Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τσιάρας-Κέλλας κατασκεύασαν ψεύτικη αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
  • Αθήνα-Ουάσιγκτον όπως Κολιάτσου-Παγκράτι
  • Ο Μητσοτάκης δρομολογεί την ολοκληρωτική υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στην αγορά
  • Ο Κόκκινος Δεκέμβρης του ’44 φάρος στο δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση
  • Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη
  • Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Δεκ 2016, 00:00

Της παρηγοριάς

Δεν παρευρίσκονται σε τραπέζι παρηγοριάς, μετά από κηδεία νέου σε ηλικία ανθρώπου. Αλλά δεν πρόκειται και για παιχνίδι του φακού. Ο Τσακαλώτος αποδεικνύεται καλύτερος ηθοποιός απ' όλους τους προκατόχους του των μνημονιακών χρόνων. Οταν απαιτείται δραματοποίηση, για να πέσουν στη συνέχεια οι υπογραφές, στο πλαίσιο ενός ακόμα «επώδυνου συμβιβασμού» παίρνει ύφος κηδείας. Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ μάλλον από αμηχανία μιμείται τον συνδαιτυμόνα του. Οταν ο άλλος παριστάνει τον συντετριμμένο συγγενή, ένας ευγενής ευρωπαίος τεχνοκράτης δεν μπορεί να χασκογελάει (αυτό μόνο ο Μπαρουφάκης θα μπορούσε να το κάνει). Συνδυάζοντας το δραματικό λόγο με το ύφος κηδείας, ο Τσακαλώτος προετοιμάζει τον ελληνικό λαό για τα νέα αντιλαϊκά χαστούκια που έρχονται, δείχνοντάς του «παραστατικά» ότι αυτός… πολεμάει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Κουτοπονηριές

«Ο επόμενος μήνας είναι, νομίζω, ο πιο κρίσιμος μήνας μετά από τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2015». Το είπε ο Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσία του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του μεγαλοστελέχους της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Καλά, αυτοί δεν είναι που μας έλεγαν ότι η δύσκολη είναι η πρώτη αξιολόγηση, που περιέχει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα, συν το Ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, ενώ η δεύτερη είναι παιχνιδάκι, γιατί προβλέπει μόνο κάτι υπόλοιπα, μεταρρυθμιστικά κυρίως;

Κουτοπονηριές. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δραματικό κλίμα «σκληρής διαπραγμάτευσης» (γι' αυτό και η αναφορά του Τσακαλώτου στην περίοδο Ιούλη-Αυγούστου 2015, όταν υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο και ψήφισαν τα πρώτα πακέτα αντιλαϊκών και αντεργατικών προαπαιτούμενων), ώστε στο τέλος να εμφανίσουν ως αναπόφευκτο «συμβιβασμό» τα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά πακέτα και την παράταση (επί της ουσίας) του Μνημόνιου και μετά το 2018.

Πάγος

Τα πρώτα δελτία Τύπου που στάλθηκαν από τα υπουργεία ενημέρωναν ότι οι υπουργοί Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου θα συναντηθούν με τον επίτροπο Μοσκοβισί. Οταν μια εφημερίδα παίρνει μια τέτοια ανακοίνωση, φροντίζει να στείλει δημοσιογράφο για να καταγράψει τις δηλώσεις υπουργού και επιτρόπου και να υποβάλει και καμιά ερώτηση, αν προλάβει. Τα πρακτορεία στέλνουν φωτογράφο για να βγάλει τις σχετικές φωτογραφίες και τα κανάλια στέλνουν κάμερα.
Λίγη ώρα μετά τα αρχικά δελτία, όμως, έφτασαν άλλα, που διευκρίνιζαν: «Στην αυριανή συνάντηση του υπουργού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δε θα γίνουν δηλώσεις και δε θα υπάρξει τηλεοπτική και φωτογραφική κάλυψη». Ο Μοσκοβισί τους έβαλε πάγο, αρνούμενος ακόμα και να φωτογραφιστεί μαζί τους, πόσω μάλλον να κάνει δηλώσεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις από κοινού με τον συνομιλητή του έλληνα υπουργό.  Ο Μοσκοβισί κανόνισε να δώσει συνέντευξη Τύπου μόνος του, στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα.

ΥΓ. Και μετά τη συνάντηση του Τσακαλώτου με τον Κερέ της ΕΚΤ δεν έγιναν δηλώσεις.

Ούτε τους τύπους

Τι είναι ο Μοσοκοβισί; Ενας απλός επίτροπος της ΕΕ, που ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει σ' ένα συνέδριο (άτυπη επίσκεψη). Κι όμως, εκτός από τους δύο βασικούς οικονομικούς υπουργούς (Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου), με τους οποίους συναντήθηκε, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ενώ έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας! Ούτε αρχηγός κράτους να ήταν…

Πριν συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας, ο Μοσκοβισί συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ. Δεν επεδίωξε να κάνει μια -έστω και σύντομη- συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, για να φανεί πως η Κομισιόν τηρεί ίσες αποστάσεις και εκτιμά εξίσου τους «κοινωνικούς εταίρους». Ούτε τους τύπους δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να τηρούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, όταν έρχονται στην ελλαδική μπανανία.

By the book

Η εποχή που ο Ντεϊσελμπλούμ υποδεικνυόταν από τους Τσιπραίους σαν τσιράκι του Σόιμπλε και… ανθέλληνας έχει παρέλθει. Πλέον, ο Ντεϊσελμπλούμ θεωρείται… φιλέλληνας. Απαλλαγμένος από το βάρος της χαλιναγώγησης του ξεσαλωμένου Μπαρουφάκη, ο πονηρός ολλανδός σοσιαλδημοκράτης δίνει πραγματικό ρεσιτάλ με τις δηλώσεις του, καθώς χωρίς να αποκλίνει ούτε μοίρα από το Μνημόνιο και τις αποφάσεις του Eurogroup, λέει τα πράγματα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην εκθέτει τους Τσιπροκαμμένους. Ρωτήθηκε για παράδειγμα τις προάλλες για το «πρωτογενές πλεόνασμα», το ύψος του οποίου υποτίθεται ότι θέλουν να μειώσουν οι Τσιπραίοι (μετά το 2018). Το «πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει το 2018 να φτάσει το 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, είπε ο Ντεϊσελμπλούμ, και «από τότε και μετά θα αποφασίσουμε για πόσο διάστημα μπορεί να μείνει σε αυτό το επίπεδο». Κι αμέσως έσπευσε να συμπληρώσει με διπλωματική ταχυδακτυλουργία: «Μακροπρόθεσμα μπορεί να μειωθεί λιγάκι».

Η προπαγάνδα των Τσιπραίων αρπάχτηκε από το «μπορεί να μειωθεί λιγάκι». Η ουσία, όμως, βρίσκεται στο «μακροπρόθεσμα». Γιατί το «μακροπρόθεσμα» σημαίνει κάμποσα χρόνια μετά το 2018. Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι «μεσοπρόθεσμα» το «πρωτογενές πλεόνασμα» θα παραμείνει στο 3,5%. Και έχει διευκρινιστεί ότι «μεσοπρόθεσμα» σημαίνει μια δεκαετία. Αρα, ο Ντεϊσελμπλούμ δεν έκανε τίποτ' άλλο από το να επαναλάβει ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο. Και υπερασπίστηκε την άποψη του Σόιμπλε, που θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει από τώρα οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» μετά το 2018, γιατί αυτή θα οδηγούσε σε ανάσχεση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Καραγκιοζιλίκια

Πόσες φορές ο αποπεμφθείς αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεν είχε ανακοινώσει αλλαγή στο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε «να γίνει πιο δίκαιο»; Ηταν ένα από τα… εισιτήριά του για τις ραδιοφωνικές εκπομπές, στις οποίες προσπαθούσε να βρίσκεται καθημερινά. Συνήθιζε, μάλιστα να λέει διάφορες παπάρες, τις οποίες μετά έπαιρνε πίσω με ανακοινώσεις του, στις οποίες κατήγγειλε ότι… διαστρεβλώθηκαν αυτά που είπε. Ο Αλεξιάδης έφυγε και… πήρε μαζί του και το σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών, με non paper και όχι με επίσημη ανακοίνωση, παρέθεσε μια σειρά φλυαρίες για «τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών», μέσω της οποίας «θα καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας», για να καταλήξει στο διά ταύτα: «Οσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 -αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα τρέχοντα δεδομένα και οι ανάγκες της αγοράς για σταθερότητα και ασφάλεια- κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνουν αυτή τη στιγμή βεβιασμένες  τροποποιήσεις». Τα τέλη παραμένουν ως είχαν, αυτό μας λένε.

Η μπάλα στην κερκίδα

Η Αχτσιόγλου, που απέκτησε και «κύκλους», διέρρευσε ότι «δεν μετατοπίστηκε η στρατηγική» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο/τρόικα. «Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περνούν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, γιατί ως τώρα δεν το έχουμε δει», είπαν οι κύκλοι. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Αχτσιόγλου έχει εντολή να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα. Μόλις τελειώσει το παζάρι Γερμανίας-ΔΝΤ σχετικά με το χρέος, θα αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για τα εργασιακά. Και η Αχτσιόγλου θα μετατραπεί σε… Κομανέτσι. Η ηλικία της, η σωματοδομή της και η αχαλίνωτη φιλοδοξία της θα τη βοηθήσουν στις κωλοτούμπες και τα φλικ-φλακ που θα χρειαστεί να κάνει.

Κουτόχορτο

Μ' όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις λέει η λαϊκή παροιμία και σε περιπτώσεις σαν της υπουργού Εργασίας Αχτσιόγλου ταιριάζει απόλυτα. Τάλε κουάλε με τον Κατρούγκαλο, του οποίου υπήρξε διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου. Θεωρώντας ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που καταναλώνουν κουτόχορτο με τη σέσουλα, η Αχτσιόγλου εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα ένα δελτίο Τύπου στο οποίο ισχυριζόταν ότι «θα έχει τις επόμενες ημέρες σειρά επαφών σε Αθήνα και Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προώθησης των θέσεων της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα». Και καλά, ας πούμε ότι η συνάντηση με τον Μοσκοβισί στην Αθήνα είχε τέτοιο χαρακτήρα (στην πραγματικότητα καθαρά εθιμοτυπική ήταν), αλλά οι συναντήσεις με τις ευρωβουλευτίνες Σκα Κέλερ (αντιπρόεδρο των Πρασίνων) και Γκάμπι Τσίμερ (πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς) σε τι μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης; Το ευρωκοινοβούλιο δεν εμπλέκεται καθόλου στη σχετική διαδικασία, ενώ οι δυο συγκεκριμένες ευρωομάδες είναι εντελώς μειοψηφικές και δεν επηρεάζουν ούτε τις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου.

Προβοκάτσιες

Το BBC κάνει ντοκιμαντέρ για την «άνοδο του λαϊκισμού» και βάζει δίπλα-δίπλα τον Τραμπ, την Λεπέν και τον Τσίπρα. Βολική προβοκάτσια για την επαναφορά της παλαιάς θεωρίας των «δύο άκρων». Δε χρειάζεται να είναι κανείς οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να διακρίνει τις διαφορές και να μην πέσει στην παγίδα. Ο Τσίπρας είναι ένας σοσιαλδημοκράτης αστός πολιτικός. Η Λεπέν είναι μια φασίστρια αστή πολιτικός. Δεν μπορούν, λοιπόν, να τοποθετηθούν σ' έναν κοινό παρονομαστή που λέγεται λαϊκισμός, στον οποίο τοποθετούν επίσης τον Τραμπ, τον Γκρίλο, τον Φάρατζ, τον Ορμπαν και οποιονδήποτε άλλο σπάει την «κανονικότητα» του παραδοσιακού αστικού συστήματος διακυβέρνησης.

Από άποψη ουσίας, ο Τσίπρας δεν έθεσε σε κίνδυνο το αστικό καθεστώς, ο Ορμπαν στην Ουγγαρία ή ο Κατσίνσκι στην Πολωνία το ίδιο. Ούτε ο Τραμπ θα θέσει σε διακινδύνευση τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ούτε η Λεπέν αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας (ήδη έχει στρογγυλέψει πολύ τον φασιστικό της λόγο, ενώ φρόντισε να ξεφορτωθεί ακόμα και τον πατέρα της, που δεν ευθυγραμμιζόταν). Αλλος είναι, λοιπόν, ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών: η αστική πολιτική. Σ' αυτόν τον κοινό παρονομαστή, όμως, μπαίνουν και η Μέρκελ, ο Ομπάμα, ο Ολάντ, ο Ρέντσι, ο Ραχόι και όλοι οι υπόλοιποι αστοί πολιτικοί, ανεξαρτήτως της ιδιαίτερης κομματικής κατεύθυνσής τους.

Αστερίσκοι

Το σκυλολόι «τη λέει» στον Τσίπρα, επειδή είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που πήγε στην κηδεία του Κάστρο (οι ιμπεριαλιστικές χώρες εκπροσωπήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο, δεδομένου ότι ο Κάστρο δεν είχε κάποια επίσημη θεσμική ιδιότητα). Ο Τσίπρας, όμως, περίμενε πως και πως αυτή την ευκαιρία. Κανένας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να τον παρεξηγήσει (έχει δώσει πια τα διαπιστευτήριά του). Αντίθετα, θα κατανοήσουν την ανάγκη του να βάλει τους δικούς του «αστερίσκους», απευθυνόμενος στο στενό κομματικό ακροατήριο, όπως έκανε ο Α. Παπανδρέου όταν έβαζε «αστερίσκους» κάτω από τα ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ, τα οποία φυσικά ψήφιζε. Καταγγέλλοντας τον Τσίπρα για τη μετάβασή του στην Κούβα, το παιχνίδι του παίζουν.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕίναι η κινεζοποίηση…
Επόμενο άρθρο Η επανάσταση είχε πεθάνει πολύ πριν τον Κάστρο

Σχετικά Αρθρα

Αθήνα-Ουάσιγκτον όπως Κολιάτσου-Παγκράτι

Κόντρες 3 Δεκ 2025, 14:33

H ώρα του Φραπέ

Κόντρες 2 Δεκ 2025, 15:25

Ξεφτίλα είναι η ίδια η Εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Κόντρες 1 Δεκ 2025, 11:37

Βομβαρδισμός ανακοινώσεων = υπουργός σε μεγάλο ζόρι

Κόντρες 28 Νοέ 2025, 19:36

Ποιος είν’ αυτός ο τυχερός;

Κόντρες 27 Νοέ 2025, 09:31

Nα μιλήσει ο… σεβάσμιος

Κόντρες 26 Νοέ 2025, 13:55
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Τσιάρας-Κέλλας κατασκεύασαν ψεύτικη αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

3 Δεκ 2025, 15:17
Κόντρες

Αθήνα-Ουάσιγκτον όπως Κολιάτσου-Παγκράτι

3 Δεκ 2025, 14:33
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης δρομολογεί την ολοκληρωτική υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στην αγορά

3 Δεκ 2025, 10:10
Ιστορία

Ο Κόκκινος Δεκέμβρης του ’44 φάρος στο δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση

3 Δεκ 2025, 08:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη

3 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…

2 Δεκ 2025, 22:49
Η παπάρα

Ο Κυρανάκης στην πρωτοπορία του γκεμπελισμού

2 Δεκ 2025, 19:40
Διεθνή

H θέληση για αντίσταση παράγει (και) ιατρικά θαύματα

2 Δεκ 2025, 18:21
Κόντρες

H ώρα του Φραπέ

2 Δεκ 2025, 15:25
Εργατικά

Η κυβέρνηση πάει στα δικαστήρια την Απεργία-Αποχή των Διοικητικών ενάντια στις διαγραφές φοιτητών

2 Δεκ 2025, 14:11
Διεθνή

Σιωναζιστές έποικοι σάπισαν στο ξύλο και λήστεψαν ξένους αλληλέγγυους

Σε χωριό της Δυτικής Οχθης

2 Δεκ 2025, 10:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Δεκέμβρη

2 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Tα πολεμικά μονοπώλια και το ανώτατο κέρδος

1 Δεκ 2025, 19:21
Αγροτικά

Στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς – Παλλαϊκό μέτωπο στήριξης των αγωνιζόμενων αγροτών

1 Δεκ 2025, 14:26
Διεθνή

Η απώλεια της στρατηγικής ισορροπίας του Ισραήλ

Πολιτική Ανάλυση

1 Δεκ 2025, 13:35
Κόντρες

Ξεφτίλα είναι η ίδια η Εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

1 Δεκ 2025, 11:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη

1 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;

30 Νοέ 2025, 09:40
Εργατικά

Καμιά ανοχή στις απολύσεις μητέρων – η μητρότητα είναι δικαίωμα, όχι ποινή!

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού EKΠΑ για απολυμένη εργαζόμενη στην καθαριότητα

30 Νοέ 2025, 06:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Νοέμβρη

30 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη

Ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

1905: Η αστυνομία συλλαμβάνει πολλούς αντιπροσώπους του Σοβιέτ Πετρούπολης, ανάμεσά τους ο Τρότσκι που εξορίζεται στη Σιβηρία.

1942: Παραιτείται η κυβέρνηση Τσολάκογλου, ορκωμοσία νέας υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις αρχές κατοχής.

1944: «Δεκέμβρης» – Διαδήλωση του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος, αστυνομία και βρετανοί στρατιώτες χτυπάνε στο ψαχνό, 28 νεκροί και εκατό τραυματίες.

1973: Βόμβα των Λαϊκών Απελευθερωτικών Ομάδων Σαμποτάζ σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας (Αθήνα).

1984: Δυστύχημα στο εργοστάσιο της «Union Carbide» στο Bhopal της Ινδίας, 10.000 νεκροί και 300.000 τραυματίες.

1988: Τρεις βόμβες του ΕΛΑ σε υπηρεσίες της ΕΟΚ στην Αθήνα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τόσα χρόνια είχαμε μάθει όταν κάνουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, όταν μπλοκάρουν την εθνική οδό, όταν υπάρχει εν πάση περιπτώσει μία απεργία, να εκβιάζεται το πολιτικό σύστημα και να υπαναχωρεί και να δίνει, να δίνει, να δίνει. Ακριτα. Είδαμε που καταλήξαμε. Καταλήξαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Καταλήξαμε στο να έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο έδινε επιδοτήσεις σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

(Ο Τσιάρας με τον Χατζηδάκη πρέπει να έμειναν «παγωτά». Αυτοί προσπαθούν να καλοπιάσουν τους αγρότες, τους καλούν στα γραφεία τους τονίζοντας ότι είναι πάντα ανοιχτά γι’ αυτούς, και έρχεται ένας συνάδελφός τους, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και χαρακτηρίζει τους αγρότες εκβιαστές και λαμόγια. Η θεωρία του εκβιασμού δεν είναι καινούργια. Κάθε φορά που υπάρχει ένας διεκδικητικός αγώνας που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, οι αγωνιζόμενοι χαρακτηρίζονται εκβιαστές. Οι ΔΕΗτζήδες επειδή «κατεβάζουν τους διακόπτες», οι εργάτες καθαριότητας επειδή δημιουργούν «κίνδυνο διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», οι υγειονομικοί επειδή «απειλούν τις ζωές των ασθενών», οι εκπαιδευτικοί επειδή «παίζουν με τη μόρφωση των παιδιών μας», οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές επειδή «ταλαιπωρούν τον απλό κόσμο». Για τους αγρότες υπάρχει από παλιά ένα ποτ πουρί γκεμπελίστικων κατηγοριών, που ξεκινούν από το «προσεχώς Βουλγάρες» και καταλήγουν στα «σκυλάδικα» και στα «πολυτελή τζιπ». Ο Κυρανάκης, ως εκπρόσωπος της… μοντέρνας ακροδεξιάς, παιδί της γαλάζιας γενιάς του «party μωρή άρρωστη», κάνει ένα βήμα παραπέρα. Εντελώς αστοιχείωτος, όπως όλοι οι ακροδεξιοί γκεμπελίσκοι, δεν ξέρει καν τι είναι το ΟΣΔΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι δεν είναι αποτέλεσμα των αγώνων των αγροτών -των εκβιασμών, όπως τους χαρακτηρίζει, αλλά αποτέλεσμα της ήττας αυτών των αγώνων και της κυριαρχίας των καταστροφικών για τη φτωχή αγροτιά πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – ΚΑΠ. Είναι της μόδας όμως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και τι κάνει ο Κυρανάκης; Αδίστακτα και ανερυθρίαστα βαφτίζει τους αγρότες των μπλόκων λαμόγια, με τη λογική «πες, πες, κάτι θα μείνει». Ενώ έχει στηθεί μια εγκληματική οργάνωση, με αρχηγείο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με επιτελάρχες υπουργούς, αξιωματικούς γενικούς γραμματείς και προέδρους και αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπαξιωματικούς διάφορους Φραπέδες, Χασάπηδες, Καλφούτζους, Χλύκες κ.ά., που από τη μια αρπάζει τεράστια ποσά επιδοτήσεων με παράνομο τρόπο, μοιράζοντάς τες ιεραρχικά, και από την άλλη επικεντρώνεται στην αντι-δεξιά Κρήτη με στόχο να τη βάψει «μπλε» στις εκλογές του 2023, για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία της ΝΔ στη Βουλή, ο Κυρανάκης αντιστρέφει την πραγματικότητα, εξαφανίζει την εγκληματική οργάνωση και βάζει στη θέση της τους αγωνιζόμενους αγρότες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ο Κυρανάκης να φαίνεται εκτός γραμμής, όσο όμως οι αγρότες θα στέκονται στα μπλόκα, σε μπλόκα μαχητικής διεκδίκησης πάνω στις εθνικές οδούς και όχι απλής διαμαρτυρίας στους παράδρομους, η άποψη Κυρανάκη, θα γίνεται κυρίαρχη στον κυβερνητικό λόγο και ακόμα περισσότερο στο λόγο των -αλητών, ρουφιάνων- δημοσιογράφων που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo