Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ
  • Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»
  • Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης
  • Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ
  • «Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει»
  • Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Εναλλακτικές προτάσεις ή απλώς νέος ρεφορμισμός;
Zoom

Εναλλακτικές προτάσεις ή απλώς νέος ρεφορμισμός;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Μάι 2013, 00:00

Η ιδεολογική και πολιτική σύγχυση διαπερνά τη «μνημονιακή» Ελλάδα της κρίσης και της «κινεζοποίησης», όμως τα στρατόπεδα είναι λίγο πολύ διαχωρισμένα. Από τη μια υπάρχει το πολιτικά κυρίαρχο στρατόπεδο των «μνημονιακών» που συγκυβερνούν. Από την άλλη υπάρχει ένα παρδαλό «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο, ηγετική δύναμη του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεολογική γραμμή του οποίου συνίσταται στο αντιφατικό «μέσα στο ευρώ, έξω από το μνημόνιο». Mια γραμμή η μετάφραση της οποίας είναι «στο ευρώ με κάθε κόστος», όπως κατ’ επανάληψη μας έχει δοθεί η ευκαιρία να δείξουμε. Υπάρχουν όμως μικρότερες δυνάμεις, όπως το νεοσύστατο ως κόμμα «Σχέδιο Β» του Αλαβάνου, που συγκροτεί τον ιδεολογικοπολιτικό του λόγο γύρω από το σύνθημα «έξω από το ευρώ». Με ελαφρώς αριστερόστροφη διαφοροποίηση ακολουθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ο Περισσός σηκώνει τις αντικαπιταλιστικές παντιέρες αντιπροτείνοντας τη «λαϊκή εξουσία και οικονομία» και κατηγορώντας τους υπόλοιπους για ρεφορμισμό.

Η γραμμή Αλαβάνου ξεκινά από το αυτονόητο, πως δεν είναι δυνατόν με τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή στην Ευρωζώνη και με τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων, να ακολουθηθεί οποιαδήποτε άλλη πολιτική, πέραν αυτής που επιβάλλουν οι δανειστές. Δεν μας λέει, όμως, πώς είναι δυνατόν να συμβεί το αντίθετο στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία επίσης διέπεται από κανόνες και δεν είναι δυνατό να ανεχτεί μια χώρα να μην είναι συνεπής έναντι των δανειστών της, οι οποίοι είναι άλλες χώρες της ίδιας Ενωσης. Δεν νομίζουμε, όμως, ότι ο Αλαβάνος θα έχει οποιαδήποτε δυσκολία να πει «έξω και από την ΕΕ», αν αυτό απαιτήσει το εκλογικό του σχέδιο.

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί, λοιπόν, είναι πως η πολιτική πρόταση Αλαβάνου αρχίζει και ολοκληρώνεται στο έδαφος του καπιταλισμού. Ο Αλαβάνος προσπαθεί να μας πείσει ότι κομβικό ζήτημα είναι αυτό του νομίσματος. Ετσι και υπάρξει επιστροφή στη δραχμή, θα λυθούν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα της καπιταλιστικής κρίσης, θα υπάρξει μια ορμητική ανάπτυξη και μέσα σε 100 μέρες (όπως χαρακτηριστικά λέει) η ανεργία σχεδόν θα μηδενιστεί. Πρόκειται για έναν καραμπινάτο ρεφορμισμό, που δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να προσαρμόζει στο σήμερα τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ της περιόδου πριν το 1981. Το ότι τα συνθήματα εκείνα (θυμόμαστε το «έξω από την ΕΟΚ – ειδική σχέση»;) οδήγησαν στην πλήρη αποδοχή της ενσωμάτωσης, όχι γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είχε «την πολιτική βούληση», αλλά, αντίθετα, γιατί είχε την πολιτική βούληση να υπηρετήσει τον ελληνικό καπιταλισμό και να σεβαστεί το διεθνές ιμπεριαλιστικό στάτους. Ο Αλαβάνος δεν βαδίζει, βέβαια, προς την εξουσία, οπότε μπορεί άνετα να λέει ό,τι θέλει, όμως η πολιτική συνθηματολογία του λειτουργεί ως εφεδρεία του συστήματος, διότι είναι ρεφορμιστική και όχι επαναστατική.

Μήπως ισχύει, όμως, κάτι το διαφορετικό για την πολιτική συνθηματολογία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία λέει και έξω από την ΕΕ, και μονομερή διαγραφή του χρέους, και εθνικοποίηση των τραπεζών και εργατικό έλεγχο; Η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος είναι γιατί δεν θέτουν κατευθείαν το αίτημα του σοσιαλισμού, αλλά παρουσιάζουν ένα οιονεί μεταβατικό πρόγραμμα με τρία-τέσσερα αιτήματα αιχμής (από τα οποία απουσιάζει το κομβικό ζήτημα της εξουσίας); Αν η απάντηση είναι πως το αίτημα του σοσιαλισμού δεν είναι ώριμο στην κοινωνική συνείδηση, η απάντηση προκύπτει με τα ίδια αναλυτικά εργαλεία: και από πού προκύπτει ότι είναι ώριμα αυτά που τίθενται ως υποτιθέμενο μεταβατικό πρόγραμμα; ‘Η –για να το θέσουμε διαφορετικά– αν ένα τέτοιο μεταβατικό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει καίρια στην ωρίμανση της κοινωνικής συνείδησης, γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει (πιο καθοριστικά μάλιστα) ένα πρόγραμμα επαναστατικής ανατροπής και οικοδόμησης του κομμουνισμού;

Αν μιλάμε για μεταβατικό πρόγραμμα, τότε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ένα στάδιο πριν την κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού. Γιατί τα προγράμματα δεν είναι εργαλεία ζύμωσης, που υπηρετούν την τακτική. Τα προγράμματα περιγράφουν τον προορισμό, την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Το πλέον προκλητικό είναι πως αυτοί που ασκούν φαινομενικά αριστερίστικη κριτική στο πρόγραμμα που είχε επεξεργαστεί το επαναστατικό ΚΚΕ το 1934 (για «θεωρία των σταδίων» μιλούν, με περιφρονητικό τρόπο), προβάλλουν σήμερα ένα δεξιότατο αστικό-ρεφορμιστικό πρόγραμμα, στο όνομα της ανωριμότητας της κοινωνικής συνείδησης!

Θα το ξαναπούμε: τα προγράμματα δεν είναι εργαλεία ζύμωσης, που αλλάζουν ανάλογα με την τακτική. Τα προγράμματα προσδιορίζουν τον επιδιωκόμενο τελικό σκοπό, γι’ αυτό και λειτουργούν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Τα εργαλεία ζύμωσης διαμορφώνονται ανάλογα με την τακτική και αποκρυσταλλώνονται σε συνθήματα. Οταν, δε, μιλάμε για μεταβατικά συνθήματα, αυτά δεν είναι συνθήματα ζύμωσης, αλλά κατά κανόνα συνθήματα δράσης. Οταν, ας πούμε, μιλάς για εργατικό έλεγχο, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως σύνθημα δράσης στο πλαίσιο μιας επαναστατικής κατάστασης, οδηγώντας την εργατική τάξη σε συνεχείς συγκρούσεις με την αστική εξουσία, με σκοπό να ωριμάσει η τελική έφοδος της προλεταριακής επανάστασης για την κατάκτηση της εξουσίας. Αλλιώς, ένα τέτοιο σύνθημα μετατρέπεται στο αντίθετό του, γίνεται εφεδρεία της αστικής πολιτικής.

Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι λαμπρές προτάσεις με τα ηχηρά συνθήματα δεν συγκροτούν παρά εκλογικά προγράμματα στο πλαίσιο της λειτουργίας της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Πρόκειται, δηλαδή, για ό,τι πιο χυδαίο, πιο ρεφορμιστικό μπορεί να υπάρξει. Υποβιβάζοντας το ίδιο το επίπεδο της επαναστατικής ζύμωσης (στο όνομα της ανωριμότητας των μαζών), δημιουργούν ένα νέο ρεφορμιστικό υπόστρωμα, το οποίο έρχεται να λειτουργήσει ως εφεδρεία της αστικής εξουσίας.

Τα ίδια ισχύουν και για την πολιτική πρόταση του Περισσού, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική (από τ’ αριστερά) στις πολιτικές προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ, και του Αλαβάνου, και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αρκετές από τις επισημάνσεις της πολεμικής του Περισσού είναι σωστές και είναι πραγματικά ταπεινωτικό για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να της κάνει πολεμική από τέτοιες θέσεις ο Περισσός. Από την άλλη, η περιβόητη «λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία» του Περισσού δεν είναι παρά ένα αριστερίστικης υφής προπαγανδιστικό περιτύλιγμα, γεμάτο σκόπιμη ασάφεια και θολούρα, το οποίο κρύβει τη δεξιά αντεπαναστατική γραμμή που ακολουθεί αυτό το κόμμα. Επρεπε να βρουν κάτι για να τη βγαίνουν από τ’ αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους και να μπορούν να καλύπτουν τη νομιμοφροσύνη τους έναντι του αστικού καθεστώτος και της θεσμικής νομιμότητάς του.

Απέναντι σ’ αυτόν τον νέο ρεφορμισμό, που σπεκουλάρει με την ιδεολογική και πολιτική ανωριμότητα των εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων μαζών, πρέπει να σταθεί ένα πρόγραμμα επαναστατικής ανατροπής και οικοδόμησης του κομμουνισμού, ικανό να συσπειρώσει πολιτικά καταρχάς την εργατική πρωτοπορία, που είναι καθήκον εκ των ων ουκ άνευ.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

9 Αυγ 2026, 12:59
Καταστολή

Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»

9 Αυγ 2026, 12:30
Πολιτική

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης

Στέλνει ελικόπτερα Apache στα ΗΑΕ

9 Αυγ 2026, 11:47
Διεθνή

Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ

το άνοιγμα της στρατηγικής θαλάσσιας οδού εξακολουθεί να υπόκειται σε άλλους όρους

9 Αυγ 2026, 09:17
Διεθνή

«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει»

Σκληρή ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

9 Αυγ 2026, 05:52
Πολιτισμός

Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων

Παρακολουθήστε την εξέλιξη του γεγονότος απευθείας από το πεδίο

9 Αυγ 2026, 05:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

9 Αυγ 2026, 00:01
Υγεία

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 

8 Αυγ 2026, 18:49
Αγροτικά

Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας

8 Αυγ 2026, 10:21
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

8 Αυγ 2026, 09:50
Διεθνή

Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο

8 Αυγ 2026, 09:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

8 Αυγ 2026, 05:27
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Αυγ 2026, 00:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου

8 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Ο Χρήστος ο Ζιώγας πού είναι, ρε παιδιά;

7 Αυγ 2026, 14:14
Διεθνή

Οχτώ υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και ισλαμικών χωρών κατά της σιωνιστικής οντότητας

7 Αυγ 2026, 12:19
Διεθνή

Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό καθεστώς προστατεύεται από την ελευθερία στην έκφραση

7 Αυγ 2026, 11:13
Πολιτισμός

Zajdi Ζajidi: Γιατί ένα ωραίο μελαγχολικό τραγούδι ενόχλησε τα φασιστοεθνίκια;

7 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Βάρβαρα βασανιστήρια: Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια υπέστη κατάγματα στα πλευρά ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση

7 Αυγ 2026, 05:29
Καταστολή

Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»

Γιατί τα σύνορα της Ισπανίας βρίσκονται στο Μαρόκο;

7 Αυγ 2026, 05:16
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

Ημέρα αυτοχθόνων λαών.

Σιγκαπούρη: Εθνική γιορτή (1965).

1942: Οκτώ νεκροί και 65 τραυματίες στη Βομβάη σε διαδήλωση για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, σύλληψη του Γκάντι (για έκτη φορά) και του Νεχρού.

1944: Αντάρτες ανατινάζουν κοντά στη Θήβα την αμαξοστοιχία Θεσσαλονίκης-Αθήνας, δεκαπέντε νεκροί και εξήντα τραυματίες.

1945: Ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία (Ναγκασάκι), 90.000 νεκροί και 80.000 τραυματίες.

1956: Απαγχονίζονται στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας από τους Αγγλους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Ζάχος, Χαρίλαος Μιχαήλ και Ιάκωβος Πατάτσος.

1969: Βόμβα (ΔΑ) στα γραφεία της «Ολυμπιακής» στο Σύνταγμα, δέκα τραυματίες.

1975: Συλλαμβάνονται και φυλακίζονται οι υπεύθυνοι για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

1994: Δολοφονείται ο μοναδικός γερουσιαστής της Αριστεράς στην Κολομβία Μανουέλ Σεπέντα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo