Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Kαρναβάλια
  • Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus
  • To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη
  • Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Φεβ 2014, 00:00

♦ Εγκληματικός κυνισμός

Ευτυχώς που στο πόστο του υπουργού Ναυτιλίας βρίσκεται ο Βαρβιτσιώτης και αποκάλυψε με κυνισμό το έγκλημα σε βάρος των προσφύγων που τους έπνιξε το Λιμενικό ανοιχτά του Φαρμακονησιού. Αν ήταν κάνας άλλος, μπορεί να στρογγύλευε τα πράγματα, να έβαζε μπροστά την έκφραση της συντριβής του, να διέταζε «έρευνα για απόδοση ευθυνών» κτλ. Ενώ ο Βαρβιτσιώτης, με τις «ατυχείς» (όπως τις χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ) δηλώσεις του, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτά που κατήγγειλαν οι επιζήσαντες πρόσφυγες, που είδαν τα παιδιά και τις γυναίκες τους να χάνονται στ’ αφρισμένα κύματα του Αιγαίου. Φταίνε αυτοί, είπε, που είναι «άναυτοι» και μπαίνουν σε ψαρόβαρκες και δεν ξέρουν πώς ν’ αντιδράσουν όταν το Λιμενικό τους ρυμουλκεί με καιρό 6 μποφόρ!

♦ Kακό σπυρί ή λύση ανάγκης;

Πολλοί λένε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελίσσεται σε κακό σπυρί για τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αθήνας, ενώ είναι δύσκολο να προχωρήσει σε διαγραφή του, γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αθροίζει μόλις 153. Στο φινάλε, όμως, ο Νικήτας μπορεί να αποτελέσει και λύση ανάγκης για τη ΝΔ, αφού πρωτοκλασάτα στελέχη είτε δε γουστάρουν να εισπράξουν προσωπικά την αποδοκιμασία εκτειθέμενα στη μάχη των δημοτικών εκλογών είτε δεν τραβάνε στις δημοσκοπήσεις που γίνονται. Μέχρι στιγμής, μόνον ο Μιχελάκης έχει εκδηλώσει (έμμεσο) ενδιαφέρον και ο Μίχαλος περίπου φανερό.

♦ Ατζέντης της κινεζοποίησης

Κάθε υπουργός που προωθεί μέτρα κινεζοποίησης περνά και μια βόλτα από το προεδρικό μέγαρο, όπου παίρνει την ευχή και την ευλογία του Παπούλια, κάνοντας μια ανέξοδη προπαγανδιστική επίδειξη. Το έπραξε και ο Κ. Μητσοτάκης.

«Εχουμε αναλάβει ένα μεγάλο βάρος, να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του κράτους, όχι γιατί μας το ζητάει η τρόικα, αλλά γιατί αυτό απαιτούν οι πολίτες και οι φορολογούμενοι, και σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουμε να κινηθούμε με πρόγραμμα και με σχέδιο», είπε ο Μητσοτάκης.

«Σας παρακολουθώ, γιατί θεωρώ ότι η δουλειά που κάνετε είναι πάρα πολύ σημαντική» απάντησε ο Παπούλιας.

♦ Λεμονόκουπες

«Να τελειώνουμε με τα Εξάρχεια». Η φράση αποδίδεται σε συνεργάτες του Τσίπρα και μας ακούγεται απολύτως λογικό, δεδομένου ότι η νεοδημοκρατική προπαγάνδα ανασύρει πρόσωπα και δηλώσεις από το παρελθόν για να κάνει τρομο-πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσημα, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τα στελέχη του και προσπαθεί να πάει την κουβέντα αλλού. Ομως, το «να τελειώνουμε με τα Εξάρχεια» στέκει ως πολιτική κατεύθυνση και όχι ως πολιτική προγραφών. Κι αυτό είναι που έχει σημασία. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ (και παλιότερα ο ΣΥΝ) κινούνταν μεταξύ εκλογικής φθοράς και αφθαρσίας, τα «Εξάρχεια» προσέφεραν εκείνη την κρίσιμη μάζα που χρειαζόταν για να μη μείνει εκτός Βουλής. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει αυτόν τον κόσμο και τις ευαισθησίες του σαν στυμμένες λεμονόκουπες, δε διστάζει να βγει ακόμα και από δεξιά στη ΝΔ (π.χ. στο ζήτημα της εξαφάνισης του Χρ. Ξηρού) και προσεγγίζει με κάθε τρόπο τους «νοικοκυραίους», εκτιμώντας ότι αυτοί μπορούν να του δώσουν την πρωτιά στις εκλογές.

♦ Συμμορίες

Αλλοι τέσσερις μπάτσοι πιάστηκαν για εισβολή σε σπίτι αλλοδαπών, τους οποίους κατέκλεψαν. Πιάστηκαν επειδή οι αλλοδαποί δεν κώλωσαν, αλλά τους κατήγγειλαν. Φυσικά, η είδηση πέρασε στα ψιλά. Ενώ αν είχαν συλληφθεί αλλοδαποί ακόμα και για ψιλομπούκες, θα είχε γίνει ο σχετικός ραδιοτηλεοπτικός ντόρος, προκειμένου να εξαφθεί ο έρπων κοινωνικός ρατσισμός.

♦ Η ουσία των πραγμάτων

«Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή». Τη φράση την είχε πει ο Τσίπρας στη Βουλή και τώρα, μετά τη ραγδαία κατάρρευση του πέσο (ατύπως αυτό είχε από καιρό γίνει στη μαύρη αγορά), την έχει κάνει σημαία του ο Πρετεντέρης. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό που τον χαρακτηρίζει, ποντάρει σε κουτσό άλογο. Και «νέο άνεμο» προεξόφλησε μετά τη νίκη του Ολάντ και για την… αντιμνημονιακή πολιτική του Ραχόι πανηγύρισε και τη Βραζιλία και την Αργεντινή παρουσίασε ως πρότυπα συνετούς καπιταλιστικής διαχείρισης με κοινωνική ευαισθησία. Αν αξίζει κάτι σ’ αυτή την υπόθεση είναι το συμπέρασμα από το βάθος των πραγμάτων.

Γιατί η Αργεντινή καταρρέει και πάλι οικονομικά; Γιατί είναι μια καπιταλιστική χώρα. Μετά την κατάρρευση και τη βαθύτατη πολιτική κρίση, ο Κίρσνερ (σύζυγος της σημερινής προέδρου), εκπροσωπώντας την αστική τάξη της μεγάλης αυτής χώρας, συμμάζεψε κάπως τα πράγματα. Οι ίδιοι οι δανειστές δέχτηκαν κούρεμα των χρεών (όσοι δε δέχτηκαν κέρδισαν διεθνή δικαστήρια και εισπράττουν στο ακέραιο τα ομόλογά τους), η καπιταλιστική οικονομία κινήθηκε λίγο, αλλά όπως συμβαίνει σε κάθε καπιταλιστική οικονομία, η ώρα της κρίσης δεν αργεί να ξανάρθει. Αυτό συμβαίνει (όχι σήμερα, αλλά εδώ και καιρό) στην Αργεντινή και αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να βγάλουμε.

ΥΓ: Στις 30 Δεκέμβρη, πάντως, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Στρατούλη, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία από την Αργεντινή και συζήτησαν «για το θέμα της λειτουργίας εγκαταλειμμένων, από τους ιδιοκτήτες τους, βιομηχανικών επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργάτες τους μέσω συγκρότησης συνεταιρισμών». Οπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι δύο αντιπροσωπείες κατέληξαν στη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τις επόμενες ημέρες ακόμα πιο αναλυτικά το συγκεκριμένο ζήτημα και τις πολιτικές, κοινωνικές, κινηματικές, θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της Αριστεράς για τη στήριξη τέτοιων εγχειρημάτων, χρήσιμων για τη σωτηρία των θέσεων εργασίας τους και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας σε προοδευτική-σοσιαλιστική κατεύθυνση»!

♦ Πονηριά

Ο πονηρός Αλαβάνος, αντιλαμβανόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το παπί και θέλοντας να τον εκθέσει από τη σκοπιά των δικών του απόψεων, βγήκε και υπερασπίστηκε την Αργεντινή και ιδιαίτερα τη στάση πληρωμών, που οδήγησε στη συνέχεια στο κούρεμα του χρέους. «Δυνάμεις που προσφεύγουν στο ψέμα, στην εξαπάτηση του λαού, στον υποκριτικό και προσχηματικό λόγο μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν», σημείωσε με νόημα, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, και ο Αλαβάνος δεν είπε τίποτα για το σημερινό χάλι της Αργεντινής. Γιατί και αυτός κάνει πολιτική προτείνοντας μια διαχειριστική πολιτική η οποία δεν αρνείται τον καπιταλισμό.

♦ Κατεβασμένα αυτιά

Με κατεβασμένα αυτιά πήγε στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ σουλτάν, αναζητώντας πολιτική στήριξη απ' αυτούς που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε υπεροπτικά στις δηλώσεις και τις ομιλίες του στην Τουρκία, όπου με κάθε ευκαιρία έλεγε ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη την ΕΕ. Οπως ήταν επόμενο, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αν κρίνουμε από το ύφος που χρησιμοποίησαν ο Μπαρόζο, ο Ρομπάι και ο Σουλτς στις δημόσιες δηλώσεις τους, με τον Ερντογάν να στέκεται αμήχανος δίπλα τους και να καταπίνει τις προσβολές, μπορούμε να φανταστούμε πόσο πιο ζόρικα ήταν τα πράγματα για τον τούρκο πρωθυπουργό στις συνομιλίες πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ετσι είναι αυτά τα πράγματα. Οσο ο Ερντογάν έβλεπε τη μεσανατολική του στρατηγική να επιτυγχάνει, το ‘παιζε μάγκας και βαρύς. Τώρα του έπεσαν όλα μαζεμένα. Και η μεσανατολική του στρατηγική απέτυχε (ανατροπή του Μόρσι στην Αίγυπτο, συνομιλίες για τη Συρία στις οποίες δεν παίζει κανένα ρόλο) και στο εσωτερικό ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς. Γι’ αυτό και δέχεται στωικά το φτύσιμο ακόμα και από γραφειοκράτες τύπου Ρομπάι και Μπαρόζο.

♦ Στόχος το κίνημα

Με στόχο τα κράτη-μέλη της ΕΕ «να ενισχύσουν τη δράση τους για την πρόληψη κάθε είδους εξτρεμισμού που οδηγεί στη βία, ανεξάρτητα από το ποιος την εμπνέει», η Κομισιόν πήρε πρόσφατα μια σειρά αποφάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινής εκπαίδευσης των μηχανισμών καταστολής. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία ποιους στοχεύει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αναφέρουμε τον όρο «ριζοσπαστικοποίηση», που προσδιορίζεται ως ο μεγάλος εχθρός. Τα κράτη μέλη καλούνται να υλοποιήσουν προγράμματα «απο-ριζοσπαστικοποίησης» και «στρατηγικές εξόδου» από «εξτρεμιστικές ομάδες».

♦ Τρέχει να προλάβει

Λάβρος κατά του Σβόμποντα εμφανίστηκε ο Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας με τον Κουβέλη, όπου άφησε ανοιχτό το παράθυρο να δεχτεί το ΕΣΚ να κατέβει και δεύτερος συνδυασμός υπό την ομπρέλα του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κινήσει γη και ουρανό ώστε ο Κουβέλης να μη μπορέσει να χρησιμοποιήσει την ομπρέλα του ΕΣΚ. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

♦ Για μια χούφτα δολάρια

Η διάσημη χολιγουντιανή ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον διαφημίζει προϊόντα ισραηλινής εταιρίας, απ’ αυτές που κατακλέβουν την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Επειδή από το 2005 είναι και πρέσβειρα της ΜΚΟ Oxfam, η οποία υποστηρίζει κάποιες πασιφιστικές θέσεις και για το Παλαιστινιακό, καταδικάζοντας την κατοχή στη Δυτική Οχθη, προκλήθηκε ντόρος. Η ηθοποιός αρνήθηκε να αποσυρθεί από τη διαφημιστική καμπάνια, προφανώς επειδή έχει πάρει «καλά λεφτά». Αλλωστε, και η συμμετοχή της στην Oxfam στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτοπροβολής της εντασσόταν. Τότε ήταν μια ανερχόμενη πρωταγωνίστρια που είχε ανάγκη να φτιάξει το προφίλ της. Τώρα είναι φίρμα και μαζεύει παραδάκι απ’ όπου μπορεί. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι οι σιωνιστές δίνουν καλά λεφτά, ιδιαίτερα σε διάσημους καλλιτέχνες που έχουν εμπλακεί σε κινήσεις υπέρ των Παλαιστινίων. Πρέπει να έχεις συνείδηση για ν’ αρνηθείς αυτά τα λεφτά, όπως έκανε πρόσφατα ο διάσημος (και σημαντικότερος καλλιτεχνικά από τη Γιόχανσον) Ρότζερ Γουότερς, που έτριψε τα λεφτά στη μούρη των σιωνιστών.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόκκινα χαλιά
Επόμενο άρθρο Λύση ανάγκης, αλλά όχι απίθανη, ο «μεγάλος συνασπισμός»

Σχετικά Αρθρα

Kαρναβάλια

Κόντρες 21 Φεβ 2026, 08:03

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

Κόντρες 20 Φεβ 2026, 10:51

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

Κόντρες 16 Φεβ 2026, 13:39

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

Κόντρες 13 Φεβ 2026, 20:58

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

Κόντρες 11 Φεβ 2026, 14:41

Τελειωμένη περίπτωση

Κόντρες 9 Φεβ 2026, 10:53
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

Ημέρα μητρικής γλώσσας.

Ημέρα ξεναγών.

Μπαγκλαντές: Ημέρα μαρτύρων (1952).

1848: Τυπώνεται στο Λονδίνο το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

1907: Οι μπολσεβίκοι Πάβελ Γκούλεφ και Μιχαήλ Φρούνζε εκτελούν τον υπαστυνόμο Νικήτα Περλόφ (Ρωσία).

1936: Αμνηστία σε 30.000 πολιτικούς κρατούμενους στην Ισπανία.

1942: Παραιτείται η κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρός της Λογοθετόπουλος.

1955: Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης υποβάλλουν μαζικά παραιτήσεις γιατί καθυστερεί η επίλυση των προβλημάτων τους (δεν γίνονται αποδεκτές).

1972: Οκτώ μέλη της RAF με μάσκες καρναβαλιού παίρνουν 285.000 μάρκα από την Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων (Γερμανία).

1973: Η χούντα ανακοινώνει άλλες 96 διακοπές αναβολής στράτευσης, κατάληψή της Νομικής από 4.000 φοιτητές.

1973: Βόμβα της ΕΑΝ στο Καλαμάκι.

1985: Εκτελούνται ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσέτης (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo