Κοινωνικός εκφασισμός
Το πρόβλημα δεν είναι ο ανατριχιαστικός ρατσισμός, που παραπέμπει ευθέως στους ναζί του Χίτλερ. Ούτε η αγραμματοσύνη των «ελληναράδων». Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρέθηκε ένα χέρι να σκίσει αυτές τις εμετικές ανακοινώσεις! Εμειναν εκεί (ένα μήνα μετά τις φωτογραφίσαμε εμείς), για να μας θυμίζουν τα λόγια εκείνου του γερμανού πάστορα, που διέσωσε ο Μπρεχτ: …όταν ήρθαν να πιάσουν εμένα, δεν υπήρχε κανείς για να φωνάξει…
♦ Εμετός
Δεν μας έφτανε το κυνηγητό του Λιάπη στην Κουάλα Λουμπούρ, όπου κατέφυγε για να γαληνέψει την ψυχούλα του, δεν μας έφτανε το κυνηγητό του Τομπούλογλου κάθε που έμπαινε και έβγαινε από το ανακριτικό γραφείο στην Ευελπίδων, είχαμε και τη γλοιώδη εμφάνιση του Συλλόγου Βρακοφόρων, που τη φετινή χρονιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενη εμφάνισή του. Η ντροπή της Κρήτης, που ως παράδοση και ιστορική μνήμη συμβολίζει τη λεβεντιά και το φιλελευθερισμό.
♦ Στηρίζουν την παράγκα
Μεγάλη φιέστα θα γίνει στις 8 του Γενάρη στην Αθήνα. Οι κομισάριοι θα μείνουν και μια μέρα, για να τιμήσουν τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (συνήθως φεύγουν αυθημερόν από τις φιέστες που οργανώνουν οι χώρες που αναλαμβάνουν την προεδρία της ΕΕ), στο Μέγαρο θα στρωθούν κόκκινα χαλιά, ο Βενιζέλος και ο Στουρνάρας θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου στα διεθνή ΜΜΕ (καμιά εκατοστή δημοσιογράφοι αναμένονται, με δαπάνες της προεδρίας, προφανώς), θα έρθουν ο Μπαρόζο, ο Ρομπάι, μάλλον και ο Σουλτς. Ολόκληρο το ευρωπαϊκό κατεστημένο στηρίζει την ελληνική παράγκα, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία. Μέχρι τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μάη πρέπει να φαίνεται ότι τα πάντα στην Ελλάδα πηγαίνουν πρίμα, by the book όπως λένε οι Αγγλοσάξονες. Να δείτε που ακόμη και η τρόικα θα παίζει καθυστέρηση τουλάχιστον για ένα τετράμηνο.
♦ Πουλέν
Και το όνομα αυτού Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αυτόν θα προτείνει ο κυρ-Φώτης για το πόστο του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, στο οποίο δεν χωρά πλέον ο Σπύρος Λυκούδης. Τι εστί Θεοχαρόπουλος; Γιάπης, τοποθετημένος ως ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση, άγνωστος στον πολύ κόσμο, όχι όμως και στο στελεχικό δυναμικό της ΔΗΜΑΡ, αν κρίνουμε από την ένατη θέση που κατέλαβε στις εκλογές για τη νέα ΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο. Για να φτάσει σ’ αυτή την επιλογή ο κυρ-Φώτης έχει πάρει σίγουρα τα μέτρα του. Δε θέλει να την πάθει όπως ο Αλαβάνος, που προώθησε τον Τσίπρα πιστεύοντας ότι θα τον έχει του χεριού του και στο τέλος βρέθηκε ο ίδιος εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
♦ Αυτή τη στιγμή!
«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το πρόγραμμα βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως, δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε για σύναψη τρίτου Μνημονίου».
Πώς φαίνεται η πολιτική απειρία του κυνικού τεχνοκράτη Γιάννη Στουρνάρα (συνέντευξη στη Real News). Επανέλαβε δυο φορές το «αυτή τη στιγμή», μη τυχόν και δεν καταλάβει κανείς ότι λέει μια μπούρδα, η οποία μετά από αυτή τη στιγμή, δηλαδή σε μερικούς μήνες, δε θα ισχύει.
Επί της ουσίας δεν χρειάζεται να πούμε πως και νέο δάνειο θα υπάρξει και νέο Μνημόνιο (έστω και αν ονομαστεί διαφορετικά). Κι αυτό το δάνειο δε θα είναι μόνο 10 δισ. Θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ακόμη και αν συνοδευτεί με μέτρα όπως η χρονικά μετατόπιση της εξόφλησης κάποιων δόσεων, ακόμη και η μείωση κάποιων επιτοκίων.
Οσο για τα κονδύλια που υπάρχουν στο ΤΧΣ, γιατί δεν μας λέει ο Στουρνάρας πόσα είναι; Εμείς διαβάζοντας τα επίσημα κρατικά ντοκουμέντα δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Αλλα γράφουν τη μια φορά και άλλα την άλλη. Αλλα γράφει το υπουργείο Οικονομικών και άλλα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ας μας πουν πόσα ακριβώς δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να δούμε πόσα περίσσεψαν και παραμένουν στο ΤΧΣ. Και βέβαια, αν υποθέσουμε ότι περισσεύουν κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να συμφωνήσει η τρόικα να δοθούν ως δάνειο στον κρατικό προϋπολογισμό. Με δεδομένο ότι ουσιαστικά η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει κλείσει (ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η μελέτη αξιολόγησης της Black Rock) και με πρόσθετο δεδομένο το ότι οι τράπεζες είναι τίγκα στα «κόκκινα» δάνεια, τι πιο λογικό ν’ αποφασιστεί να υπάρχει καβάτζα στο ΤΧΣ, ώστε ν’ αποφευχθούν άμεσα τυχόν μελλοντικά τραπεζικά «ατυχήματα»;
♦ Σιχάματα
Δεν ξέρεις ποιον να σιχαθείς περισσότερο. Τον Λιάπη, που αντί να το βουλώσει και να φροντίσει να εξασφαλίσει την ινκόγνιτο επιστροφή του, έκανε και δηλώσεις για «προσωπικό δράμα» και ταξίδι «ψυχικής εκτόνωσης» ή τα κανάλια που είχαν καθημερινές ανταποκρίσεις από την Κουάλα Λουμπούρ, πληρώνοντας αδρά μαλαίσιους παπαράτσι για να εξασφαλίσουν μια φωτογραφία του Λιάπη και της παρέας του;
Δεν ξέρεις ποιον να σιχαθείς περισσότερο. Τον Τομπούλογλου, που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη κι έλεγε παπαριές για θεούς και δικαιοσύνες και μίζες που προορίζονταν για δωρεά ή τους μαρκουτσοφόρους ρεπόρτερ που του συμπεριφέρονταν σαν βασανιστές, αγνοώντας τις εκκλήσεις του να τον αφήσουν ήσυχο;
♦ Συνδικαλιστής-μάλαμα
Εντάξει, όλα τα σχετικά με τον Τομπούλογλου τα μάθαμε. Ομως μ’ εκείνον τον συνδικαλιστή, τον πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank Τάσο Γκιάτη, πολιτικό φίλο του Σαμαρά από τα χρόνια της ΠΟΛΑ, γιατί δεν ασχολήθηκε κανένας; Γιατί επιχειρείται η ηρωοποίησή του; Γιατί δεν έθεσε κανείς το απλό ερώτημα: πώς ο Τομπούλογλου εμπιστεύτηκε τον συγκεκριμένο ως ενδιάμεσο για να πάρει τη μίζα; Εμείς είδαμε στο πολυπροβεβλημένο βίντεο έναν Τομπούλογλου εμφανώς τρακαρισμένο, να στέκεται σαν μαθητής μπροστά στο δάσκαλο-Γκιάτη, ο οποίος είχε συμπεριφορά προϊσταμένου, πολυάσχολου, που ασκεί εξουσία και κινεί νήματα.
♦ Απεταξάμην
Γνωστός για το θράσος του ο Μπουμπούκος, έσπευσε ν’ αποκηρύξει δημόσια τον Τομπούλογλου, παριστάνοντας πως του είναι άγνωστος. Τι πίστεψε, ότι δε θα θυμόταν κανένας τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που ο Χαρούλης τον γύριζε στη Φιλαδέλφεια για να μαζέψει σταυρουλάκια; Οτι δε θα ανέσυρε κανένας τις φωτογραφίες από το γιαούρτωμα και το μουστάρδωμα που υπέστη ο ίδιος, η Μπουμπούκα και ο Χαρούλης, σε εστιατόριο της Φιλαδέλφειας, όπου κάθησαν σε δημόσια θέα, για να βλέπει ο κόσμος ότι ο Χαρούλης στηρίζει Μπουμπούκο;
Δεν είναι, όμως, μόνο ο Μπουμπούκος, είναι και ο Μιχελάκης που –φρονίμως ποιών– έπαθε αφωνία. Διότι, όπως λένε οι κακές γλώσσες, συνδέεται παιδιόθεν με φιλία με τον Χαρούλη, ο οποίος προοριζόταν για κομματάρχης του στη Φιλαδέλφεια στις επόμενες εκλογές. Μια συγγενής του Χαρούλη, μάλιστα, φιλαδελφιώτισσα και αυτή, έχει μεταταγεί στο πολιτικό γραφείο του Μιχελάκη και εργάζεται ως σύμβουλός του. Για τη στενή σχέση που συνδέει τους Μιχελάκη-Τομπούλογλου μάρτυρας και η φωτογραφία. Και ποιος έδωσε όλες αυτές τις λεπτομέρειες στη δημοσιότητα; Μα οι άσπονδοι φίλοι του Μιχελάκη στη ΝΔ, φυσικά. Βλέπετε, στις επόμενες εκλογές ο Μιχελάκης δε θα έχει τη σιγουριά της εκλογής μέσω του ψηφοδέλτιου Επικρατείας της ΝΔ, αλλά θα πρέπει να ψαρέψει σταυρούς στην αχανή Β’ Αθήνας, όπου θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.
♦ Πολιτικάντικα παιχνίδια
Τι τον έπιασε τον Μπένι και μνημονεύει συνεχώς τον Μίκη Θεοδωράκη; Σκέφτεται μήπως να τον προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ηλικία που βρίσκεται και με τα προβλήματα υγείας που λογικά αντιμετωπίζει; Δε νομίζουμε ότι ο Μπένι είναι τόσο αφελής ή ανεύθυνος. Πολιτικάντικα παιχνίδια παίζει, αλλά τα παίζει σαν κακός τζογαδόρος.
Οπως ψιθυρίζουν στα «παπαγαλάκια» τους οι συνεργάτες του, ο Μπένι αναφερόμενος στον Θεοδωράκη τονίζει πως ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την καθεστωτική Αριστερά, ώστε να μη μπορεί ο Τσίπρας να προκαλέσει εκλογές καταψηφίζοντας αυτή την υποψηφιότητα. Παράλληλα –πάντα σύμφωνα με τους συνεργάτες του– προσπαθεί να μπει σφήνα ανάμεσα στους Τσίπρα-Κουβέλη, ματαιώνοντας μια παρασκηνιακή συνεργασία τους (που θα προσφέρει στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας και ευνοϊκούς για τον ΣΥΡΙΖΑ χειρισμούς από τον πρόεδρο Κουβέλη κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης).
Και γιατί να βιαστούν οι Τσίπρας-Κουβέλης να ανακοινώσουν την υποψηφιότητα του δεύτερου για την προεδρία της Δημοκρατίας, αν υποτεθεί ότι βρίσκονται σε παρασκηνιακό παζάρι; Επειδή αναφέρει συνεχώς το όνομα του Θεοδωράκη ο Βενιζέλος; Ούτε αρχάριοι παίκτες δε θα έτρωγαν μια τέτοια μπλόφα, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, που και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στις ευρωεκλογές, διεκδικώντας ο πρώτος την πρωτιά και η δεύτερη την εκλογική επιβίωση; Περισσότερο ως παιχνίδι αυτοεπιβεβαίωσης του Μπένι μας φαίνονται όλ’ αυτά. Πρέπει να δείξει στους Πασόκους ότι παραμένει μεγάλος πολιτικός παίχτης.