Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα
  • Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)
  • Σαν σήμερα 6 Μάρτη
  • Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος
  • Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας
  • Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Μάι 2013, 00:00

♦ Ανώμαλη προσγείωση


Η άντληση πετρελαίου από το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη είναι «ένας μακρινός στόχος», που τοποθετείται περίπου στο 2025. Τα ακριβή κοιτάσματα δεν είναι γνωστά, όμως η αρχική εκτίμηση είναι πως σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα υπάρχουν κοιτάσματα γύρω στα 147 εκατ. βαρέλια, δηλαδή όσο οι εισαγωγές μιας χρονιάς (150 εκατ. βαρέλια αργό, που κοστίζουν 17 δισ.). «Οσο πετρέλαιο μας έδωσε ο Πρίνος σε 30 χρόνια εμείς το “καίμε” σε έναν χρόνο».

Ανώμαλη προσγείωση για πολλούς από την Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια του ΕΜΠ, επικεφαλής στις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Δε φταίνε, βέβαια, αυτοί που προσγειώνονται ανώμαλα. Ας όψεται η προπαγάνδα του Παπακωνσταντίνου και των υπόλοιπων, που εμφάνισαν την Ελλάδα σαν… Ιράκ και μάλιστα χωρίς καν να έχουν γίνει οι σεισμικές έρευνες, που αποτελούν το πρώτο βήμα (εντελώς ατελές, μάλιστα, όπως τονίζει η Σ. Σταματάκη, στη συνέντευξή της στα «Νέα»).

♦ Δούλεμα (1)


«Τόσο η ευρωζώνη όσο και η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται, αλλά μόνο ανατρέπονται». Αυτά σημειώνει, μεταξύ πολλών άλλων, στο κείμενο-ποταμός που κατέθεσε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η μειοψηφία (Αριστερή Πλατφόρμα, με Λαφαζάνη, Νταβανέλο, Θεωνά και σία). Και τι κάνουν αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που πρεσβεύει ακριβώς τα αντίθετα;

Το ερώτημα θα είχε νόημα σε επαναστάτες που κάνουν λάθος, όχι σε ξεσκολισμένους οπορτουνιστές που δουλεύουν την κοινωνία.

♦ Δούλεμα (2)


Κάποια στελέχη απ’ αυτή τη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κάνουν και «αυτοκριτική» για τη στάση τους έναντι της απεργίας των καθηγητών. Εγραψαν, λοιπόν, ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσαμε να κάνουμε όσα έπρεπε και όσα μπορούσαμε σε αυτή τη σημαντική μάχη. Υποτιμήσαμε τη μάχη και την εμβέλειά της, δεν οργανώσαμε την υποστήριξή της και δεν είχαμε εναλλακτικό σχέδιο μπροστά σε έναν αγώνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Μετά, όμως, την κάλπικη αυτοκριτική ακολουθεί η ύβρις: «Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απαγόρευση της επιστράτευσης και η κατεύθυνση που δόθηκε από τον πρόεδρο για τις επόμενες απεργιακές μάχες αποδεικνύουν ότι το κόμμα έχει αντανακλαστικά που του επιτρέπουν να αποτιμά και να διορθώνει λάθη»! Πραγματικά, δεν ξέρουμε ποιοι είναι περισσότερο υποκριτές. Η ηγετική ομάδα που κατέθεσε κατόπιν εορτής μια άνευ ουσίας και άνευ πρακτικής σημασίας πρόταση νόμου ή οι του «αριστερού ρεύματος» που υπέγραψαν αυτό το «κείμενο προβληματισμού»;

♦ Τώρα χάλασε;


Η Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τη λίστα Λαγκάρντ ασκεί προανακριτικά καθήκοντα. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να ασκεί και παρεμπίπτουσες διώξεις. Για ψευδορκία και ψευδομαρτυρία, για παράδειγμα. Αν στη θέση του Διώτη ήταν ένας απλός λαϊκός άνθρωπος, δε θα του είχαν ήδη απαγγείλει κατηγορία; Ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε από το «δεν έχω καμιά σχέση με το στικάκι» και έφτασε ήδη στα τρία αντίγραφα! Πολιτικά, βέβαια, έχει αποδομηθεί πλήρως και οι φιλοδοξίες του για πολιτική καριέρα μάλλον κάηκαν οριστικά (λέμε μάλλον, γιατί στην αστική πολιτική ποτέ δεν ξέρεις), όμως κατηγορούμενος δεν έχει καταστεί, ενώ θα έπρεπε.

Και κάτι σημαντικότερο. Τώρα χάλασε ο Διώτης; Οταν βασάνιζε τον Σάββα Ξηρό στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» ήταν ο «εθνικός εισαγγελέας»; Το θυμίζουμε, γιατί είναι πολλοί αυτοί που πιπίλισαν τη συγκεκριμένη καραμέλα. Ξεχωρίζουμε τον τότε πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, που στις καταγγελίες για καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, απαντούσε: Ν’ αφήσουμε την ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της.

♦ Ο θάνατος ως κερδοφόρα επιχείρηση


Ορισμένοι από τους κολοσσούς της ένδυσης, μεταξύ των οποίων η Marks&Spencer, η Zara, η H&M, η Benetton, υπέγραψαν συμφωνία για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στα εργοστάσια του Μπανγκλαντές! Μετατρέπουν έτσι σε διαφημιστική καμπάνια το αίμα των χιλιάδων εργατριών και εργατών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του πολυόροφου εργοστάσιου «Ράνα Πλάζα», ενός από τα πολλά που ράβουν τα ρούχα τους στην ασιατική χώρα.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι εταιρίες προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού του «ανεξάρτητου επιθεωρητή επιχειρήσεων και συνδικάτων», ο οποίος θα έχει ως καθήκον να εφαρμόζει «αξιόπιστα και αποτελεσματικά» μέτρα ασφάλειας. Τι θα γίνει στην πράξη το γνωρίζουμε. Οταν σε χώρες σαν την Ελλάδα η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ένας καθαρά διακοσμητικός θεσμός, όπως επίσης οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, στις οποίες συμμετέχει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει στο Μπανγκλαντές και τις άλλες ασιατικές χώρες, όπου τα κέρδη των πολυεθνικών βγαίνουν κυριολεκτικά με το αίμα των εργατών.

«Δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Πρέπει να δώσουν μια σαφή απάντηση στους πελάτες τους. Η τραγωδία ήταν πρώτο θέμα στις δυτικές τηλεοράσεις για μέρες», εξηγούσε στα αμερικάνικα ΜΜΕ ο Στιβ Χοκ, καθηγητής μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Ετσι και έγινε. Οι εταιρίες, που εδώ και δυο χρόνια διαπραγματεύονταν με δυο διεθνή αστογραφειοκρατικά συνδικάτα τη συγκεκριμένη συμφωνία, κωλυσιεργώντας συνεχώς, έδωσαν στα στελέχη τους εντολή να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε και το αίμα των εργατών να βγάλουν από πάνω τους (η ευθύνη θα πάει στους τοπικούς εργολάβους τους) και τα ρούχα που πουλάνε στη Δύση να τα συνοδεύσουν με μια ανθρωποκεντρική διαφημιστική καμπάνια.

ΥΓ: Το ίδιο, επί της ουσίας, διαφημιστικό τρικ εφάρμοσε ο Σάλλας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, όταν ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου «εξουσιοδοτεί αλλά και εντέλλεται το ΔΣ της τράπεζας να μη χρηματοδοτεί καμία επιχείρηση ή οικονομική μονάδα που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς την προστασία των εργαζομένων της από την ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία». Στόχος του Σάλλα η προσέλκυση μικροκαταθετών, με ένα ακόμη διαφημιστικό τρικ στη φαρέτρα του ομίλου που διευθύνει.

♦ Απορία αφελών


«Ο Τσοχατζόπουλος δεν θα μπορούσε να δρα μόνος του, χωρίς να γνωρίζουν, να ανέχονται, ακόμη και να συμμετέχουν και άλλα μέλη των κυβερνήσεων ή/και κομματικοί – κυβερνητικοί παράγοντες». Αυτό αναφέρει ένα non paper της ομάδας προπαγάνδας (Γραφείο Τύπου το λένε) του ΣΥΡΙΖΑ. Προσυπογράφουμε κάθε λέξη. Εχουμε, όμως, και μια μικρή απορία. Ο Αντώνης Κοτσακάς, σημερινό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επί πολλά χρόνια στενότατος συνεργάτης και εξ απορρήτων του Τσοχατζόπουλου, σε ποια κατηγορία υπάγεται; Σ’ αυτούς που γνώριζαν, σ’ αυ- τούς που ανέχονταν ή σ’ αυτούς που συμμετείχαν;

♦ Λέμε και καμιά μακακία…


Πλησιάζει η 31η Μάη, μέρα που μπορεί ν’ αποδειχτεί ορόσημο για την πορεία του τόπου. Επειδή βλέπουμε την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά σας, σπεύδουμε να σας θυμίσουμε την πρόταση που έκανε στις 22 Απρίλη ο γίγαντας Νότης Μαριάς: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ από τη Βουλή στις 31 Μαΐου με αφορμή την επέτειο των πλατειών αλλά και της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε στα Προπύλαια τον Μάιο του 2011 και να ενωθούμε με τον ελληνικό λαό, προκειμένου ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ το άρθρο 120 του Συντάγματος». Βέβαια, ο γίγαντας Νότης αντιμετώπισε έκτοκτε την πρότασή του με το γνωστό τρόπο (λέμε και καμιά μακακία για να περνάει η ώρα), εμείς όμως το κρατήσαμε υπό σημείωση.

♦ Δίπορτο


Βλέπει τον Ζώη, τον Μανώλη και τ’ άλλα παιδιά να πασχίζουν να στήσουν κόμμα και να μη πιάνουν ούτε στις δημοσκοπήσεις το 3%. Βλέπει τον Μαρκόπουλο να ψηφίζει τους μνημονιακούς νόμους, αλλά ακόμη να περιμένει στον προθάλαμο της Συγγρού, καθώς ο Σαμαράς τον καψονάρει άγρια. Οπότε ο Τέρενς είπε να το παίξει δίπορτο. Παραίτηση από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όχι όμως ανεξαρτοποίηση. Θα δει πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό με τους άλλους και ανάλογα θα πορευτεί.

♦ Μ(π)ίζ(ν)ες


Βουλευτές τα παίρνουν από εταιρίες για να προωθήσουν νομοσχέδια που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ησυχάστε, δεν αφορά την Ελλάδα. Εδώ οι βουλευτές είναι αδάμαντες ηθικής. Κάποιοι ελάχιστοι πολιτικοί που χρηματίστηκαν (για την ακρίβεια ένας), προφυλακίστηκαν και ήδη δικάζονται έχοντας τη μακρά φυλάκιση σίγουρη. Στην Ιταλία συμβαίνει ο διαρκής χρηματισμός, όπως αποκαλύφθηκε και συζητιέται τις τελευταίες μέρες. «Κάθε μήνα μερικές πολυεθνικές, τα αποκαλούμενα λόμπι, περιφέρονται σε αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου για να συναντήσουν εμάς τους βοηθούς και να τα δώσουμε στον βουλευτή ή τον γερουσιαστή που υπηρετούμε», κατήγγειλε ανώνυμα σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης στέλεχος του γραφείου ενός γερουσιαστή.

Το παράξενο (παράξενο σε σχέση με ό,τι συνήθως συμβαίνει στα καθ’ ημάς) είναι πως κανένας δεν έπεσε από τα σύννεφα. Αντίθετα, στελέχη των κομμάτων έσπευσαν να κάνουν προτάσεις για το πώς θα υπάρξει… διαφάνεια. «Είναι ανάγκη να καταθέσουμε αμέσως έναν νόμο που να ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους βουλευτές και τα λόμπι», δήλωσε στέλεχος του κόμματος του Μπερλουσκόνι. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο των ανθρώπων των λόμπι, αντίστοιχο μ’ αυτό που υπάρχει στις ΗΠΑ και στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πολιτισμένα πράγματα. Να φτιάξουμε έναν θεσμικό φερετζέ, πίσω από τον οποίο θα κρύβουμε τις μπίζνες μας και τις μίζες μας. Γιατί αυτό είναι η αστική πολιτική. Μια μπίζνα. Ο βουλευτής πρέπει να αμείβεται για τις «σπέσιαλ» υπηρεσίες του. Τα υπόλοιπα, τα περί «εκπροσώπων του έθνους», είναι για κατανάλωση από το λαουτζίκο που εξακολουθεί να ψηφίζει, νομίζοντας ότι έτσι καθορίζει την πορεία των πραγμάτων.

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑλλο ήττα, άλλο ηττοπάθεια
Επόμενο άρθρο Εναλλακτικές προτάσεις ή απλώς νέος ρεφορμισμός;

Σχετικά Αρθρα

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

Κόντρες 5 Μαρ 2026, 19:22

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

Κόντρες 4 Μαρ 2026, 21:52

Sumud

Κόντρες 27 Φεβ 2026, 14:48

Παπασταύρεια κουτοπονηριά

Κόντρες 26 Φεβ 2026, 20:44

Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα

Κόντρες 25 Φεβ 2026, 21:34

O Μr Bean είναι πονηρός

Κόντρες 24 Φεβ 2026, 14:39
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα λογοθεραπείας.
Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των δικαίων.
Γκάνα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1957).
Γκουάμ: Ημέρα ανακάλυψης (1521).
1906: Η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1910: Εξέγερση αγροτών στο Κιλελέρ. Με προτροπή μεγαλοτσιφλικάδων ο στρατός σκοτώνει δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Αλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα. Από τη βίαιη επέμβαση του στρατού υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.
1910: Η γερμανική αστυνομία δολοφονεί επιτόπου σοσιαλιστές που πήραν μέρος σε διαδήλωση υποστήριξης του δικαιώματος των γυναικών για ψήφο.
1964: Πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος.
1976: Βόμβες σε έξι λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ στο Μπραχάμι (ΕΛΑ).
1994: Πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo