Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη
  • Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών
  • Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»
  • Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί
  • Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;
  • Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Νοέ 2015, 00:00

Εθνικοφασιστικά

Α, όλα κι όλα, αυτοί που οργάνωσαν τη διαδήλωση των Ποντίων και «Ποντίων» για να διαμαρτυρηθούν, επειδή ο Φίλης χαρακτήρισε εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία το διωγμό των Ποντίων από τον ανερχόμενο τουρκικό εθνικισμό, δεν είναι φασίστες. Είναι αγνοί πόντιοι πατριώτες που τους έπνιξε το δίκιο τους. Το ότι τα γκεσέμια της νεοναζιστικής συμμορίας φωτογραφίστηκαν με άνεση και χάρη μαζί με τους διαδηλωτές ήταν… εντελώς τυχαίο. Οπως «τυχαία» είναι η διαστρέβλωση της Ιστορίας για όσα συνέβησαν στο έδαφος της οθωμανικής αυτοκρατορίας τις δυο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Τα πρακτοριλίκια του ελληνικού κράτους, για λογαριασμό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ήθελαν να πνίξουν τον αναδυόμενο τουρκικό εθνικισμό και τα αντιαποικιοκρατικά του χαρακτηριστικά. Πρακτοριλίκια που εξελίχθηκαν τελικά σε ένοπλη επέμβαση, η οποία απέτυχε οικτρά και έστρεψε το μένος του τουρκικού εθνικισμού ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της Τουρκίας. Παραχάραξη της Ιστορίας, εθνικισμός και φασισμός βάδιζαν πάντοτε χέρι-χέρι.

Μετρούν αντίστροφα

Ο Τσίπρας απευθύνθηκε στους υπουργούς του και τους ζήτησε να αναλάβουν δράση στο εκτός Μνημονίου πεδίο, προκειμένου να μείνουν στην Ιστορία ως μεγάλοι… μεταρρυθμιστές, που έσπασαν τις κατεστημένες δομές. «Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε μόνο το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές», τόνισε!

Ο αστικός Τύπος αρέσκεται να φτιάχνει αγιογραφίες του Τσίπρα, παρουσιάζοντάς τον ως «κυρίαρχο του παιχνιδιού». Ελλείψει ισχυρής εναλλακτικής λύσης και με το λαό καθηλωμένο, είναι λογικό να τον στηρίζουν. Και όσο αντέξει. Ολοι όμως γνωρίζουν (δεν είναι πολιτικά άπειροι), πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μετράει αντίστροφα. Οτι τα περί «παράλληλου προγράμματος», «βαθιών αλλαγών» και τα παρόμοια είναι απλώς προπαγανδιστικές μπαρούφες. Κάτι πρέπει να πει και ο πρωθυπουργός, για να μπορεί σε μια επόμενη φάση να καταφύγει στο αγαπημένο φάρμακο της αστικής πολιτικής: τον ανασχηματισμό. Θ' αλλάξει μερικούς υπουργούς, για να δείξει πως φταίνε αυτοί που δεν εφάρμοσαν τις εντολές του και δεν έβαλαν μπροστά το… παράλληλο πρόγραμμα.

Λήξις! Λήξις!

Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε πως είδε έναν από τους χρυσαυγίτες που «κοπάνησαν» τον Κουμουτσάκο στο εθνικοφασιστικό συλλαλητήριο των Ποντίων να μιλάει πριν την επίθεση με τον Κασιδιάρη. Οτι άκουσε τον Κασιδιάρη να λέει «αφήστε τους άλλους, πιάστε τον Κουμουτσάκο» και πως άκουσε τον Κασιδιάρη να φωνάζει προς τους μπράβους που κυνηγούσαν τον Κουμουτσάκο, αφού προηγουμένως τον είχαν χτυπήσει, «Λήξις! Λήξις!» κι αυτοί να σταματούν.

Η περιγραφή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει πως αυτοί που «κοπάνησαν» τον Κουμουτσάκο δεν ήταν κάποιοι που «θύμωσαν», αλλά οργανωμένο απόσπασμα τάγματος εφόδου, που έδρασε με εντολή και με στρατιωτική πειθαρχία. Να θυμίσουμε πως και το 2013 στο Μελιγαλά, όταν τα τάγματα εφόδου ξυλοκόπησαν άλλους ακροδεξιούς και φασίστες, ακόμα και ανθρώπους του Σαμαρά, ο Κασιδιάρης ήταν αυτός που έδινε τα στρατιωτικά παραγγέλματα.

Κι όμως, ο Κασιδιάρης είχε και εξακολουθεί να έχει την πιο ευμενή μεταχείριση απ' όλους τους χρυσαυγίτες. Γιατί άραγε; Τι ρόλος επιφυλάσσεται γι' αυτόν στη «σοβαρή» Χρυσή Αυγή και ποιοι κινούν τα νήματα;

Βιντεοκασέτα!

Γύρισμα κακόγουστης βιντεοκασέτας της δεκαετίας του '80 θύμιζε η επίσκεψη Τσίπρα-Σουλτς στη Λέσβο. Με το που κατέβηκαν από το αεροπλάνο είδαν να έρχεται μια σαμπρέλα με πρόσφυγες! Ηταν το σκηνικό για να πει ο Τσίπρας πόσο κακοί είναι οι τούρκοι δουλέμποροι που βάζουν τους πρόσφυγες σε «αυτοσχέδιες βάρκες» (λες και όταν τους στοιβάζουν σε κανονικές βάρκες είναι μικρότερος ο κίνδυνος). Μετά βρέθηκαν στη μέση του πουθενά δυο πρόσφυγες να ζητούν βοήθεια και αμέσως έπεσε στη θάλασσα να τους σώσει ο δήμαρχος, πρώην πολίστας! Ακόμα και ο μακαρίτης ο Φώσκολος πιο αληθοφανή πράγματα «γύριζε».

Χουνέρι

Τι ήταν αυτό που έπαθε η αυτού αθλιότης, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης; Γύρισε στη Βουλή μετά το γεύμα με τον Σουλτς και ανακοίνωσε περιχαρής πως ο Σουλτς συμφωνεί με όλα τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης και θα βοηθήσει να πραγματοποιηθούν. Η είδηση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου,  «βάρεσαν τα τέλια σε Βερολίνο και Βρυξέλλες», ενημερώθηκε ο Σουλτς και απαίτησε επανόρθωση. Ετσι, ο Βούτσης υποχρεώθηκε να ανασκευάσει χαμερπώς αυτά που είχε ανακοινώσει, λέγοντας ότι αυτά που είπε δεν ήταν δηλώσεις, αλλά… κατά λάθος είχε μείνει ανοιχτό το μικρόφωνό του. Αλλωστε, δεν είχε καν αρχίσει η συνεδρίαση της Βουλής, οπότε όσα είπε δεν καταγράφηκαν σε πρακτικά, οπότε είναι σαν να μην τα είπε!

Κρίμα το μουστάκι, ρε Βούτση! Καλά όλα τ' άλλα, αλλά αυτή την ιστορία με τα μικρόφωνα μόνος σου τη σκέφτηκες ή κανένας φωστήρας από τους συνεργάτες σου; Αφού ήσουν μέσα στην αίθουσα, δεν μπορεί να μην άκουσες πως όσα έλεγες μεταδίδονταν από τα μεγάφωνα. Γιατί δεν σταμάτησες ή γιατί δεν έκλεισες αμέσως το μικρόφωνό σου;

Ο Σουλτς, πάντως, για να καθησυχάσει τους «μεγάλους» στο Βερολίνο, βγήκε στον ΣΚΑΙ και διευκρίνισε ότι ουδέποτε υποστήριξε τη χαλάρωση του ελληνικού «προγράμματος» λόγω Προσφυγικού. Κι επειδή είναι γνωστός κωλοτούμπας (γι' αυτό δεν τον εμπιστεύεται σχεδόν κανείς στο Βερολίνο), ανασκεύασε και τη δημόσια δήλωσή του ότι θα παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές για τη χαλάρωση του προγράμματος. Δεν κατάλαβα σε τι αναφερόταν ο πρωθυπουργός, ήταν η δικαιολογία που επιστράτευσε (εξίσου άθλια μ' αυτή του Βούτση). Και για να δείξει πόσο πειθήνιος είναι στις κατευθυντήριες γραμμές των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι συμφωνεί με τη δήλωση Μοσκοβισί ότι «πρόγραμμα» και Προσφυγικό δε συνδέονται.

Αλλες εποχές…

Ο Ι. Πανούσης υπήρξε πάντοτε υπόδειγμα πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Για παράδειγμα, την περίοδο που ακολούθησε την τρομοϋστερία των συλλήψεων για τη 17Ν το 2002, συμμετείχε -αν και από κάποια απόσταση- σε εκδηλώσεις νομικών (και όχι μόνο) κύκλων, που αφορούσαν την τρομονομοθεσία, το «ειδικό» καθεστώς κράτησης κτλ. Τον θυμόμαστε, για παράδειγμα, ως εισηγητή σε μια διημερίδα που οργάνωσε τον Ιούνη του 2004 η Eπιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων Mελών του ΔΣA υπό τον γενικό τίτλο «Aσφάλεια και Eλευθερία στην εποχή της Aντιτρομοκρατικής Eκστρατείας (με αφορμή τις πολιτικές δίκες)». Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν: «Συνθήκες κράτησης των κατηγορούμενων για υποθέσεις τρομοκρατίας». Τον θυμόμαστε το Φλεβάρη του 2005 να συμμετέχει στο πάνελ που παρουσίασε το βιβλίο του δικηγόρου Ι. Μυλωνά για την πρώτη μεγάλη πολιτική δίκη της 17Ν, με τίτλο «ΥΠΟΘΕΣΗ 17Ν – Γιατί δεν ήταν δίκαιη η Δίκη», μαζί με τον Δ. Τσοβόλα (με την ιδιότητα του δικηγόρου), την τότε αντιπρόεδρο του ΔΣΑ Φρόσω Κιάου (υπουργό στην τελευταία υπηρεσιακή κυβέρνηση) και τον δικό μας Πέτρο Γιώτη.

Τώρα, βαφτίζει… συνοδοιπόρους της τρομοκρατίας όσους δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τις συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατούμενων και για τις πραγματικά φασιστικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, στοχοποιώντας ακόμα και στενούς συγγενείς φυλακισμένων αγωνιστών.

Τείχος προστασίας

Γιατί αυτό το τείχος προστασίας του τέως υπουργού και τέως προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται απ' αφορμή την καταδίκη της συζύγου του σε φυλάκιση 3,5 ετών για απάτη; Η δικηγόρος κα Πετσάλνικου έχει καταδικαστεί και παλαιότερα για «πέτσινες» επιταγές. Τότε, ο πολιτικά πανίσχυρος (δεξί χέρι του Γιωργάκη, βλέπετε) Φ. Πετσάλνικος είχε δηλώσει άγνοια για τις δραστηριότητες της συζύγου του. «Η σύζυγός μου είναι σύζυγός μου. Αν υπάρχει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα και μάλιστα για ποινικές πράξεις, αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη και όχι ο σύζυγος», είχε πει το 2007.

Τώρα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, διότι όπως αποδείχτηκε στη δίκη, η σύζυγος του τ. υπουργού «άρμεγε» κανονικά μια δυστυχή εργαζόμενη και την οικογένειά της, λέγοντάς της ότι τάχα έκανε προσφυγές στο ΑΣΕΠ και αλλού. Κάποια από τα ραντεβού έγιναν στο πολιτικό γραφείο του Πετσάλνικου στην Αθήνα και σε προθαλάμους υπουργικών γραφείων. Αρα, η απατεωνίστικη συμπεριφορά της συζύγου δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά και τον πανίσχυρο τότε σύζυγο και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε.

Παντός καιρού φασισταριά

Μέλη του συνδέσμου οπαδών της ΑΕΚ «Getto Club» φέρονται να είναι δύο από τα φασισταριά που «κοπάνησαν» τον Κουμουτσάκο υπό τις οδηγίες βουλευτών της ΧΑ. Δεν μας παραξενεύει καθόλου. Απλά, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα περί απομόνωσης των «γκεταίων» από την Original είναι περσινά, ξινά, σταφύλια. Πράγματι, παλιότερα τους είχαν απομονώσει. Με την επιστροφή Μελισσανίδη, όμως, οι «γκεταίοι» επανήλθαν, τάχα «αποκαθαρμένοι» και «απορροφήθηκαν» μέσα στο σύνολο των οπαδών, υπό τη σκέπη της Original. Στο φασιστικού τύπου πογκρόμ ενάντια σε κατοίκους της Φιλαδέλφειας και στη «Στρούγκα», στις 20 Ιούνη του 2014, αυτά τα φασισταριά πρωταγωνίστησαν, χωρίς κανείς από τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους ΑΕΚτζήδες να ενοχληθεί. Μια χαρά συνεργάστηκαν οι τραμπούκοι όλων των «αποχρώσεων». Αλλωστε, εκεί ίσχυε το «μόνο ΑΕΚ».

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε. Αν οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ θέλουν να επανέλθουν στην παλιά αντιφασιστική παράδοση, ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Και βέβαια, αντιφασισμός χωρίς μια ειλικρινή αυτοκριτική για τη συμμετοχή τους στο πογκρόμ της Φιλαδέλφειας δεν μπορεί να υπάρξει.

Σιγά τους προτεστάντες

Νέο σκάνδαλο χρηματισμού στη Γερμανία. Λάδωσαν για να πάρουν το Μουντιάλ. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ενώ τρίζει και ο «θρόνος» του «κάιζερ» Φραντς Μπεκενμπάουερ, που έδινε υποσχέσεις για «ανταλλάγματα» γραμμένες στο χαρτί. Πριν λίγο καιρό ήταν η Volkswagen με το «πειραγμένο» λογισμικό στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, παλαιότερα η Siemens με τις μίζες, όπως και μια σειρά πολεμικών βιομηχανιών.

Κάθε φορά που η Γερμανία απαιτεί την επιβολή σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης, διάφοροι αναλυτές του κώλου προσπαθούν να πείσουν το ακροατήριό τους πως όλα αυτά τα κάνουν οι Γερμανοί επειδή διέπονται από ένα πνεύμα προτεσταντικής ηθικής. Ας τελειώνουμε μ' αυτό το παραμύθι. Ποιος προτεσταντισμός και τρίχες κατσαρές; Οι άνθρωποι δε διστάζουν μπροστά σε οποιαδήποτε απατεωνιά. Κι ό,τι αποκαλύπτεται αποκαλύπτεται γιατί την ψάχνουν οι ανταγωνιστές τους (κυρίως οι Αμερικανοί). Για το σκληρό ιμπεριαλιστικό πρόσωπο του μονοπωλιακού καπιταλισμού πρόκειται και όχι για την προτεσταντική ηθική.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔεύτερη δίκη Επαναστατικού Αγώνα
Επόμενο άρθρο 4η δίκη ΣΠΦ, Παρασκευή 13.11.2015

Σχετικά Αρθρα

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

Κόντρες 10 Νοέ 2025, 13:39

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

Κόντρες 7 Νοέ 2025, 11:46

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

Κόντρες 6 Νοέ 2025, 13:47

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

Κόντρες 5 Νοέ 2025, 18:54

Η επιλεκτική σικχασία του στιχουργού

Κόντρες 3 Νοέ 2025, 10:30

Αυτή είναι η «μοναδική δημοκρατία» τους

Κόντρες 29 Οκτ 2025, 15:16
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

11 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

10 Νοέ 2025, 20:17
Διεθνή

Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»

Συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

10 Νοέ 2025, 19:21
Πολιτική

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

10 Νοέ 2025, 14:23
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

10 Νοέ 2025, 13:39
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

Ημέρα ιδιωτικής ασφάλισης.

Ροδεσία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1965).

Αγκόλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1975).

Μαλδίβες: Ημέρα δημοκρατίας (1968).

ΗΠΑ: Ημέρα βετεράνων.

1887: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού οι «πρωταίτιοι των γεγονότων της πρωτομαγιάς στο Σικάγο» August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer και George Engel, παρά την παγκόσμια κατακραυγή.

1918: Συνθηκολόγηση Γερμανίας, τέλος α’ παγκοσμίου πολέμου.

1990: Πεθαίνει ο Γιάννης Ρίτσος.

2003: Η «Οργάνωση «Χρήστος Κασσίμης» αποπειράται να χτυπήσει υποκατάστημα της τράπεζας «Citibank» στην περιοχή του Ζωγράφου.

2004: Πεθαίνει ο Γιασέρ Αραφάτ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo