♦ Υπουργοί διαφημιστές
Εγκαίνια καταστήματος της αλυσίδας «Κωτσόβολος» έκανε η πολυεθνική Dixon και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε καμαρώνει ότι «την εκδήλωση τίμησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Τύπου». Επειδή προφανώς η ομιλία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού λειτούργησε σαν διαφημίστρια της εταιρίας, η Dixon έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα όσα είπε η υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου. Κρατηθείτε:
«Η στρατηγική της εταιρίας Κωτσόβολος συνάδει με τέσσερις πολύ σημαντικούς άξονες της πολιτικής μας. Καταρχήν είναι μια εταιρία που επενδύει στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του καταναλωτή, διαθέτοντας προϊόντα υψηλής τεχνολογίας σε πολύ χαμηλές τιμές. Επιπλέον, αποτελεί παράδειγμα για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αναλαμβάνει εξαιρετικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας ωφέλιμες και βιώσιμες πρακτικές»!!!
Προφανώς δεν χρειάζεται κανένα παραπέρα σχόλιο από εμάς. Σημειώνουμε μόνο πως αυτά λέχθηκαν μόλις ένα μήνα μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, χρόνος κατά τον οποίο οι νέοι κυβερνήτες είναι συνήθως προσεκτικοί και συγκρατημένοι. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μόλις παλιώσουν λίγο.
ΥΓ: Αν ως διαφημιστής της Dixon εμφανιζόταν ένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας ή του υπουργείου Οικονομικών, θα το θεωρούσαμε κάπως φυσιολογικό. Η υφυπουργός Παιδείας και πρώην τομεάρχισσα Απασχόλησης τι ακριβώς σχέση έχει με την εν λόγω πολυεθνική;
♦ Δείγματα γραφής
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Ι. Μανιάτης συναντήθηκε στις 5 Νοέμβρη με το προεδρείο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ). Κι ενώ κάποιος αφελής, που πιστεύει τα περί προστασίας του περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης, θα περίμενε ο υφυπουργός να τρίξει τα δόντια στους καπιταλιστές ενός κλάδου κατεξοχήν ρυπογόνου και καταστροφικού, αυτός τους ενημέρωσε ότι «μετά τη συνένωση των υπουργείων ευνοείται ο κλάδος των μεταλλείων και λατομείων βιομηχανικών ορυκτών, καθώς περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία και δημιουργείται “Υπηρεσία μίας στάσης”, με μόλις δύο υπουργούς (Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) -αντί τεσσάρων- να λαμβάνουν τις αποφάσεις»!
Βεβαίως, ο υφυπουργός δεν θα μπορούσε να μην καλέσει τους μεγαλοκαπιταλιστές της εξόρυξης «να επιδείξουν αυξημένη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος» και να γίνουν πιο έξυπνοι αναλαμβάνοντας «πρωτοβουλίες στον χώρο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ώστε και οι τοπικές κοινωνίες να αποτελέσουν συμμάχους αντίστοιχων ενεργειών». Δηλαδή, να πετούν και κάνα φράγκο σε πόλεις και χωριά που καταστρέφουν, ώστε να μην έχουν αντιδράσεις. Φυσικά, κριτική, έστω και έμμεση, για την καταστροφή ολόκληρων περιοχών ή για μαφιόζικες δράσεις (είναι γνωστός ο εμπρησμός –δυο φορές μάλιστα– του σπιτιού στελέχους περιβαλλοντικής οργάνωσης που αγωνίζεται για την προστασία της Γκιόνας) δεν ακού-στηκε από τα χείλη του υφυπουργού.
♦ Ξανάσμιξε η τριπλέτα
Μετά τον Παπακωνσταντίνου (υπουργός) και τον Σαχινίδη (υφυπουργός), διορίστηκε και ο Γ. Ζαννιάς επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Τι εστί Ζαννιάς; Στενός πολιτικός φίλος του Ν. Χριστοδουλάκη, ήταν κι αυτός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομίας επί Σημίτη, όπως και οι Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης. Στην Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει το δίδυμο Προβόπουλου-Λουρή. Ο πρώτος έγραψε μαζί με τον Σουφλιά το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ το 2004 και η δεύτερη υπήρξε οικονομική σύμβουλος το Καραμανλή στο Μαξίμου.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι στη διαχείριση της οικονομίας έχουν τοποθετηθεί τεχνοκράτες με σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη και χωρίς πολιτική καριέρα πίσω τους, ώστε να μπορούν να ανθίστανται σε κάθε πίεση για χαλάρωση και να βάζουν πάγο στους υπουργούς και τα πολιτικά και συνδικαλιστική στελέχη που θα «αλλοιθωρίζουν» προς… λαϊκίστικες λύσεις.
♦ Προβοκάτσια… ποντικίσια
Με μια προβοκατόρικη λαθροχειρία, που λίγο απέχει από το χαφιεδισμό, το «Ποντίκι» στο προηγούμενο φύλλο του αποδίδει στον Γιάννη Δημητράκη τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που έχει πει. Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ερωτηθείς σχετικά με τους «ληστές με τα μαύρα», χαρακτήρισε αυτό το χαρακτηρισμό ως ένα αστυνομικό και δημοσιογραφικό τέχνασμα. Θύμισε δε ότι ο ίδιος έχει αθωωθεί για τις 6 από τις εφτά ληστείες που αρχικά του αποδόθηκαν (στο πλαίσιο όλων όσων φόρτωναν στους «ληστές με τα μαύρα») και πως το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του δεν ήταν από ληστείες, αλλά ανήκαν στον αναρχικό χώρο.
Ιδού, λοιπόν, πώς παρουσίασε το «Ποντίκι» αυτά που είπε ο Δημητράκης: «…επικήρυξη των τριών ασύλληπτων συντρόφων του Γιάννη Δημητράκη, των επονομαζόμενων και “ληστών με τα μαύρα”, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Δημητράκη, στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο “Πρώτο Θέμα”, λειτουργούσε ως χρηματοδοτικός πόλος του αντιεξουσιαστικού χώρου»! Δηλαδή, αυτό που διέψευδε ο Δημητράκης, επικαλούμενος μάλιστα τη δικαστική απόφαση στη δίκη του, παρουσιάστηκε ως ισχυρισμός του. Μήπως, κυρ-Δελατόλλα, πρέπει να μαζέψεις το παπαγαλάκι που σου γράφει το αστυνομικό ρεπορτάζ; ‘Η είσαι ο ίδιος που έχεις το νταλαβέρι με τον ασφαλίτικο μηχανισμό και αναπαράγεις ό,τι σου σερβίρει;
♦ Σφαλιάρα στην Κατσέλη
Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η «τσαρίνα της Οικονομίας» Λούκα Κατσέλη, καθώς το μέγαρο Μαξίμου τη θεωρεί ανίκανη να χειριστεί το θέμα της απεργίας στο λιμάνι του Περαιά και της αφαίρεσε την αρμοδιότητα, αναθέτοντάς την στον Γ. Ανωμερίτη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα ο Πεταλωτής στο press room, λέγοντας ότι η υπόθεση «παίρνει μία νέα δυναμική και με τον τυπικό ορισμό αύριο ως Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς του κ. Ανωμερίτη –ενός ανθρώπου ο οποίος είναι έμπειρος και γνωρίζει και τα ναυτιλιακά ζητήματα– έτσι ώστε να προωθηθεί ο διάλογος με τους εργαζομένους». Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία, ξεκαθάρισε αμέσως μετά ότι αρμόδιος για το «νταλαβέρι» με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΜΥΛΕ είναι μόνο ο Ανωμερίτης: «Αυτή η εξέλιξη βρίσκεται, καθοδηγείται και ρυθμίζεται από τον κ. Ανωμερίτη σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα και την κ. Κατσέλη ως προς τη γενικότερη πολιτική».
ΥΓ: Η Κατσέλη δεν αποκλείστηκε μόνο από τις επαφές με τον ΟΜΥΛΕ, αλλά και από τις παραπέρα διαπραγματεύσεις με την Cosco. Ο κινέζος πρέσβης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πάγκαλο και τον Παμπούκη, χωρίς να είναι παρούσα η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός. Οταν ρωτήθηκε ο Πεταλωτής την Τρίτη, αν ο κινέζος πρέσβης ή άλλος εκπρόσωπος της Κίνας θα συναντιέται από δω και πέρα με τους Πάγκαλο και Παμπούκη και όχι με την Κατσέλη κατέφυγε και πάλι σε μια αόριστη απάντηση: «Η κυβέρνηση έχει μια ενιαία θέση, ως προς το θέμα του λιμανιού… Δεν υποκρύπτεται τίποτε πίσω από αυτές τις συναντήσεις». Γιατί, όμως, έγινε η συνάντηση με τους Πάγκαλο-Παμπούκη;
♦ Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε
Press room, Δευτέρα 9 Νοέμβρη. Ρωτάει ο δημοσιογράφος: «Περί αξιοπιστίας που συζητούσαμε πριν. Προεκλογικά ο Πρωθυπουργός υποσχόταν κατάργηση των ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά για το Ασφαλιστικό. Αντί γι` αυτές, βλέπουμε νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των Ταμείων μέσω του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Θα ήθελα το σχόλιό σας». Ο Πεταλωτής προσπαθεί να αποφύγει την απάντηση επί της ουσίας, αερολογώντας: «Το Ασφαλιστικό, έχω πει και άλλες φορές, είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τη χώρα μας. Κληρονομούμε μια κατάσταση χρόνια, με παθογένειες χρόνων. Συνεπώς, μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Επιμένει ο δημοσιογράφος: «Είναι αναγκαίες οι περικοπές που γίνονται στη χρηματοδότηση από το κράτος στα ασφαλιστικά Ταμεία;». Ο Πεταλωτής το γυρίζει… στο καλαματιανό: «Θα ανοίξει διάλογος. Και όταν ανοίξει διάλογος και υπάρξει έτοιμο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, θα μπορούν να τε- θούν πλήρως όλα τα ζητήματα».
Ακόμα και από το… καλαματιανό του κυβερνητικού εκπροσώπου, όμως, βγαίνει συμπέρασμα: αφήνουμε τα ασφαλιστικά ταμεία να κυλήσουν ακόμη περισσότερο προς τη χρεοκοπία και όταν φτάσουν στο χείλος του γκρεμού, θα σας φέρουμε νόμο να συζητήσουμε. Ξέρουμε πολύ καλά τι χαρακτήρα έχουν αυτοί οι νόμοι, όπως επίσης ξέρουμε πολύ καλά τι χαρακτήρα έχει κάθε φορά ο «κοινωνικός διάλογος» που προηγείται της ψήφισής τους.
ΥΓ: Οταν ψηφιζόταν ο νόμος Ρέππα, οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Ρέππας και Χριστοδουλάκης), διαβεβαίωναν ότι έλυσαν το ασφαλιστικό για τα επόμενα 30 χρόνια! Αρα, μπορούμε να υποθέσουμε, ότι αν επανέρθουμε σε κείνο το καθεστώς, μας μένουν άλλα 23 χρόνια… σιγουριάς. Γιατί τότε μας λένε ότι θα χρειαστεί νέος νόμος;!!!