βόμβα της ΕΜΑ στην είσοδο των γραφείων της “Εστίας”.

1988: Χιλιάδες αμερικανοί ακτιβιστές εισβάλουν στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, 2.000 συλλήψεις (ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των ΗΠΑ).

1989: Βόμβα σε γαλλική τράπεζα στο Κολωνάκι (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1993: Βόμβα στην εφορία Πετρούπολης (17Ν).

2004: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, 192 νεκροί,1.460 τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo