.jpg)
Tα περιστέρια που κρατούν ευλαβικά στα χέρια τους σε λίγο θ’ αφεθούν να πετάξουν στο νοτιοαφρικανικό ουρανό, πάνω από το άγαλμα του Νέλσον Μαντέλα. Οι άνθρωποι που τα κρατούν στα χέρια τους είναι ο «κομμουνιστής» πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα και τα στελέχη της κυβέρνησης συνεργασίας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, του «Κ»Κ Νότιας Αφρικής και των επίσημων συνδικάτων COSATU. Οι άνθρωποι που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με το αίμα δεκάδων εργατών ορυχείων, κατέφυγαν στην αγαπημένη τους προπαγάνδα. Εστησαν ένα ακόμη άγαλμα του Μαντέλα και στήθηκαν για να το εγκαινιάσουν αμολώντας λευκά περιστέρια στον ουρανό. Για να συμβολίσουν τι, άραγε; Την ειρήνη. Η ειρήνη ανάμεσα στη λευκή και τη μαύρη αστική τάξη έχει σίγουρα αποκατασταθεί, όμως το φυλετικό απαρτχάιντ έχει αντικατασταθεί από το ταξικό απαρτχάιντ. Αυτό το ταξικό απαρτχάιντ υπηρετούν οι υποκριτές με το ευλαβικό ύφος και τα λευκά περιστέρια στα χέρια.
♦ Ζητείται στατιστική
Οσοι έχουν καταφύγει σε γιατρό του ασφαλιστικού τους ταμείου και έφυγαν απ’ αυτόν με μια συνταγή γνωρίζουν πώς «δουλεύει το σύστημα». Ο γιατρός συνταγογραφεί τη δραστική ουσία. Συχνά, επειδή δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στα άγνωστης προέλευσης και ταυτότητας γενόσημα που έχουν πλημμυρίσει την αγορά, γράφει στις παρατηρήσεις και τα ονόματα ενός-δυο σκευασμάτων που έχει εμπιστοσύνη. Αν ο γιατρός δεν έχει γράψει τίποτα βοηθητικό, αναλαμβάνει ο φαρμακοποιός, ο οποίος λέει στον ασθενή: υπάρχει αυτό το γνωστό και σίγουρο φάρμακο, υπάρχουν ένα-δυο γενόσημα που είναι δοκιμασμένα, υπάρχουν κι αυτά τα γενόσημα που δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους και δεν μπορούμε να πούμε αν είναι καλά ή αν ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες.
Το Ταμείο καλύπτει μόνο το φτηνότερο γενόσημο. Αν ο ασθενής θέλει να πάρει το σκεύασμα που έχει συστήσει ο γιατρός ή κάποιο από τα σκευάσματα που συστήνει ο φαρμακοποιός, τον οποίο ο ασθενής εμπιστεύεται, θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά από την τσέπη του. Αν η διαφορά, συν τη συμμετοχή του επί της τιμής του φθηνότερου γενόσημου, ξεπερνά τις δυνατότητες του βαλάντιού του, παίρνει το άγνωστο γενόσημο και κάνει το σταυρό του να μην «πέσει στην περίπτωση». Ηδη, νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για παρενέργειες που έχουν εντοπίσει σε φτηνά γενόσημα (κυρίως αλλεργίες), ενώ δεν είναι βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά τους.
Επειδή όλ’ αυτά έγιναν στο όνομα της καταπολέμησης της «αλόγιστης φαρμακευτικής δαπάνης», ζητείται μια στατιστική, η οποία να αναφέρει τι ποσό πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τι οι ασθενείς από την τσέπη τους. Αυτή τη στατιστική κανείς δεν πρόκειται να την κάνει, είμαστε όμως σίγουροι ότι θα έδειχνε πως η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έπεσε πολύ λίγο (γιατί οι άνθρωποι, ακόμα και μέσα στη μεγάλη φτώχεια, προσπαθούν να προμηθευτούν το σκεύασμα εμπιστοσύνης που τους συστήνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός, πληρώνοντας τη διαφορά από την τσέπη τους). Εκείνο που άλλαξε είναι η σχέση ανάμεσα στην κρατική και την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη. Μ’ αυτό το κόλπο, ένα τεράστιο μέρος της δαπάνης μεταφέρθηκε στις τσέπες των ασφαλισμένων, εργαζόμενων και συνταξιούχων στη συντριπτική τους πλειοψηφία.
♦ MKO-πλυντήριο
«Για την ΙΚΕΑ του ΟΜΙΛΟΥ FOURLIS ο άνθρωπος και το δικαίωμά του στην ποιότητα ζωής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς είναι στοιχεία που κατεξοχήν διαμορφώνουν την κουλτούρα της εταιρίας». Στ’ αυτιά των εργαζόμενων η παραπάνω φράση ακούγεται ως ιταμή πρόκληση. Γιατί η ΙΚΕΑ όχι μόνο υποχρέωσε τους εργαζόμενους σε μεγάλη μείωση μισθών, αλλά ξεκίνησε και απολύσεις όσων αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση.
Η πρόκληση, όμως, γίνεται μεγαλύτερη όταν η ανακοίνωση της ΙΚΕΑ αφορά τη συνεργασία της με τη ΜΚΟ «Κλίμακα» για την επίπλωση του «Κέντρου Στήριξης Αστέγων» που λειτουργεί η ΜΚΟ. Μπορεί η συνεργασία να «ψηνόταν» από καιρό, δεν είναι όμως τυχαίο ότι ανακοινώθηκε τώρα, λίγες μέρες μετά το σάλο που ξέσπασε στην ΙΚΕΑ από τις μειώσεις μισθών και την απόπειρα κάποιων κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους, που βρήκαν αρωγούς και στους καταναλωτές. Αλλωστε, εργαζόμενοι είναι και αυτοί που πάνε να ψωνίσουν από τα μαγαζιά της ΙΚΕΑ. Για να φτιάξει, λοιπόν, το προφίλ της η εταιρία κατέφυγε στη ΜΚΟ, έκανε μια μικροπροσφορά (η οποία θα της έρθει τζάμπα, με τα γνωστά φορολογικά κόλπα) και η ΜΚΟ ανέλαβε να λειτουργήσει σαν πλυντήριο των κοινωνικά ανάλγητων αφεντικών του ομίλου Φουρλή.
♦ Επιτέλους
Επιτέλους, μια ανακοίνωση από την Ori-ginal, που τα τελευταία χρόνια είχε επιδείξει ανοχή σ’ ένα σωρό φασισταριά, κηλιδώνοντας την περήφανη ιστορία των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ. Η ανακοίνωση εκδόθηκε απ’ αφορμή τον ξυλοδαρμό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη και αναφέρει τα εξής:
«Για να τελειώνουμε μια και καλή μ αυτό το καρκίνωμα των φασιστών, εμείς ως ORIGINAL 21, ως απόγονοι προσφύγων / μεταναστών και τέλος ως απλοί άνθρωποι, θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στα θρασύδειλα σκουλήκια που επιτέθηκαν στον ΑΕΚτζή Στρατούλη ότι είναι ανεπιθύμητοι και πλέον επικηρυγμένοι. Η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ περιλαμβάνει ανθρώπους χωρίς χρώμα και σύνορα. Οι μισάνθρωποι δεν χωράνε ανάμεσά μας. Ολοι ξέρουν ποιοι είμαστε και ειδικά αυτά τα σκουλήκια.
ΥΓ. Απλά να υπενθυμίσουμε στους θρασύδειλους ότι την επόμενη φορά δεν θα καταφέρουν να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα… γι’ αυτό να είστε σίγουροι.
ORIGINAL 21».
Επειδή στην Original ξέρουν καλά ποια είναι τα φασισταριά και πού συχνάζουν, καλά θα κάνουν, για να ξεπλύνουν τη ντροπή, να πάνε να τους βρουν και να μάθουν (έχουν τον τρόπο) ποιοι ήταν αυτοί που ξυλοκόπησαν τον Στρατούλη. Αλλιώς η ανακοίνωση θα περάσει στη σφαίρα της υποκρισίας.
♦ Φιλόζωη νεοναζί!
Ελύθη η απορία για το κοινωνικό έργο της κυρίας αρχηγού, κατά κόσμον Ελένης Ζαρούλια. Από το βουλευτικό μισθό δίνει 2.800 στο κόμμα της, κρατάει τα υπόλοιπα και απ’ αυτά προσφέρει στο pet shop της γειτονιάς της για να παίρνουν διάφορες κυρίες τροφές για τα αδέσποτα. Αυτά δήλωσε με σοβαρό ύφος σε ραδιοφωνική της παρέμβαση. Ζήτησε, μάλιστα, απ’ όποιον αμφιβάλλει, να ρωτήσει τους υπαλλήλους του pet shop! Το… υψηλό πολιτικό επίπεδο δε θα το σχολιάσουμε. Εχουμε, όμως, μια άλλη ερώτηση.Για τις αποκαλύψεις σχετικά με το μπουρδελοξενοδοχείο New Dream θα δώσουν καμία απάντηση ο κύριος και η κυρία αρχηγού; Θυμίζουμε τι αποκάλυψε το «Εθνος»: Η Ελένη Ζαρούλια παραχωρεί δωρεάν (!) το οίκημα του μπουρδελοξενοδοχείου στην εταιρία «Λυδία ΑΕ», με πρόεδρο του ΔΣ τον αδελφό της, αντιπρόεδρο την ίδια και μέλος τον φύρερ. Η εταιρία με τη σειρά της ενοικιάζει το κτίριο στην «Π.Β. ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΑΕ», ιδιοκτησίας «βορειοηπειρωτών», η οποία το λειτουργεί σαν μπουρδελοξενοδοχείο. Ετσι, ο φόρος για την κυρία αρχηγού περιορίζεται μόνο στο τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση. Ενώ, λοιπόν, οι χρυσαυγίτες εξέδωσαν οργισμένο δελτίο Τύπου για να πουν ότι ο αρχηγός τους δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, έκαναν αβαβά τις αποκαλύψεις για το μπουρδελοξενοδοχείο της μαντάμ αρχηγού και βουλευτή τους επίσης.
Και κάτι ακόμη. Και μόνο αυτό το στοιχείο θα αρκούσε για ν’ ασχοληθούν δυο-τρεις τηλεοπτικές εκπομπές και να κάνουν τους νεοναζί ρόμπες ξεκούμπωτες. Οπως και το βουλευτή τους Ηλιόπουλο, που όχι μόνο διαμένει σε πεντάστερο ξενοδοχείο του Βόλου με δαπάνες της Βουλής, αλλά και εμφανίζεται να διαμένει σ’ αυτό μέρες κατά τις οποίες βρίσκεται στην Αθήνα (δημοσίευμα του zougla.gr). Κάτι Εισαγγελάτοι, κάτι Σρόιτερ, κάτι Παπαδάκηδες, κάτι Αυτιάδες, κάτι Μαυροτρύπες το ξέρουν πολύ καλά αυτό το άθλημα. Και έχουν τις σχετικές πληροφορίες. Δεν έκαναν τίποτα, όμως, επειδή το σύστημα χρειάζεται τους νεοναζί και δε θέλουν να τους τελειώσουν. Τους χρειάζονται σαν μπαμπούλα για το λαό.
♦ Πολιτικός απατεώνας
«Τα 11 δισεκατομμύρια (σ.σ. από τη δόση) σβήνουν 20 δισεκατομμύρια χρέους», δήλωσε ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Εμάς, όμως, δε μας βγαίνει με τίποτα ο λογαριασμός. Αλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σαμαράς το έκανε πιο μπερδεμένο: «Δώσαμε 11,5 δισεκατομμύρια και αγοράσαμε ελληνικό χρέος κοντά 32 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, εάν κάνετε την αφαίρεση, σβήσαμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους». Πώς συμβαίνει να έχεις αγοράσει χρέος 32 δισ., αλλά να σβήνεις χρέος μόνο 20 δισ.; Οσο αγοράζεις τόσο σβήνεις, αφού δεν πρόκειται για κού-ρεμα, αλλά για επαναγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική. Δεν μας τα λέει καθόλου καλά ο Σαμαράς και καλό είναι να τα ξεκαθαρίσουμε. Με στρογγυλεμένους αριθμούς, για να μη μπερδευτούμε.
Οπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, το χρέος επαναγοράστηκε κατά μέσο όρο στο 35% της ονομαστικής τιμής των ομολόγων. Αρα, με τα 11,3 δισ. που δόθηκαν, αγοράστηκε χρέος ονομαστικής τιμής 32 δισ. ευρώ. Αρα, το συνολικό ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 32 δισ. ευρώ. Τότε γιατί ο Σαμαράς λέει «σβήσαμε χρέος 20 δισ.»; Απλούστατα, λέει ψέματα για να καλύψει τη νέα λοβιτούρα που περιλαμβάνει η νέα «εθνική νίκη». Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοέμβρη, υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν μια σειρά μέτρα (μείωση επιτοκίων, επιστροφή κέρδους από κεντρικές τράπεζες κ.λπ.) συν την επαναγορά, ώστε το ελληνικό χρέος να είναι «βιώσιμο» το 2020. Τη «βιωσιμότητα» μάλιστα την προσδιόρισαν στο 124% του ΑΕΠ το 2020, μετά από συμβιβασμό με το ΔΝΤ, που ήθελε ο στόχος να είναι 120% και πίεζε για κούρεμα. Οπως ανακοίνωσε ο Στουρνάρας, η μείωση του χρέους θα ήταν 40 δισ., εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονταν από την επαναγορά και τα άλλα μισά από τα «ευεργετικά» μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup. Η επαναγορά, όμως, χάρη στο ψηλότερο ποσοστό που έδωσαν (ξεπερνώντας κατά 6% την απόφαση του Eurogroup, που όριζε μέση τιμή επαναγοράς στο 29%), έφτασε τα 30 δισ. Και υποχρέωσαν το ελληνικό κράτος να δανειστεί 11,3 δισ. για να την πραγματοποιήσει. Ετσι, από το σύνολο των 40 δισ. χρέους το ελληνικό κράτος φορτώθηκε την επαναγορά των 30 (μέσω νέου δανεισμού) και για τα άλλα μέτρα, που υποτίθεται ότι θα επιβάρυναν τους δανειστές, έμειναν μόνο 10 δισ. (από 20 που ήταν αρχικά).
♦ Κώστας Βάρναλης (1884-1974)
Στις 16 Δεκέμβρη, συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από τη μέρα που έκλεισε τα μάτια του, πλήρης ημερών στα 90 χρόνια του, ο μέγιστος Κώστας Βάρναλης. Εξι χρόνια πριν το θάνατό του, πρόλαβε να γράψει και την Αυτονεκρολογία του, με το δικό του ανεπανάληπτο τρόπο. Παραθέτουμε τους τελευταίους στίχους της με την παραίνεση, ιδιαίτερα προς τους νέους, να σκύψουν στο έργο του Βάρναλη. Στις εποχές που διανύουμε, κατά τις οποίες επιπλέουν οι φελλοί, ο λόγος των πραγματικών ποιητών παραμένει πάντα επίκαιρος.
Τα μπουκωμένα στόματ’ αλυχτήσαν:
–καλότυχοι, ένας Βούργαρος λιγότερο!
–κακότυχοι, που δεν τονε προλάβαμε!
–κόβουμ’ έναν, φυτρώνουνε σαράντα !
Ευχαριστώ σας, γερατειά και πόνοι,
που εσείς με ξαποστείλατε, όχι ο Νόμος
(δυό φορές «επ’ εσχάτη προδοσία»!).
Κι ούτε με πολτοποίησε στη λάσπη
ένα τρίκυκλο αθώο («τροχαίον ατύχημα»!).
Ρίχτε με τώρα στα βαθιά της θάλασσας.
Τ’ αδούλωτα κορμιά δε βρίσκουν ούτε
μιας πιθαμής Ελλάδα να ησυχάσουν !
Νοέμβρης 1968