Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν
  • Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη
  • Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Οκτ 2016, 00:00


Ανανέωση!

«“Παρών“ Κουβέλη, Ρουπακιώτη, Τζουμάκα, Ξενογιαννακοπούλου» διατυμπάνιζε ο τίτλος της «Αυγής». Ακόμα πιο σαφής ο υπότιτλος: «Συμπαράταξη προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων με το κυβερνών κόμμα». Και το εισαγωγικό σημείωμα: «Το “παρών” στο προσκλητήριο που απηύθυνε προ ημερών ο πρωθυπουργός στις δυνάμεις της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου έδωσαν, μέσω της παρουσίας τους στη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδρυτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί Αντ. Ρουπακιώτης και Στ. Τζουμάκας, αλλά και η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου». Ακολουθούσαν δηλώσεις των παραπάνω στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η παρουσία αυτών των τεσσάρων μπάζων της αστικής πολιτικής σηματοδότησε την πολυθρύλητη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποκάλυψε τη βαθιά του κρίση. Αν μιλάμε για τον κόσμο της Αριστεράς, αυτά τα πρόσωπα συμβολίζουν όψεις της πιο απεχθούς πολιτικής που εφαρμόστηκε στο απώτερο ή και το πρόσφατο παρελθόν. Ομως, και γενικότερα στον ελληνικό λαό δεν εκφράζουν απολύτως τίποτα. Γι' αυτό και ξεβράστηκαν από το αστικό πολιτικό σύστημα, του οποίου για κάποια περίοδο αποτέλεσαν επίλεκτα στελέχη. Τότε γιατί τους μαζεύει ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν υπάρχει τίποτ' άλλο να μαζέψει. Οι υπόλοιποι (κάτι Ραγκούσηδες για παράδειγμα) είναι σίγουρο ότι βολιδοσκοπήθηκαν και αρνήθηκαν. Οπότε επικράτησε η παροιμία «μάζευε κι ας είν' και ρώγες».

Remake

Σύμφωνα με το επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλάει στο Τάε Κβον Ντο,  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμπέραναν ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει άμεσα μια λύση για το χρέος. Κι αυτό, λέει, το συμπέραναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλάει με τόση αποφασιστικότητα προειδοποιώντας τους δανειστές και ιδιαίτερα τους Γερμανούς!

Η απάντηση δόθηκε την ίδια μέρα από τον Σόιμπλε, αλλά εμείς θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους προπαγανδιστές του Μαξίμου το εξής απλό. Τι εννοεί ο Τσίπρας όταν λέει ότι οι συμφωνίες μεταξύ εταίρων πρέπει να τηρούνται, γιατί διαφορετικά καθίστανται εξαιρετικά εύθραυστες; Οτι θα κάνει… ντα τον Σόιμπλε; 'Η ότι θα πάρει την Ελλάδα και θα φύγει από την ΕΕ; Κάποιος που έκανε δημοψήφισμα, πήρε 61% και την επομένη πήγε στην ΕΕ και τους είπε «φέρτε μου ό,τι θέλετε να υπογράψω», δεν είναι σε θέση ούτε να απειλήσει, ούτε να εκβιάσει. Τον παίρνουν στο ψιλό προκαταβολικά.

Οι μόνοι που μπορεί να εκβιάσει ο Τσίπρας είναι οι συριζαίοι, αλλά αυτό δεν αφορά τον Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε και οι άλλοι ιμπεριαλιστές ξέρουν ότι ζουν ένα ανέμπνευστο remake του 2015. Τότε το έργο είχε σασπένς, γιατί δεν ήξεραν το τέλος. Τώρα ξέρουν ότι μετά τους λεονταρισμούς θα ακολουθήσει μία ακόμα κωλοτούμπα.

♦ Φυσιολογικότατο και κυνικότατο

Αν υπάρχει είδηση από τις εκλογές στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το 93,5% που πήρε ο Τσίπρας, αλλά το ότι βρέθηκαν 210 άκυρα και λευκά. Μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Τσίπρας και στο πρώτο συνέδριο, αλλά τότε οι της Αριστερής Πλατφόρμας έριξαν λευκό, μετρώντας τα «κουκιά» τους που βγήκαν ελάχιστα πάνω από το 20%. Τώρα, οι Λαφαζανικοί δε βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλες φράξιες (53+ και Πλατφόρμα 2010) βρίσκονται στην κυβέρνηση και δεν αμφισβητούν την πολιτική της, οπότε ήταν αναμενόμενο ο Τσίπρας να εκλεγεί σχεδόν παμψηφεί.

Ψηφίζοντας τον Τσίπρα για πρόεδρο όλες οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν συνέπεια στην πολιτική τους συμπεριφορά. Πολλοί απ’ αυτούς που ψήφισαν τον Τσίπρα τον σιχαίνονται. Ομως, ο Τσίπρας είναι αυτός που φέρνει τα «ψηφαλάκια». Το «δυνατό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε τα γκάλοπ. Επειδή, λοιπόν, το μόνο που ενδιαφέρει όλους αυτούς τους αδίστακτους αριβίστες είναι η όσο το δυνατόν μακρύτερη παραμονή στην κυβερνητική εξουσία και στη συνέχεια το πέρασμα στην αντιπολίτευση με όρους μελλοντικής επανόδου στην κυβέρνηση, ψηφίζουν Τσίπρα. Φανατικά και κυνικά.

♦ Περί όνου σκιάς

«Συζητώντας σοβαρά για το τι κόμμα θέλουμε, αυτό το συνέδριο είναι ιδρυτικό», είπε η Δούρου στο συριζοσυνέδριο. Και ευθύς αμέσως εξήγησε τι εννοεί: «Σε αυτό το συνέδριο φτιάχνουμε μια νέα Αριστερά μακριά από εύκολες λύσεις και καθαρότητες, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Υπάρχει η περίπτωση να φύγουμε από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα και να γίνουμε κανονικό κόμμα;»

Της απάντησε ο Δ. Τζανακόπουλος, τέως γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ και νυν διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού (δηλαδή, κομμάτι από το παρεάκι του Μαξίμου): «Το 2ο συνέδριο δεν είναι ιδρυτικό, είναι ένα συνέδριο συνέχειας μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Είναι το συνέδριο μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία κατάφερε να είναι σήμερα η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ΕΕ μέσα από τα λάθη της, μέσα από τις αντιφάσεις της, μέσα από τα παράδοξά της, μέσα από τα σωστά και τα λάθη της».

Βλέπετε καμιά διαφορά ουσίας ανάμεσα στις δυο τοποθετήσεις; Εκπρόσωποι δύο φραξιών του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκαν (με… στιλ, πάντως) επί μιας λέξης («ριζοσπαστικό»), στην οποία η κάθε φράξια δίνει διαφορετικό περιεχόμενο. Επί της ουσίας της ακολουθούμενης πολιτικής δεν έχουν καμιά διαφωνία. Απλά η μία φράξια επιμένει να βαφτίζει αυτή την πολιτική… ριζοσπαστική, ενώ η άλλη φράξια εισηγείται την εγκατάλειψη του όρου.

♦ Ούτε πληρωμένος

Ούτε πληρωμένο να τον είχαν τον Χέρμαν βαν Ρομπέι οι συριζαίοι. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» φόρτωσε τα πάντα στον Μπαρουφάκη: «Ο ανεύθυνος υπουργός Οικονομικών χάλασε το παιχνίδι, αλλά κατέστρεψε μαζί και την εικόνα της Ελλάδας για να χτίσει τη δική του. Στοίχισε στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ… δεκάδες δισεκατομμύρια!». Οσο για τον Τσίπρα, αν και δεν είναι και πολύ κολακευτικά αυτά που είπε, εντούτοις εντάσσονται εύκολα στη γραμμή των «αυταπατών»: «Δεν υπολόγισε σωστά ο κ. Τσίπρας εξαιτίας της έλλειψης διεθνούς εμπειρίας, νόμιζε ότι οι αριστερές κυβερνήσεις θα τον στηρίξουν. Για αυτό και πήγαινε στο Παρίσι και στη Ρώμη μόλις εκλέχτηκε για να αποσπάσει την στήριξη των Σοσιαλιστών αλλά στην πραγματικότητα ήταν αντίπαλος των παραδοσιακών σοσιαλιστικών κομμάτων».

Τώρα που είναι συνταξιούχος της πολιτικής, ο Βαν Ρομπέι μπορεί να είναι ευγενής με ανθρώπους σαν τον Τσίπρα που φέρθηκαν με τόση υπευθυνότητα έναντι του ευρωσυστήματος.

♦ Μοιρασιές

Προκάλεσε εντύπωση σε πολλούς η τοποθέτηση του Τσακαλώτου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί στην κυβέρνηση και ότι τις αποφάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα τις πήραν όλοι μαζί. Κάποιοι περίμεναν ότι ο Τσακαλώτος, ως άτυπος ηγέτης της φράξιας των 53+, θα προχωρούσε σε κριτική προς τους Τσιπραίους. Τι είδους κριτική να κάνει, όμως, κάποιος που έχει συνυπογράψει τα πάντα, ενεργώντας ως alter ego του Τσίπρα, χωρίς ποτέ να εκφράσει διαφωνία; Την αλήθεια είπε για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Οσο για το μερίδιο εξουσίας που ζητά η φράξια του, αυτό δε θα ρυθμιστεί με ομιλίες από το βήμα του συνέδριου, αλλά παρασκηνιακά. Οι 53+ έχουν υπουργεία, έχουν γενικές γραμματείες, έχουν πόστα στον κρατικό μηχανισμό, ανάλογα με το ποσοστό τους στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευθούν, ενδεχομένως, μια νέα μοιρασιά, χωρίς να χρειαστεί να φτάσουν σε ρήξη (ούτε καν σε σύγκρουση) με τους Τσιπραίους. Αλλωστε, ο Τσακαλώτος είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να αυτοτοποθετηθεί στ' αριστερά του Τσίπρα. Είναι αυτός που μιλά με την τρόικα και υπογράφει τις συμφωνίες. Αν είχε διαφωνία, θα φρόντιζε να φύγει από το πόστο του υπουργού Οικονομικών. Οπως φροντίζει να δείχνει με κάθε ευκαιρία, όμως, όχι μόνο δεν προτίθεται να φύγει, αλλά του αρέσει. Και πάρα πολύ μάλιστα.

♦ Μεσάζοντες

Οι «Μεταρρυθμιστές» του Λυκούδη συναντήθηκαν με τις «Κινήσεις Πολιτών» του Τούντα και συζήτησαν για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το ναυάγιο της συζήτησης για την «ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς». Οπως ανακοίνωσαν, επαναβεβαίωσαν τη «σταθερή πολιτική βούληση και των δύο κινήσεων να συμβάλουν αποφασιστικά στην άρση των δυσκολιών και στη διατήρηση ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στις δυνάμεις του χώρου για την ενότητα και τη διαμόρφωση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης».

Παραμερίζοντας την καθιερωμένη σ' αυτές τις περιπτώσεις φλυαρία, κρατάμε το ότι ο Τούντας παίζει το ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την ομάδα Λυκούδη και μπορεί να γίνει γέφυρα για να περάσει ο Λυκούδης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Για να μην τον κατηγορήσουν οι ποταμίσιοι σαν αποστάτη, δεν είναι απαραίτητο ο Λυκούδης να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να συνεργάζεται μαζί τους, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στον Θεοδωράκη. Παλιά καραβάνα του πιο χυδαίου αναθεωρητισμού ο Λυκούδης, δεκαετίες στην ίντριγκα, τρώει δέκα Θεοδωράκηδες  μόνο για κολατσιό.

♦ Κι αυτός κρυφό καμάρι

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει Μνημόνιο, έχει διαλύσει την Κοινωνική Ασφάλιση, έχει βγάλει σε ξεπούλημα το σύνολο της κρατικής περιουσίας, αλλά ο πρώην γραμματέας του Τάσος Κορωνάκης στενοχωριέται για όσα «δεν άκουσε στο Τάε Κβον Ντο» και ασκεί κριτική λες και πρόκειται για κάποιο αριστερό κόμμα, που ακόμα υπάρχει ελπίδα να ασκήσει πολιτική προς όφελος του λαού. «Μάλλον ο στόχος του ανοίγματος στην κοινωνία και της δημιουργίας ενός μαζικού δημοκρατικού κόμματος δεν μοιάζει και τόσο ρεαλιστικός μια και οι εκβιασμοί που συνεχώς θα επανέρχονται, θα επιβάλουν τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, θέτοντας κόμμα και κυβέρνηση σε αντίθεση με τα συμφέροντα όσων θεωρητικά θα ήθελαν να εκπροσωπήσουν» γράφει ο Κορωνάκης απευθυνόμενος στο συριζικό ακροατήριο. Κι αφού σημειώσει με νόημα ότι «αυτός ο δρόμος αφήνει χώρο μόνο για μετεγγραφές τύπου Τζουμάκα και Ξενογιαννακοπούλου ή για την επιστροφή του Κουβέλη και τελικά σημαίνει την απόλυτη προσαρμογή σε ένα μοντέλο διαχειριστικού κόμματος, που το ενώνει η παραμονή στην εξουσία και όχι η ιδεολογία ή το πολιτικό σχέδιο για το μέλλον», καταλήγει: «Το πραγματικό ερώτημα για αρκετούς πια δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι κάνουμε όσοι αμφισβητούμε τη σημερινή πορεία. Πώς χτίζουμε μια αριστερή ανταγωνιστική πρόταση στον κυρίαρχο μονόδρομο, βρίσκοντας κοινά πεδία δράσης, προσπαθώντας να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας και θέτοντας τουλάχιστον τα σωστά ερωτήματα»!

Ολη η ιστορία είναι μπας και καταφέρουν να διασωθούν πολιτικά ο Κορωνάκης και η παρέα του, που αυτοτοποθετήθηκαν κάπου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ. Δυστυχώς γι' αυτούς, ο στόχος της δημιουργίας ενός «συνεπούς ΣΥΡΙΖΑ» δεν βρίσκει λαϊκή υποστήριξη. Εστω και διαισθητικά, οι εξαπατηθέντες αριστεροί ψηφοφόροι  τους θεωρούν συνυπεύθυνους για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπεύθυνους στην εξαπάτησή τους, και δεν τους δείχνει την παραμικρή εμπιστοσύνη.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕφετείο Επαναστατικού Αγώνα: ο ΕΑ προειδοποιούσε για τις βόμβες, παραδέχεται απόστρατος στρατηγός της ΕΛΑΣ
Επόμενο άρθρο Eπιχείρηση προπαγάνδας με το χρέος

Σχετικά Αρθρα

H επιτομή της βαρβαρότητας

Κόντρες 17 Οκτ 2025, 19:06

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

Κόντρες 16 Οκτ 2025, 20:52

Καμαρώνουν για τα καμένα

Κόντρες 15 Οκτ 2025, 22:14

Αλέξη εσύ σούπερ σταρ…

Κόντρες 6 Οκτ 2025, 15:18

Φτου σου, Δούκα

Κόντρες 3 Οκτ 2025, 15:04

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως; Οχι πάντα

Κόντρες 1 Οκτ 2025, 19:45
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

Μαυριτανία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1863: Ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α’.

1921: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκράντζο στη διάρκεια απόπειρας πραξικοπήματος.

1977: 220 νεκροί στη διάρκεια απεργιών σε εργοστάσιο ζάχαρης του Ελ Σαλβαδόρ.

1977: Βόμβες σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στο Πασαλιμάνι και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

1977: Εκτελείται ο επιχειρηματίας Μάρτιν Σλάιερ (RAF).

1983: Εκτελείται  ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Μόρις Μπίσοπ στη διάρκεια αιματηρού πραξικοπήματος από φράξια του κόμματός του.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo