Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 28 Απρίλη
  • Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων
  • Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»
  • Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)
  • Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες
  • Ιρανικό F-5 παραβίασε την αεράμυνα και βομβάρδισε αμερικανική βάση στην πρώτη παρόμοια επίθεση από τον Πόλεμο της Κορέας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Μάι 2013, 00:00

♦ Ανώμαλη προσγείωση


Η άντληση πετρελαίου από το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη είναι «ένας μακρινός στόχος», που τοποθετείται περίπου στο 2025. Τα ακριβή κοιτάσματα δεν είναι γνωστά, όμως η αρχική εκτίμηση είναι πως σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα υπάρχουν κοιτάσματα γύρω στα 147 εκατ. βαρέλια, δηλαδή όσο οι εισαγωγές μιας χρονιάς (150 εκατ. βαρέλια αργό, που κοστίζουν 17 δισ.). «Οσο πετρέλαιο μας έδωσε ο Πρίνος σε 30 χρόνια εμείς το “καίμε” σε έναν χρόνο».

Ανώμαλη προσγείωση για πολλούς από την Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια του ΕΜΠ, επικεφαλής στις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Δε φταίνε, βέβαια, αυτοί που προσγειώνονται ανώμαλα. Ας όψεται η προπαγάνδα του Παπακωνσταντίνου και των υπόλοιπων, που εμφάνισαν την Ελλάδα σαν… Ιράκ και μάλιστα χωρίς καν να έχουν γίνει οι σεισμικές έρευνες, που αποτελούν το πρώτο βήμα (εντελώς ατελές, μάλιστα, όπως τονίζει η Σ. Σταματάκη, στη συνέντευξή της στα «Νέα»).

♦ Δούλεμα (1)


«Τόσο η ευρωζώνη όσο και η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται, αλλά μόνο ανατρέπονται». Αυτά σημειώνει, μεταξύ πολλών άλλων, στο κείμενο-ποταμός που κατέθεσε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η μειοψηφία (Αριστερή Πλατφόρμα, με Λαφαζάνη, Νταβανέλο, Θεωνά και σία). Και τι κάνουν αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που πρεσβεύει ακριβώς τα αντίθετα;

Το ερώτημα θα είχε νόημα σε επαναστάτες που κάνουν λάθος, όχι σε ξεσκολισμένους οπορτουνιστές που δουλεύουν την κοινωνία.

♦ Δούλεμα (2)


Κάποια στελέχη απ’ αυτή τη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κάνουν και «αυτοκριτική» για τη στάση τους έναντι της απεργίας των καθηγητών. Εγραψαν, λοιπόν, ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσαμε να κάνουμε όσα έπρεπε και όσα μπορούσαμε σε αυτή τη σημαντική μάχη. Υποτιμήσαμε τη μάχη και την εμβέλειά της, δεν οργανώσαμε την υποστήριξή της και δεν είχαμε εναλλακτικό σχέδιο μπροστά σε έναν αγώνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Μετά, όμως, την κάλπικη αυτοκριτική ακολουθεί η ύβρις: «Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απαγόρευση της επιστράτευσης και η κατεύθυνση που δόθηκε από τον πρόεδρο για τις επόμενες απεργιακές μάχες αποδεικνύουν ότι το κόμμα έχει αντανακλαστικά που του επιτρέπουν να αποτιμά και να διορθώνει λάθη»! Πραγματικά, δεν ξέρουμε ποιοι είναι περισσότερο υποκριτές. Η ηγετική ομάδα που κατέθεσε κατόπιν εορτής μια άνευ ουσίας και άνευ πρακτικής σημασίας πρόταση νόμου ή οι του «αριστερού ρεύματος» που υπέγραψαν αυτό το «κείμενο προβληματισμού»;

♦ Τώρα χάλασε;


Η Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τη λίστα Λαγκάρντ ασκεί προανακριτικά καθήκοντα. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να ασκεί και παρεμπίπτουσες διώξεις. Για ψευδορκία και ψευδομαρτυρία, για παράδειγμα. Αν στη θέση του Διώτη ήταν ένας απλός λαϊκός άνθρωπος, δε θα του είχαν ήδη απαγγείλει κατηγορία; Ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε από το «δεν έχω καμιά σχέση με το στικάκι» και έφτασε ήδη στα τρία αντίγραφα! Πολιτικά, βέβαια, έχει αποδομηθεί πλήρως και οι φιλοδοξίες του για πολιτική καριέρα μάλλον κάηκαν οριστικά (λέμε μάλλον, γιατί στην αστική πολιτική ποτέ δεν ξέρεις), όμως κατηγορούμενος δεν έχει καταστεί, ενώ θα έπρεπε.

Και κάτι σημαντικότερο. Τώρα χάλασε ο Διώτης; Οταν βασάνιζε τον Σάββα Ξηρό στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» ήταν ο «εθνικός εισαγγελέας»; Το θυμίζουμε, γιατί είναι πολλοί αυτοί που πιπίλισαν τη συγκεκριμένη καραμέλα. Ξεχωρίζουμε τον τότε πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, που στις καταγγελίες για καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, απαντούσε: Ν’ αφήσουμε την ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της.

♦ Ο θάνατος ως κερδοφόρα επιχείρηση


Ορισμένοι από τους κολοσσούς της ένδυσης, μεταξύ των οποίων η Marks&Spencer, η Zara, η H&M, η Benetton, υπέγραψαν συμφωνία για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στα εργοστάσια του Μπανγκλαντές! Μετατρέπουν έτσι σε διαφημιστική καμπάνια το αίμα των χιλιάδων εργατριών και εργατών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του πολυόροφου εργοστάσιου «Ράνα Πλάζα», ενός από τα πολλά που ράβουν τα ρούχα τους στην ασιατική χώρα.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι εταιρίες προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού του «ανεξάρτητου επιθεωρητή επιχειρήσεων και συνδικάτων», ο οποίος θα έχει ως καθήκον να εφαρμόζει «αξιόπιστα και αποτελεσματικά» μέτρα ασφάλειας. Τι θα γίνει στην πράξη το γνωρίζουμε. Οταν σε χώρες σαν την Ελλάδα η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ένας καθαρά διακοσμητικός θεσμός, όπως επίσης οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, στις οποίες συμμετέχει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει στο Μπανγκλαντές και τις άλλες ασιατικές χώρες, όπου τα κέρδη των πολυεθνικών βγαίνουν κυριολεκτικά με το αίμα των εργατών.

«Δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Πρέπει να δώσουν μια σαφή απάντηση στους πελάτες τους. Η τραγωδία ήταν πρώτο θέμα στις δυτικές τηλεοράσεις για μέρες», εξηγούσε στα αμερικάνικα ΜΜΕ ο Στιβ Χοκ, καθηγητής μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Ετσι και έγινε. Οι εταιρίες, που εδώ και δυο χρόνια διαπραγματεύονταν με δυο διεθνή αστογραφειοκρατικά συνδικάτα τη συγκεκριμένη συμφωνία, κωλυσιεργώντας συνεχώς, έδωσαν στα στελέχη τους εντολή να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε και το αίμα των εργατών να βγάλουν από πάνω τους (η ευθύνη θα πάει στους τοπικούς εργολάβους τους) και τα ρούχα που πουλάνε στη Δύση να τα συνοδεύσουν με μια ανθρωποκεντρική διαφημιστική καμπάνια.

ΥΓ: Το ίδιο, επί της ουσίας, διαφημιστικό τρικ εφάρμοσε ο Σάλλας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, όταν ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου «εξουσιοδοτεί αλλά και εντέλλεται το ΔΣ της τράπεζας να μη χρηματοδοτεί καμία επιχείρηση ή οικονομική μονάδα που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς την προστασία των εργαζομένων της από την ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία». Στόχος του Σάλλα η προσέλκυση μικροκαταθετών, με ένα ακόμη διαφημιστικό τρικ στη φαρέτρα του ομίλου που διευθύνει.

♦ Απορία αφελών


«Ο Τσοχατζόπουλος δεν θα μπορούσε να δρα μόνος του, χωρίς να γνωρίζουν, να ανέχονται, ακόμη και να συμμετέχουν και άλλα μέλη των κυβερνήσεων ή/και κομματικοί – κυβερνητικοί παράγοντες». Αυτό αναφέρει ένα non paper της ομάδας προπαγάνδας (Γραφείο Τύπου το λένε) του ΣΥΡΙΖΑ. Προσυπογράφουμε κάθε λέξη. Εχουμε, όμως, και μια μικρή απορία. Ο Αντώνης Κοτσακάς, σημερινό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επί πολλά χρόνια στενότατος συνεργάτης και εξ απορρήτων του Τσοχατζόπουλου, σε ποια κατηγορία υπάγεται; Σ’ αυτούς που γνώριζαν, σ’ αυ- τούς που ανέχονταν ή σ’ αυτούς που συμμετείχαν;

♦ Λέμε και καμιά μακακία…


Πλησιάζει η 31η Μάη, μέρα που μπορεί ν’ αποδειχτεί ορόσημο για την πορεία του τόπου. Επειδή βλέπουμε την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά σας, σπεύδουμε να σας θυμίσουμε την πρόταση που έκανε στις 22 Απρίλη ο γίγαντας Νότης Μαριάς: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ από τη Βουλή στις 31 Μαΐου με αφορμή την επέτειο των πλατειών αλλά και της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε στα Προπύλαια τον Μάιο του 2011 και να ενωθούμε με τον ελληνικό λαό, προκειμένου ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ το άρθρο 120 του Συντάγματος». Βέβαια, ο γίγαντας Νότης αντιμετώπισε έκτοκτε την πρότασή του με το γνωστό τρόπο (λέμε και καμιά μακακία για να περνάει η ώρα), εμείς όμως το κρατήσαμε υπό σημείωση.

♦ Δίπορτο


Βλέπει τον Ζώη, τον Μανώλη και τ’ άλλα παιδιά να πασχίζουν να στήσουν κόμμα και να μη πιάνουν ούτε στις δημοσκοπήσεις το 3%. Βλέπει τον Μαρκόπουλο να ψηφίζει τους μνημονιακούς νόμους, αλλά ακόμη να περιμένει στον προθάλαμο της Συγγρού, καθώς ο Σαμαράς τον καψονάρει άγρια. Οπότε ο Τέρενς είπε να το παίξει δίπορτο. Παραίτηση από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όχι όμως ανεξαρτοποίηση. Θα δει πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό με τους άλλους και ανάλογα θα πορευτεί.

♦ Μ(π)ίζ(ν)ες


Βουλευτές τα παίρνουν από εταιρίες για να προωθήσουν νομοσχέδια που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ησυχάστε, δεν αφορά την Ελλάδα. Εδώ οι βουλευτές είναι αδάμαντες ηθικής. Κάποιοι ελάχιστοι πολιτικοί που χρηματίστηκαν (για την ακρίβεια ένας), προφυλακίστηκαν και ήδη δικάζονται έχοντας τη μακρά φυλάκιση σίγουρη. Στην Ιταλία συμβαίνει ο διαρκής χρηματισμός, όπως αποκαλύφθηκε και συζητιέται τις τελευταίες μέρες. «Κάθε μήνα μερικές πολυεθνικές, τα αποκαλούμενα λόμπι, περιφέρονται σε αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου για να συναντήσουν εμάς τους βοηθούς και να τα δώσουμε στον βουλευτή ή τον γερουσιαστή που υπηρετούμε», κατήγγειλε ανώνυμα σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης στέλεχος του γραφείου ενός γερουσιαστή.

Το παράξενο (παράξενο σε σχέση με ό,τι συνήθως συμβαίνει στα καθ’ ημάς) είναι πως κανένας δεν έπεσε από τα σύννεφα. Αντίθετα, στελέχη των κομμάτων έσπευσαν να κάνουν προτάσεις για το πώς θα υπάρξει… διαφάνεια. «Είναι ανάγκη να καταθέσουμε αμέσως έναν νόμο που να ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους βουλευτές και τα λόμπι», δήλωσε στέλεχος του κόμματος του Μπερλουσκόνι. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο των ανθρώπων των λόμπι, αντίστοιχο μ’ αυτό που υπάρχει στις ΗΠΑ και στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πολιτισμένα πράγματα. Να φτιάξουμε έναν θεσμικό φερετζέ, πίσω από τον οποίο θα κρύβουμε τις μπίζνες μας και τις μίζες μας. Γιατί αυτό είναι η αστική πολιτική. Μια μπίζνα. Ο βουλευτής πρέπει να αμείβεται για τις «σπέσιαλ» υπηρεσίες του. Τα υπόλοιπα, τα περί «εκπροσώπων του έθνους», είναι για κατανάλωση από το λαουτζίκο που εξακολουθεί να ψηφίζει, νομίζοντας ότι έτσι καθορίζει την πορεία των πραγμάτων.

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑλλο ήττα, άλλο ηττοπάθεια
Επόμενο άρθρο Εναλλακτικές προτάσεις ή απλώς νέος ρεφορμισμός;

Σχετικά Αρθρα

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

Κόντρες 24 Απρ 2026, 14:07

Κούλης ο μουλωχτός

Κόντρες 20 Απρ 2026, 10:21

Joint venture

Κόντρες 9 Απρ 2026, 12:10

Ντροπή, κυρία, μιλάνε έτσι στον POTUS;

Κόντρες 6 Απρ 2026, 14:18

Κυνήγι αμερικανικού αγριόχοιρου

Κόντρες 4 Απρ 2026, 20:28

Oχι, ρε, δε θα μας πάρεις τη δουλειά

Κόντρες 3 Απρ 2026, 11:02
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

28 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων

27 Απρ 2026, 19:45
Παιδεία

Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»

Και δώρο η κατοχή της ιταλικής γλώσσας

27 Απρ 2026, 17:53
Διεθνή

Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)

27 Απρ 2026, 12:09
Καταστολή

Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες

27 Απρ 2026, 07:21
Διεθνή

Ιρανικό F-5 παραβίασε την αεράμυνα και βομβάρδισε αμερικανική βάση στην πρώτη παρόμοια επίθεση από τον Πόλεμο της Κορέας

27 Απρ 2026, 05:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
Καταστολή

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

24 Απρ 2026, 14:15
Κόντρες

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

24 Απρ 2026, 14:07
Διεθνή

Χριστιανοί μαχητές στη Χεζμπολά

24 Απρ 2026, 12:58
Ιστορία

Μάχα Αμπού Χαλίλ: Μια ιστορική μορφή δολοφονήθηκε στα 80 της από τους σιωναζιστές

24 Απρ 2026, 10:48
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

Ημέρα μνήμης εργατών.

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Μπαρμπάντος: Εθνική εορτή.

1944: Οι Δημήτρης Αυγέρης, Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετωπίζουν επί εφτά ώρες διακόσιους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στον Υμηττό, προτού πέσουν νεκροί.

1945: Εκτελούνται με τουφεκισμό ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι.

1971: Στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία, εκτός νόμου οι οργανώσεις.

1977: Ισόβια στους Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουιν Ενσλιν και Γιαν Καρλ Ράσπε μετά από διετή δίκη (RAF).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo