Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων
  • Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…
  • Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη
  • Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο
  • Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν
  • Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Λύση ανάγκης, αλλά όχι απίθανη, ο «μεγάλος συνασπισμός»
Zoom

Λύση ανάγκης, αλλά όχι απίθανη, ο «μεγάλος συνασπισμός»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Φεβ 2014, 00:00

Πολύ πριν φουντώσει ξαφνικά η φιλολογία περί «μεγάλου συνασπισμού», η «Κόντρα» έγραψε γι' αυτή την προοπτική, ως ένα πιθανό σενάριο διακυβέρνησης στο μέλλον. Αυτό προκύπτει από τη λογική των πραγμάτων σε μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι από τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των αστικών κομμάτων. Ερχεται κάποια στιγμή που το συμφέρον του συστήματος απαιτεί τέτοιες λύσεις εξουσίας και τα αστικά κόμματα είναι υποχρεωμένα να τις δεχτούν. Κατ’ εξαίρεση, βέβαια, γιατί η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία υπό κανονικές συνθήκες λειτουργεί με συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις, με κόμματα που κυβερνούν και άλλα που προετοιμάζονται να αποτελέσουν την επόμενη λύση διακυβέρνησης.

Αυτό που ενυπάρχει στη λογική των πραγμάτων, αυτό που οι πάντες σκέφτονταν ως ένα πιθανό μελλοντικό ενδεχόμενο, τέθηκε δημόσια –όχι τυχαία– μέσω μιας δημοσκόπησης. Το σχετικό ερώτημα συνάντησε –όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία– υψηλό ποσοστό αποδοχής.
Ξέρουμε πολύ καλά, βέβαια, πως τέτοια αποτελέσματα σε δημοσκοπήσεις δεν απηχούν τις απόψεις της «κοινής γνώμης», αλλά τις απόψεις αυτών που κάνουν την έρευνα και αυτών που τους την έχουν παραγγείλει. Δεν έχουν ως σκοπό να αποτυπώσουν το υπάρχον κλίμα, αλλά να διαμορφώσουν κλίμα.

Κάποιοι, λοιπόν, δουλεύουν από τώρα την ιδέα του «μεγάλου συνασπισμού», όχι μόνο για να ετοιμάσουν σενάρια για το μέλλον, αλλά και για να επηρεάσουν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Για να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά, η ιδέα του «μεγάλου συνασπισμού» σπάει το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», που κυριαρχεί την τελευταία τετραετία στην πολιτική ζωή της χώρας, διευκολύνοντας εκείνους που τοποθετούνται στον πόλο «μνημόνιο» και δυσκολεύοντας εκείνους που κινούνται στον πόλο «αντιμνημόνιο».

Δεν είναι τυχαίο ότι ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξαν χαρακτηριστική αμηχανία μπροστά σ’ αυτή τη φιλολογία. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν. Βούτσης δήλωσε (για δεύτερη φορά, μάλιστα) σε ραδιοσταθμό (ΑΘΗΝΑ 9,84, 27.1.14) ότι «σε περιόδους εξαιρετικά δύσκολες, πάντοτε οι προτάσεις που εμπεριέχουν το στοιχείο της υπέρβασης των στερεοτύπων του πολιτικού συστήματος, προκαλούν μια ευρύτερη συναίνεση», συμπληρώνοντας ότι «για να γίνει όμως αυτό πολιτική πράξη θα προϋπέθετε να υπάρχει από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, μια ριζική στροφή και αναστοχασμός, ως προς το θέμα της στρατηγικής για το χρέος». Για να φανεί, μάλιστα, καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτει από άποψη αρχών την προοπτική του «μεγάλου συνασπισμού», έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα ήταν ανεύθυνο στο όνομα του ότι εμείς πιστεύουμε ότι η Αριστερή εναλλακτική πρόταση πρέπει να είναι και η μόνη ζωντανή και ελπιδοφόρα για να υπερβούμε την κρίση, να πει κανείς, ό,τι και να συμβεί στους άλλους πολιτικούς χώρους είναι αδιάφορο». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σε άλλο ραδιοσταθμό (REAL FM), την ίδια μέρα: «Εμείς προτείναμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να βρεθεί μια εθνική γραμμή για το ζήτημα του χρέους, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε με ευθύνη του πρωθυπουργού. Αν, παρ' όλ' αυτά, αύριο ο κ. Σαμαράς δεχθεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή ή καλέσει τα κόμματα ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρωθυπουργικό γραφείο, εμείς θα πάμε».

Ο Σκουρλέτης (ΣΚΑΙ, 27.1.14) προσπάθησε να κάνει ρελάνς, αναφερόμενος σε διεργασίες του παρόντος και του μέλλοντος στη σοσιαλδημοκρατία, με την οποία άφησε ανοιχτή την προοπτική της συμπόρευσης. Οπως είπε, «μετά από χρόνια συμπόρευσης σοσιαλδημοκρατών με την άλλη μεγάλη οικογένεια των χριστιανοδημοκρατών (…) έχουν αρχίσει πλέον μέσα σε αυτό το χώρο και συνειδητοποιούνται κάποια στρατηγικά αδιέξοδα». Επειδή, λοιπόν, «και εκείνοι ψάχνονται», «με εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θέλουν να δουν αυτοκριτικά την πορεία των προηγούμενων ετών, προφανώς, ανοίγει μια συζήτηση. Και θεωρώ ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο οι αντίστοιχες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες». Ενθαρρύνοντας, μάλιστα, τις μεταπηδήσεις από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «δημιουργία νέας πολιτικής συνείδησης»! Προφανώς, η πολιτική συνείδηση είναι κάτι σαν… σώβρακο.

Αυτή η προσπάθεια εκτροπής της συζήτησης από την προοπτική του «μεγάλου συνασπισμού» (δηλαδή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) στην προοπτική της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-σοσιαλδημοκρατίας αποδείχτηκε αναποτελεσματική, καθότι γελοία επί της ουσίας. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «λιμά» της (ΠΑΣΟΚ και προσωποπαγείς γκρούπες πρώην Πασόκων) δεν μπορούν να προσφέρουν βιώσιμη λύση εξουσίας, ακόμη και αν στο σύνολό τους  «ανένηπταν». Με τον Σκανδαλίδη και τον Παναγιωτακόπουλο δεν μπορεί να συζητά κανείς σήμερα σοβαρά για μελλοντική λύση εξουσίας.

Επειδή στελέχη όπως ο Βούτσης και ο Παπαδημούλης τροφοδοτούσαν τη φιλολογία του «μεγάλου συνασπισμού», ενώ η απόπειρα του Σκουρλέτη πήγε στο βρόντο, κρίθηκε επιβεβλημένο να κάνει ο Τσίπρας ένα «πηγαδάκι» με μερικούς δημοσιογράφους στη Βουλή, προκειμένου να χαρακτηρίσει «ανέκδοτο» τη σχετική φιλολογία. Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί επιλέχτηκαν οι δηλώσεις off the record, αντί μιας επίσημης δήλωσης. Μάλλον για να μην υπάρξει σύγκρουση με το μιντιακό σύστημα που έστησε αυτή τη φιλολογία.

Το «ανέκδοτο» ήταν η επιβεβλημένη (και αναμενόμενη) απάντηση –έστω και ανεπίσημη– από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έλεγε ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος, στην (αστική) πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δε γίνονται και πράγματα που γίνονται και δε λέγονται. Η ώρα του «μεγάλου συνασπισμού» δεν έχει έρθει ακόμη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμπαινε σήμερα σε μια τέτοια συζήτηση, θα άμβλυνε τις γωνίες της αντιπολιτευτικής του τακτικής, θα έσβηνε το πολιτικό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», στο οποίο στηρίζει όλη την πολιτική του, και θα διευκόλυνε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει προπαγάνδα «αυτοδυναμίας» και όχι προπαγάνδα «μεγάλου συνασπισμού», προκειμένου να τραβήξει το μέγιστο δυνατό ποσοστό από τα ταλαντευόμενα τμήματα των ψηφοφόρων.

Και η ΝΔ είναι υποχρεωμένη ν’ ακολουθήσει την ίδια προπαγανδιστική τακτική, ενόψει μάλιστα της προεκλογικής περιόδου. Αλλιώς θα χάσει αυτό που ονομάζεται «δυναμική νίκης», σπρώχνοντας ταλαντευόμενους ψηφοφόρους της προς τον ΣΥΡΙΖΑ (πάντα υπάρχει ένα τμήμα ψηφοφόρων που πάει με τον νικητή).

Αντίθετα, εκείνοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, κυρίως οι διάφορες προσωποκεντρικές γκρούπες της «Κεντροαριστεράς», έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν και να συδαυλίζουν αυτή τη φιλολογία, γιατί μέσω αυτής αποκτούν λόγο ύπαρξης, ξαναμπαίνουν στον πολιτικό χάρτη, προβάλλονται ως χρήσιμα συμπληρώματα του πολιτικού συστήματος, που πρέπει οι μιντιάρχες και τα άλλα αστικά επιτελεία να συντηρήσουν σήμερα για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αύριο. Πώς ξαφνικά ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα ο Α. Λοβέρδος που τον είχαν κυριολεκτικά θάψει;

Οπως σημειώσαμε και στην αρχή, οι λύσεις τύπου «μεγάλου συνασπισμού» ή «οικουμενικής κυβέρνησης» συνιστούν εκτροπή από την κανονικότητα του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος. Επιβάλλονται σε συνθήκες κρίσης, προκειμένου το σύστημα να αποκτήσει μεταβατικά την πολιτική σταθερότητα που του λείπει. Και δε θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Ποιος φανταζόταν το 1989 ότι ο ενιαίος τότε Συνασπισμός θα συνεργαζόταν κυβερνητικά με τη ΝΔ, με στόχο να παραπέμψουν σε δίκη τον Α. Παπανδρέου; Ποιος φανταζόταν ότι έξι μήνες μετά θα σχημάτιζαν τρικομματική κυβέρνηση, παίρνοντας σ’ αυτή και τον Παπανδρέου που μόλις είχαν παραπέμψει σε δίκη; Ποιος φανταζόταν ότι ο «αντιμνημονιακός» Σαμαράς θα έμπαινε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα είχαμε τρικομματική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και της σφόδρα «αντιμνημονιακής» ΔΗΜΑΡ;

Βάσει ποιας λογικής, λοιπόν, μπορεί κανείς ν’ αποκλείσει το σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού», σε περίπτωση που δεν προκύπτει βιώσιμη κυβερνητική λύση με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Τα επιχειρήματα που θα επιστρατευθούν μπορεί κανείς να τα φανταστεί από τώρα, δεν είναι κάτι δύσκολο. Τυχαίο είναι νομίζετε που συριζοστελέχη όπως ο Βούτσης και ο Παπαδημούλης περιορίζουν το έδαφος μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ στη στρατηγική διαχείρισης του χρέους, η οποία περνά από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι και όχι από την Αθήνα;

Υπάρχει κάτι που αποτελεί κοινή βάση για όλο το πολιτικό σύστημα. Είναι αυτό που ονομάζουν «εθνικό συμφέρον». Είναι η εύσχημη ονομασία της διαχείρισης του αστικού κράτους και της εργαζόμενης κοινωνίας. Είναι το συμφέρον του καπιταλισμού που καθορίζει τα βήματά τους. Είναι η ανάγκη να ελέγξουν πολιτικά την εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα στρώματα που καθορίζει διάφορα επιμέρους μέτρα.
Αυτά τα μέτρα, όμως, ουδέποτε βγαίνουν έξω από τα όρια του συστήματος, ουδέποτε έρχονται σε σύγκρουση με το συλλογικό συμφέρον της αστικής τάξης.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η ρήξη με το σύνολο της αστικής πολιτικής και η αυτοτελής πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης, η μόνη που μπορεί ν’ ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών

1 Σεπ 2026, 10:51
Διεθνή

Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…

1 Σεπ 2026, 10:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

1 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο

31 Αυγ 2026, 18:28
Πολιτική

Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος για την πολεμική οχύρωση του αιμοσταγούς βασίλειου των Σαούδ

31 Αυγ 2026, 18:21
Κόντρες

Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι

31 Αυγ 2026, 12:16
Διεθνή

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

31 Αυγ 2026, 09:40
Διεθνή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

31 Αυγ 2026, 09:03
Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

31 Αυγ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

31 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

30 Αυγ 2026, 20:13
Διεθνή

Τα ρετάλια του τσαβικού καθεστώτος παρέδωσαν τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

30 Αυγ 2026, 12:01
Πολιτισμός

Eκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων καλούν τη Μόστρα της Βενετίας να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία

Ανί Ερνό, Ρότζερ Γουότερς, Γκάι Πιρς, Ματέο Γκαρόνε, Πολ Λάβερτι μεταξύ των υπογραφόντων

30 Αυγ 2026, 10:10
Παιδεία

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη έδωσαν εντολή να ανακτήσουν άμεσα τις άδειές τους τα τρία κομμένα από το ΣτΕ ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Η ΕΘΑΑΕ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα της «ανεξαρτησίας»

30 Αυγ 2026, 09:05
Διεθνή

Η κρίση του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος και οι εκλογές ως «Panadol»

30 Αυγ 2026, 05:59
Πολιτισμός

Πέτερ Χάντκε, Ανέμελη δυστυχία

30 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

30 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;

29 Αυγ 2026, 13:49
Διεθνή

Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες

29 Αυγ 2026, 10:09
Κόντρες

«Σκότι, φίλε μου, η αξιοπιστία σου διακυβεύεται, κάνε κάτι»

29 Αυγ 2026, 09:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

Ημέρα ενάντια στις πολεμικές δαπάνες.

Ημέρα των συνδικάτων για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

Κατάρ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).

Αίγυπτος, Λιβύη: Ημέρα επανάστασης (1969).

Πουέρτο Ρίκο: Ημέρα εργασίας (1894).

Τανζανία: Ημέρα ηρώων.

1926: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Τουρκία.

1946: Επαναφορά του Γεωργίου Β’ με δημοψήφισμα (68% ναι, 10,5% όχι, 21,2% λευκά). Από τη ψηφοφορία απέχουν το ΚΚΕ και τα ΕΑΜικά κόμματα.

1953: Συγχώνευση του Δημοκρατικού Κόμματος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού.

1982: Κλείνει η «ΧρωΠει», 6.000 μένουν άνεργοι.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo